Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Η ανθρωπολογία της Φινλανδίας

Ο Φινλανδός ανθρωπολόγος Y. K. Suominen μελέτησε την φυσική ανθρωπολογία της πατρίδας του. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε με τίτλο "Physical Anthropology in Suomi (Finland)" στο περιοδικό Journal of the Royal Anthropological Institute. Προσπαθεί να συνοψίσει τα αποτελέσματα όλων των μελετών που είχαν γίνει έως τότε.

Η πρώτη αναφορά για τους κατοίκους της περιοχής της Φινλανδίας είναι αυτή του Ηροδότου που τους κατατάσσει με τους Σκύθες, αναφερόμενος στα ζεστά ατμόλουτρα, που παραπέμπουν στην Φινλανδικής προέλευσης σάουνα. Τα αρχικώς διασκορπισμένα φύλα των Φινλανδών κατά τον Μεσαίωνα επεκετάθηκαν σταδιακά και κάλυψαν ολόκληρη την σημερινή Φινλανδία, η οποία κατακτήθηκε από τους Σουηδούς για αρκετούς αιώνες, έπειτα από τους Ρώσους, μέχρι την ανεξαρτησία της τον περασμένο αιώνα.

Οι Φινλανδοί ήρθαν σε μίξη με τους Σουηδούς, έπειτα με τους Λάπωνες στον βορρά και λιγότερο με τους Ρώσους στα ανατολικά. Οι πρώτοι φυσιοδίφες και ανθρωπολόγοι...
κατέταξαν τους Φινλανδούς στα μογγολικά φύλα ή ενδιάμεσους μεταξύ ευρωπαίων και μογγόλων. Θεωρήθηκε ότι οι Φινλανδοί ήταν λαός αρχικά μογγολικής καταγωγής, όπως υποδηλώνει και η γλώσσα, που σταδιακά ήρθε σε μίξη με Ευρωπαίους, με το αίμα των τελευταίων να επικρατεί.

Ο χρωματισμός των ματιών είναι πλειοψηφικά ανοιχτός, με το 78% των κατοίκων να έχει ανοιχτό ή ενδιάμεσο χρώμα ματιών, από το οποίο περίπου το 30% αντιστοιχεί σε μπλε μάτια. Ο χρωματισμός βαθαίνει όσο πηγαίνουμε από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Προφανώς αυτό γίνεται λόγω παρουσίας Λαπώνων στα βορειοανατολικά. Το 57% των κατοίκων έχει ανοιχτό χρώμα μαλλιών.

Το μέσο ανάστημα των Φινλανδών είναι μέτριο προς υψηλό. Εν γένει τείνει υψηλό, αλλά πέφτει στην περιοχή των Λαπώνων. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης ξεκινά από 80,5 στα δυτικά και φτάνει μέχρι 82,6 στα ανατολικά, ενώ στα παράλια, οι κάτοικοι Σουηδικής καταγωγής έχουν κεφαλικό δείκτη μέχρι και 79,2. Φαίνεται συνεπώς, ότι οι Νορδικοί-Κρομανοειδείς κάτοικοι εκ Σουηδίας ρίχνουν αισθητά τον κεφαλικό δείκτη στην Φινλανδία. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ντόπιοι τείνουν προς βραχυκέφαλοι σε μεγάλο βαθμό. Το μέσο ανάστημα, το μέσο βάρος και ο μέσος κεφαλικός δείκτης δίνονται στον παρακάτω χάρτη.


Περιγραφές για γωνιώδη γνωρίσματα και ισχυρές σωματοδομές υποδεικνύουν Κρομανοειδή γνωρίσματα στον πληθυσμό, άλλωστε ο κεφαλικός δείκτης σε όλη τη χώρα κυμαίνεται εντός της μεσοκεφαλίας. Τα υψηλότερα ποσοστά ανοιχτών μαλλιών και ματιών στα δυτικά, καθώς και η δολιχοκεφαλία αντιστοιχούν σε Νορδικούς. Οι Λάπωνες αυξάνουν τον κεφαλικό δείκτη στα βόρεια, ρίχνουν το μέσο ανάστημα και αυξάνουν τον σκούρο χρωματισμό. Ανατολικά επίσης αυξάνει ο κεφαλικός δείκτης, λογικά εισόδου Βαλτικών.
 

