Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Πουλιανός Α. - Η Προέλευση των Ελλήνων

Ο Άρης Πουλιανός είναι Έλληνας ανθρωπολόγος. Έχει ασχοληθεί με παλαιοανθρωπολογικές ανασκαφές, ενώ έχει κάνει και ανθρωπολογικές μετρήσεις σε ζώντες. Στην πραγματικότητα οι μετρήσεις του Πουλιανού είναι οι πιο πρόσφατες και εκτεταμένες που έχουν γίνει στον Ελλαδικό χώρο. Το σημαντικότερο βιβλίο του έχει τίτλο "Η Προέλευση των Ελλήνων" που έχει κάνει πολλές εκδόσεις. Στο βιβλίο αυτό ο Πουλιανός προσπαθεί να δείξει την συνέχεια των Ελλήνων από τους αρχαίους, βασιζόμενος στο συνδυασμό μετρήσεων σε προϊστορικά και αρχαία κρανία, καθώς και μετρήσεων σε σύγχρονους ζώντες Έλληνες τις δεκαετίες του '50 και του '60.

Ο Πουλιανός είναι ένθερμος θιασώτης της επιστήμης της Φυλετικής, όπως την αποκαλεί και της άποψης ότι "τα κρανία είναι πιο σκληρά από τα σύμφωνα και τα φωνήεντα". Θεωρεί ότι στο ζήτημα της εθνογενέσεως πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνεται υπόψη το ανθρωπολογικό υλικό και ότι η ανθρωπολογία είναι πηγή ιστορίας.

Μετρήθηκαν 8.876 άνδρες και 3.528 γυναίκες σε Ελλάδα και ομογένεια στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι ανθρωπολογικές μετρήσεις ήταν πραγματικά υπερπλήρεις. Συνοπτικά προκύπτουν κατά μέσο όρο -αν και οι μέσοι όροι κρύβουν παρά αποκαλύπτουν στοιχεία, αλλά δίνουν μια γενική εικόνα- τα εξής:...

- Ανάστημα μέτριο ή λίγο άνω του μετρίου
- Μάτια κυρίως σκούρα, μερικές φορές ανοιχτά
- Μαλλιά σκούρα
- Δέρμα τις περισσότερες φορές ανοιχτόχρωμο
- Σχήμα τριχών λείο ή ελαφρά κυματιστό
- Τρίχωμα στήθους κάτω του μετρίου, γενειάδα άνω του μετρίου ως ισχυρή, φρύδια μέτρια
- Μύτη ευθεία, σε αρκετό ποσοστό γαμψή, λεπτορρινία
- Πάχος χειλιών μέτριο
- Επικρατεί βραχυκεφαλία με δείκτη 81-84, συχνά συναντάται η μεσοκεφαλία καθώς και η δολιχοκεφαλία

Όμως τα παραπάνω χαρακτηριστικά παρουσιάζουν διακυμάνσεις, δημιουργώντας διάφορους φυλετικούς τύπους. Ο Πουλιανός λέει ότι "ο διαχωρισμός των τύπων είναι ένα από τα βασικά στάδια της ανάλυσης του ανθρωπολογικού υλικού μια και πρέπει να αντανακλά τη μορφολογική ομοιότητα, η οποία προϋποθέτει εθνογενετική συγγένεια όλων των ομάδων που ανήκουν στον ίδιο ανθρωπολογικό τύπο".

Ακολουθούν αναλυτικοί χάρτες, πίνακες και διαγράμματα που παρουσιάζουν την κατανομή των σωματικών χαρακτηριστικών στην Ελλάδα. Ο σημαντικότερος χάρτης είναι ο εξής:


Να σημειώσουμε ότι καμία περιοχή δεν είναι κατά μέσο όρο δολιχοκέφαλη. Δολιχοκέφαλοι υπάρχουν πολλοί στα νησιά, στη Θράκη και στην Θεσσαλία. Οι μέσοι όροι του κεφαλικού δείκτη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας είναι οι εξής:

Αιγαίο:               81,05
Κρήτη:               80,21
Ιόνιο:                  81,78
Πελοπόννησος:   82,84
Στερεά Ελλάδα:  84,20
Θεσσαλία:         82,07
Ήπειρος:           87,85
Μακεδονία:        83,08
Θράκη:             80,32

Έπειτα ξεχωρίζει τους Έλληνες σε φυλετικούς τύπους ή ποικιλίες, όπως τους ονομάζει και παραθέτει φωτογραφίες Ελλήνων του κάθε τύπου.

