Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Η ανθρωπολογία των Λαπώνων

Στοιχεία για την ανθρωπολογία των Λαπώνων αντλούμε από την μελέτη του Ρώσου ανθρωπολόγου και εθνολόγου David Alekseevich Zolotarev στην Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης με τίτλο "Les lapons de la péninsule de Kola", που παρουσιάστηκε στο περιοδικό L'Anthropologie. Μία ακόμη παρουσίαση της ίδιας μελέτης βρίσκουμε και στο περιοδικό Revue Anthropologiue. Να σημειώσουμε ότι ο Ρώσος επιστήμονας, που το έργο του αναγνωριζόταν από τα ανθρωπολογικά περιοδικά της Ευρώπης, λίγα χρόνια μετά συνελήφθη από τους σοβιετικούς επειδή δεν χρησιμοποιούσε "ταξική προσέγγιση" στην έρευνά του, εστάλη σε στρατόπεδο εργασίας στην Σιβηρία, όπου και πέθανε. Ένας μάρτυρας της επιστήμης, στην εβραιοκομμουνιστική αντιανθρώπινη τυρρανία των σοβιέτ.

Περνάμε στην καθαρή ανθρωπολογία. Ο Zolotarev μέτρησε 158 άνδρες, 108 γυναίκες και 59 παιδιά, καθώς και Ρώσους από...
γειτονικές περιοχές. Το χρώμα των ματιών είναι κυρίως σκούρο, με μια μειοψηφία 15% που έχει ανοιχτά μάτια και λογικά λόγω μίξης με Βαλτικούς. Το μέσο ανάστημα βρέθηκε χαμηλό, με κορμικό δείκτη περίπου 54, δηλαδή βραχυσκελία, με τα κοντά πόδια να είναι εμφανή στον συγγραφέα. Μετρήσεις στον κορμό του σώματος δείχνουν ευρεία σωματοδομή.

Το κεφάλι είναι ήπια βραχυκέφαλο, ευρύ και χωρίς ιδιαίτερο ύψος. Ο ρινικός δείκτης βρέθηκε 72,1 κάτι που δείχνει ήπια μεσορρινία. Σύνηθες σχήμα της μύτης είναι το κοίλο. Η απόσταση μεταξύ των ματιών είναι σχετικά μεγάλη, τα μάτια εμφανίζουν κλίση, ωστόσο δεν εμφανίζεται καθαρός μογγολικός επίκανθος, παρά μόνο σε ποσοστό περίπου 10%.

Έπειτα ο Zolotarev διακρίνει τις διαφορές μεταξύ Λαπώνων και Ρώσων, ή μιλώντας φυλετικά, περίπου τις διαφορές μεταξύ Λαπωνικών και Βαλτικών. Οι διαφορές είναι εμφανείς, όπως το χαμηλό ύψος, τα σκούρα γνωρίσματα, κτλ. των Λαπώνων, ενώ οι όποιες ομοιότητες προκύπτουν μάλλον λόγω φυλετικής μίξης των δύο πληθυσμών και όχι εγγενώς. Διαπιστώνει ότι πιο κοντά στους Λάπωνες βρίσκονται οι λιγο πιο μογγόλοι Σαμογιέντ, που όμως έχουν και κάπως μακρύτερο πρόσωπο.

Μία μελέτη του H. Lundborg, et al. με τίτλο "The race biology of the Swedish Lapps", μας παρέχει δεδομένα για την φυλετική σύνθεση των Λαπωνικών πληθυσμών της Σουηδίας. Βασίζεται σε ανθρωπολογικά, στατιστικά και προϊστορικά δεδομένα. Οι φυλετικοί τύποι που βρίσκει ο Lundborg στον πληθυσμό των Λαπώνων είναι ο κοντός, σκούρος Λαπωνικός, ο Βαλτικός και ο Νορδικός. Το σύγγραμμα υποστηρίζει ότι η επαφή με Νορδικούς πληθυσμούς έγινε περίπου το 500 π.Χ. ενώ κατά τον Μεσαίωνα οι Λάπωνες έφταναν μέχρι και τη λίμνη Ονέγκα. Σταδιακά περιορίστηκαν, εγκατέλειψαν την γλώσσα τους και έλαβαν μια Φιννική γλώσσα που προσάρμοσαν κατάλληλα στις ανάγκες τους. Ο φυλετικός τύπος που τους χαρακτηρίζει είναι ο Λαπωνικός, ενώ οι όποιες Βαλτικές ή Νορδικές επιδράσεις, έχουν προέλθει από νοτιοανατολικά ή νότιοδυτικά, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.