Συμπερασματικά, στην Φιναλνδία υπάρχουν Κρομανοειδείς, Λαπωνικοί, Βαλτικοί και Νορδικοί, παρότι οι ίδιοι οι Φινλανδοί προσπαθούν να αποδείξουν ότι σχεδόν δεν υπάρχουν Λαπωνικοί και Βαλτικοί. Φαίνεται ότι οι Νορδικοί κάτοικοι βρίσκονται κυρίως στα δυτικά, ως αποτέλεσμα εισβολέων δια της θαλάσσης από τα εδάφη της σημερινής Σουηδίας. Από την άλλη, Βαλτικοί εμφανίζονται κυρίως στα ανατολικά, έχοντας εισέλθει από τα εδάφη της Ρωσίας, ενώ οι Λάπωνες υπάρχουν σε όλη τη χώρα, κυριαρχώντας ειδικά στα βόρεια.

Ακολουθούν φωτογραφίες Φινλανδών:

Κρομανοειδής

Με μογγολικά/Λαπωνικά γνωρίσματα

Νορδικός (-ΚΜ;)

34 σχόλια:

  1. Κρομανοειδής του Νότου7 Σεπτεμβρίου 2017 στις 11:23 μ.μ.

    Οι ΚΜ πληθυσμοί γιατί εμφανίζουν τόση υψηλή συγκέντρωση στην Βόρεια Ευρώπη;

    Σύμφωνα με ένα παλιό άρθρο του διαχειριστού, οι ΚΜ μετανάστευσαν από τον πυρήνα τους στην Ιβηρικη Χερσόνησο (και βορείως των όρων του Άτλαντος στο σημερινό Μαρόκο) προς την υπόλοιπη Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος).

    Πώς και διατηρήθησαν τόσες αρχικες ΚΜ μορφές στον Ευρωπαϊκό Βορά και μετεξελίχθησαν εν μέρει σε Νορδικούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρομανοειδής του Νότου7 Σεπτεμβρίου 2017 στις 11:25 μ.μ.

      Γιατί "σταμάτησε" η μετεξέλιξη δηλαδή ενώ σε Ιταλία και Ελλάδα ολοκληρώθηκε η μετάβαση προς τον δολιχοκέφαλο Μεσογειακό φαινότυπο σε μεγάλο βαθμό;

      Το ίδιο δε, φαίνεται να συνέβη και στην Ιβηρική χερσόνησο όπου οι μετεξελιγμένες μορφές των ΚΜ (σε Μεσογειακούς;) να αποτελούν μειοψηφία.

      Διαγραφή
    2. Δεν σταμάτησε καμία "εξέλιξη", καθώς αυτή δεν συνέβη σε περιοχές όπου οι ανθρώπινοι πληθυσμοί παρέμειναν τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί μεγάλων θηραμάτων.

      Διαγραφή
    3. Κρομανοειδής του Νότου8 Σεπτεμβρίου 2017 στις 10:15 μ.μ.

      Δηλαδη το εάν θα λάβει χώρα η μετεξέλιξη ενός ΚΜ σε δολιχοκέφαλο φαινότυπο συνδέεται με την...διατροφή;

      Δεν νομίζω να παίζει κάποιο ρόλο.

      Διαγραφή
    4. Όχι, συνδέεται με τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την εξέλιξη μεταξύ των οποίων είναι ΚΑΙ η διατροφή. Με λιγότερα λόγια, είναι ζήτημα φυσικής επιλογής.
      Και για να το κάνουμε πιο απλό, οι σωματοδομές και τα χαρακτηριστικά των αρχικών κρομανοειδών οφελούσαν στην επιβίωση ενός πληθυσμού που ζούσε από το κυνήγι, την περιπλάνηση για εύρεση τροφής και την έκθεσή του στα στοιχεία της φύσης και τον γενικότερο ανταγωνισμό του με άλλα ζώα. Οτιδήποτε "ξέφευγε" των παραμέτρων που χρειάζονταν για να επιβιώσει κάποιος άνθρωπος υπό αυτές τις συνθήκες, μείωνε το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής του. Γεγονός που δεν ίσχυε στις αγροτικές κοινωνίες, οι οποίες έγιναν πιο "κλειστές" και μαζικές, διεκδίκησαν τα εδάφη στα οποία ζούσαν (ομαδοποίηση, οχύρωση), και επομένως, επέτρεψαν την ανάπτυξη τέτοιων στοιχείων (gracialization). Οι πληθυσμοί στον Ευρωπαϊκό βορρά, δεν κατάφεραν να προχωρήσουν όσο εκείνοι που ζούσαν σε πιο εύφορες περιοχές, γεγονός που συνέχισε να συμβαίνει μέχρι και τις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης οπότε και οι αριθμοί των ανθρώπων των χωρών αυτών ήταν οι μικρότεροι στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

      Διαγραφή
    5. Κρομανοειδής του Νότου10 Σεπτεμβρίου 2017 στις 2:28 π.μ.

