Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Το έργο του Ernst Haeckel

Ο Γερμανός Ernst Haeckel ήταν μία από τις λαμπρότερες φυσιογνωμίες στην επιστήμη της βιολογίας. Αφού διάβασε το βιβλίο του Δαρβίνου, κατανόησε την σημασία της εξελικτικής θεώρησης και αφιέρωσε όλη του την ζωή στην μελέτη της βιολογίας υπό το εξελικτικό πρίσμα. Ο Haeckel ήταν ο πρωτεργάτης της μεταλαμπάδευσης της θεωρίας του Δαρβίνου στην ηπειρωτική Ευρώπη. Όπως ο Thomas Huxley έδωσε δημόσιο αγώνα για την εδραίωση της εξελικτικής θεωρίας στην Βρετανία, έτσι και ο Haeckel έδωσε τον δικό του επιτυχή αγώνα στην Γερμανία. Πέραν αυτού όμως, ο Haeckel έδωσε το προσωπικό του στίγμα ανακαλύπτοντας νέα είδη οργανισμών, εισάγοντας πληθώρα βιολογικών όρων, μελετώντας το εξελικτικό δέντρο της ζωής, την εμβρυολογία και πάνω από όλα εξετάζοντας την καταγωγή του ανθρώπου, προβαίνοντας σε λεπτομερή φυλετική ταξινόμηση και εξάγοντας συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα.

Ο Haeckel υπήρξε ακούραστος μελετητής και πολυγραφότατος. Έγραψε πληθώρα επιστημονικών, αλλά και εκλαϊκευτικών βιβλίων σχετικά με την βιολογία, την εξελικτική θεωρία και τις κοινωνικές προεκτάσεις των θεωριών αυτών. Να σημειώσουμε ότι τα βιβλία του έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή, σημειώνοντας δεκάδες εκδόσεις, φτάνοντας μέχρι τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Τα σημαντικότερα βιβλία του Ernst Haekcel που επηρέασαν την επιστήμη της βιολογίας, αλλά και την Ευρωπαϊκή σκέψη γενικότερα, ήταν τα εξής:...

Το πρώτο σημαντικό βιβλίο του ήταν το Generelle Morphologie der Organismen (1866). Πρώτος συνέθεσε μια συστηματική κατάταξη των ειδών βάσει μορφολογικών γνωρισμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου. Η πλέον διάσημη εικόνα από το βιβλίο του ήταν το φυλογενετικό δέντρο όλων των έμβιων μορφών του πλανήτη, που σαν τακτική απεικόνισης της εξελικτικής πορείας της ζωής στον πλανήτη χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Την δενδρική μορφή της ειδογένεσης απέδειξε ο Δαρβίνος, αλλά ο Haekcel πήγε ένα βήμα παραπέρα και ταξινόμησε σε φυλογενετική μορφή όλα τα έμβια όντα, από μικροοργανισμούς μέχρι φυτά και ζώα.

Το εξελικτικό δέντρο των έμβιων όντων κατά Haekcel (1866)


Επόμενη συνεισφορά του ήταν το βιβλίο του The History of Creation, Vol. I, II (Natürliche Schöpfungsgeschichte, 1868). Στο βιβλίο αυτό, με τον κάπως προκλητικό τίτλο, ο Haekcel υπερασπίζεται την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου. Μετά από μια ιστορική αναδρομή περί των αντιλήψεων περί μεταμόρφωσης των ειδών, ο συγγραφέας αναλύει την έννοια της φυσικής επιλογής, την κληρονομικότητα των γνωρισμάτων, την δημιουργία της ζωής στον πλανήτη και την μετέπειτα διαφοροποίηση των έμβιων όντων από τους μονοκύτταρους οργανισμούς μέχρι τα φυτά και τα ζώα. Υποστήριξε την αυτονόητη μονοφυλετική καταγωγή όλων των ειδών, δηλαδή τον μονογενισμό. Περιγράφει τις μετακινήσεις των ζώων στον πλανήτη, την ειδογένεση και τέλος την καταγωγή του ανθρώπου. Ταξινομεί το ανθρώπινο είδος σε 12 είδη και 36 φυλές, τις οποίες περιγράφει αναλυτικά και τις τοποθετεί γεωγραφικά στον πλανήτη. O Haeckel βρίσκει ανώτερες και κατώτερες φυλές και διαπιστώνει ότι "οι πνευματικές διαφορές μεταξύ κατώτερων ανθρώπων και ζώων είναι μικρότερες από αυτές μεταξύ κατώτερων και ανώτερων ανθρώπων".

Από τον Ευρωπαίο προς τον πίθηκο.
Σε επόμενες εκδόσεις έχει αφαιρεθεί. Γιατί άραγε;

Μονοφυλετική καταγωγή στα σπονδυλωτά
Η γεωγραφική κατανομή των φυλών του ανθρώπου κατά Haeckel


Με το ενδιαφέρον για την καταγωγή του ανθρώπου να αυξάνεται, ο Haeckel προβαίνει στην δημοσίευση του βιβλίου του Anthropogeny: Τhe Evolutionary History of Man, Vol. Ι, II (Anthropogenie: oder, Entwickelungsgeschichte des Menschen, 1874). Περιγράφει την ιστορία του ανθρώπινου είδους από τις απαρχές του, δηλαδή από τους μονοκύτταρους οργανισμούς, τους πολυκύτταρους, κλπ, μέχρι να φτάσει στα ζώα και ειδικά στα πρωτεύοντα. Στο μεσοδιάστημα αναλύει τον σχηματισμό των διαφόρων οργάνων βάσει εξελικτικών παραγόντων.

