Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Ανθρωπολογική έρευνα στη Νορβηγία

Ο στρατιωτικός ιατρός Carl Oscar Eugen Arbo υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Νορβηγούς ανθρωπολόγους. Ασχολήθηκε συστηματικά με την φυσική ανθρωπολογία της πατρίδας του. Στη μελέτη του με τίτλο "Zur Anthropo-Ethnologie des südwestlichen Norwegen" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archiv für Anthropologie και σε περίληψη στο L'Anthropologie, εξέτασε τη φυσική ανθρωπολογία στα νοτιοδυτικά της Νορβηγίας. Η συγκεκριμένη περιοχή, ως το νοτιότερο άκρο της χώρας, παρουσιάζει ενδιαφέρον επειδή έχει δεχτεί επιδράσεις από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Το δείγμα αποτελούνταν από 6000 άτομα. Ως προς τον κεφαλικό δείκτη (ΚΔ), η περιοχή έχει υψηλό ποσοστό...
βραχυκέφαλων. Ενώ στη Σουηδία, το ποσοστό της βραχυκεφαλίας, δηλαδή ατόμων με ΚΔ>82, είναι κάτω του 25% σε όλη τη χώρα, ακόμη και στις περιοχές των Λαπώνων. Ωστόσο, στα νοτιοδυτικά παράλια της Νορβηγίας, το ποσοστό βραχυκέφαλων ξεπερνά κατά τόπους ακόμα και το 40%. Η τάση είναι όσο πηγαίνουμε από τα νότια προς τα βόρεια και από τα παράλια προς την ενδοχώρα, ο κεφαλικός δείκτης να πέφτει.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει με σκούρο χρώμα τις βραχυκέφαλες περιοχές, με ανοιχτό τις μεσοκέφαλες και με έντονο σκούρο τις δολιχοκέφαλες. Βλέπουμε ότι οι παράλιες περιοχές είναι βραχυκέφαλες, ενώ πηγαίνοντας στα ενδότερα και ανατολικά, ο κεφαλικός δείκτης πέφτει.



Προκύπτει ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό βραχυκέφαλων στα νοτιοδυτικά παράλια της Νορβηγίας. Επίσης, οι βραχυκέφαλοι έχουν χαμηλότερο ανάστημα από τους μεσο-δολιχοκέφαλους και είναι μεσο-ευρυπρόσωποι. Υπάρχει έντονη μίξη των δύο τύπων, εφόσον βρίσκονται συχνά ξανθοί βραχυκέφαλοι. Φαίνεται ότι το βραχυκέφαλο κοντύτερο στοιχεία αντιστοιχεί σε Αλπικούς, ενώ το μεσο-δολιχοκέφαλο σε Νορδικούς ή Κρομανοειδείς. Μάλιστα ο Arbo, αναφερόμενος στην ψυχοσύνθεση των δύο τύπων, βρίσκει ότι οι βραχυκέφαλοι είναι άνθρωποι της θεωρίας, ενώ οι δολιχοκέφαλοι είναι άνθρωποι της δράσης.

Παρά τις διάφορες περίπλοκες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί, φαίνεται ότι οι βραχυκέφαλοι είναι Αλπικοί που έχουν έρθει από την κεντρική Ευρώπη, πιθανότατα προϊστορικά. Συνεπώς, εντοπίζεται μια περιοχή με ισχυρή παρουσία Αλπικών, εντός μιας χώρας που είναι κυρίως Κρομανοειδής και Νορδική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.