Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Χάρτης κεφαλικού δείκτη στον πλανήτη - Γεωγραφικός Άτλας


Ο χάρτης απεικονίζει την κατανομή του κεφαλικού δείκτη στον πλανήτη. Είναι σχετικά πρόσφατος και φαίνεται να έχει λάβει υπόψη και τον εποικισμό του νέου κόσμου από τους λευκούς. Θα διασχίσουμε τον χάρτη, εξηγώντας με αδρές γραμμές για ποιον λόγο εμφανίζεται αυτή η εικόνα.

Η ταξινόμηση έχει ως εξής, με τον αντίστοιχο χρωματισμό στο χάρτη:
δολιχοκεφαλία  = μπορντό
μεσοκεφαλία  = ροζ
βραχυκεφαλία = ανοικτό πράσινο
υπερβραχυκεφαλία = σκούρο πράσινο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, βλέπουμε ότι η βραχυκεφαλία κυριαρχεί, ειδικά στα κεντρικά και αναταολικά, λόγω Αλπικών και Βαλτικών. Μάλιστα κάποιες περιοχές, όπως στις Άλπεις και στα Βαλκάνια, ο χάρτης δείχνει υπερβραχυκεφαλία, ειδικά λόγω Διναρικών, συμπεριλαμβανομένης...
της Ελλάδας. Περιοχές μεσοκεφαλίας, λόγω Νορδικών/ΚΜ/Ατλαντοειδών βρίσκουμε στη βόρεια Ευρώπη, πλην της περιοχής των Λαπώνων και στη νότια Ιταλία, λόγω Μεσογειακών. Η Ιβηρική χερσόνησος, με τους ντόπιους ΚΜ είναι καθαρά δολιχοκέφαλη.

Η Ασία, λόγω της φυλετικής της ποικιλομορφίας, παρουσιάζει και αντίστοιχη ποικιλομορφία στην κατανομή του κεφαλικού δείκτη. Στην κεντρική Ασία επικρατεί υπερβραχυκεφαλία λόγω των κεντρικών μογγόλων, που προς τα ανατολικά μεταπίπτει σε βραχυκεφαλία. Σε κομμάτια της Κίνας, της ανατολικής Σιβηρίας και στην Ιαπωνία, εμφανίζεται μεσοκεφαλία, λόγω εμφάνισης των North Sinid, μέρους των Siberid και Choshu, αντίστοιχα. Η Ινδοκίνα με τους Paleomongolid είναι βραχυκέφαλη, ενώ η Ινδία με τους Indid, Veddid και Melanid, κυρίως δολιχοκέφαλη. Στη Μέση Ανατολή η Τουρκία και ο Καύκασος είναι βραχυκέφαλες περιοχές, λόγω Αρμενοειδών και Καυκάσιων, αντίστοιχα. Οι υπόλοιπες περιοχές προς Αραβική χερσόνησο δολιχοκέφαλες λόγω Αραβικών ή μεσοκέφαλες στο Ιράν, λόγω Ιρανικών.

Στην Αφρική σχεδόν όλοι οι ιθαγενείς φυλετικοί είναι δολιχοκέφαλοι. Στη νότια Αφρική οι μεσοκέφαλοι που εντοπίζονται προέρχονται από λευκούς εποίκους, ενώ οι βραχυκέφαλοι της ανατολικής Μαδαγασκάρης είναι μογγόλοι εκ Μαλαισίας.

Στην Ινδονησία, υπάρχουν περιοχές βραχυκέφαλων Deuteromalayid και μεσοκέφαλων Protomalayid. Η Μελανησία είναι δολιχοκέφαλη λόγω των Melanesid. Η Αυστραλία είναι μεσοκέφαλη στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν λευκοί Νορδικοί/ΚΜ/Ατλαντοειδείς και δολιχοκέφαλη στις ερημικές περιοχές που κατοικούν οι Αβορίγινες Australid. Η Νέα Ζηλανδία αντίστοιχα είναι μεσοκέφαλη στην περιοχή που κατοικούν οι λευκοί και βραχυκέφαλη στην περιοχή που κατοικούν οι ιθαγενείς Μαορί.