Χιμπατζής, Γορίλας, Ουρακοτάγκος και Νέγρος, κατά Haeckel.
Η εικόνα αυτή της αρχικής έκδοσης, όλως τυχαίως,
έχει αφαιρεθεί από τις επόμενες εκδόσεις του βιβλίου

Εξελικτικό δέντρο της ζωής, με τον άνθρωπο κορωνίδα

Ομοιότητα εμβρύων μεταξύ ανθρώπου και άλλων ζώων


Στο βιβλίο του The Riddle of the Universe (Die Welträtsel, 1895–1899) μπαίνει σε φιλοσοφικά μονοπάτια. Ο Haeckel βάσει των βιολογικών του γνώσεων, διατυπώνει την δική του κοσμοθεώρηση. Είναι θιασώτης του επιστημονικού μονισμού, ότι δηλαδή όλα τα φαινόμενα έχουν την βάση τους στην ύλη, αποκλείοντας εξω-κοσμικούς, μεταφυσικούς παράγοντες. Έχει κατανοήσει πλήρως την θέση του ανθρώπου στη φύση, όντας ένα από τα πολλά έμβια όντα του πλανήτη. Κάθε ζωντανός οργανισμός ζει ένα χρονικό διάστημα και παρέρχεται, κάτι που σημαίνει ότι βαθύτερη σημασία έχει η γενιά και τα κληρονομικά γνωρίσματα και όχι οι εφήμερες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Εξετάζει όλα τα λεγόμενα μεταφυσικά ζητήματα τελείως ορθολογικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει προφανώς ζωή μετά θάνατον, αλλά συνεχίζουμε να ζούμε μέσω των παιδιών μας. Η αθανασία της ψυχής προκύπτει μέσω των ψυχικών κληρονομικών γνωρισμάτων μας στους απογόνους. Μίλησε εναντίον της χριστιανικής κοσμοθεώρησης, ως αντιφυσικής. Υποστήριξε ότι πιο πιθανό είναι ο κόσμος να υπήρξε από πάντα και να παραμένει αναλλοίωτος, παρά να τον "έφτιαξε" ανθρωπομορφικά κάποιος θεός. Ο πανθεϊσμός έχει φυσική βάση, καθώς θα μπορούσε κανείς να ονομάσει τις δυνάμεις της φύσης ως θεϊκή δύναμη. Επίσης ο Haeckel βρίσκει την λατρεία του Ηλίου αρκετά συμβατή με τα ορθολογικά πιστεύω, καθώς σε αυτόν οφείλεται η ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη. Η ηθική πρέπει να βασίζεται στα διδάγματα της φύσης, έστω και αν αυτά είναι ενάντια στις σημερινές αντιλήψεις.

Το βιβλίο είναι η αποθέωση του ορθολογισμού και του φυσικού τρόπου ζωής. Τελειώνει με τους στίχους του Γκαίτε:

"By eternal laws
Of iron ruled,
Must all fulfill
The cycle of
Their destiny"


Στο βιβλίο του Art forms of Nature (Kunstformen der Natur, 1904) ο Haeckel απέδειξε ότι είναι και σπουδαίος ζωγράφος. Σε συνδυασμό με την λατρεία του για την φύση, δημιούργησε ζωγραφιές που αποτυπώνουν τις μορφές των έμβιων όντων του πλανήτη. Το έργο αυτό προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό και οδήγησε σε αύξηση του ενδιαφέροντος για την βιολογία από το ευρύ κοινό. Μερικές από τις ζωγραφιές είναι οι παρακάτω.




Το έργο του Haeckel υπήρξε πολυσχιδές. Επέδρασε όχι μόνο την επιστήμη της βιολογίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την εδραίωση της εξελικτικής θεώρησης, αλλά και στην πολιτική σκέψη. Η φράση του "πολιτική είναι εφαρμοσμένη βιολογία", συνοψίζει την πολιτική ιδεολογία του. Η μελέτη της βιολογίας κάνει αντιληπτή την σημασία της κληρονομικότητας και την επίδραση της φυλής στην ιστορία και στον πολιτισμό. Ο Haeckel τα είχε κατανοήσει όλα αυτά και γι'αυτό υπήρξε θιασώτης της ευγονικής, της φυλετικής καθαρότητας και της αριστοκρατικής αρχής της φύσης.

44 σχόλια:

  1. Καταρχήν συγχαρητήρια για το άρθρο, διότι εις ότι αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο μόνο ένα ακόμα βρίσκεται στο διαδίκτυο (Αντεπίθεση) που να θίγει ζητήματα φυλετικής ανθρωπολογίας κι των εθνικιστικών του ιδεών.
    Πέραν τούτου, μια απλή μελέτη του χάρτη του Χαίκελ βλέπουμε πως παρότι παρουσιάζει ως "κοινή αρχική κοιτίδα" των ανθρώπων ένα μυθικό χώρο (Λεμούρια), διαχωρίζει την εξέλιξη του ανθρώπου σε 3 διαφορετικά σκέλη από όπου προκύπτουν οι λευκοί, οι μαύροι και οι κίτρινοι με τις υποδιαιρέσεις τους. Είναι αξιοσημείωτο, πως χρησιμοποιώντας μάλλον ιστορικές κι αρχαιολογικές παρατηρήσεις της εποχής του, πετυχαίνει να αποτυπώσει και τις "εστίες" αυτών των 3 σκελών της ανθρώπινης εξέλιξης. Η ανάλυσή του επομένως, είναι πολύ πιο ορθολογική και πολύ πιο βάσιμη από τους σύγχρονους εμμονικούς που υποστηρίζουν τη γραμμική εξέλιξη του ανθρώπου με την επιστημονικοφανή θεωρία out of Africa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἐξαιρετικὸς ἐπίστήμων. Ἄλλος ἕνας Γερμανὸς τιτάνας τῆς ἐπιστήμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άν εξαιρέσεις τον μαυράκο και τον δέυτερο στην κάτω σειρά οι υπόλοιποι είναι τίγκα στις "Ελληνικές"μύτες.
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Nat_team_of_italy_2012.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κεκλιμένο μέτωπο σε ποιους Ευρωπαϊκoύς φυλετικούς τύπους υπαρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σὲ φυλετικὰ σκουπίδια μὲ ἐξωευρωπαϊκὴ μείξι. Τὸ ἔχω διαπιστώσει συχνὰ σὲ Διναρικοὺς & ἡ λογικὴ λέει ὅτι θὰ παίζει πολὺ καὶ σὲ κρομανοειδεῖς, (ὡς πιὸ πρωτόγονη ῥάτσα Λευκῶν).

      Διαγραφή
    2. Όπως αναφέρθηκε, κεκλιμένο μέτωπο μεταξύ των Ευρωπαίων έχουν συνήθως οι διναρικοί. Είναι μάλιστα ένα από τα χαρακτηριστικά που έχουν εισάγει και σε πληθυσμούς κι επιμέρους τύπους οι οποίοι προέκυψαν από την επαφή μαζί τους (νορδικοί και μεσογειακοί). Οι κρομανοειδείς από την άλλη, συνήθως δεν έχουν κλίση στον θόλο, έχουν όμως εξογκωμένο το οστό πάνω από τα βλέφαρα που πιθανόν να δίνει τέτοια εντύπωση.

