Ο χάρτης αποτυπώνει την κατανομή του προσωπικού δείκτη στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο. Όσο μεγαλύτερος ο προσωπικός δείκτης, τόσο πιο λεπτό είναι το πρόσωπο. Η πιο πυκνή διαγράμμιση υποδεικνύει ευρύ πρόσωπο.
Αν και οι τέσσερις κατηγορίες στις οποίες ταξινομείται ο πληθυσμός δεν είναι η κλασική ταξινόμηση, μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Στην τελευταία κατηγορία με το έντονα ευρύ πρόσωπο...
μόνο Λάπωνες κατατάσσονται. Από κει και πέρα, μεσο-ευρυπροσωπία παρουσιάζεται σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, ειδικά εκεί που υπάρχουν αρκετοί Αλπικοί. Στις περισσότερες περιοχές επικρατεί μεσο-λεπτοπροσωπία. Έντονη λεπτοπροσωπία υπάρχει . Εν γένει φαίνεται ότι ο Biasutti ελαφρώς υπερεκτιμά τον προσωπικό δείκτη στην Ευρώπη. Έντονη λεπτοπροσωπία παρουσιάζουν οι περιοχές με Νορδικούς και Ατλαντοειδείς, ενώ βγαίνοντας από τα όρια της Ευρώπης, λεπτοπρόσωποι είναι κατά κανόνα οι Ιρανικοί.
Ο χάρτης αποτελεί τμήμα του ευρύτερου χάρτη για όλον τον πλανήτη που σχεδίασε ο Ιταλός ανθρωπολόγος Renato Biasutti. Τον βρήκαμε εδώ.
Πάντως αφού οι αλπικοί είναι οι πιο πολυπληθείς στην Ευρώπη,και έπονται Κρομανοειδείς,πώς υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό λεπτοπρoσωπίας;Αφού,οι Μεσογειακοί και οι Νορδικοί συνεχώς μειώνονται.Και εξαρτάται, πόσοι είναι οι Διναρικοί,που παρουσιάζουν ούτως ή άλλως λεπτοπροσωπία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης,γνωρίζουμε ποιοι είναι περισσότεροι στη Βόρεια Ευρώπη,οι Ατλαντοειδείς ή οι Νορδικοί;
ΔιαγραφήΛεπτοπροσωπία παρουσιάζεται μόνο στη Σκανδιναβία, την (ανατολική) Ισπανία και τη Μ.Βρετανία. Το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης, συμπεριλαμβάνομένης της Ελλάδας και σχεδόν όλης της Ισπανίας (πλην ανατολικής όπως αναφέρθηκε) ο δείκτης δείχνει μεσοπροσωπία. Δηλαδή ο χάρτης ιχνηλατεί την ισχυρή παρουσία των αλπικών με ακρίβεια. Μόνη εξαίρεση η Ισπανία στο μεγαλύτερο εύρος της, που οφείλει τις μεσοπρόσωπες τάσεις στην επιρροή των κρομανοειδών. Ενώ οριοθετεί και τις χώρες (Γαλλία, βόρεια Ιταλία, Αυστρία, νότια Γερμανία) όπου οι αλπικοί είναι όχι απλά μια πλειοψηφία, αλλά ο προεξάρχων πληθυσμός.
ΔιαγραφήΠαρόλα αυτά, ο χάρτης δεν είναι ικανοποιητικά ακριβής εις ότι αφορά την παρουσία των βαλτικών. Τους περιορίζει στη Φινλανδία και σε μια λωρίδα που ξεκινά από τα Βαλκάνια και φθάνει στην Πολωνία, ενώ ξέρουμε πως είναι η πλειοψηφία στη Βουλγαρία και σε όλη την βόρεια-ανατολική Ευρώπη πέραν του Δούναβη. Επίσης, παρότι είναι ακριβής στην περίπτωση της Ισπανίας, αποτυγχάνει στην πάρα πολύ μεγάλη κρομανοειδή επιρροή στη Σκανδιναβία και τη Μ.Βρετανία τις οποίες παρουσίαζει ως κυρίως λεπτοπρόσωπες περιοχές. Ειδικά οι Σκανδιναβικές χώρες, έχουν κρομανοειδή πλειοψηφία κι όχι ξεκάθαρα νορδική.
Εν πάση περιπτώσει, το συμπέρασμα είναι πως όπως γράφει και ο διαχειριστής του ιστολογίου, ο Biasutti έδωσε μεγάλη σημασία στον προσωπικό δείκτη σε αυτό το χάρτη. Δυστυχώς όμως η μεγάλη ποικιλία που μπορεί να δώσει ο δείκτης αυτός, δεν μπορεί να συναγωνιστεί σε ακρίβεια τον κεφαλικό δείκτη ώστε να εξάγει πιο σωστά συμπεράσματα.
Σωστά ανωνυμε. Το καλλίτερο συμπέρασμα εξακριβώσεως του φαινοτύπου ενος ανθρώπου άποτελει ο κεφαλικός δείκτης. Διότι στην Σκανδιναβία π.χ., υπαρχουν ΚΜ με ευρυπρόσωποι με μεγαλο σαγόνι.
ΔιαγραφήΝομιζω θα ηταν ενδιαφερον να γινει μια εκτιμηση ολων των φυλετικων τυπων σε αριθμους μεσα στα 7 δις ανθρωπων.Ασφαλως σαφη συμπερασματα δεν μπορουν να βγουν παρα μονο εκτιμησεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγγνώμη για το άσχετο με το θέμα σχόλιο,αλλά διαβάστε την περίφημη ''εφημερίδα των Συντακτών'' η οποία τολμά να καταπιαστεί με φυλετικά θέματα και θέματα όπως ο Νίτσε,λέγοντας ότι ο Νίτσε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τους εθνικιστές,αφού ήταν το...ακριβώς αντίθετο...
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://archive.efsyn.gr/?p=81289
''ια τον Νίτσε το μεγαλείο των αρχαίων Ελλήνων δεν οφείλεται στο ότι ήταν φυλετικά καθαροί αλλά στο ακριβώς αντίθετο. Το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας έγκειται στην επιμειξία, στην ανάμιξη και τη διασταύρωση των φυλών και των πιο ετερόκλητων στοιχείων και όχι στη φυλετική αγνότητα και καθαρότητα''
Τέτοια διαστρέβλωση δεν έχω ξαναδεί.Και κατηγορούν τους εθνικιστές ότι διαστρεβλώνουν τον Νίτσε...
Καλά...η κατάπτωση του γραικυλισμου δεν έχει όριο!!
Διαγραφή