Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Η ανθρωπολογία της Αγγλίας

Ο Άγγλος ναύαρχος Horatio Nelson
O ανθρωπολόγος Felix von Luschan, με την βοήθεια της γυναίκας του Emma, πραγματοποίησε ανθρωπολογικές μετρήσεις σε Άγγλους που επέβαιναν σε πλοίο του Βρετανικού πολεμικού ναυτικού. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στον περιοδικό Zeitschrift für Ethnologie, σε άρθρο με τίτλο "Anthropologische Messungen an 95 Englandern".

Το δείγμα του αποτελούνταν από 95 άτομα, 84 άνδρες και 11 γυναίκες. O von Luschan παραθέτει αναλυτικούς πίνακες με όλες τις μετρήσεις. Για κάθε άτομο δίνεται κεφαλικός, προσωπικός και ρινικός δείκτης. Επίσης έγιναν παρατηρήσεις για το χρώμα μαλλιών και δέρματος.

Χρησιμοποιώντας την χρωματική κλίμακα Martin, ο von Luschan βρίσκει 10,53% σκούρα μάτια, 32,63% ενδιάμεσα και 56,84 ανοιχτά. Στο χρώμα του δέρματος, χρησιμοποιώντας την δική του διάσημη κλίμακα, βρίσκει τους περισσότερους Άγγλους στην τιμή 7, δηλαδή με πολύ ανοιχτό χρώμα δέρματος, με λίγους ακόμα στις γειτονικές τιμές μέχρι 9, ενώ το μέγιστο είναι το 12.

Ακολουθεί η μελέτη των ανθρωπολογικών δεικτών. Ο κεφαλικός δείκτης δίνεται στο εξής γράφημα...

Κεφαλικός δείκτης σε 95 Άγγλους

Βλέπουμε καθαρή επικράτηση της δολιχοκεφαλίας, με μικρό ποσοστό να υπεισέρχεται στην μεσοκεφαλία. Το 78,9% είναι δολιχοκέφαλοι, 13,7% μεσοκέφαλοι και 7,4% βραχυκέφαλοι.

Ως προς τον προσωπικό δείκτη, φαίνεται ότι η μεγαλύτερη μερίδα των Άγγλων είναι λεπτοπρόσωποι, σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα. Να σημειώσουμε ότι λεπτοπροσωπία έχουμε από την τιμή 88 και πάνω. Κακώς περιλαμβάνονται και οι γυναίκες στο ίδιο γράφημα, καθότι έχουν πιο ευρύ πρόσωπο από τους άνδρες και συνεπώς αλλοιώνουν το γράφημα προς χαμηλότερους δείκτες.

Προσωπικός δείκτης σε 95 Άγγλους

Ο ρινικός δείκτης δίνεται στο παρακάτω γράφημα. Οι Άγγλοι είναι κυρίως λεπτόρρινοι, δηλαδή με ρινικό δείκτη κάτω από 70. Ωστόσο, υπάρχει μια εμφανής μειοψηφία μεσόρρινων.

Ρινικός δείκτης σε 95 Άγγλους

Τα στοιχεία της μελέτης του von Luschan μας οδηγούν στα εξής συμπεράσματα. Στην Αγγλία, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι δολιχοκέφαλοι, λεπτοπρόσωποι και λεπτόρρινοι, με πολύ ανοιχτό χρώμα δέρματος και συνήθως ενδιάμεσο ή ανοιχτό χρώμα ματιών. Τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε Ατλαντοειδείς και Νορδικούς που γνωρίζουμε ότι κατοικούν εκεί, καθώς και σε Κρομανοειδείς μορφές. Δυστυχώς δεν μελετήθηκε το χρώμα των μαλλιών, για να εκτιμήσουμε το ποσοστό των Νορδικών. Η Κρομανοειδής επίδραση φαίνεται από τάσεις μεσοκεφαλίας, ορισμένες φορές και μεσοπροσωπίας και μεσορρινίας. Δεν αποκλείεται σποραδικά να υπάρχει και κάποιος Αλπικός.

Εν γένει φαίνεται ότι οι Άγγλοι είναι Κρομανοειδείς, Ατλαντοειδείς και Νορδικοί. Βέβαια, το ευγενές φυλετικό δυναμικό της Αγγλίας φαίνεται να αλλοιώνεται δραματικά πλέον, με μορφές σαν τον εικονιζόμενο ναύαρχο Horatio Nelson να αντικαθίστανται από Ινδούς, Κινέζους, Αφρικανούς και Άραβες.

1 σχόλιο:

  1. ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΤΗΣ ΚΤΗΝΟΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΣΚΥΛΑΔΩΝ29 Ιουνίου 2015 στις 8:16 μ.μ.

    AΤΛΑΝΤΟΕΙΔΗΣ-ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΗΣ Ο ΒΡΕΤΤΑΝΟΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΟΡΑΤΙΟΣ ΝΕΛΣΟΝ.Ο ΑΤΛΑΝΤΟΕΙΔΗΣ ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΣ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.