      Διαγραφή
    3. Ο Γιώργος Σαμαράς ο οποίος μου φαίνεται καθαροός μεσογειακός έχει κεκλιμένο μέτωπο.Τσεκάρετε την δεξία φώτο.
      http://www.protothema.gr/files/1/2014/06/19/samaras-jesus-nyp.jpg

      Διαγραφή
    4. Ναι γιατί δεν είναι "καθαρός μεσογειακός", αλλά διναρο-μεσογειακός. Ένας πολύ συχνός τύπος στην Ελλάδα και την Ιταλία.

      Διαγραφή
    5. Το κεκλιμένο μέτωπο υπάρχει και στους Keltic Nordid και στους Hallstatt Nordid.

      https://www.stormfront.org/forum/t985276/

      Υπαρχει και σε Μεσογειακούς και σε Νορδικούς, κοιτάξτε το post του Crimson Guard.

      http://s1.zetaboards.com/anthroscape/topic/5189395/1/

      Διαγραφή
    6. Ο κελτικός είναι ελαφρά εκδιναρισμένος νορδικός (ή ακόμα και ατλαντικός). Επίσης η βασική διαφορά μεταξύ hallstatt και corded είναι ότι ο δεύτερος έχει υψηλότερο θόλο, ενώ ο πρώτος πιο "στενό" μέτωπο με πολύ πιο αδύναμο μεσόφρυο κι μετωπιαίο όγκο που προκαλεί ορισμένες φορές πολύ μικρή κλίση.
      Κλίση μεταξύ των μεσογειακών έχουν οι διναρο-μεσογειακοί και ορισμένοι ανατολικοί μεσογειακοί οι οποίοι συνήθως διαφέρουν εξαιτίας συμβολής άλλων τύπων που οδηγεί σε εκδιναρισμό. Οι λεπτόμορφοι κι οι περιάκτιοι/ατλαντικοί μεσογειακοί (δηλ οι πιο "γνήσιοι") δεν δείχνουν να έχουν κλίση.

      Διαγραφή
    7. 'Ο Σαμαρὰς εἶναι κυρίως Διναρικὸς & ἐλάχιστα Μεσογειακός.

      Διαγραφή
    8. Πολλοί αρχαίοι είχανε κεκλιμένο μέτωπο και μάλιστα μερικές φορές τετραγωνισμένα μέτωπα. Πολλοί ατλαντο-μεσογειακοί επίσης. Οι διναρικοί έχουνε πιο ψηλά μέτωπα.

      http://www.geocities.ws/race_articles/gr/fig1.jpg
      http://www.geocities.ws/race_articles/gr/fig8and9.jpg
      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d1/Archilochus_02_pushkin.jpg/220px-Archilochus_02_pushkin.jpg

      Διαγραφή
    9. Heinrich Himmler, δηλαδη αυτοί εδώ είναι φυλετικά σκουπίδια με εξωευρωπαϊκή μίξη;

      https://dejinybilerasy.files.wordpress.com/2010/02/adolf-hitler.jpg

      http://thumbs.dreamstime.com/z/alexander-great-profile-view-head-statue-35208882.jpg

      Διαγραφή
    10. Το μέτωπο του Χίτλερ έχει τη χαρακτηριστική κλίση του hallstatt (αν κι στον Χίτλερ είναι λίγο πιο μικρή) και ο Μ.Αλέξανδρος δεν έχει κλίση. Όπως δεν έχουν ούτε και τα αγάλματα πιο πάνω. Αναφερόμαστε στο μέτωπο κι όχι το εξόγκωμα πάνω από τα φρύδια. Στον Αλέξανδρο, το εξόγκωμα του οστού πάνω από τα φρύδια, είναι χαρακτηριστικό κρομανοειδούς συμβολής. Αν μάλιστα δείτε και τη μορφή του πατέρα του Φιλίππου, τόσο στα αγάλματα και νομίσματα, όσο και στην αναπαράσταση του προσώπου του, ο κρομανοειδής χαρακτήρας είναι κατά τη γνώμη μου εμφανής.
      Κι τέλος, δεν θέλω να το παίξω "υπερασπιστής" των λεγομένων κάποιου άλλου, όμως ο Himmler δεν έγραψε αυτό που κατάλαβες.

      Διαγραφή
    11. Εγώ βλέπω ότι και ο Χίτλερ και ο Μ. Αλέξανδρος έχουν κλίση μετώπου και δεν αναφέρομαι στο εξόγκωμα. Όπως είπε κάποιος πιο κάτω τα μέτωπα τους δεν είναι απότομα σαν να κατακρημνίζονται.

      Διαγραφή
    12. Ο κάποιος παρακάτω, σου έγραψε και ακριβώς που εντοπίζεται η κλίση όταν υπάρχει. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έχει κλίση και το μέτωπό του είναι απότομο.
      Για να σε διευκολύνω, κεκλιμένο μέτωπο έχουν οι παρακάτω:
      http://oi41.tinypic.com/rhieqc.jpg
      http://www.theapricity.com/forum/attachment.php?attachmentid=19310&d=1327682260
      http://oi42.tinypic.com/29cnd5u.jpg

      Και όχι αυτοί:
      http://3.bp.blogspot.com/_XAePxwGya7E/RvckD_H6VAI/AAAAAAAAAQk/L5scg6hHfhs/s400/banderas.jpg
      http://www.jokerplanete.com/fonds_ecran/hommes-celebres/hommes-celebres1/beckam.jpg
      http://oi45.tinypic.com/2rhlbb6.jpg

      Διαγραφή
    13. Το μετωπό μου είναι ολόιδιο με αυτό του Μ. Αλεξάνδρου και το θεωρούσα κεκλιμένο.

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμε 6:54, οι φωτογραφίες που έστειλες των ατόμων με κεκλιμένο μέτωπο μοιάζουν με τα μέτωπα του Χίτλερ και του Μ. Αλεξάνδρου, πάνε προς τα πίσω, δεν είναι ευθεία όπως των άλλων που έστειλες που δεν έχουν κεκλιμένο μέτωπο.

      Διαγραφή
    15. Για να σε βοηθήσω σου έδειξα μερικές φωτογραφίες ώστε να διευκρινιστούν τυχόν παρεξηγήσεις που αφορούν την κλίση του μετωπικού θόλου. Έδειξα μάλιστα και ποίοι ΔΕΝ έχουν κλίση (μιλάμε για κρανία πάντα), ώστε να γίνει ακόμα πιο εύκολα κατανοητό.
      Ελπίζω να μην επαληθευτεί πως ο Πιραντέλλο είχε δίκιο όταν έλεγε "έτσι είναι, αν έτσι νομίζεις", γιατί θα έχω σπαταλήσει το χρόνο μου.

