Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Τα κόκκινα μαλλιά στον άνθρωπο

Tο χρώμα το μαλλιών στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του πλανήτη εμπίπτει σε μια προοδευτική κλίμακα από μαύρο έως ξανθό. Ωστόσο, σε ισχνές μειοψηφίες εντοπίζεται μια απόχρωση η οποία παρρεκλίνει από αυτήν την κλίμακα, προς το κοκκινωπό. Στην Ευρώπη η διαφοροποίηση αυτή εμφανίζει σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Η πληρέστερη ανθρωπολογική μελέτη σχετικά με τα κόκκινα μαλλιά παρουσιάστηκε από τον Harry Conitzer, διδάκτορα του Κaiser-Wilhelm-Institut, σε άρθρο με τίτλο "Die Rothaarigkeit" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Zeitschrift für Morphologie und Anthropologie. Εξετάζεται η κατανομή των κόκκινων μαλλιών στην Ευρώπη, καθώς και η κληρονομικότητα του γνωρίσματος.

O συγγραφέας ξεκινά γράφοντας ότι το κόκκινο μαλλί πάντοτε κινούσε το ενδιαφέρον των ανθρώπων, λόγω του ότι ήταν σπάνιο. Στην λαϊκή παράδοση, στους θρύλους και στη μυθολογία πάντοτε εμφανίζεται...
κάποιος κοκκινομάλλης. Πολλές υποθέσεις έχουν γίνει για την προέλευση των κόκκινων μαλλιών στον άνθρωπο, χωρίς όμως βάσιμα τεκμήρια. Συνήθως το κόκκινο χρώμα μαλλιών συνδέεται με αρκετά λευκό χρώμα δέρματος και φακίδες.

Από τις πρώτες ανθρωπολογικές μελέτες, δημιουργήθηκε η ανάγκη να ενταχθεί το κόκκινο χρώμα στις χρωματικές κλίμακες για τα μαλλιά. Ο Conitzer περιγράφει την ανατομία της τρίχας και τους λόγους που μακροσκοπικά παρατηρούμε το κοκκινωπό χρώμα.

Χάρτης κατανομής των κόκκινων μαλλιών στην Ευρώπη

Ακολουθεί η μελέτη της κατανομής των κόκκινων μαλλιών στον πλανήτη. Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ο συγγραφέας παραθέτει τα αποτελέσματα όλων των προηγούμενων μελετών, καταλήγοντας στον χάρτη που δίνεται παραπάνω. Περνώντας στην Ανατολική Ευρώπη και Ασία, στη Ρωσία το ποσοστό των κόκκινων μαλλιών είναι σημαντικό, πέφτει προς την Ουκρανία, ενώ στον Καύκασο υπάρχουν αντιρκουόμενα αποτελέσματα. Στην ανατολική Ασία, οι μογγόλοι σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζουν κόκκινα μαλλιά, ενώ προς το Ιράν τα κόκκινα μαλλιά υπάρχουν αλλά θεωρούνται ισχνή μειοψηφία.

Στη Νοτιοανατολική Ασία και Ωκεανία περιγράφονται πληθυσμοί που εμφανίζουν σποραδικά άτομα με κοκκινωπά μαλλιά, ειδικά στη Νέα Γουινέα και τα γειτονικά νησιά. Εξετάζοντας την Αφρική, θεωρείται ότι υπάρχουν περιοχές στη βόρεια Αφρική με άτομα με κοκκινωπά μαλλιά, ειδικά μεταξύ των Βερβέρων. Στην υποσαχάρια Αφρική θεωρήθηκε αρχικά ότι δεν υπάρχουν κόκκινα μαλλιά, όμως μεμονωμένες παρατηρήσεις ανθρωπολόγων πιστοποιούν ότι υπάρχουν σπανίως άτομα και με κοκκινωπά μαλλιά. Αντίστοιχα ελάχιστες έως ανυπαρκτες αναφορές για κόκκινα μαλλιά υπάρχουν και για τους ιθαγενείς της Αμερικανικής ηπείρου, εκτός από τους Εσκιμώους όπου οι αναφορές για κοκκινωπά μαλλιά είναι περισσότερες. Οι λευκοί των ΗΠΑ έχουν συγκρίσιμα ποσοστά με τους βορειοευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Ο Conitzer συμπεραίνει ότι κόκκινα μαλλιά εντοπίζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, με υψηλότερη συγκέντρωση στην Ευρώπη.