      Ευχαριστώ αλλά θα με ενδιέφερε ακόμη άποψη του Διαχειριστού εάν δύναται να απαντήσει.

      Διαγραφή
  2. Οι ψευτοαρυοι φινλανδοι κανουν πιπες στους πακιστανους και αν τους πεις πως εχουν παραδωσει τη χωρα τους σε ευνουχους της νεας ταξης θα σε πουν αντισημιτη και ρατσιστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θυμάστε αυτό;
    https://www.youtube.com/watch?v=ymNFyxvIdaM
    Χιτάκι είχε γίνει,η παρακμή της Φινλανδικής κοινωνίας
    σε ένα βίντεο,η αραπιά καταλαμβάνει την Φινλανδική ψυχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρύα χώρα χωρίς νόημα, πες μου γιατί Υπάρχουν τέτοια κράτη? κράτη χωρίς λόγω υπάρξεις, χωρίς ουσία όλος ο Νέος Κόσμος έτσι είναι. Καλύτερα να πάω στον Ιράν είναι το μόνο Άρειο Έθνος που αντιστέκεται στον Σιωνισμό. Εύγε στο Ιράν !

      Διαγραφή
    2. Και στην Ρωσία Εύγε φυσικά!

      Διαγραφή
    3. Μην ξεχάσεις και την Βόρεια Κορέα με τον εθνικό σοσιαλιστή Κιμ Γιονγκ Ουν! Ούτε λαθρομετανάστες,μόνο παραδοσιακή μουσική και πολιτισμός, πειθαρχία, ισχυρός στρατός, σπαρτιατική οικονομία,το εθνικό κράτος που όλοι ονειρευόμαστε.Καλά λέει ο Πλεύρης πως η β.κορέα όπως και τα καθεστώτα του Μαο και του Στάλιν είναι εθνικιστικά στην πραγματικότητα.

      Διαγραφή
    4. Ο εθνικομπολσεβικισμός είναι μία καλή λύση για το μέλλον διότι με τα κομμουνιστικά σύμβολα δεν ανατριχιάζει ο κόσμος όπως με την σβάστιγκα και εφαρμόζεις και εθνικοσοσιαλιστική πολιτική. Δεν έχεις να χάσεις από κάπου.

      Διαγραφή
    5. Και ο Τσε Γκεβάρα Εθνικιστής ήταν άπλα λειτουργούσε επαναστατικά γιατί ο κομμουνισμός ήταν στην μόδα τότε, ο Τσε ήταν αντι-σιωνιστής στην Πραγματικότητα.

      Διαγραφή
    6. Εθνικισμός = βασίζεται στο Έθνος και στην εθνικοποίηση των πάντων. Σοσιαλισμός = βασίζεται στην ισότητα των πάντων δεν Υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί Όλοι Είμαστε το ίδιο απέναντι στην ηγεσία του έθνους.ΖΗΤΩ Ο ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ!

      Διαγραφή
  4. O Tom Ellis - Τομ Έλις Σε ποιόν φυλετικό Τύπο ανήκει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρομανοειδής είναι.

      Διαγραφή
    2. Κρομανοειδής ? με γυριστή μύτη ?...... Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ο Ίαν Στρατής και ο Αλέξης Γεωργούλης είναι διναρο-μεσογειακόι και μοιάζουν με τον Τομ Έλις...

      Διαγραφή
    3. Ναι μάγκα.Ο εκδιναρισμός δεν προκύπτει μόνο από τη μύτη,αλλά και από άλλα γνωρίσματα.

      Διαγραφή
    4. Και στα υπόλοιπα Διναρικός Μεσογειακός είναι, φαίνεται λίγο Κρομανοειδής στα σαγόνια έχει άλλο τίποτα το Κρομανοειδής πάνω του ?

      Διαγραφή
    5. Κρομανοειδής του Νότου8 Σεπτεμβρίου 2017 στις 10:13 μ.μ.

      Το να ανήκει σε...3 φαινοτύπους κάποιους είναι σχεδόν αδύνατον.

      Φαίνεται Ατλαντοειδής με κάποια ίσως (Αρμενοειδή;) ή Αραβική μικρή επιρροή, σε χείλη και αμυγδαλωτά μάτια που τονίζουν κάτι το Μεσανατολίτικο (κυρίως τα αμυγδαλωτά μάτια).

