Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Darwin C. - Variation of Animals and Plants Under Domestication

Εκτός από το μνημειώδες βιβλίο του περί της καταγωγής των ειδών, ο Κάρολος Δαρβίνος έγραψε και άλλα πολύ σημαντικά βιβλία, που αποτελούν ακόμα και μέχρι τις μέρες μας ίσως οι σημαντικότερες μελέτες επί του κάθε θέματος.

Ένα από αυτά είναι το έργο του "Variation of Animals and Plants Under Domestication", όπου μελετώνται ζητήματα κληρονομικότητας, επιλογής, μεταβλητότητας και υβριδισμού, με έμφαση στα εξημερωμένα ζώα και φυτά. Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα που ο Δαρβίνος ως συνήθως αναλύει, παραθέτοντας τεράστια βιβλιογραφία.

Ο πρώτος τόμος σχεδόν όλος είναι αφιερωμένος στα διάφορα είδη οικείων ζώων και φυτών, των οποίων περιγράφει τις φυλές και την ιστορία τους. Όμως το σημαντικότερο μέρος περιλαμβάνεται στον δεύτερο τόμο, όπου αναλύονται τα δεδομένα.

Μελετάται η...
κληρονομικότητα, με επιμέρους θέματα όπως η κληρονομικότητα με βάση το φύλο, η κληρονομικότητα σε μίξεις, ο αταβισμός, η δημιουργία φυλών στα ζώα από τον άνθρωπο.

Αναλύονται ζητήματα μίξης, όπως το αν μπορούν να δημιουργηθούν φυλές από μίξη, η γονιμότητα από τις μίξεις, τα προβλήματα της ενδογαμίας και η ανάγκη αναπαραγωγής με μη συγγενείς, η στειρότητα μεταξύ των ειδών, η επίδραση διάφορων συνθηκών στη γονιμότητα.

Μελετάται ενδελεχώς η επίδραση της επιλογής στα ζώα από τον άνθρωπο. Διαπιστώνεται η καταλυτική σημασία της ανθρώπινης επιλογής για τη δημιουργία φυλών στα ζώα και στα φυτά. Γίνεται εκτενής αναφορά στις πηγές σχετικά με την τέχνη της ανάπτυξης και διατήρησης φυλών, ιδωμένα όμως από την εξελικτική σκοπιά.

Επίσης, ερευνάται η μεταβλητότητα στα έμβια όντα και εξετάζεται η επίδραση της χρήσης των οργάνων και η σύνδεση μεταβλητότητας μεταξύ οργάνων.

Το βιβλίο περιλαμβάνει πολλή ενδιαφέρουσα πληροφορία. Εξετάζονται υπό το εξελικτικό πρίσμα όλα τα σημαντικά ζητήματα κληρονομικότητας, επιλογής, υβριδισμού, μεταβλητότητας, ίσως με τον λεπτομερέστερο τρόπο μέχρι σήμερα. Ο Δαρβίνος δείχνει ότι γνωρίζει σε βάθος πλήθος αντικειμένων, ενώ εντυπωσιάζουν οι γνώσεις του περί φυτών. Ωστόσο, το βιβλίο έχει πολλά λάθη, δεν παίρνει σαφή θέση ενάντια στην κληρονομικότητα των επίκτητων στοιχείων (!), ενώ η θεωρία με το ελληνικό όνομα πανγένεσις που εισήγαγε, είχε μικρή επιτυχία. Η θεωρία της πανγένεσις πέτυχε μόνο το ότι όλα τα στοιχεία του οργανισμού έχουν αντίγραφα του γενετικού υλικού, όπως αποδείχτηκε αργότερα με το DNA των κυττάρων, ενώ η θεώρηση ότι έχουμε γενετικό υλικό από όλους τους προγόνους, είναι παρακινδυνευμένη.

Ο ίδιος ο Δαρβίνος παραδέχτηκε ότι λίγα πράγματα προσέθεσε με αυτό το βιβλίο, λέγοντας ειλικρινώς:

"Δεν γνωρίζω τίποτα για την κληρονομικότητα"

Περισσότερο φως στα ζητήματα κληρονομικότητας θα ρίξουν οι μελέτες του γονιδιώματος, όταν ποτέ συνδυάσουν τις γενετικές ακολουθίες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.