      Διαγραφή
    16. Αυτό που είπες του Πιραντέλλο ισχύει για σένα όχι για μένα, μην με βάλεις να σου κάνω ανάλυση της λέξης "κεκλιμένο", είναι αυτό που έχει κλίση, δηλαδή σε ότι αφορά το μέτωπο, αυτό που πάει προς τα πίσω. Αυτό το γνώρισμα έρχεται απο τους Neanderthal, όχι απο Διναρικούς.

      http://hugequestions.com/Eric/Neanderthals/More-Neanderthals-4.html

      Διαγραφή
    17. Ναι, έχουν και τα κρανία των νεάντερταλ κλίση. Ελπίζω να είσαι ευχαριστημένος με την τρομερή ανακάλυψή σου. Αλλά εδώ μιλάμε για τον σύγχρονο Ευρωπαίο άνθρωπο και τους ανθρωπολογικούς τύπους που υπάρχουν σήμερα κι όχι κάποιον πιθανό ή απίθανο πρόγονό του. Επίσης, πουθενά δεν εξετάστηκε η απώτερη προέλευση των χαρακτηριστικών αυτών, αλλά η παρουσία τους εξαιτίας της συμβολής συγκεκριμένων τύπων (κατά κύριο λόγο του διναρικού) ΣΗΜΕΡΑ.

      Αρχικά, απορούσα πως είναι δυνατόν όταν εξηγείς λεπτομερώς που ακριβώς βρίσκεται η κλίση του μετώπου, να απαντά κανείς σαν να σε κοροϊδεύει. Τώρα πια όχι. Ελπίζω μάλιστα, τις σχετικές εννοιολογικές αναλύσεις των απλών λέξεων να μπορείς να τις κάνεις κι ο ίδιος σε όσα σου γράφουν, διότι κουράστηκα να επαναλαμβάνω τη φράση "θόλος κι όχι μετωπιαίο εξόγκωμα πάνω από τα φρύδια". Είναι λοιπόν, αστείο να θες να μου εξηγήσεις μια μόνο λεξούλα όπως η "κλίση".
      Θα σε παρακαλέσω επομένως, την επόμενη φορά που θα γράψεις κάποιο σχόλιο να ξεκαθαρίζεις εξαρχής πως είσαι ο νεαντερτάλιος καλαμπουρτζής, ώστε να το γνωρίζουμε οι αφελείς δίχως προφητικές δυνατότητες (και να ασχολούμαστε κατά το δοκούν).

      Διαγραφή
    18. Κεκλιμένο μέτωπο είχε και ο άνθρωπος των Πετραλώνων.

      https://aristotelisguidegr.wordpress.com/2012/11/29/%CE%BF-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CF%89%CE%BD/

      Αυτό που ήθελα από εσένα ήταν να μου στείλεις από κάποιον Ανθρωπολόγο της παρακάτω λεξούλες: "The sloping forehead is an influence of Dinarics to Mediterraneans and Nordics", αφού δεν μπορείς να στείλεις κάτι τέτοιο μην με πρήζεις, άιντε γαϊδουροκέφαλε.

      Διαγραφή
    19. Ο γαϊδουροκέφαλος, έδειξε μελέτη ταξινόμησης του Angel όπου κεκλιμένο μέτωπο έχουν ορισμένοι νορδικοί (hallstatt), οι διναρικοί κι ανθρωπολογικοί τύποι στους οποίους υπάρχει διναρική συμβολή. Δηλαδή, νορικός, κελτικός νορδικός, διναρο-μεσογειακός και ανατολικός μεσογειακός. Αλλά αυτό για κάποιους φαίνεται πως ...δεν είναι απόδειξη. Ότι κι αν γράψω, θα είναι "απόδειξη" μόνο η απώτερη καταγωγή από τον χόμο νεαντερταλένσις σύμφωνα με την νεόκοπη θεωρία κάποιων γενετιστών, που βασίζεται σε μια υπόθεση δίχως αρκετά στοιχεία.

      Διαγραφή
    20. O Anglel δεν λέει πουθενά ότι το κεκλιμένο μέτωπο στους Μεσογειακούς και στους Νορδικούς είναι "διναρική συμβολή", δικής σου εμπνεύσεως είναι αυτό.

      Διαγραφή
    21. Για κοίτα τι λέει και ο Crimson Guard του AnthroScape που ξέρει και πιο πολλά

      Sloping/retreating foreheads have no real racial significance in terms of Neanderthal or not, you can find Small Mediterraneans and Nordics with either straight or sloping foreheads to whatever degree. Normally a sloping forehead with beetle like browridge is sometimes considered as possible attribute of Neanderthal or not as its a generic archaic characteristic of no specific origin.

      http://s1.zetaboards.com/anthroscape/topic/5189395/1/

      Την έπιασες την τελευταία πρόταση; Τι να πιστέψω τώρα, αυτόν ή εσένα;

      Διαγραφή
    22. Καταντά κουραστικό... Ο Angel "δεν λέει κάτι τέτοιο", το λένε οι ταξινομήσεις του. Στις παρέθεσα, δεν έχεις παρά να διαβάσεις ότι οι εκδιναρισμένοι τύποι των μεσογειακών (διναρο-μεσογειακός, ανατολικός μεσογειακός, νορικός κλπ) έχουν κλίση. Ενώ οι μεσογειακοί, οι ατλαντο-μεσογειακοί και οι corded νορδικοί δεν έχουν. Εφόσον λοιπόν, ο διναρικός παρουσιάζει κλίση στο μέτωπο, χαρακτηριστικό το οποίο βρίσκεται και σε τύπους που έχει συμβάλει (ενώ οι άλλοι τύποι με τους οποίους συνταιριάζει δεν έχουν κλίση), τότε αυτό που κάνει νιάου νιάου στα κεραμμύδια είναι... κροκόδειλος;;;
      Κι έχει καλώς, να διαβάσω την άποψη κάποιου σε ένα ανθρωπολογικό φόρουμ και να την εκλάβω κι σοβαρά υπόψη μου. Αλλά το να καλούμαι να τη θεωρήσω "απόδειξη" και "δόγμα" από τη στιγμή που υπάρχουν απτά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κλίση έχει να κάνει με διναρική συμβολή είναι εξωφρενικό.
      Επαναλαμβάνω μάλιστα, πως στη συζήτηση αυτή, δεν εξέτάστηκε η απώτερη προέλευση αυτού του χαρακτηριστικού (καθώς αναφέρεσαι σε δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν) αλλά το ποιός/οι ανθρωπολογικός/οι τύπος/οι "ευθύνονται" για τη διάδοσή του στον σύγχρονο άνθρωπο. Το να επιχειρηματολογούμε λοιπόν, για νεάντερταλ και ...πετραλωνιώτες, είναι κάτι το αδιάφορο. Τα ανθρωποειδή αυτά, δεν υπάρχουν εδώ κι πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια, σε μια εποχή πολύ μακρινή από αυτή που εστιάζει το ζήτημά μας.

