Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Μερικές ανθρωπολογικές διαφορές ανδρών και γυναικών

Ο άνδρας και η γυναίκα διαφέρουν σωματικά, λόγω του σεξουαλικού διμορφισμού. Οι διαφορές αυτές μελετήθηκαν από τους φυσικούς ανθρωπολόγους, στην προσπάθεια να ανιχνευτούν λεπτομερώς και να ποσοτικοποιηθούν. Στοιχεία για μερικές από τις ανθρωπολογικές διαφορές ανδρών και γυναικών βρίσκουμε στη μελέτη του Γερμανού ανατόμου Wilhelm Pfitzner που δημοσιεύτηκε με τίτλο "Social-anthropologische Studien II. Der Einfluss des Geschlechts auf die anthropologischen Charaktere" στο περιοδικό Zeitschrift für Morphologie und Anthropologie. Η μελέτη παρέχει πλήθος ανθρωπολογικών στοιχείων σε συνάρτηση με την ηλικία και το φύλο. Θα εστιάσουμε στις βασικές ανθρωπολογικές διαφορές των δύο φύλων και θα βγάλουμε κάποια συμπεράσματα που βοηθούν στην φυλετική ταξινόμηση.

Η μελέτη εξετάζει το χρώμα των μαλλιών, λαμβάνοντας δείγματα χιλιάδων ανδρών και γυναικών από τη Γερμανία. Περιέχονται όλα τα βασικά χρώματα μαλλιών, εφόσον υπάρχει αρκετή φυλετική ποικιλομορφία στους Γερμανούς. Στον παρακάτω πίνακα, η πρώτη στήλη περιέχει τον αριθμό των ατόμων του δείγματος, με τις τρεις πρώτες σειρές να αντιστοιχούν σε άνδρες και οι τρεις επόμενες σε γυναίκες. Το χρώμα έχει ταξινομηθεί σε ξανθό, καστανό, μαύρο και γκρίζο και το ποσοστό τους δίνεται με αυτή τη σειρά στις στήλες:...


Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν πιο συχνά ξανθό ή μαύρο χρώμα μαλλιών, ενώ οι γυναίκες έχουν πιο συχνά καστανό χρώμα. Σχεδόν όλες οι ανθρωπολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες έχουν πιο έντονα ή ακραία γνωρίσματα σε σχέση με τις γυναίκες, είτε αυτό πρόκειται για χρωματισμό, είτε για τη μορφή μερών του σώματος. Το ίδιο παρατηρούν τυπικά και οι βιολόγοι στα περισσότερα ζώα, όπου το αρσενικό έχει πιο περίπλοκη και έντονη μορφή από το θηλυκό. Οι άνδρες έχουν υψηλότερο ποσοστό ξανθών από τις γυναίκες, συνεπώς, όταν σε έναν πληθυσμό βλέπετε τις γυναίκες να είναι πιο ξανθές από τους άνδρες, τότε να γνωρίζετε ότι αυτό οφείλεται σε βάψιμο μαλλιών από πλευράς γυναικών.

Ως γνωστόν, οι άνδρες είναι πιο μεγαλόσωμοι από τις γυναίκες. Το πλέον εμφανές γνώρισμα είναι το ανάστημα, για το οποίο υπάρχει πληθώρα μελετών. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την αναλογία που έχουν διάφορες ανθρωπολογικές διαστάσεις της γυναίκας σε σχέση με τον άνδρα. Στην πρώτη στήλη δίνονται με τη σειρά ανάστημα, καθιστό ύψος, μήκος χεριού, μήκος ποδιού, περιφέρεια κεφαλιού και στη δεύτερη στήλη μήκος κεφαλής, πλάτος κεφαλής, ύψος κεφαλής, εύρος προσώπου, ύψος προσώπου.


Προκύπτει ότι ο άνδρες είναι περίπου κατά 7% ψηλότεροι, ενώ οι διαστάσεις του κεφαλιού είναι κατά περίπου 4% μεγαλύτερες. Μάλιστα, το πλάτος είναι περισσότερο μικρότερο από το μήκος, Το πλάτος της κεφαλής είναι σχετικά πιο μικρό από το μήκος, κάτι που σημαίνει ότι ο κεφαλικός δείκτης στις γυναίκες είναι ελαφρά υψηλότερος από ότι στους άνδρες. Με τυπικές τιμές η διαφορά προκύπτει περίπου μισή μονάδα. Σημαντικότερη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών εντοπίζεται στο πρόσωπο, όπου όπως φαίνεται και από τον πίνακα το εύρος του προσώπου και ειδικά το ύψος του προσώπου είναι εμφανώς μικρότερα από αυτά των ανδρών. Με βάση τυπικές τιμές προσωπικού δείκτη, προκύπτει ότι οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο προσωπικό δείκτη από τους άνδρες, κατά περίπου τρεισήμισι μονάδες.

8 σχόλια:

  1. Έχω παρατηρήσει ότι ανάμεσα στους Έλληνες άνδρες και γυναίκες (αν εξαιρέσουμε τις γυναίκες που έχουν βάψει τα μαλλιά τους), το ποσό των ξανθών μαλλιών είναι το ίδιο. Και όχι, δεν είναι σπάνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όμως υπάρχει τα τελευταία χρόνια και η μόδα όπου οι φυσικές ξανθές Ελληνίδες βάφουν τα μαλλιά τους κατάμαυρα. Ξέρω πάρα, πάρα πολλές φίλες και γνωστές μου που έχουν καταστρέψει τα ωραία ξανθά μαλλιά τους έτσι.

      Διαγραφή
    2. Οι ξανθοί και οι καστανοξανθοι ελληνες δολιχοκεφαλοι σε ποιον τύπο ανήκουν;

      Διαγραφή
    3. Μάλλον Κρομανοειδη

      Διαγραφή
  2. Φυλετικός τύπος;;;

    https://www.instagram.com/mariliadimitriou/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαλτική (μπορεί με κρομανοειδή επιρροή)

      Διαγραφή
    2. Από την Εύβοια είναι η κοπέλα.Το λέω μήπως σας βοηθήσει περισσότερο στη φυλετική της ταυτοποίηση.

      Διαγραφή
  3. Η διαφορα αναστηματος εξηγειται απο την εξελικτικη βιολογια, ητοι απο τον κυκλο ζωης του ανθρωπου. Ο μακρύς χρονος ενηλικιωσης του ανθρωπινου ειδους προϋποθετει μονογαμικες σχεσεις επι το πλειστον με διαχυτη και ΔΙΑΦΥΛΙΚΗ μια ηπια πολυγαμικοτητα προς αποφυγη ενδογαμικων παρενεργειων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.