Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Οι συγγένειες των φυλετικών τύπων της Ευρώπης


Οι λόγοι αυτής της κατηγοριοποίησης δίνονται αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο, το οποίο πρέπει να διαβαστεί ενδελεχώς για να υπεισέλθει κανείς στην παρακάτω ανάλυση. Η εξελικτική θεωρία μας διδάσκει ότι ο σχηματισμός ενός νέου φυλετικού τύπου προκύπτει από την σταδιακή διαφοροποίηση ενός αρχικού τύπου, σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Λόγω της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου γονιδιώματος, είναι αδύνατο να προκύψει ο ίδιος φυλετικός τύπος ανεξάρτητα σε δύο διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Συνεπώς, την καταγωγή κάθε φυλετικού τύπου την αναζητούμε σε συγκεκριμένο γεωγραφικό πυρήνα. Το αρχικό σημείο δημιουργίας κάθε φυλετικού τύπου δίνεται στο παραπάνω σχήμα.

Το αρχικό υπόστρωμα των Κρομανοειδών συνεχίζει να υπάρχει στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι ένας μέρος τους διαφοροποιήθηκε σε νέους φυλετικούς τύπους σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές για άγνωστους λόγους, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν ως είχαν. Πάντως, οι Κρομανοειδείς φαίνεται να βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες χρόνια στην Ευρώπη για να έδωσαν...
τόσους φυλετικούς τύπους, ενώ και οι ίδιοι οι Κρομανοειδείς, λόγω της διασποράς τους σε όλη την Ευρώπη, παρουσιάζουν σημαντική διαφοροποίηση εντός του φυλετικού τύπου, καθώς παρά τα ενιαία κλασικά Κρομανοειδή στοιχεία, όπως έντονα σαγόνια, ζυγωματικά και βαθιά τοποθετημένα μάτια, σε κάποια ποσοστά εμφανίζουν τάσεις μεσοκεφαλίας, μεσορρινίας, ή ευρυπροσωπίας.


Οι Μεσογειακοί σχηματοποιήθηκαν στη νότια Ελλάδα και από εκεί διεσπάρησαν σε διάφορες παραλιακές περιοχές της Ευρώπης, μέσω των Ελληνικών αποικισμών. Η ιστορία μας βοηθά πολύ στον εντοπισμό του αρχικού πυρήνα των Μεσογειακών, καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά στην αρχική τους κοιτίδα. Έχουν χάσει σχεδόν πλήρως τα γωνιώδη Κρομανοειδή στοιχεία.

Οι Διναρικοί προέκυψαν μέσω εξελικτικών διαδικασιών στα δυτικά Βαλκάνια, όπου τους βρίσκουμε μέχρι και σήμερα, επεκτεινόμενους διαρκώς στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι Διναρικοί έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά από τον αρχικό Κρομανοειδή τύπο, έχοντας γίνει υπερβραχυκέφαλοι, ενώ υπάρχουν διαφοροποιήσεις και εντός τους φυλετικού τύπου, με εμφάνιση ενός ποσοστού ξανθότητας, κτλ. Ο Διναρικός τύπος έχει ως ένα βαθμό συγγένεια με τον Μεσογειακό τύπο, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας του αρχικού πυρήνα διαφοροποίησης και βρίσκουμε πολλές ενδιάμεσες Διναρο-Μεσογειακές μορφές. Επίσης υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες Διναρο-Κρομανοειδείς μορφές.

Ξεχωριστός κλάδος φαίνεται να είναι οι Νορδικοί, οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν στη νότια Σκανδιναβία, αλλά επεκτάθηκαν αργότερα μέσω κατακτητικών πολέμων και εποικισμών, σε κεντρική Ευρώπη και αργότερα στον Νέο Κόσμο. Μέρος τους δεν έχει απεμπλακεί από την προγονική Κρομανοειδή επίδραση.

Ως προς τους Ατλαντοειδείς, τα πράγματα είναι λίγο περίεργα. Μάλλον αποτελούν διαφοροποίηση των Κρομανοειδών στην Βρετανία, όπου μάλιστα μέρος τους δεν έχει απεμπλακεί από Κρομανοειδείς τάσεις. Άλλοι τους θεωρούν κλάδο των Νορδικών, ενώ άλλοι κλάδο των Μεσογειακών. Το πρώτο δεν φαίνεται και τόσο πιθανό, ενώ το δεύτερο προϋποθέτει Μεσογειακοί πληθυσμοί να έκαναν αποικισμό στην Βρετανία ιστορικά ή προϊστορικά, γεγονός για το οποίο δεν έχουμε χειροπιαστά στοιχεία. Ακόμα και η μελέτη των ψυχικών γνωρισμάτων δεν μπορεί να μας δώσει απάντηση.