      Διαγραφή
    6. Είναι κρομανοειδής, επομένως δεν οφελεί να ψάχνεις για άλλα στοιχεία του φαινοτύπου του που συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία. Η κυρτή μύτη δεν είναι απαραίτητα ή αποκλειστικά διναρικό χαρακτηριστικό. Συνήθως αυτό καθορίζεται σε συνδυασμό με την πλατυϊνία και μια εμφανή υψικρανία. Στην προκειμένη, το πρόσωπο αυτό έχει κυρτό ινίο (https://i.pinimg.com/236x/39/bb/16/39bb1639d5249941379e584df45a1c06.jpg?noindex=1).
      Όπως και να έχει, πρέπει να σημειωθεί πως στον σχηματισμό των ατλαντικών έχει συμβάλλει και το διναρικό φάσμα, δίχως η επίδραση αυτή να έχει επηρεάσει τον κεφαλικό δείκτη.

      Διαγραφή
    7. O Burak Özçivit - Μπουράκ Οζτσιβίτ του Μοιάζει λίγο σε ποιόν Τύπο ανήκε αυτός;

      Διαγραφή
    8. Anatolid. Η σύγκριση των δυο συγκεκριμένων προσώπων είναι μια πολύ καλή αφορμή για να κατανοήσει ο οποιοσδήποτε το εύρος και το είδος της επίδρασης των αρμενοειδών σε αυτούς τους φαινότυπους. Εν προκειμένω, ο Έλις διαφέρει με τον Τούρκο ακριβώς σε όσα χαρακτηριστικά του έχει αποδώσει η αρμενοειδής επίδραση όπως παχύτερη απόληξη μύτης καθώς και κλίση στο ίδιο σημείο, παχύτερα χείλη, επίφαση εσωτερικού επικάνθου και το λεγόμενο "σημιτικό χαμόγελο".

      Διαγραφή
    9. Anatolid Τύπος υπάρχει στην Ελλάδα; εάν δεν κάνω λάθος είναι μείξη αρμενοειδής μεσογειακού Τύπου σωστά;

      Διαγραφή
    10. Οι anatolid, είναι φαινότυποι στους οποίους υπάρχει επίδραση δολιχοκέφαλων (μεσογειακοί, νορδικοί, κρομανοειδείς, ατλαντικοί αλλά και μη Ευρωπαϊκοί σαχάριοι, βερβερικοί, αραβικοί κλπ) και αρμενοειδών. Προφανώς και υπάρχει ΚΑΙ στην Ελλάδα, όπου σε γενικές γραμμές η όποια αρμενοειδή επίδραση εμφανίζεται κυρίως μικτούς φαινότυπους.
      Όμως σε γενικές γραμμές, είναι ασυνήθιστο καθώς οι περισσότεροι φαινότυποι με αρμενοειδή επίδραση είναι ξεκάθαρα υπερ-βραχυκέφαλοι (mtebid, αρμενοειδείς-αλπικοί).

      Διαγραφή
    11. Ένταξη όσον αφορά τους Anatolid. Δολιχοκέφαλοι Υπάρχουν έχθος τους ευρωπαϊκούς τύπους; (μεσογειακός, Νορδικός, ΚΜ, Ατλαντοειδής)έχθος από αυτούς τους τέσσερις τύπους Υπάρχουν άλλοι μη Ευρωπαϊκοί τύποι που να είναι δολιχοκέφαλοι;

      Διαγραφή
    12. Σαχάριος,Ιρανικός,Βερβερικός,Αραβικός.
      Νομίζω ότι αυτοί οι Φυλετικοί τύποι είναι Δολιχοκέφαλοι.

      Διαγραφή
    13. Αυτοί είναι τύποι Βόρειας Αφρικής και Ανατολής.

      Διαγραφή
    14. Κρομανοειδής του Νότου10 Σεπτεμβρίου 2017 στις 2:26 π.μ.

      Και νεγρικοί σαν τον Αντεντοκούμπο που είναι Σουδανικός.

      Διαγραφή
    15. Και μογγολικοί τύποι υπάρχουν δολιχοκέφαλοι;

      Διαγραφή
    16. Όταν λες "μογγολικοί" μάλλον εννοείς προφανώς ασιατικούς φαινότυπους. Ναι, ορισμένοι τουρανικοί είναι, ή τείνουν να είναι δολιχοκέφαλοι, όπως και ορισμένοι φαινότυποι στην ανατολική Ασία (Κορέα, Κίνα και την Ιαπωνία, Sinid). Οι μογγόλοι/μογγολικοί πάντως, είναι βραχυκέφαλοι.
      Στην κεντρική Ασία, και οι ινδικοί είναι δολιχοκέφαλοι.

      Διαγραφή
    17. Ασιατικούς φαινότυπους ναι αυτό εννοώ, άπλα το blog δεν έχει πολλά άρθρα για τους εξω-ευρωπαϊκούς τύπους γι' αυτό ρωτάω εδώ, δεν γνωρίζω και πολλά για τους εξω-ευρωπαϊκούς τύπους.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.