Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Δίδυμοι και επιτυχία σε κοινωνικό επίπεδο

Στην προσπάθεια να εκτιμήσουν τη σημασία της κληρονομικότητας έναντι του περιβάλλοντος, οι επιστήμονες μελετούν τους διδύμους, οι οποίοι έχοντας πανομοιότυπο γονιδιακό υπόβαθρο, αφήνοντας μόνη ανεξάρτητη μεταβλητή την επίδραση του περιβάλλοντος. Η μελέτη των Kirkpatrick και Cedarstand με τίτλο "Nature and nurture in relation to twins and brothers in Who's Who", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Biology, εξετάζει τα άτομα που απέκτησαν κοινωνική αναγνωρισιμότητα, ώστε να βρει κατά πόσον οι δίδυμοι ή τα αδέρφια επιτυχημένων ατόμων έχουν ισχυρότερες πιθανότητες από τον υπόλοιπο πληθυσμό να είναι και αυτά επιτυχημένα.

Κληρονομικότητα και κοινωνικό περιβάλλον επιδρούν στην πορεία που θα λάβει κάθε ένας μας στην πορεία της ζωής του. Όμως υπάρχουν αρκετές διαφωνίες για τον βαθμό επίδρασης του κάθε παράγοντα. Αν η κληρονομικότητα παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στην εμφάνιση της ικανότητας στον άνθρωπο, τότε οι συγγενείς ικανών ανθρώπων...
έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τον γενικό μέσο όρο να είναι και αυτοί ικανοί. Ο Francis Galton ήταν ο πρώτος που έδειξε ότι οι σημαντικότεροι άνδρες έχουν έναν ή περισσότερους επίσης σημανικούς συγγενείς. Το 13% των αδερφών τους βρίσκονταν επίσης στη λίστα των διακεκριμένων, ενώ στους επιστήμονες το ποσοστό φτάνει το 50%. Αργότερα, άλλοι μελετητές, όπως οι Woods και Cattell, βρήκαν παρόμοιες τάσεις.

Στην παρούσα μελέτη, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν την έκδοση Who's Who για τις ΗΠΑ, όπου περιλαμβάνονται βιογραφίες των σημαντικότερων εν ζωή ατόμων, που έχουν σχετικά υψηλή θέση στην κοινωνική, επαγγελματική, καλλιτεχνική, στρατιωτική, διοικητική και πολιτική ζωή της χώρας. Οι άνδρες της λίστας ήταν 28.564, κάτι που σημαίνει ότι τα άτομα που εντάσσονται δεν είναι λίγα, όχι δηλαδή οι κορυφές κάθε τομέα, αλλά όλα τα στελέχη κάθε ιεραρχίας, ακόμα και αν δεν έχουν διακριθεί στον τομέα τους, αλλά κατέχουν μια υπεύθυνη υψηλή θέση. Ο μέσος όρο ένταξης στη λίστα είναι τα 51 έτη, που σημαίνει ότι περίπου σε αυτήν την ηλικία φτάνουν οι άνθρωποι συνήθως στο επαγγελματικό τους ζενίθ.

Βάσει του τότε πληθυσμού της χώρας, προκύπτει ότι η πιθανότητα για οποιονδήποτε κάτοικο να βρεθεί στη λίστα αυτή είναι 1 προς 507,5. Από δειγμα της λίστας, προέκυψε ότι οι πιθανότητες ένα άτομο να έχει και αδερφό του στη λίστα είναι 1 προς 19,25, μια πιθανότητα που είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Έπειτα εξετάστηκαν οι δίδυμοι της λίστας. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στο δείγμα αναμένονταν να υπάρχουν 55 άτομα με δίδυμα αδέρφια στη λίστα των 28.564 ατόμων, δηλαδή 27 ή 28 ζευγάρια διδύμων. Από αναλυση όλης της λίστας, προέκυψε ότι υπάρχουν 9 δίδυμοι, που σημαίνει ότι η πιθανότητα ένα άτομο να έχει τον δίδυμο αδερφό του στη λίστα είναι 1 στις 3, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό του γενικού πληθυσμού, δηλαδή αν οι δίδυμοι θεωρούνταν απλά δυο ασυσχέτιστα άτομα, όπου οι πιθανότητες θα ήταν 1 προς 507,5. Βέβαια, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι τα αδέρφια, είτε κανονικά, είτε δίδυμα, μεγαλώνουν σε παρόμοιο περιβάλλον, συνεπώς είναι αναμενόμενο να υπάρχουν υψηλές συσχετίσεις στην επιτυχία τους στην κοινωνία. Ωστόσο, τα ποσοστά είναι υπερβολικά μεγαλύτερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, αποτυπώνοντας τη συσχέτιση της κληρονομικότητας με την κοινωνική επιτυχία.


Συμπερασματικά, η κληρονομικότητα ορίζει τις δυνατότητές μας, οι οποίες αν αξιοποιηθούν μπορούν να οδηγήσουν στην κοινωνική επιτυχία. Αν αυτές οι δυνατότητες δεν υπάρχουν εκ φύσεως, η δυσκολία να ανέλθει κάποιος αυξάνεται. Μην ξεχνάμε όμως ότι σε παρακμιακές εποχές, χωρίς αυστηρά κριτήρια επιλογής, όπου είσαι ό,τι δηλώσεις, είναι εύκολο και για κάποιον χωρίς πραγματικές ικανότητες εκ φύσεως να "διακριθεί", κάτι που το βλέπουμε κατά κόρον στις μέρες μας. Καταλήγοντας, αν λάβουμε υπόψη ότι η κληρονομικότητα ανάγεται στον φυλετικό παράγοντα, θα διαπιστώσουμε την αξία της φυλής για το κοινωνικό οικοδόμημα.

6 σχόλια:

  1. παιδια θα μπορουσε να μου καποιος τον φαινοτυπο αυτης της γυναικας?ξερω δεν φαινεται καλα αλλα αν γινοταν στο περιπου.Αλπικη ειναι ή Μεσογειακη?

    https://pbs.twimg.com/profile_images/952968763946790912/ywcPJ2if_400x400.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλην Μεσογειακός14 Απριλίου 2018 - 11:31 π.μ.

      εκτος απο αυτο τι αλλο φαινεται να ειναι?

      Διαγραφή
    2. Ταγματασφαλίτηϟϟ14 Απριλίου 2018 στις 3:30 μ.μ.

      Δεν φαίνεται καλά!Βρες και στείλε μια πιο κοντινή και μια πλαϊνή του κεφαλιού αν θες να βγει συμπέρασμα.

      Κατα πάσα πιθανότητα όμως,είναι Μεσογειακή ή Ατλαντομεσογειακή με αλπική επίδραση.

      Διαγραφή
    3. δεν μπορω να βρω φωτογραφιες γιατι δεν ξερω και ολο το ονομα...

      Διαγραφή
  2. Φαινότυπος Αμερικανού κιθαρίστα και τραγουδιστή?

    http://www2.pictures.zimbio.com/gi/Joe+Bonamassa+Classic+Rock+Roll+Honour+Winners+eiJZo5N_9oWl.jpg

    http://somethingelsereviews.com/wp-content/uploads/2014/04/Joe-Bonamassa.jpg

    https://parade.com/wp-content/uploads/2014/09/Joe-Bonamassa-ftr.jpg

    https://www.metalexpressradio.com/wp-content/uploads/2018/03/Bonamassa-8.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.