Μεγάλο μέρος της μελέτης αφιερώνεται στην κληρονομικότητα των κόκκινων μαλλιών. Οι έρευνες δείχνουν μια συσχέτιση του κόκκινου χρώματος με το καστανό χρώμα. Επίσης, συνδέονται συχνά με ενδιάμεσο ή ανοιχτό χρώμα ματιών. Ακόμη, η στατιστική συσχέτιση μεταξύ κόκκινων μαλλιών και φακίδων είναι σημαντική, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα χρώματα μαλλιών.

Ο συγγραφέας έχει πραγματικά σαρώσει ολόκληρη την ανθρωπολογική βιβλιογραφία και έχει εντοπίσει τις αναφορές για κόκκινα μαλλιά παντού στον πλανήτη. Ο χάρτης που παρέχει απετέλεσε την βάση για κάθε μεταγενέστερο αντίστοιχο χάρτη. Η προσπάθειά του θα πρέπει κάποια στιγμή να επεκταθεί και να δημιουργηθεί ένας χάρτης για ολόκληρο τον πλανήτη.

Κάποιες παρατηρήσεις από την πλευρά μας. Φαίνεται ότι τα κόκκινα μαλλιά αποτελούν μια διαφοροποίηση των καστανών μαλλιών. Δεν προκύπτουν από τα ξανθά μαλλιά, ούτε συνδέονται με Νορδικούς, όπως έχουν υποστηρίξει κάποιοι. Στην Ευρώπη συνδέονται με Κρομανοειδείς πληθυσμούς, γι' αυτό και βλέπουμε υψηλότερη κατανομή σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, αλλά ακόμα και κάπως νοτιότερα και πιο ανατολικά. Παρατηρώντας φωτογραφίες ανθρώπων Ευρωπαϊκής καταγωγής με κόκκινα μαλλιά, θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότερες φυσιογνωμίες έχουν Κρομανοειδή γνωρίσματα.

Οι αποχρώσεις του κόκκινου στα μαλλιά του ανθρώπου:


14 σχόλια:

  1. Κοκκινομαλλες κρομανοειδεις με γαλαζια ματα οι πιο αισθησιακες γυναικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα ήθελα να το ρωτήσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μοναδική φυσική κοκκινομάλλα που έχω γνωρίσει είναι από Ηράκλειο Κρήτης, βραχυκέφαλη και ίσως υπερβραχυκέφαλη,Αλπική με μικρή Κρομανοειδή επίδραση,με ενδιάμεσα πράσινα μάτια και χρώμα μαλλιών λογικά το 12 από τον πίνακα,αρκετά ανοιχτό χρώμα δέρματος,όχι όμως το υπερβολικό βόρειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο Ηράκλειο έχουμε αρκετούς και αρκετές, ειδικά προς τις επαρχίες...

      Διαγραφή
  4. http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/fwtografies-kai-binteo-apo-ti-summoria-twn-portofoladwn--deite-poioi-einai
    Φυλετικοι τυποι των συλληφθεντων??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Διναροαλπικός
      2) Αλπική
      3) Διναροαλπικός
      4) Διναροαλπικός
      5) Αλπικός
      6) Αλπικοδιναρικός
      7) Διναρικός Κρομανοειδής
      8) ???
      9) Διναρική
      10) Αλπικός Κρομανοειδής
      11) Γύφτος
      12) Κρομανοειδής
      13) Διναροαλπικός
      14) Διναρικός
      15) Διναροαλπικός
      16) Διναρικός
      17) Διναρικός
      18) Αλπικοδιναρικός
      19) Αλπικοδιναρικός
      20) Διναρική γύφτισσα??
      21) Αρμενοειδής ή σκατογύφτισα
      22) Κρομανοειδής αλπικός
      23) Αλπικοδιναρικός
      24) Διναρικός
      25) Διναρικός κρομανοειδής
      26) Διναρικός
      27) Αλπικοδιναρικός
      28) Διναρικός
      29) Αλπικοδιναρικός
      30) Διναρικός
      31) Κρομανοειδής Διναρικός
      32) Διναροαλπικός
      33) Διναρικός
      34) Διναρικός
      35) Αλπικοκρομανοειδής
      36) Διναροβαλτικός

      Διαγραφή
    2. Οι περισσότεροι είναι αλπικοί, με πολύ λίγους κρομανοειδείς (όπως ο πρώτος), έναν Αλβανό που είναι ινδικός (ρομά) και 2-3 αρμενοειδείς από τη βουλγαρία (ρομά ή τούρκοι/τουρκάλες).

      Διαγραφή
    3. Γενικά στην Αλβανία υπάρχουν Δυναρικοί ΑΛΛΑ τις περισσότερες φορές είναι μίξη με Αλπικούς.
      Επίσης υπάρχουν μερικοί Κρομανοειδής που πάλι είναι μίξη.

