Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Η ταξινόμηση των φυλών της Αφρικής

Η Αφρική αποτελεί μία ήπειρο που έγινε διαθέσιμη για μελέτη από επιστημονικής πλευράς σχετικά πρόσφατα. Οι ανθρωπολόγοι έσπευσαν να αποκρυπτογραφήσουν την ανθρώπινη ποικιλομορφία και κατέληξαν σε μία σχετικά ικανοποιητική φυλετική ταξινόμηση. Στο πλαίσιο της μελέτης της ταξινόμησης του πληθυσμού της Αφρικής εντάσσεται η μελέτη του Αμερικανού φυσικού ανθρωπολόγου Lawrence Oschinsky, με τίτλο "A Reappraisal of Recent Serological, Genetic and Morphological Research on the Taxonomy of the Races of Africa and Asia", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anthropologica. Στη μελέτη εξετάζονται οι διάφορες μέθοδοι φυλετικής ταξινόμησης των κατοίκων της Αφρικής.

Οι προτεινόμενες μέθοδοι ταξινόμησης είναι η γενετική, η αιματολογική και η μορφολογική. Ο συγγραφέας διαπιστώνει ότι οι πρώτες δύο μέθοδοι είναι μονογενετικές, δηλαδή εξετάζουν μόνο την επίδραση ενός γονιδίου κάθε φορά. Αντιθέτως, τα μορφολογικά γνωρίσματα είναι πολυγενετικά, δηλαδή προέρχονται...
από συνδυασμό πολλών γονιδίων, συνεπώς έχουν υψηλότερη ταξινομική αξία. Η φυλετική ταξινόμηση των κατοίκων της Αφρικής βάσει της μορφολογίας δίνεται στους επόμενους πίνακες, ο πρώτος με τα μη μετρούμενα χαρακτηριστικά και ο δεύτερος με τα μετρούμενα χαρακτηριστικά.



Στον δεύτερο πίνακα τα γνωρίσματα είναι με τη σειρά: (1) ανάστημα, (2) καθιστό ύψος σε σχέση με το ανάστημα, (3) μήκος χεριού σε σχέση με το καθιστό ύψος, (4) μήκος ποδιού σε σχέση με το καθιστό ύψος, (5) μήκος πήχη σε σχέση με τον βραχίονα, (6) κεφαλικός δείκης, (7) ρινικός δείκτης, (8) πάχος χειλιών. Τα μαλλιά είναι μαύρα και τα χείλη παχιά σε όλους τους τύπους. Επίσης, ακολουθούμε λίγο διαφορετική ταξινόμηση ως προς τον κεφαλικό δείκτη.

Οι Hamitomorph έχουν σγουρά έως κατσαρά μαλλιά, χρώμα ματιών καστανό έως σκούρο καστανό, χρώμα δέρματος ανοιχτό καστανό έως σκούρο καστανό, μεγάλο ανάστημα με μακριά άκρα, δολιχοκεφαλία και λεπτορρινία προς μεσορρινία. Αντιστοιχούν στους Saharid, που ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους τύπους με τα Ευρωπιδικά γνωρίσματα της τάσης λεπτορρινίας και των περισσότερο σγουρών παρά κατσαρών νέγρικων μαλλιών.

Οι Bantomorph έχουν κατσαρά μαλλιά, χρώμα ματιών καστανό έως σκούρο καστανό, χρώμα δέρματος ανοιχτό καστανό έως μαύρο, μέτριο ανάστημα με μέτρια άκρα, ήπια δολιχοκεφαλία και πλατυρρινία. Αντιστοιχούν στους Bantuid.

Οι Nilotomorph έχουν κατσαρά μαλλιά, χρώμα ματιών σκούρο καστανό, χρώμα δέρματος μαύρο, μεγάλο ανάστημα με μακριά άκρα, δολιχοκεφαλία και πλατυρρινία. Αντιστοιχούν στους Nilotid.