Ο Αιγιακός τύπος αντιστοιχεί στον γνωστό Μεσογειακό, αλλά η περιγραφή αφήνει μεγάλα περιθώρια διακύμανσης χαρακτηριστικών. Επειδή αγνοεί τον κεφαλικό δείκτη, στις φωτογραφίες δίνει πολλούς Αλπικούς μεταξύ των "Αιγιακών". Οι καλύτεροι Αιγιακοί-Μεσογειακοί είναι οι εξής από τις φωτογραφίες του Πουλιανού:






Ο Ηπειρωτικός τύπος αντιστοιχεί στον γνωστό Διναρικό, αλλά αφήνει περιθώρια και για Αλπικούς. Οι περιγραφές δεν ταιριάζουν με τις φωτογραφίες και οι μόνες που πλησιάζουν είναι οι εξής:



Μετά δίνει έναν Δυτικομακεδονικό τύπο που δεν αντιστοιχεί σε... τίποτα πραγματικά.

Ο Προσωασιατικός τύπος, αντιστοιχεί στον γνωστό Αρμενοειδή, αν και δεν το παραδέχεται. Οι πιο πετυχημένες φωτογραφίες είναι οι εξής:



Οι υπόλοιποι φυλετικοί τύποι κρίνονται σπάνιοι από τον Πουλιανό. Το τεράστιο λάθος του Πουλιανού είναι ότι θεωρεί ανοιχτά ότι δεν υπάρχει Αλπικός τύπος!!!  Γενικώς έχει μπερδέψει τους φυλετικούς τύπους και τα έχει κάνει τελείως μαντάρα με τις φωτογραφίες. Στους Αιγιακούς βλέπει κανείς βραχυκέφαλους μαζί με δολιχοκέφαλους, ενώ στους Ηπειρωτικούς είναι γεμάτο Αλπικούς και δεν υπάρχει σχεδόν κανένας Διναρικός, ενώ τους περιγράφει ψηλούς με συνήθως γαμψή μύτη!

Στη συνέχεια μελετώνται οι Σλαβόφωνοι, οι Βλάχοι και οι Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:
- Η συμμετοχή Προσωασιατικών είναι μεγαλύτερη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην Ανατολική Ελλάδα, ενώ η συμμετοχή Βαλκάνιων είναι μεγαλύτερη στη Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο.
- Οι Σλαβόφωνοι και Βλαχόφωνοι είναι όλοι απόγονοι ντόπιου πληθυσμού.
- Οι Έλληνες του Καυκάσου είναι πιο κοντά στους Προσωασιατικούς, ενώ οι Έλληνες της Αζοφικής είναι πιο κοντά στους νησιώτες του Αιγαίου, αν και με μεγάλη επιμειξία.

Ο Πουλιανός έχει διαβάσει όλη την βιβλιογραφία επί της ανθρωπολογίας της Ελλάδας, μέρος της οποίας έχει ήδη παρουσιαστεί σε προηγούμενες αναρτήσεις. O Πουλιανός αναφέρει την μελέτη του von Luschan στη Κρήτη του 1913, όπου ο κεφαλικός δείκτης των Κρητικών βρέθηκε 77,5 με συνέπεια να αποδεικνύεται η Ελληνική, Μεσογειακή φυλετικά καταγωγή τους. Επισημαίνεται η αρκετή Μεσογειακή επίδραση στη νότια Βουλγαρία, ενώ τα δυτικά Βαλκάνια είναι κυρίως Διναρικά, επεκτεινόμενα τουλάχιστον μέχρι την βορειοδυτική Ελλάδα. Σίγουρα οι Βαλκάνιοι δεν είναι "Σλάβοι", αλλά απόγονοι ντόπιων πληθυσμών. Σημειώνεται επίσης η αλληλουχία των φυλετικών τύπων της νοτίου Ελλάδας με τους νότιους Ιταλούς. Βασικά συμπεράσματα για την Βαλκανική χερσόνησο είναι ότι οι λαοί είναι αυτόχθονες και οι μετακινήσεις και κατακτήσεις λαών και η διάδοση γλωσσών "δεν επέφεραν σοβαρή αλλαγή στα μορφολογικά γνωρίσματα των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου αφορά στην ανακάλυψη του Αρχανθρώπου στο σπήλαιο των Πετραλώνων στην Χαλκιδική. Ανακαλύφθηκε ένα καλοδιατηρημένο κρανίο το οποίο ο Πουλιανός ισχυρίζεται ότι είναι εκατομμυρίων ετών, αποτελώντας το παλαιότερο αντίστοιχο εύρημα, αποδεικνύοντας έτσι ότι η ανθρωποποίηση συνέβη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι στην Αφρική. Πουλιανός εναντίον Δαρβίνου... Άλλοι επιστήμονες αρνήθηκαν το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι το εύρημα έχει μικρότερη ηλικία και ότι η μέθοδος χρονολόγησης εφαρμόστηκε λανθασμένα.

