Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ludwig Clauss και η φυλετική ψυχολογία

O Ludwig Ferdinand Clauss (1892-1974) ήταν Γερμανός ανθρωπολόγος και ψυχολόγος.

Σπούδασε φιλολογία και ψυχολογία. Αρχίζει να μελετά την συμπεριφορά των διαφόρων φυλών. Ως νέος συμμετέχει σε εθνικιστικές οργανώσεις και κάνει πολυάριθμα ταξίδια, ειδικά στην ανατολή. Το 1933 διδάσκει στο πανεπιστήμιο ψυχολογία και γίνεται μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Προωθεί την διδασκαλία και μελέτη της φυλετικής ψυχολογίας.

Ο Ludwig Clauss υποστηρίζει ορθά πως κάθε φυλή έχει τη δική της φυλετική ψυχή η οποία καθορίζει κάθε πτυχή της συμπεριφοράς της. Αν δυο αλλόφυλοι κάνουν το ίδιο πράγμα, ο καθένας θα το κάνει με τον ιδιαίτερο τρόπο της φυλής του. Για παράδειγμα λέει ότι ο ηρωισμός ενός Νορδικού και ενός Μεσογειακού μπορεί να είναι εξίσου μεγάλος, αλλά ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Ο Clauss αντιμετωπίζει τις φυλές ως διαφορετικές, χωρίς κριτήρια ανωτερότητας, καθώς κάθε φυλή κρίνει με τα δικά της κριτήρια και δεν υπάρχει δυνατότητα αντικειμενικής αντιμετώπισης των αλλόφυλων.

Αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους φυλετικούς μελετητές της Εθνικοσοσιαλιστικής περιόδου στη Γερμανία και λαμβάνει κρατικές θέσεις περί της φυλετικής πολιτικής. Συγγράφει πολυάριθμα βιβλία στην φυλετική ψυχολογία, με σημαντικότερο βιβλίο του το "Rasse und Seele", όπου μελετά την συμπεριφορά των Ευρωπαϊκών φυλών. Ο Ludwig Clauss υπήρξε ένας από τους ανθρωπολόγους που διαπίστωσε το αυτονόητο των ψυχικών διαφορών των φυλών και τις μελέτησε, εν αντιθέσει με κάποιους ανθρωπολόγους που επέμειναν μόνο στις εμφανισιακές διαφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.