Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Οι αρχαίοι Έλληνες μέσα από τα αρχαία κεραμικά

Τα αρχαιοελληνικά αγγεία έχουν διασώσει πολλές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Ακόμη, αρκετές πληροφορίες αντλούνται και για την εμφάνισή τους. Πώς ήταν οι αρχαίοι Έλληνες εμφανισιακά, με βάση τα αρχαία κεραμικά;

Τα κεραμικά που έχουν διασωθεί είναι χιλιάδες και έχει γίνει μια προσπάθεια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να συγκεντρωθούν σε μια διαδικτυακή βάση δεδομένων. Είναι ελεύθερα προσβάσιμη στον εξής σύνδεσμο. *Επιλέξτε καλύτερα την Full database, πατήστε το κουμπί Search the Databases without Logging In, έπειτα στο Decoration Description επιλέξτε το θέμα που σας ενδιαφέρει στο List και τέλος πατήστε browse. Στα αποτελέσματα επιλέξτε Images για δείτε όλα τα αγγεία μαζί*. Για λόγους αντικειμενικότητας, κάνουμε μια τυχαία αναζήτηση, επιλέγοντας αθλητές και συγκεκριμένα ακοντιστές. Προς ποιον φυλετικό τύπο τείνουν οι εικονιζόμενοι στα αγγεία;

Δείτε τα κεραμικά...














Σχεδόν πάντοτε απεικονίζονται εξωμορφικοί και με σκούρα μαλλιά. Τα γνωρίσματα του προσώπου δύσκολα μπορούν να ληφθούν ως αξιόπιστα, αλλά εν πάσει περιπτώσει δείχνουν ίσια μύτη, κυρίως σγουρά μαλλιά και σπανίως γωνίες στο πρόσωπο. Οι μορφές τείνουν προς τον Μεσογειακό τύπο.

Κάντε αναζητήσεις σε διάφορα θέματα της βάσης δεδομένων για εικόνες από την καθημερινή ζωή, αθλητές, αγρότες, αλλά και πολεμιστές, ήρωες και θεούς.

3 σχόλια:

  1. εχει φανταστικές απεικονίσεις από τον εξηκία και τον λυδό μέχρι τα ελληνιστικα χρόνια. Το ευγενές ,αριστοκρατικό πρότυπο κυριαρχεί(ακόμα και ο αρχαικός κούρος στα πρώτα βήματα πλαστικής της αρχαικής και γεωμετρικής) σε κεραμική και πλαστική(μνημειώδη και μη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουνε και καλύτερα. 'Εχουμε αποκαταστάσεις από ταφικές στήλες, δλδ από άτομα που υπήρξανε στην ιστορική πραγματικότητα. Αντίθετα, ήρωες και θεοί είναι πάντα με κόκκινα μάτια, όπως όριζε η φυσιογνωμική παράδοση που τους ήθελε όμοιους με λιοντάρια, τον ήλιο κτλ.

    http://puu.sh/ivXlE.jpg
    http://puu.sh/ivXfo.jpg
    http://puu.sh/hAwpt.jpg
    ^ ο Περικλής
    http://puu.sh/hAvdZ.jpg
    http://puu.sh/hAv4E.jpg

    Εκτός απ΄τον αθλητή, όλοι οι άλλοι είναι απο αριστοκρατικές οικογένειες, μάλιστα ο τελευταίος είναι και αρχηγός στρατιωτικής μονάδα ομοίων.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Vergina_Sun#Gallery

    Είναι πρώτος πρώτος στο Gallery.

    Οι απεικονίσεις είναι κοντά στην πραγματικότα, εφόσον αναρτήθηκαν από τους συγγενείς των νεκρών. Όσες έχουν αποκατασταθεί μέχρι τώρα απεικονίζουν μεσογειακούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αρκετες πινελιες ομως απο διναρικους....αν οχι μερικα προσωπα ναναι καθαρα διναρικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.