Πάντως ο Πουλιανός έκανε μεγάλο αγώνα για την ανάδειξη του ευρήματός του και κατόρθωσε να δημιουργηθεί Άνθρωπολογικό Μουσείο στα Πετράλωνα. Ωστόσο, επειδή μέσω του ευρήματος ισχυρίζεται την συνέχεια των Ελλήνων και την αυτοχθονία τους εδώ και εκατομμύρια χρόνια και οι οποίοι μάλιστα αποτελούν το κέντρο της αρχής της ανθρωπότητας, μπήκε στο μάτι των Σιωνιστών. Τα μασονικά τσιράκια τους και οι σιωνιστικά ελεγχόμενες φυλλάδες επιδόθηκαν σε έναν βρώμικο πόλεμο εναντίον του με σκοπό να τον συκοφαντήσουν, να τον γελοιοποιήσουν και να εμποδίσουν το έργο του. Πρωτεργάτης στην δίωξη Πουλιανού ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Υπουργείο Πολιτισμού, γνωστός υπηρέτης των σιωνιστών. Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια, τα οστά μάλλον κλάπηκαν, κατά τη συνήθη τακτική των Σιωνιστών στη μανία τους να εξαφανίσουν κάθε τι τονώνει το εθνικό αίσθημα και δείχνει την αυτοχθονία των Ελλήνων. Δηλαδή ασχέτως αν αυτά που έλεγε ο Πουλιανός ήταν αλήθεια ή ψέματα επιστημονικά, για τους Σιωνιστές και μόνο που υποστήριζε την συνέχεια των Ελλήνων, έπρεπε να διωχθεί.

Το βιβλίο του Πουλιανού είναι ένα μίγμα αληθειών και ψεμάτων. Το βασικότερο σφάλμα του είναι ότι αγνοεί τον κεφαλικό δείκτη ως σημαντικό φυλετικό χαρακτηριστικό, γι΄αυτό και τα έχει κάνει μπάχαλο με τους τύπους. Δεν λαμβάνει υπόψη τους καθιερωμένους φυλετικούς τύπους και εφευρίσκει νέους "τύπους" χωρίς λόγο συσκοτίζοντας την κατά τα άλλα πολύ καλή προσπάθεια. Για παράδειγμα αγνοούνται Αλπικοί και Κρομανοειδείς, που όμως είναι πασίγνωστοι στη βιβλιογραφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χιλιάδες μετρήσεις του Πουλιανού αποτελούν τις μόνες εκτενείς ανθρωπολογικές μετρήσεις στον Ελλαδικό πληθυσμό. Δυστυχώς δεν συνδέθηκαν ικανοποιητικά με τους φυλετικούς τύπους, ώστε να δοθεί ένα ποσοστό κάθε τύπου ανά γεωγραφικό διαμέρισμα και σε όλη την Ελλάδα, κάτι που θα είχε τεράστια σημασία από κάθε άποψη, ωστόσο και έτσι βγαίνουν πολλά συμπεράσματα.

12 σχόλια:

  1. Στην καλύτερη περίπτωση η ηλικια του αρχανθρώπου παιζει να είναι κοντα στα 500.000 χρόνια πχ δλδ ανηκει στον κύκλο του πιθικάνθρωπου .Ξένοι επιστήμονες που εξετασαν το κρανίο το θεωρούν παρόμοιο με τα Αφρικανικά εκείνης της περιόδου και οχι με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκα .Γενικά οπως γραφεις στο άρθρο τα χει κανει μανταρα ο τυπος .Επιχειρεει να εισαγει νέους φυλετικούς τύπους και πολλοί στο εξωτερικό γελάνε μαζι του ,ειδικα με την θεωρία του αιγαιοπίθικου!!Ο τύπος σπουδασε στην ΕΣΣΔ μαθητής καποιων περίεργων ανθρωπολόγων που θεωρούσαν οτι τα επίκτητα χαρακτηριστικά κληρονομούνται.Το συγκεκριμένο βιβλίο το έχω διαβάσει καθως και ενα ακόμα του Ππουλανού για τους Σαρακατσάνους και γενικώς απογοητέυθηκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αντε καμια ωρα για υπνο ρε
      http://attikanea.blogspot.gr/2014/03/blog-post_3039.html