      Διαγραφή
    23. Μόνο εσύ το λές ότι είναι "διναρική συμβολή", ο Angel δεν λέει τίποτα τέτοιο και άσε τα νιάου νιάου. Ο Crimson Guard "κάποιος"; Ο κάποιος είσαι εσύ, το τύπος έχει διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία ανθρωπολογίας και κουμαντάρει μόνος του, σε θέματα ανθρωπολογίας, εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες posters. Σε προκαλώ, πήγαινε γράψου στο AnthroScape και πες τους αυτά που λες εδώ περί διναρικής συμβολής στο κεκλιμένο μέτωπο Μεσογειακών και Νορδικών και θα πάρεις την απάντηση, ιδικά αν επιμένεις, θα σε μπανάρουν μέσα σε 1-2 ώρες το πολύ ως troll.

      Ο Crimson Guard τους ονομάζει "Mediterraneans and Nordics with either straight or sloping foreheads" όχι Dinaroids με sloping forehead σε καμία περίπτωση.

      Διαγραφή
    24. Καλά, το ποιός τρολλάρει εδώ, είναι πασιφανές και μουγκρίζει νεαντερτάλια...
      Δες τα στοιχεία του Angel, και πρόσεξε τι γράφει για τον θόλο και το μέτωπο των διναρικών, διναρο-μεσογειακών, μεσογειακών και ατλαντο-μεσογειακών. Αναφέρει ξεκάθαρα πως οι διναρικοί και διναρο-μεσογειακοί έχουν κλίση, ενώ οι άλλοι όχι.
      Επειδή όμως, ό,τι κι αν σου πουν ό,τι κι αν σου δείξουν, δεν έχεις σκοπό δώσεις σημασία, μείνε με την άποψη του Crimson Guard και βάλε παρωπίδες. Ακόμα και στον σύνδεσμο που μου έδωσες, οι περισσότεροι σχολιαστές συμφωνούν με τη διναρική συμβολή.

      Διαγραφή
    25. "Αναφέρει ξεκάθαρα πως οι διναρικοί και διναρο-μεσογειακοί έχουν κλίση, ενώ οι άλλοι όχι."

      Πούντο;;;;;;

      "Ακόμα και στον σύνδεσμο που μου έδωσες, οι περισσότεροι σχολιαστές συμφωνούν με τη διναρική συμβολή."

      Αυτοί που το λένε αυτό δεν έχουν ανοίξει ποτέ ούτε ένα βιβλίο ανθρωπολογίας, όπως ακριβώς και εσύ.

      Διαγραφή
    26. Τὸ μέτωπο τοῦ Χῖτλερ δὲν ἔχει ἰδαίτερα μεγάλη κλίσι. Πιθανὸν νὰ ὀφείλεται σὲ κρομανοειδῆ στοιχεῖα τοῦ Φῦρερ. Οὕτως ἢ ἄλλως ὁ Adolf δὲν ἦτο καὶ ὁ ὁρισμὸς τοῦ Ἀρίου Γερμανοῦ. Ὅσον ἀφορᾷ τὸν Ἀλέξανδρο, ὑπάρχουν γλυπτὰ ποὺ τὸν ἀπεικόνιζουν μὲ ὀρθὸ μέτωπο καθὼς καὶ ὁ γνωστὸς πίνακας:

      http://history-of-macedonia.com/wp-content/uploads/2012/11/550_334_191739.jpg

      http://www.pellaia.gr/images/image001.jpg

      Τὸ πολὺ νὰ εἶχε καὶ αὐτὸς μία κρομανοειδῆ ἐπίδρασι, καθὼς ἀπεικονίζεται μὲ βαθιὰ τοποθετημένα μάτια.

      Διαγραφή
    27. Κατάντησε γελοίο.

      Atlanto-Mediterranean: Vault Form (σχήμα θόλου) V. linear (γραμμικό), Forehead (μέτωπο) Rel. Wide (σχετικά ευρύ)
      Classic Mediterranean: Vault Form Linear, small (γραμμικό, μικρό), Forehead Steep (απότομο)
      Mediterranean: Ovoid, small (ωοειδές, μικρό) Forehead Steep (απότομο)
      Mediterranean Angular: Linear, Small (γραμμικό, μικρό) Forehead Steep (απότομο)
      Iranian-Mediterranean: Linear, high (γραμμικό, υψηλό) Forehead Rel. wide (σχετικά ευρύ)

      F Dinaric-Mediterranean: Byrsoid, lateral (μακρόστενο, προεξέχον) Forehead Pinched ("τσιμπημένο", με κλίση)
      F1 Dinaric-Mediterranean: Byrsoid, high (μακρόστενο, υψηλό) Forehead Pinched ("τσιμπημένο", με κλίση)
      Dinaroid: Sphenoid, big (σφηνοειδές, μεγάλο) Forehead Pinched ("τσιμπημένο", με κλίση)
      East Balkan Dinaroid: Byrsoid, low (μακρόστερνο, χαμηλό) Forehead Pinched ("τσιμπημένο", με κλίση)

      Διαγραφή
    28. Αυτούς τους ξέχασες, οτι σε βολεύει βέβαια.

      C Alpine Forehead Rel. pinched, full
      C1 European Alpine Forehead Rel. pinched, full
      C2 Small Alpine Forehead Rel. pinched, full
      C3 Upper Paleolithic Alpine Forehead Wide, slope
      C4 Eastern Alpine Forehead Pinched, steep
      C5 Low Eastern Alpine Forehead V. pinched
      F4 Eastern Forehead V. pinched

      Όπως βλεπεις και πολλοί Αλπικοί έχουν pinched forehead, όχι μόνο Διναρικοί. Δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί να έχουν "διναρική συμβολή", απλώς, ως επι το πλείστον Νεάντερταλ συμβολή.

