Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Γιατί η Βόρειος Αμερική είναι πιο ανεπτυγμένη οικονομικά από την Νότιο και Κεντρική;

Η ύπαρξη της Αμερικάνικης ηπείρου ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες, με βάση τον διάλογο "Τίμαιος", 24e του Πλάτωνα, καθώς και στους Βίκινγκς αργότερα που εξερεύνησαν τα βόρεια παράλια το 1000 μ.Χ. περίπου. Ο συστηματικός εποικισμός της Αμερικής από Ευρωπαίους ξεκίνησε τον 16ο αιώνα, μετά τις εξερευνήσεις του Χριστόφορου Κολόμβου.

Στη Βόρεια Αμερική, οι έποικοι ήταν Βορειοευρωπαίοι, κυρίως Βρετανοί και Σκανδιναβοί. Φυλετικά ήταν του Νορδικού, Ατλαντοειδή και Κρομανοειδή τύπου. Χαρακτηριστικά των τύπων αυτών είναι η τολμηρότητα, το πνεύμα αναζήτησης και οι πολεμικές τους αρετές. Με βάση αυτά τα γνωρίσματα, ενεπλάκησαν σε μάχες πολλών αιώνων με τους ιθαγενείς της Βορείου Αμερικής. Η σκληρότητα και η διάρκεια των πολέμων οδήγησε στην σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση των ιθαγενών φυλών της Βορείου Αμερικής, σε σημείο που σήμερα δύσκολα ανιχνεύονται στους λαούς της Βορείου Αμερικής. Οι λευκοί Νορδικοί με πολλούς αγώνες και αίμα εξολόθρευσαν τον ιθαγενή πληθυσμό και κατοίκησαν οι ίδιοι τα εδάφη. Μάλιστα ουδέποτε αναμείχθηκαν σημαντικά με τους ντόπιους. Οι πόλεμοι με τους ιθαγενείς άσκησαν σημαντική επίδραση στους Βορειοευρωπαίους, σε βαθμό τέτοιο ώστε να δημιουργηθεί λογοτεχνικό ρεύμα που περιέγραφε τα ανδραγαθήματα των Ευρωπαίων έναντι των Ινδιάνων.

Τα κράτη των ΗΠΑ και του Καναδά χτίστηκαν από τον ιδρώτα και το αίμα αυτών των απογόνων των Βορειοευρωπαίων. Η οικογένεια στην εικόνα είναι αντιπροσωπευτική. Οι Νορδικοί-Ατλαντοειδείς-Κρομανοειδείς ήταν αυτοί που έκαναν τα κράτη αυτά σημαντικές οικονομικές δυνάμεις, καθώς διακρίνονται για την ενεργητικότητα, οργανωτικότητα και εργατικότητά τους. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε μόνο για τεχνικό πολιτισμό και την επιστήμη, αφού ως προς την τέχνη η δημιουργία άγγιξε το μηδέν, με τα McDonalds και την Coca Cola ως "πολιτιστικά" επιτεύγματα.

Στην Κεντρική και Νότια Αμερική, οι Ευρωπαίοι έποικοι ήταν Ισπανοί και Πορτογάλοι, δηλαδή Κρομανοειδείς-Μεσογειακοί φυλετικά. Οι Conquistadores, δηλαδή οι Ισπανοί κατακτητές, πολέμησαν και αυτοί επί αιώνες με τους ιθαγενείς πληθυσμούς, όμως δεν έφτασαν στο σημείο να τους εξοντώσουν. Οι Ίβηρες δεν επιδεικνύουν την ίδια σκληρότητα με τους βορειοευρωπαίους. Μάλιστα εμίχθησαν έντονα με τους ντόπιους. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η πλειοψηφία των κρατών αυτών να συνεχίζει να αποτελείται στην πλειοψηφία από τους ιθαγενείς, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν καμία ικανότητα για επιστημονική ή τεχνολογική ανάπτυξη. Κάποια ελάχιστα πολιτιστικά στοιχεία εντοπίζονται στους διάσημους λατινοαμερικάνικους χορούς.

Μόνο σε Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη παρατηρείται σε κάποιο βαθμό αρκετή συγκέντρωση Ευρωπαίων. Στην διπλανή εικόνα δείτε ένα δείγμα κατοίκων του Εκουαδόρ. Παρατηρήστε ότι είναι σχεδόν όλοι ιθαγενείς. Το γεγονός ότι ο Μεσογειακός τύπος δεν επικράτησε φυλετικά έναντι των ιθαγενών οδήγησε τα κράτη της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής να μείνουν πίσω τεχνολογικά και επιστημονικά.


Η φυλετική επικράτηση των Βορειοευρωπαίων στη Βόρεια Αμερική με την εξόντωση των Ιθαγενών οδήγησε σε οικονομική και επιστημονική πρόοδο, η οποία βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο με την εισροή εκατομμυρίων αλλόφυλων. Αντιθέτως, στη Νότια και Κεντρική Αμερική, που η κατάκτηση από τους Ίβηρες δεν οδήγησε και σε φυλετική επικράτηση, το αποτέλεσμα είναι οικτρό, με τους εκεί λαούς να είναι οπισθοδρομικοί και σχετικά υπαναπτυκτοι.

3 σχόλια:

  1. Πολύ εύστοχη επισήμανση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ απλή προσέγγιση, ορθή από την καθαρά φυλετική οπτική χωρίς να δικαιολογεί τις εκκαθαρίσεις εναντίων των ιθαγενών φυλών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απολυτως δικαιολογημενη η εξολοθρευση των σκουπιδοφυλων.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.