Οι Congomorph έχουν κατσαρά μαλλιά, χρώμα ματιών σκούρο καστανό, χρώμα δέρματος ανοιχτό καστανό έως σκούρο καστανό, χρώμα δέρματος ανοιχτό καστανό έως μαύρο, μέτριο προς χαμηλό ανάστημα με σχετικά κοντά άκρα, μεσο-δολιχοκεφαλία με την ταξινόμηση που χρησιμοποιούμε εδώ και πλατυρρινία. Αντιστοιχούν στους Congolesid.

Οι East African Mulatomorph έχουν σγουρά έως κατσαρά μαλλιά, χρώμα ματιών ανοιχτό καστανό έως σκούρο καστανό, χρώμα δέρματος ανοιχτό καστανό έως σκούρο καστανό, ποικίλο ανάστημα μάλλον μέτριο, με σχετικά μέτρια άκρα, μάλλον ήπια δολιχοκεφαλία παρά μεσο-βραχυκεφαλία και μεσορρινία. Αντιστοιχούν στους σχετικά Ευρωπιδικούς Ethiopid.

Οι Nigeromorph έχουν κατσαρά μαλλιά, χρώμα ματιών σκούρο καστανό, χρώμα δέρματος σκούρο καστανό έως μαύρο, μέτριο ανάστημα με μέτρια άκρα, ήπια δολιχοκεφαλία και πλατυρρινία. Αντιστοιχούν στους Sudanid, τους πιο συνήθεις νέγρους που συναντάμε στις δυτικές χώρες.

Οι Nilohamitomorph αποτελούν ενδιάμεσο τύπο. Απουσιάζουν οι Βουσμάνοι-Οττεντότοι (τύπος Khoisanid) από την ταξινόμηση.

Εν γένει η ταξινομική προσέγγιση του Oschinsky είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αποτυπώνοντας την ανθρώπινη ποικιλομορφία στην Αφρική. Η μελέτη δείχνει ότι η μορφολογική προσέγγιση δίνει μέχρι στιγμής τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ως προς την ταξινόμηση και την ανίχνευση των ανθρωπολογικών συσχετίσεων.

6 σχόλια:

  1. Κ. Διαχειριστή όταν μπορέσετε βάλτε και κάποιο άρθρο/μελέτη για τους αιολεις. Γενικότερα μόνο για Ίωνες και Δωριείς έχουμε περισσότερες πληροφορίες λόγω των σπουδαίων έργων και πολιτισμών που είχαν. Μια πιο εξονυχιστική ματιά για τους αιολεις στους τομεις του φυλετισμου, ιστορίας και πολιτισμού θα ήταν ενδιαφέρον.
    Ευχαριστώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερώτηση : Σε έναν άνθρωπο ή πληθυσμό, υπάρχει συσχέτιση φαινοτύπου με την απλοομάδα που φέρει; Άρχισα να διαβάζω γενετική και βλέπω ότι στη γενετική ταξινομούν τους πληθυσμούς σχετικά με τις απλοομάδες χωρίς καμία αναφορά στον φαινότυπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ιωνας Δραγούμης φυλετικά που ανήκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεσογειακός με μικρή διναρικη επίδραση νομίζω

      Διαγραφή
    2. Κοντά έπεσε ο ανώνυμος 5:08.
      Μεσογειακός-Διναρικός ήταν ο Δραγούμης.Δηλαδή έχει σαφή διναρική επίδραση.Έχει ταξινομηθεί και από το ιστολόγιο.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ 6:31 εκτός των εξωτερικών χαρακτηριστικών του που μας παραπέμπουν σε μεσογειακό, ας μην ξεχνάμε και την δραστήρια ζωή του και τους αγώνες του καθώς και αυτή η φλογερη επαναστατικοτητα και η πληθώρα γνώσεων του, μας δείχνουν έναν μεσογειακό κατά βάση με μικρή διναρικη συνιστώσα

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.