      Και αυτοί

      D Nordic-Iranian Forehead Wide, sloping
      D1 Nordic Forehead Wide, sloping
      E2 Nordic-Alpine Forehead Wide, sloping

      Έχουν sloping, όχι pinched μέτωπο.

      Αυτός ο Αλπικός έχει pinched forehead

      http://dienekes.awardspace.com/texts/greekmorphological/i.jpg

      (C5: S.E. Messenian in Plate XL, i)

      C5 Low Eastern Alpine Forehead V. pinched

      https://books.google.gr/books?id=B10QrRCmtZsC&pg=PA28&lpg=PA28&dq=pinched+forehead+angel&source=bl&ots=MCwlL-66Ub&sig=TtYVIhGqzFvmdcAUSniBF1-vkng&hl=el&sa=X&ei=npWFVfvtNYXQygPp5YKwAw&ved=0CDYQ6AEwAw#v=onepage&q=pinched%20forehead%20angel&f=false

      Και έχει ταξινομηθεί από των Angel ως καθαρός Αλπικός, μη-ανάμικτος.

      Και αυτοί οι Νορδικοί sloping Forehead

      http://dienekes.awardspace.com/texts/greekmorphological/n.jpg

      http://dienekes.awardspace.com/texts/greekmorphological/o.jpg

      (D1: Chalcidian and E. Thracian, in Plate XL, n and o)

      D1 Nordic Forehead sloping

      Εσύ έχεις μπερδέψει το pinched με to sloping forehead.

      Εδώ μιλάμε για sloping forehead, γιατί pinched δεν έχει κανένας Μεσογειακός ούτε Νορδικός στον Angel, το κεκλιμένο μέτωπο στους Νορδικούς δεν ονομάζεται "pinched(τσιμπημένο)" αλλά "sloping(κεκλιμένο)", άρα δεν έχει καμία σχέση με Διναρικούς και Αλπικούς που έχουν "pinched".

      Πουθενά ο Angle δεν αναφέρει ότι το pinched ή το sloping μέτωπο το πήρανε από Διναρικούς, όπως είπα, αυτό είναι δικής σου εμπνεύσεως, πιθανός γιατί δεν το έχεις εσύ και θέλεις να συκοφαντήσεις αυτούς που το έχουν ως Διναροανάμικτους και να βγεις εσύ καθαρός Μεσογειακός.

      Όσο Μεσογειακοί και Νορδικοί είναι αυτοί με το ευθύ μέτωπο άλλο τόσο είναι και αυτοί με το κεκλιμένο. Κάνε όνειρα ότι έχουν Διναρική συμβολή.

      Αυτοί με το κεκλιμένο μέτωπο είναι συνήθως οι Ηγέτες και οι υπόλοιποι, απλώς ακολουθούν.

      Διαγραφή
    29. Heinrich Himmler

      O Χίτλερ μπορεί να μην ήταν ο ορισμός του αρίου Γερμανού, ήταν όμως ο ηγέτης τους.

      Ο Μ. Αλέξανδρος είχε ως προσωπικό γλύπτη τον Λύσιππο, αυτόν θα εμπιστευτούμε.

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/AlexandreLouvre.jpg

      Ο Λύσιππος τον έφτιαξε με μέτωπο που πάει προς τα πίσω.

      Στην πρώτη απόδοση που έστειλες, το μέτωπο του Μ. Αλεξάνδρου δεν φαίνεται και η δεύτερη δεν βρίσκεται καν στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
    30. Έπρεπε να το είχα καταλάβει, πως από τη στιγμή που θεωρείς πως έχεις Νεάντερταλ πρόγονους θα έχεις και μέτωπο με κλίση, επομένως θα "σε ενοχλούσε" οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό. Εδώ φαντασιώνεσαι τον εαυτό σου ηγέτη, επειδή "όλοι οι ηγέτες είχαν κεκλιμένο μέτωπο", εκεί θα κολλούσες; Επαληθεύεται για άλλη μια φορά, πως το κόμπλεξ είναι ένα από τα βασικότερα κίνητρα ενασχόλησης με τέτοια ζητήματα.
      Απορώ όμως, όταν θεωρείς πως οι αλπικοί "είναι κατώτεροι γιατί δεν είναι νεάντερταλ", τότε πως αποδέχεσαι τα κοινά χαρακτηριστικά αυτά στα οποία αποδίδεις... "διανοητικές κι ηγετικές ικανότητες"; Μήπως διότι όλη η υπόθεσή σου είναι ένα καλαμπούρι;

      Και για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν κατηγόρησα κανέναν διναρικό, διναρίζοντα ή εκδιναρισμένο.
      Ούτε και έγραψα ως ΜΟΝΑΔΙΚΟ στοιχείο το πως φαίνεται το μέτωπο. Αντιθέτως, κουράστηκα να επαναλαμβάνω, πως η κλίση αφορά το σχήμα του θόλου στο μέτωπο, πάνω από τα φρύδια μέχρι το τριχωτό. Έγραψα επίσης, πως και οι hallstatt νορδικοί έχουν κλίση, με τη διαφορά πως η κλίση στο μέτωπό τους δεν είναι όπως είναι των διναρικών/διναριζόντων όπως κι ότι είναι σαφώς ηπιότερη, ενώ οι ανατολικοί νορδικοί/corded ΔΕΝ έχουν κλίση στο μέτωπο.
      Ως εκ τούτου, θεωρώ περιττή κάθε περαιτέρω ενασχόληση με το ζήτημα αυτό. Και πραγματικά, μπορεί και να ήταν χάσιμο χρόνου η συζήτηση αλλά αν καθίσει κανείς να τη διαβάσει ίσως να προβληματιστεί και να βγάλει κάποια συμπεράσματα. Έτσι κι αλλιώς, δεν έχω να πω κάτι παραπάνω καθώς όπως φαίνεται πέφτω διαρκώς σε ντουβάρι.

      Διαγραφή
    31. "Έπρεπε να το είχα καταλάβει, πως από τη στιγμή που θεωρείς πως έχεις Νεάντερταλ πρόγονους θα έχεις και μέτωπο με κλίση"

      Δεν μίλησα ποτέ για τον εαυτό μου, εσύ το κάνεις. Αυτό λέγεται προσωπική επίθεση, γιατί δεν έχεις και τίποτε άλλο να συνεισφέρεις. Όλοι οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι έχουν λίγο Νεάντερταλ μίξη, άιντε, μορφώσου λίγο.

