Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Νορδικές φυσιογνωμίες στα γλυπτά του Arno Breker

Στην Γερμανία του '30 άνθησε ο νεοκλασικισμός, με την καθοδήγηση του Αδόλφου Χίτλερ, που ήταν λάτρης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Οι σιωνιστικά επιβεβλημένες αντιφυσικές, παραμορφωμένες και χωρίς περιεχόμενο μορφές που βλέπουμε γύρω μας ως "γλυπτά" εξαφανίστηκαν και επέστρεψε η αναζήτηση της τελειότητας της μορφής, το κλασικό ιδεώδες.

Στα πλαίσια αυτής της αναβίωσης, ο γλύπτης Arno Breker αναδείχτηκε ως ο κορυφαίος γλύπτης της Γερμανίας. Επιλέγει σχεδόν πάντοτε να λαξεύσει Νορδικές φυσιογνωμίες, συχνά με έντονη Κρομανοειδή επίδραση. Οι μορφές στα γλυπτά του είναι σκληρές και βλοσυρές, με εμφανείς γωνίες. Να σημειώσουμε ότι οι απεικονιζόμενες μορφές είναι πολύ διαφορετικές από αυτές των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων.

Δείτε τα γλυπτά του Breker:...











3 σχόλια:

  1. Θα είχε ενδιαφέρον να ταξινομηθεί κι ο ίδιος ο Μπρέκερ και να συμπληρωθεί αν είναι δυνατόν στο ίδιο άρθρο. Με όσα γνωρίζω και (συγ-)κρίνω, εκτιμώ πως ο Μπρέκερ πρέπει να είναι διναρίζων ατλαντικός, αν και δεν γνωρίζω αν η επίδραση είναι κατ' ουσίαν διναρική ή αλπική. Από την άλλη, αναζητώντας κάτι το σχετικό, έχω διαβάσει πως ο Μπρέκερ δεν είναι απλά διναρίζων (εννοώντας επίδραση από αμιγώς ενδο-ευρωπαϊκούς τύπους) αλλά ο υποτιθέμενος "διναρισμός" του οφείλεται στο ότι ανήκει στον litorid ανθρωπολογικό τύπο (κατά Lundman). Ο οποίος είναι μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ μεσογειακών/ατλαντικών και αρμενοειδών.
    Μπορείτε να γράψετε την εκτίμησή σας; Θα με ενδιέφερε κάτι τέτοιο, πλουτίζοντας το όποιο γνωστικό μου πεδίο γύρω από τη φυλετική ανθρωπολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Breker είναι μάλλον Διναρο-Αλπικός. Η περιοχή των ματιών του δείχνει Αλπική επίδραση, ενώ το σύμπλεγμα μύτη-στόμα-σαγόνι, καθώς και η λεπτοπροσωπία δείχνουν την Διναρική επίδραση. Δεν είναι τυχαίο ότι μοιάζει εμφανισιακά με τον Ελύτη. Η φυσιογνωμία του Breker δεν θα φαίνονταν παράταιρη στον Ελλαδικό χώρο.

      Διαγραφή
  2. Νὰ σημειωθῇ ὅτι ἦτο παντρεμένος μὲ ἑλληνίδα μοντέλα ὀνόματι Δήμητρα Μεσσάλα. Μᾶλλον διναρο-ἀλπικὸς εἶναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.