Η βόρεια Αμερική είναι μεσοκέφαλη λόγω λευκών Νορδικών/ΚΜ/Ατλαντοειδών, με θύλακες δολιχοκεφαλίας στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ λόγω Νέγρων, κυρίως Sudanid και στον αρκτικό κύκλο λόγω Εσκιμώων του τύπου Eskimid. Η κεντρική Αμερική είναι βραχυκέφαλη λόγω των πλειοψηφούντων Istmid. Τα νησιά της Καραϊβικής είναι δολιχοκέφαλα λόγω λευκών ΚΜ Ιβηρικής καταγωγής και νέγρων. Στη νότια Αμερική, οι περιοχές όπου βρέθηκαν οι λευκοί, κυρίως ΚΜ Ιβηρικής καταγωγής, είναι μεσοκέφαλες, λόγω μίξης με τους ιθαγενείς μεσο-βραχυκέφαλους. Μάλιστα, στις περιοχές με υψηλή νέγρικη παρουσία, φτάνουμε στην καθαρή δολιχοκεφαλία. Στον Αμαζόνιο και στην Παταγονία, επικρατεί βραχυκεφαλία, λόγω των ιθαγενών.

Ο χάρτης αποτελεί μια πολύ καλή προσπάθεια αποτύπωσης της σύγχρονης κατανομής του κεφαλικού δείκτη στον πλανήτη.

Από Bartholomew's Atlas, 1962.

8 σχόλια:

  1. Η Ελλαδα δηλαδη ειναι υπερβραχυκεφαλη?Καλα ενταξει.Δεν ειπαμε ρε παιδια οτι ειμαστε δοχιλοκεφαλοι οπως το Ηνωμενο Βασιλειο αλλα οχι και πιο βραχυκεφαλοι απο τους anatolid και asiatic alpine Τουρκαλαδες.Σε καμμια περιπτωση δεν παιρνεις σοβαρα τον χαρτη....!

    Επισης οι λεβαντικες χωρες οπως συρια,ιορδανια και παλαιστινη ναι μεν εχουν δοχιλοκεφαλους αραβοειδεις και east med και ιρανικους αλλα εχουν επισης υπερβραχυκεφαλους αρμενοειδεις και assyrid.Ειδικα το ισραηλ σε καμμια περιπτωση μπορντο.Ειμαι καθετος με τον χαρτη και δεν συμφωνω καθολου!!!Η Ελλαδα ειναι μεσοκεφαλη χωρα σε καμμια περιπτωση υπερβραχυκεφαλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.google.gr/search?q=zambrotta&hl=el&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjk2KKuisfaAhWJCywKHeP8CXIQ_AUICigB&biw=1920&bih=974#imgrc=ip3SVLLQApDpiM:
    Classify?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκδιναρισμενος east med/Pontid.Τυπικος ιταλος!!!Btw φοβερος παιχτης.Λειπουν τετοιοι παιχταραδες απο το σημερινο ποδοσφαιρο...!!!

      Διαγραφή
  3. Σε λατινοαμερικάνικες σαπουνόπερες που έβλεπα θυμάμαι οι περισσότεροι ηθοποιοί ήταν Μεσογειακοί με κάποιους Atlanto-med η Αργεντινή και το Μεξικό ειναι δοχιλοκέφαλες χώρες πιστεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.gossip-tv.gr/free-tags/tag/21120/omiros-poylakis Ο Όμηρος Πουλάκης είναι Νορδίκος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα μπορουσε καποιος να μου πει τον φυλετικο τυπο του David Pakman?Ειναι Ατλαντοειδης?
    https://www.instagram.com/p/BgR_hITnO4v/?hl=el&taken-by=david.pakman

    https://www.instagram.com/p/BfpDUpbnsmD/?hl=el&taken-by=david.pakman

    https://www.instagram.com/p/BbIyMF3n-Vm/?hl=el&taken-by=david.pakman

    https://www.instagram.com/p/BVhkLrXH-gb/?hl=el&taken-by=david.pakman

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.