      Διαγραφή
    4. θελω να σας ρωτησω το εξης:μερικοι απο αυτος ειναι τηγανοκεφαλι που θα λεγαμε για τους Αλβανους..θυμαμαι οταν στο δημοτικο ειχαμε αλβανους με καποια χαρακτηριστικα που εκαναν μπαμ οτι ειναι αλβανοι ή εχουν μη ευρωπαικη καταγωγη,ακομα και καθαρους μογγολους..η ερωτηση ειναι:οι αλβανοι αποτελουνται σε μεγαλο ποσοστο απο διναροαλπικους σημερα και εχουν μειωθει οι μη-ευρωπαικοι??επισης ποια ειναι η αληθινη καταγωγη των αλβανων??δεν νομιζω οτι ειναι γνησιοι απογονοι των ιλλυριων ή οτι ειναι οι πελασγοι και αλλες φημες που λενε!!

      Διαγραφή
    5. "Τηγανοκέφαλος", δηλαδή έχει πλατυϊνία, είναι χαρακτηριστικό του διναρικού και αρμενοειδούς φάσματος. Στην πλειοψηφία τους οι Αλβανοί είναι διναρο-αλπικοί, με διναρικές και διναρο-κρομανοειδείς μειοψηφίες, γεγονός που σημαίνει πως όντως ανήκουν στο γενικότερο Βαλκάνιο υπόστρωμα. Από εκεί και πέρα, εμφανίζουν κι ένα σαφές ποσοστό αρμενοειδών, το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με βάση τις υπάρχουσες πληθυσμιακές κατηγοριοποιήσεις. Δηλαδή βρίσκονται σε όλους τους Αλβανικούς πληθυσμούς, οι οποίοι είναι πολύ ανομοιογενείς, εις ότι αφορά τα εθνοτικά και θρησκευτικά στοιχεία. Μπορεί επομένως να βρει κανείς αρμενοειδείς μεταξύ μουσουλμάνων αλλά και των χριστιανών (καθολικών), μεταξύ των Γκέκηδων αλλά και των Τόσκηδων κλπ.

      Διαγραφή
    6. Πρὸς τὸ "ταξινόμο" 2:20: Πολὺ περισσότεροι γυφτίζοντες ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ ἐσὺ βγάζεις! 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 17, 20, 21, 22, 34, 35, 36.
      Όλοι ανθρωπολόγοι μας γίνατε τώρα...

      Διαγραφή
  5. Θα συμφωνησω με τον ανωτερω ανωνυμο οτι υπαρχουν πολλες προσμιξεις γυφτοειδων....απο την αλλη αν βαλεις 36 ελληνες συγκριτικα με αυτους εδω ΔΕΝ νομιζω οτι θα βρεις λιγοτερους γυφτοειδεις, μην πω και περισσοτερους, αποδειξη ποσο εχουν βρωμισει οι εν λογω οχι μονο την Ελλαδα αλλα ολα τα Βαλκανια....Επισης σας ξεφυγαν αρκετοι που εχουν Μεσογειακη προσμιξη, δειτε λιγο και θα καταλαβετε και συγκεκριμενα 25,28,31 και 32, επαναλαμβανω μεικτοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι ο 6:25.
      Σὲ ό,τι με αφορά, δεν ασχολήθηκα κι ούτε είχα χρόνο για πλήρη ταξινόμηση, απλώς θέλησα να επισημάνω μόνον τις γυφτίζουσες επιδράσεις.
      Δυστυχώς υπάρχει εδώ μέσα από πολλούς η τάση να παρουσιάζουν τέτοιους γυφτίζοντες τύπους ως ευρωπαϊκούς.
      Η αλήθεια πονάει. Όμως η αλήθεια είναι αλήθεια - και χαίρομαι που δείχνεις διατεθειμένος να δείς τα πράγματα όπως είναι, κι όχι μέσα από ροζ ή θαλασσί συννεφάκια...

      Διαγραφή
    2. Φιλε ανωνυμε εμενα εχει μαλλιασει η γλωσσα μου και το χω πει πολλακις εδω μεσα, οτι οι γυφτοι ισως και λογω αριθμων πια (ειναι πολλαπλασιοι πια σε σχεση με περασμενες δεκαετιες) ειναι η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ απειλη για την Ελλαδα φυλετικα, μεγαλυτερη και απο καθε αλλον μεταναστη και το γεγονος οτι οπως εχω αναφερει επισης παλιοτερα πολλες ατεκνες ελληνικες οικογενειες καταφευγουν στο να υιοθετουν τσιγγανακια για να νιωσουν "γονεις" ειναι επισης το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ εγκλημα που μπορει να γινει! Βαλτε και την αυξανομενη υπογεννητικοτητα των Ελληνων στην εξισωση....

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.