Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ο Henry Field και η ανθρωπολογία του Ιράκ

Ο Henry Field (1902-1986) ήταν ανθρωπολόγος από τις ΗΠΑ που έκανε ανθρωπολογικές μελέτες στη Μέση Ανατολή. Ένα σημαντικό του σύγγραμα είναι το "The Anthropology of Iraq", όπου μελετά φυλετικά τους κατοίκους του Ιράκ.

Η μελέτη είναι ενδελεχής με πλήθος ανθρωπολογικών μετρήσεων και φωτογραφιών. Οι κάτοικοι του Ιράκ διαθέτουν τα εξής γνωρίσματα:

Χρώμα δέρματος: λίγο πιο σκούρο από νοτιοευρωπαίους
Τριχοφυΐα σώματος: μέτρια
Χρώμα μαλλιών: Μαύρα ή σκούρα καστανά
Μαλλιά: κυματιστά
Χρώμα ματιών: καστανό
Μύτη: κυρτή ή ίσια
Ύψος: μέτριο προς υψηλό
Κεφαλικός Δείκτης: δολιχοκεφαλικοί
Πρόσωπο: λεπτο και μεσο- προσωπία
Ρινικός Δείκτης: λέπτορρινία

Οι κάτοικοι του Ιράκ ανήκουν σχεδόν όλοι στον...
Ιρανικό φυλετικό τύπο, με ελάχιστους Μεσογειακούς. Βέβαια, ο Field τους τσουβαλιάζει όλους ως "Μεσογειακούς", όπως έκαναν κακώς κάποιοι ανθρωπολόγοι για όλους τους λεπτοπρόσωπους, λεπτόρρινους, δολιχοκέφαλους μελαχρινούς. Οι περισσότεροι θεωρούν όλους τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής συλλήβδην ως Άραβες, παρόλα αυτά οι Ιρακινοί δεν ανήκουν στον Αραβικό φυλετικό τύπο, αλλά στον λεγόμενο Ιρανικό.


Μερικές φωτογραφίες Ιρακινών από το βιβλίο του Field δίνονται παρακάτω. Όλες οι φωτογραφίες εδώ και εδώ.

9 σχόλια:

  1. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ4 Ιανουαρίου 2014 στις 10:58 μ.μ.

    Ο ιρανικος τυπος ειναι με διαφορα ο ανωτερος απο ολους τους εξωευρωπαικους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πρώτος είναι όντως μεσογειακός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαχειριστά, στήσε ένα forum που θα λειτουργεί παράλληλα με το blog. Με το πλήθος των σχολίων χάνουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι ότι ήμουνα έτοιμος να προτείνω το ίδιο Σάτυρε!ενα chat για αρχή καλό θα ήταν,όπως τα chatango και το xat.com δωρεάν και εφαρμόζονται εύκολα σε blogs!

    @Φρουρέ,δεν νομιζώ όμως οτι έχουνε κάνει και κάτι το αξιοσέβαστο οι ιρανικοί τύποι,αντιθέτως οι κουτοπόνηροι αρμενοειδείς εβραίοι τους παίζουν όλους στα δάχτυλα και καλώς η κακώς οι τούρκομογγολοι που στην πλειοψηφία τους είναι κι αυτοί αρμενοειδείς θεωρούνται ανερχόμενη δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ5 Ιανουαρίου 2014 στις 11:39 μ.μ.

      Ο ιρανικος ειναι ο μοναδικος αξιος λογου εξωευρωπαικος τυπος.Ειναι ο μοναδικος ο οποιος ανεπτυξε μια καποια αριστοκρατικη ηθικη αφου οπως ορθοτατα επισημαινει το αγαπητο μας ιστολογιο οι Περσες και οι Μηδοι ηταν οι πραγματικοι κατακτητες της Ασιας πριν τον Αλεξανδρο.Ανεπτηξαν την τεχνη του πολεμου εισαγωντας σπουδαιες καινοτομιες οπως η εκηβολος εφιππη αντιμετωπιση του εχθρου σε τακτικο επιπεδο και η δημιουργια του οπλου που σημαδεψε την ιστορια:του υπερβαρεος ιππικου.Καταφρακτοι και κλιβαναριοι χρησιμοποιωντας ατσαλινα δορατα επελασεως και κεφαλοθραυστες ενος χειρος αντιμετωπισαν την κοσμοκρατειρα Ρωμη σε παμπολλες μαχες επι αιωνες και την συνετριψαν μαλιστα στην μαχη των Καρρων της μεσοποταμιας το 53π.χ. .Στην συγκεκριμενη καθοριστικη συγκρουση οι Παρθοι ιπποτοξοτες με την βοηθεια των υπερβαρεος θωρακισμενων συστρατιωτων τους αριθμωντας οι πρωτοι 9.000 και οι δευτεροι 1.000 εξαφανισαν 39.000 Λεγεωναριους και 4.000 ιππεις του Μαρκου Λικινιου Κρασσου και του γιου του Ποπλιου Λικινιου Κρασσου φονευοντας τους και βουτωντας τα κομμενα και κεφαλια τους σε λιωμενο χρυσαφι για να """ξεδιψασουν""" την λυσσα που τους χαρακτηριζε για χρημα.Να σημειωθει οτι ο Αμμιανος Μαρκελλινος θελοντας να αναφερθει στους Παρθους υπερβαρεως θωρακισμενους ιππεις τους περιγραφει ως """μια θαλλασα απο μεταλλο"""κατι το οποιο δειχνει οτι ενεπνεαν τον φοβο και κατ'επεκτασιν των σεβασμο των αντιπαλων τους.Επισης το Ιραν εβγαλε και τον Φιρνταουσι.Τωρα οσον αφορα τα καθαρως ανθρωπολογικα χαρακτηριστικα τους περιττο να αναφερω οτι ειναι ο πιο κοντινος στους Ευρωπαικους και δη στον Μεσογειακο τυπο σε καθε επιπεδο και οχι μονο ως δολιχοκεφαλοι.Αυτα .

