Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Φυλή και κάστα στην Ινδία

Στην Ινδία για χιλιετίες υπήρξε το κοινωνικό σύστημα των καστών. Ήταν παρόμοιο με τις κοινωνικές τάξεις που επίσης υπήρξαν στην Ευρώπη. Όμως στην Ινδία ο κοινωνικός διαχωρισμός είχε ξεκάθαρη σχέση με τον φυλετικό παράγοντα. Μία ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σχέση φυλής και κάστας στην Ινδία πραγματοποίησε ο Charles Johnston, μέλος της Βρετανικής Royal Asiatic Society. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό L'Anthropologie με τίτλο "Race et caste dans l'Inde". Εξετάζονται οι αρχαίες κάστες της Ινδίας και τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα αυτών που τις ενσαρκώνουν.

Έχουν σωθεί αρκετά σανσκριτικά κείμενα μέχρι και τη βεδική γραμματεία, τα οποία περιλαμβάνουν περιγραφές για τα γνωρίσματα των καστών, με έμφαση στο χρώμα του δέρματος. Έτσι μπορούμε να κάνουμε τη σύγκριση με τις φυλές που κατοικούν σήμερα την Ινδία, βάσει των ανθρωπολογικών μελετών που έχουν διενεργηθεί.

Η κάστα των Βραχμάνων, που παρείχε την θρησκευτικότητα, πνευματικότητα και ζωτικότητα, περιγράφεται ως σχεδόν λευκή. Σε αυτήν βρίσκουμε...
ιερείς, νομοθέτες, διανοητές και διπλωμάτες στην αρχαία Ινδία. Τα χαρακτηριστικά τους αντιστοιχούν στον Βόρειο Ινδικό τύπο, με μέτριο ανάστημα, λεπτή μύτη, μαλλιά ίσια προς κυματιστά, σχεδόν Ευρωπαϊκά γνωρίσματα, ακόμα και ορισμένες φορές ανοιχτό ή ενδιάμεσο χρώμα ματιών.

Η κάστα των Πολεμιστών (Kshatriya) συνδέεται με την περιοχή Rajput, χαρακτηρίζεται από χρώμα δέρματος κοκκινωπό προς καφέ. Έχουν πρόσωπο οβάλ, σχετικά λεπτή μύτη, ίσια μαλλιά και σκούρα μάτια. Αντιστοιχούν στον Ινδικό τύπο, που είναι ο πιο πολυάριθμος για να μπορεί να αποτελεί τον στρατό και ταυτόχρονα γεωγραφικά αποτελεί την πλειοψηφία στην περιοχή Rajput, αν και λογικά θα υπάρχουν και κάποιοι Βόρειοι Ινδικοί.

Ο υπόλοιπος πληθυσμός χωρίζεται σε κίτρινους και μαύρους. Οι κίτρινοι (Vaishya) αντιστοιχούν στου Βραχιδικούς, με γνωρίσματα που πλησιάζουν τα μογγολικά, με κοντό και πλατύ πρόσωπο και μύτη αρκετά πλατιά. Τους βρίσκουμε κυρίως σε αγροτικές ή παρεμφερείς εργασίες στην αρχαία Ινδία. Οι μαύροι (Shudra) κατοικούν στην κεντρική και νότια Ινδία και αντιστοιχούν στον Δαβιδικό τύπο, αλλά και στον τύπο Veddid. Οι Δραβιδικοί έχουν μαύρο χρώμα δέρματος, λεπτό πρόσωπο, σχετικά χαμηλό ανάστημα, πλατιά μύτη και σκούρο χρωματισμό. Είναι οι κατ' εξοχήν χειρώνακτες, σχετιζόμενοι με τεχνικά επαγγέλματα ή και την καλλιέργεια της γης.

Ως προς τον κεφαλικό δείκτη, οι λευκοί (Βόρειοι Ινδικοί), οι κοκκινωποί (Ινδικοί) και οι μαύροι (Δραβιδικοί) είναι δολιχοκέφαλοι, ενώ οι κίτρινοι (Βραχιδικοί) είναι βραχυκέφαλοι. Ωστόσο, οι διαφορές δεν υφίστανται μόνο στην εμφάνιση. Η θέση τους στις κάστες συνδέεται με συγκεκριμένη συνεισφορά στην κοινωνία, που ταιριάζει στην φύση τους. Οι λευκοί συνεισφέρουν την τάξη, οι κοκκινωποί την δύναμη, οι κίτρινοι την γεωργία και οι μαύροι τα τεχνικά επαγγέλματα.

Διαπιστώνουμε συνεπώς ότι η κοινωνική διαστρωμάτωση που διατηρήθηκε για χιλιετίες στην Ινδία υπό τη μορφή των καστών συνδέονταν άρρηκτα με τον φυλετικό παράγοντα.

4 σχόλια:

  1. Νευρικος Μεσογειακος_19999 Σεπτεμβρίου 2017 στις 4:16 π.μ.

    Ασχετο με το θεμα αλλα εχω την απορια. Ποιος ειναι ο φυλετικος τυπος της Γαλλιδας ηθοποιου Marion Cotillard ;

    https://www.google.gr/search?q=Marion+Cotillard&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiRwKLs9ZbWAhUE1xQKHW5GAPEQ_AUICigB&biw=1920&bih=916

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ίσως Ατλαντοειδής αλπική

      Διαγραφή
    2. Ίσως Ατλαντοειδής Αλπική ή Κρομανοειδής Αλπική.

      Διαγραφή
    3. Κρομανοειδής του Νότου10 Σεπτεμβρίου 2017 στις 2:33 π.μ.

      Βορειο-Ατλαντοειδής και λίγο Αλπική.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.