      Διαγραφή
    2. οποιος δεν ξερει την ανακάλυψη του αρχανθρώπου και την ερευνα του ανθρωπολόγου πουλιανου που καταρρίπτει την θεωρια του Δαρβίνου χωρίς θεωρίες αλλά με στοιχεια και επιστημονική ερεύνα , να γκουγκλαρει να μαθει , τωρα γιατι εξαφανισαν τα κοκαλα του αρχανθρώπου τα ιχνη φωτιας 1000000 ετων που βρεθηκαν στο ιδιο σπήλαιο, πιστευω να καταλαβαίνετε οτι ο,τι αποκρύβουν και και αληθινό αλλιως γιατι να κρυψουν κατι που δεν υπαρχει ? https://www.youtube.com/watch?v=QOcCQhCFsy4

      Διαγραφή
  2. Διαχειριστή ποια είναι η άποψη σου για την πολύχρονη έρευνα του καθηγητή γενετικής και γενετικής του ανθρώπου, στο Α.Π.Θ., κ. Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, η οποία μόλις κυκλοφόρησε σε βιβλίο ( "Η γενετική ιστορία της Ελλάδας - Το DNA των Ελλήνων");...Τα έχει "μπερδέψει" κι αυτός, όπως ο Πουλιανός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γενετική πληθυσμών με την οποία ασχολείται είναι πλήρως αναξιόπιστη και έχει οδηγήσει σε διάφορα παράλογα "συμπεράσματα". Υπάρχει πληθώρα μελετών με τελείως αντικρουόμενα "αποτελέσματα" ή άλλα που δεν έχουν καμία σχέση με τους φαινοτύπους που υπάρχουν, π.χ. βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ Ainu και Negrito που είναι εντελώς διαφορετικοί, όπως και πολλές παρόμοιες φαιδρότητες, που διανθίζονται με αναπόδεικτες "μετακινήσεις πληθυσμών", "παγετώνες" και μάλιστα σε συγκεκριμένο χρόνο πριν δεκάδες χιλιάδες χρόνια!

      Η γενετική θα μπορέσει να δώσει χρήσιμα αποτελέσματα όταν γίνει η σύνδεση μεταξύ γονιδιακών ακολουθιών και εμφανισιακών χαρακτηριστικών. Όπως όμως ορθά διαπιστώνει και ο Πουλιανός, η φυλετική τυπολογία βρίσκεται "100 χρόνια μπροστά", όπως λέει, σε σχέση με τη γενετική και είναι ο μοναδικός τρόπος σήμερα να εντοπίσουμε βιολογική συσχέτιση.

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Προς τον διαχειριστη
    Η φωτο επανω δεξια είναι ο Κορν.Κοντρεανου;
    Νοτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και δεν είμαι ο διαχειριστής... ο Κοντρεάνου είναι ναι!

      Διαγραφή
  4. Ο Άρης Πουλιανός είναι ενας μεγάλος Έλληνας, αυτό είναι σε όλους γνωστό και κυρίως...στους γνωστούς ανθέλληνες που αναφέρονται και στο κείμενο...Από εκεί και ύστερα η επιστημονική έρευνα προχωρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Αρης Πουλιανος ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας και ερευνητής. Αφιέρωσε τη ζωη του στη μελέτη και την ανάλυση και έβγαλε πολύ σημαντικά συμπεράσματα τα οποία όμως δε συνεφεραν αυτούς οι οποίοι για αιώνες προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια. Γι'αυτό και κυνηγήθηκε. Ο κάθε τυχαίος σχολιαστής κρίνει τα ευρήματα και τις μελέτες του μεγάλου Πουλιανου με μόνο του επιχείρημα της μπούρδες των Γερμανών ψευδεπιστημονων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλακειες εγραφε ο μπαμπας σου αστο.Ουδεμια σχεση με ανθρωπολογια και γενετικη.

      Διαγραφή
  6. Οι Χούλσε - Σράιντερ καθώς και ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός λένε οτι οι απομονωμένοι ορεινοί πληθυσμοί έχουν τάσεις υπερβραχυκεφαλοποίησης (π.χ. Αυστρία, Ελβετία, Ήπειρος), η οποία έχει υποχωρήσει λόγω των μεγάλων μετακινήσεων των πληθυσμών τα τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το σλαβικο και βαλκανικο dna στην ηπειρωτικη Ελλαδα ειναι φυσιολογικο να υπαρχουν υπερβραχυκεφαλοι αλπικοι,διναρικοι,βαλτικοι.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.