Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Sonia Cole - Races of Man

Η Sonia Mary Cole υπήρξε Βρετανίδα γεωλόγος, αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος. Εργάστηκε στο Βρετανικό Μουσείο. Το σημαντικότερο ανθρωπολογικό βιβλίο της ήταν το Races of Man (1963), στο οποίο προβαίνει σε ταξινόμηση όλων των φυλών του πλανήτη. Κομμάτι του πλέον διαθέσιμο εδώ.

Το βιβλίο ξεκινά με τα γενικά περί φυλών στον άνθρωπο, την ιστορία των φυλετικών ταξινομήσεων και τις μεθόδους ταξινόμησης. Έπειτα περιγράφονται τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα που βοηθούν στην ταξινόμηση, καθώς επίσης οι ανθρωπολογικοί δείκτες. Στη συνέχεια γίνεται μια ανάλυση της άρρηκτης σχέσης μεταξύ γενετικής και φυλετικής διαφοροποίησης. Αναφέρονται τα διάφορα παλαιοανθρωπολογικά δεδομένα που γνωρίζουμε για τις διάφορες φυλετικές ομάδες στον άνθρωπο.

Ακολουθεί το κυρίως μέρος του βιβλίου, που έχει να κάνει...
με την φυλετική ταξινόμηση. Περιγράφονται αναλυτικά οι φυλετικοί τύποι των λευκών και συγγενών φυλών, οι λεγόμενοι Caucasoid, έπειτα οι κάτοικοι της Ωκεανίας, μετά οι Μογγόλοι και οι Ινδιάνοι και τέλος οι Νέγροι.

Η ταξινόμηση είναι αρκετά λεπτομερής. Παρατίθενται σκίτσα ή φωτογραφικό υλικό για κάθε τύπο. Η βιβλιογραφία είναι μάλλον περιορισμένη, καθότι αγνοείται εν γένει η Ευρωπαϊκή σχολή ανθρωπολογίας και δίνεται βάση σε αυτήν των ΗΠΑ. Το βιβλίο είναι ενδιαφέρον και ευκολοδιάβαστο και αποτελεί μια καλή προσέγγιση στην μελέτη της ανθρώπινης διαφορετικότητας στον πλανήτη. Να σημειωθεί ότι εκδόθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον για την φυλετική ανθρωπολογία παραμένει αμείωτο.

3 σχόλια:

  1. Μιλουσα με εναν αρχαιολογο,ο οποιος δν ηξερε για την ανθρωπολογια..κ αφου του εξηγησα για τις διαφορες φυλες κτλ.. με ρωτησε αν εχουν γινει γενετικες ερευνες που να αποδεικνυουν κατα ποσο τελικα διαφερουν οι φυλες του ανθρωπου.
    Δεν ηξερα να του απαντησω
    Επομενως το ερωτημα μου εδω για εσας..ειναι αν ξερει κανεις σας.


    Απ οτι ξερω..η φυλετικη ταξινομιση δεν εχει γινει με βασει γενετικων ερευνων..και λογω του οτι οταν γινοταν αυτη δεν ειχαν τα μεσα και τις σημερινες γνωσεις..κ λογω του οτι σημερα ο κλαδος αυτος της ανθρωπολογιας ειναι απαγορευμενος.
    Επισης μια μελετη που θα κοιταει ενα ενα τα γονιδια..την καθε βαση του DNA.. μπορει να γινει; Πιστευω οτι θα διαπιστωναμε απλα αυτο που βλεπουμε κιολας.. Οτι ναι διαφερουμε ολοι οι ανθρωποι μεταξυ μας..ακομη και τα αδερφια(οσον αφορα τα γονιδια) αλλα με τους αλλοφυλους διαφερουμε ακομη περισσοτερο.
    Εχει νοημα να γινει μια τετοια ερευνα;
    Ακουω αποψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σύνδεση των φυλετικών τύπων με τις γενετικές ακολουθίες θα βοηθούσε σημαντικά την ανθρωπολογία, εισάγοντας ακόμα πιο αντικειμενικά κριτήρια στην φυλετική ταξινόμηση. Η σύνδεση φυλετικών τύπων με τις γενετικές ακολουθίες του DNA, όταν πραγματοποιηθεί στο μέλλον, είναι βέβαιο ότι θα επισφραγίσει την φυλετική θεώρηση. Τέτοιες μελέτες μπορούν να γίνουν, αν υπάρξει η κατάλληλη χρηματοδότηση και στόχευση. Και επιβάλλεται να γίνουν, με σκοπό να αποκαλυφθεί η βαθύτερη υπόσταση της ανθρώπινης φύσης.

      Δες και εδώ:

      http://fyletika.blogspot.gr/2015/03/blog-post_4.html

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.