      "Εδώ φαντασιώνεσαι τον εαυτό σου ηγέτη, επειδή "όλοι οι ηγέτες είχαν κεκλιμένο μέτωπο", εκεί θα κολλούσες;"

      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά εγώ ποτέ δεν μίλησα για τον εαυτό μου εδώ, δεύτερη προσωπική επίθεση. Εγώ είπα ότι γεννημένοι Ηγέτες είναι όσοι έχουν κεκλιμένο μέτωπο.

      "Επαληθεύεται για άλλη μια φορά, πως το κόμπλεξ είναι ένα από τα βασικότερα κίνητρα ενασχόλησης με τέτοια ζητήματα."

      Στον εαυτό σου να τα πεις αυτά που έχεις κόμπλεξ με το κεκλιμένο μέτωπο και αποκαλείς όσους το έχουν ως Διναρίζοντες, δηλαδή έχοντας "διναρική συμβολή".

      "Απορώ όμως, όταν θεωρείς πως οι αλπικοί "είναι κατώτεροι γιατί δεν είναι νεάντερταλ", τότε πως αποδέχεσαι τα κοινά χαρακτηριστικά αυτά στα οποία αποδίδεις... "διανοητικές κι ηγετικές ικανότητες";

      Είπα εγώ ποτέ τέτοιο πράγμα; Όχι.

      "Μήπως διότι όλη η υπόθεσή σου είναι ένα καλαμπούρι;"

      Το μόνο καλαμπούρι που βλέπω εδώ τριγύρω είσαι εσύ, που δεν μπορείς να αποδείξεις τίποτα από αυτά που λες και πέφτεις σε προσωπικές επιθέσεις. Κάτσε καλά, θα σε μαλώσω.

      "Έγραψα επίσης, πως και οι hallstatt νορδικοί έχουν κλίση, με τη διαφορά πως η κλίση στο μέτωπό τους δεν είναι όπως είναι των διναρικών/διναριζόντων όπως κι ότι είναι σαφώς ηπιότερη"

      Είπες όμως ότι η κλίση στους Μεσογειακούς είναι "διναρική συμβολή".

      "Έτσι κι αλλιώς, δεν έχω να πω κάτι παραπάνω καθώς όπως φαίνεται πέφτω διαρκώς σε ντουβάρι."

      Μα γιαυτό κάνει μόνο το κεφάλι σου, για ντουβάρι, εσύ τώρα το κατάλαβες;

      Διαγραφή
    32. Το ως άνω "νεαντερντάλειο" (είναι ή έτσι το αντελήφθει ο γνωστός παθολογικά αντι-νεαντερντάλειος σχολιαστής και επικεντρώθηκε πάλι στους νεάντερνταλ ως μάλλον... νεάντερνταλ που είναι και το ξέρει ενδόμυχα και δε μπορεί να το παραδεχτεί) δεν το έγραψα εγώ, αν και θα φαινόταν ότι μπορούσα να το είχα γράψει εγώ, άγνωστο το ποιος φίλος το έκανε, συμφωνώ απόλυτα με αυτόν αν και έστω για πλάκα αντέγραψε το "ρόλο μου" ή απλώς έθεσε την άποψη του. Δεν έγινε δηλαδή το σχόλιο που έγινε απο αυτόν που νόμιζες ότι έγινε - δλδ αυτόν που έγραφε τα περισσότερα νεαντερντάλεια σχόλια, και αν και περιστασιακό troll (όχι στα fyletika), δεν αστειεύομαι καθόλου όταν αναφέρομαι στα νεαντερντάλεια θέματα. Είναι θέμα ορισμού, εγώ θεωρώ ότι δε δύναται πολλοί τύποι που βλέπουμε στο δρόμο και νομίζουμε για κρομανιόν-σάπιενς ή απογόνους τους (πόσο μάλλον περιακτικούς που δεν είναι ούτε νεαντερντάλειοι) να είναι κρομανιόν-σάπιενς αλλά είναι γηγενείς τύποι που γενικώς και ως γενικό σύνολο αποκαλούνται "νεάντερνταλ" λανθασμένα-γενικευμένα ή μη. Επίσης ναι θεωρώ πασιφανέστατα (και αυτό δε χρειάζεται να το πω εγώ, το ξέρει και η συμβατική ανθρωπολογία) τον κρο-μανιόν εξωευρωπαϊκό και μπασταρδεμένο (ψυχω-σωματικά) τύπο (εδώ π.χ. το γλομποειδές κούτελο του είναι καθαρό νεγρικό στοιχείο, πάρτε έναν αλμπίνο νέγρο και αν παρά ελάχιστα στοιχεία δείτε με κρομάνειο ως διαφορετικά γράψτε μου) που πρέπει να εξαλειφθεί απο τη γενετική πισίνα της νεαντερντάλειας-περιακτικής Ευρώπης. Ναι πολλά κεκλιμένα στο χ ή υ βαθμό μέτωπα είναι νεαντερντάλεια κληρονομιά αν και ο τύπος Αμάντ νεάντερνταλ έχει ορθό μέτωπο αλλά όχι προεκτεταμένο ΝΕΓΡΙΚΟ ΓΛΟΜΠΟΕΙΔΕΣ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΚΡΟΜΑΝΙΩΝ ΠΡΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΟΦΕΥΤΑ ΤΗ ΝΕΓΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ. Δεν καταλαβαίνω πως ένα είδος όπως και να 'χει διαφέρει 0% στην κατατομή του με αλμπίνο μαύρο και αυτό θεωρείται λευκό. Τους αλμπίνους τους μπερδεύουν στην αφρική για λευκούς λόγω μόνο και μόνο επειδή έχουν δει πολλούς "λευκούς" κρομανιόν.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμε 10:29, υπάρχει καμία απόδειξη για αυτά που λές, καμία ανθρωπολογική μελέτη, ότι την κλίση την έχουν οι Διναρο-Μεσογειακοί και ότι δεν είναι γνήσιοι Μεσογειακοί; Την κλίση την έχουν τουλάχιστον οι μισοί Μεσογειακοί και οι μισοί Νορδικοί και μπορεί να βρεθεί σε όλες τις φυλές ανά τον κόσμο, από Αφρικάνους μέχρι Ασιάτες, χωρίς να έχει καμία ιδιαίτερη καταγωγή, δεν μπορεί η μισή ανθρωπότητα να έχει Διναρική ανάμιξη. Εντάξει, οι Διναρικοί έχουν συνήθως κλίση αλλά είναι αυτό στοιχείο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε για να πούμε ότι όποιος το έχει, έχει και Διναρικοί ανάμιξη, ειδικά όταν δεν έχει τίποτα άλλο που να θυμίζει Διναρικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα από όλα, αναφέρθηκα σε Ευρωπαίους κι όχι σε άτομα ή πληθυσμούς που ανήκουν σε άλλες φυλές οπότε το περί καταγωγής κλπ δεν άπτεται τόσο της συζήτησης.
      Από εκεί και ύστερα, σαφώς κι υπάρχουν ενδείξεις κι αποδείξεις για όσα έγραψα. Η βασικότερη είναι πως οι "μισοί νορδικοί" και οι "μισοί μεσογειακοί", δηλαδή οι Ευρωπαίοι έχοντες σε κάποιο βαθμό διναρική συμβολή (κι όχι απλά και μόνο νορδικοί ή μεσογειακοί) έχουν κλίση στο θόλο του κρανίου τους. Προσοχή όμως, μιλάμε για τον μπροστινό κομμάτι του θόλου, δηλ πάνω από τα φρύδια, στα όρια του μετωπιαίου όγκου, μέχρι το τριχωτό. Μην μπερδεύεστε παρατηρώντας το σχήμα όλου του μετώπου μέχρι τις κόγχες των οφθαλμών. Παρακάτω μια καταγραφή των χαρακτηριστικών των κρανίων διαφόρων τύπων με βάση τις μελέτες του Angel. Όπου vault είναι ο θόλος, όπου occiput το ινίο (η βάση στο πίσω μέρος του κρανίου) κι angularity οι γωνίες.
      http://dienekes.awardspace.com/texts/angeltypes/