      Διαγραφή
    2. Ενδιαφερον,ευχαριστω για την απαντηση σου.Οφειλω παντως να πω οτι στις μερες μας και στους πιο προσφατους αιωνες δεν παρουσιασαν κατι σπουδαιο,μην ξεχναμε επισης οτι υπαρχει και ο αριος τυπος στις περιοχες της τοτε περσιας(καλας,νουριστανοι&παστουν) που εκεινους τους αιωνες υπηρχε σιγουρα σε υψηλοτερα ποσοστα και ισως εκει οφειλονται καποια απο αυτα τα τοτε επιτευγματα τους.Επισης μολις διαβασα το εξης,οι αρμενοειδεις στην ουσια ειναι μιξη μεταξυ του ιρανικου(μεσογειακου)τυπου και του αλπικου!!!απο τους αλπικους προερχεται η βραχυκεφαλια και απο τον ιρανικο τυπο η γυρτη μυτη!πιστευω πως οι αρμενοειδεις ειναι παρεξηγημενοι τελικα λογω των εβραιων και των τουρκων,λογω μη-λευκων χαρακτηριστικων πολλες φορες που αυτο ομως πιστευω οφειλεται σε μογγολικη προσμιξη και δεν ειναι ολοι οι αρμενοειδεις μογγολοι,ισως αυτη η προσμιξη προερχεται απο τους χαζαρους(μεσαιωνικος νομαδικος τουρανικος-τουρκικος λαος)απο τους οποιους εικαζεται οτι προερχεται και μερος των εβραιων! οι αρμενοειδεις ειναι και παρεξηγημενοι λογω της κουλτουρας τους(τσιφτετελια κτλπ.... βεβαια και το τσιφτετελι αρχαιοελληνικο ειναι,αλλα αυτο ειναι ενα αλλο θεμα...).
      Απ'οτι φαινεται οντας μισοι αλπικοι παρουσιαζουν μια ταση για ηρεμη ζωη,ανθρωποι του βουνου αγροτες πολλες φορες αλλα οντας και ιρανικοι(μεσογειακοι)ταυτοχρονα παρουσιαζουνε και μια μαχιτηκοτητα και πνευματικοτητα μπορω να πω!σ΄αυτην την αλπικη προσμιξη οφειλεται μαλλον το χαμηλο αναστημα πολλων αρμενοειδων και ποντιων οπως εχουμε δει στην Ελλαδα!

      Διαγραφή
    3. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ11 Ιανουαρίου 2014 στις 7:46 μ.μ.

      Φιλε ανωνυμε ουτως η αλλως ο κατεξοχην Ιρανικος τυπος ειναι ο συγγενεστερος προς τους Ευρωπαικους απο καθε αποψη και με διαφορα ,αλλα ναι τοτε ο Αριος Νορδικιζων τυπος υπηρχε σε μεγαλυτερους αριθμους και ειναι αυτος που αναψε την δαδα του πολιτισμου οπως γνωριζουμε και απο το """Ινδιευρωπαικο""" ιστορικο παρελθον της περιοχης και εχεις απολυτο δικιο σε αυτο.Να σημειωθει οτι ο πλεον καθαρος τετοιος τυπος ειναι οι Υπεραριοι Παμιρ οι οποιοι ειναι πιο καθαροαιμοι και απο τους Καλας και απο τους Νουριστανους αφου ειναι ολοι μηδενος εξαιρουμενου καταλευκοι ξανθοι και γαλανοματες και τους οποιους παρελειψες εκ παραδρομης προφανως να αναφερεις.Ευχομαι Υγεια.

      Διαγραφή
  5. Παιδια να ρωτήσω ο Οριενταλικος τυπος τι είναι ακριβώς? Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ? Μπορείτε να με διαφωτίσει λιγο πάνω σ αυτόν τον τυπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλήθεια δεν υπάρχουν καθόλου Αραβικοί στο Ιράκ; Διότι ως γνωστόν το Ιράκ είχε κατακτηθεί από Άραβες και μου φαίνεται κάπως περίεργο να μην υπάρχουν Αραβικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.