      Διαγραφή
    2. Στο λινκ που έστειλες, δεν αναφέρει πουθενά ότι την κλίση την πήραν είτε οι Μεσογειακοί είτε οι Νορδικόι από ανάμιξη με Διναρικούς. Αν έχεις, στείλε κάποια άλλη μελέτη. Πάντως, αν οι Μεσογειακοί και οι Νορδικοί με κεκλιμένο μέτωπο είναι ανάμικτοι με Διναρικούς, τότε οι καθαροί Μεσογειακοί και Νορδικοί είναι απειροελάχιστοι.

      Διαγραφή
    3. Δεν αναφέρει τις μίξεις, αποδίδει όμως τα χαρακτηριστικά των διναρικών κι όσων τύπων έχουν συμβάλει οι διναρικοί. Διαβάζουμε λοιπόν πως το σχήμα του θόλου τους δεν είναι γραμμικό ή ωοειδές (όπως τον μεσογειακών και των νορδικών) και πως το μέτωπό τους έχει κλίση (pinched). Σε αντίθεση με τους μεσογειακούς που το περιγράφει ως απότομο σαν να κατακρημνίζεται (steem). Αναφέρει ακόμα και την κλίση των hallstatt νορδικών. Νομίζω λοιπόν, πως όλα αυτά είναι αρκετά για τις αποδείξεις που ζητάς.

      Διαγραφή
    4. Όχι, τα στοιχεία που στέλνεις δεν αποδεικνύουν ότι το κεκλιμένο μέτωπο και Μεσογειακοί και Νορδικοί το πήραν από τους Διναρικούς.

      Διαγραφή
  6. Αυτούς εδώ ο Coon τους ταξινομεί ώς Pontic Mediterraneans, Small Mediterraneans, Atlanto-Mediterraneans. Πάνω απο τους μισούς έχουν κεκλιμένο μέτωπο.

    http://www.theapricity.com/snpa/troeplate26.htm

    http://www.theapricity.com/snpa/troeplate22.htm

    http://www.theapricity.com/snpa/troeplate24.htm

    http://www.theapricity.com/snpa/troeplate23.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο που αυτές είναι απεικονίσεις ανθρώπων που ανήκουν γενικότερα στους τύπους που αναφέρονται από τον Coon. Δεν πρόκειται δηλαδή για απεικονίσεις "αμιγώς" ενός τύπου αλλά εκείνου που κυριαρχεί. Πχ στη σελίδα με τους ατλαντο-μεσογειακούς ο Ιταλός είναι ξεκάθαρα διναρο-μεσογειακός κι ο Βάσκος είναι εκδιναρισμένος επίσης λόγω ...της βασκικής συμβολής (διόλου τυχαίο πως μοιάζουν).

      Διαγραφή
  7. Και μερικοί Νορδικοί με Κεκλιμένο μέτωπο

    http://www.theapricity.com/snpa/troeplate29.htm

    "Nordens Rastyper: Geografi och Historia" (1940) by Bertil Lundman

    Racial Outline. The Nordic countries present folk stocks.

    I. The N o r d i d r a c e (according to later research actually a sum up of a whole group of close types: big bodied, at present 177-180 cm, on average for men; women on average close to 12 cm shorter); slim with long legs but short arms; long-headed (BLI on average approx. 74-75 for men, women approx one unit higher) with narrow forehead and narrow oval but strongly detailed face with sloping profile (A I on average 90-95 for men approx. 2.5 units lower for women). Nose straight or often weakly concave among the women, straight among men, sometimes weakly concave but rarely very weakly convex. Eyes blue to blue-grey, fairly often shining. Hair ash-blond sometimes however passing to chestnut brown or flaxen (as with all races the hair colour become darker with the years), moreover soft and often some little wavy. Pink skin.

    A. "The Greater Nordic main race"

    a) Goeta: clearer blue eyes, somewhat lower head (HLI approx. 68-69. Narrower more sloping forehead and towards the temples weak forehead. Distribution: Mainly in eastern England and Scotland, northwestern Germany, southern and western Jylland and Norway, southwestern Sweden and up to Värmland and Väster-Dalarna.

    https://www.google.gr/search?tbm=isch&q=lundman+Goeta:&ei=UnqEVdCcE6XTygP034KIBA#imgrc=b-KMc-KlK_YrwM%253A%3BoI415Yj5lP-IbM%3Bhttp%253A%252F%252Fimg132.echo.cx%252Fimg132%252F7023%252Fgtatypen2b8hq.th.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fdodona.proboards.com%252Fthread%252F7348%252Flundmans-scandinavian-subraces%3B152%3B136

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.