Ο δεύτερος κλάδος των φυλών της Ευρώπης, έχει τη βάση της σε ένα αρχικό υπόστρωμα βραχυκέφαλων Αλπικών, που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να υπάρχει. Οι παλαιοανθρωπολογικές ανακαλύψεις, καθώς και η σχετική ομοιομορφία των Αλπικών πληθυσμών σε όλη την Ευρώπη, δείχνει ότι οι Αλπικοί έχουν εγκατασταθεί στον Ευρωπαϊκό χώρο εδώ και λίγες χιλιετίες. Αυξάνονται διαρκώς, ερχόμενοι από τα ανατολικά, τείνοντας να καλύψουν ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ρωσία είναι το σημείο διαφοροποίησης που έδωσε του Βαλτικούς, χωρίς να έχει γίνει πλήρης διαχωρισμός με τους Αλπικούς. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλοι πληθυσμοί της ανατολικής Ευρώπης να αποτελούν Αλπικο-Βαλτικό ενδιάμεσο. Οι Αρμενοειδείς εντοπίζονται αρχικά στην Μικρά Ασία, όπου  κατοικούν μέχρι και σήμερα, αλλά έχουν επεκταθεί βαθύτερα στην Ασία, ακόμη και στην Ευρώπη. Η απώτερη συγγένεια με τους Αλπικούς είναι εμφανής και υπάρχουν αρκετές ενδιάμεσες Αλπικο-Αρμενοειδείς μορφές.

Η ανίχνευση συγγενειών μεταξύ φυλετικών τύπων, απαιτεί γνώσεις περί των σωματικών και ψυχικών γνωρισμάτων των διαφόρων τύπων. Το γεγονός ότι ένας μονοκύτταρος μικροοργανισμός μετατράπηκε σε άνθρωπο μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, δίνει την θεωρητική δυνατότητα κάθε τύπος να προέρχεται από κάθε άλλον τύπο, όσο και να διαφέρουν. Όμως, επειδή οι εξελικτικές διαφοροποιήσεις είναι πολύ αργές, οι σωματικές και ψυχικές ομοιότητες μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε συγγένειες μέσω της φυλετικής ανθρωπολογίας. Πλήρη λύση στο πρόβλημα θα δώσει η γενετική, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μας βοηθήσει ακόμα με αξιοπιστία.

Το σχήμα συγγενειών μεταξύ των λευκών της Ευρώπης, έχει προκύψει από την μελέτη σωματικών και ψυχικών γνωρισμάτων. Μεγάλη σημασία έχει η μορφολογία του σώματος, καθώς το να μετατραπεί εξελικτικά μια ενδομορφική σωματοδομή σε εξωμορφική, είναι απείρως πιο δύσκολο από το να γίνει το πρόσωπο λίγο πιο πλατύ και από λεπτοπροσωπία να έχουμε μεσοπροσωπία. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η μεταβολή των ψυχικών γνωρισμάτων. Δηλαδή, η σωματοδομή και τα ψυχικά γνωρίσματα στην πραγματικότητα εμπεριέχουν μια ολόκληρη σειρά από φυλετικά γνωρίσματα, που έχουν να κάνουν με τον μεταβολισμό και τις εγκεφαλικές λειτουργίες, τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα. Συνεπώς, σωματοδομή και ψυχικά γνωρίσματα βοηθούν σημαντικά στην εύρεση συγγενειών μεταξύ των φυλετικών τύπων.

10 σχόλια:

  1. Γιατι οταν αναφερομαστε στην κιτρινη φυλη τη λεμε και μογγολικη;Αφου δεν ειναι ολοι οι κιτρινοι(κινεζοι,κορεατες,γιαπωνεζοι κλπ) μογγολοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ἄλλο πρᾶμα ὁ ἐθνολογικὸς ὅρος καὶ ἄλλο ὁ ἀνθρωπολογικός.

      Διαγραφή
    2. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΚΑΝΔΙΝΑΥΟΙ & ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ "ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΦΥΛΑ", ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ;;;

      ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ "ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ", ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΙΝΔΟΙ ΟΥΤΕΕΥΡΩΠΑΙΟΙ;;;

      ΦΙΛΕ, ΠΕΣ ΜΟΥ ΟΤΙ ΤΡΟΛΛΑΡΕΙΣ, ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙΣ.

      Διαγραφή
  2. Οι Διναρικοί δεν ανήκουν στην ίδια ομάδα με τους Αρμενοειδείς? δηλ. τους Ταυρικούς? Κυρτή μύτη, υψικρανία, βραχυκεφαλία.. ομοιάζουν σε πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αὐτὸ εἶναι ἕνα πολὺ εὔστοχο ἐρώτημα ποὺ ἀπασχολεῖ καὶ ἐμένα ἀρκετά.

      Ὁ συντάκτης προβάλλει τὸ ἐπιχείρημα: "Μεγάλη σημασία έχει η μορφολογία του σώματος, καθώς το να μετατραπεί εξελικτικά μια ενδομορφική σωματοδομή σε εξωμορφική, είναι απείρως πιο δύσκολο από το να γίνει το πρόσωπο λίγο πιο πλατύ και από λεπτοπροσωπία να έχουμε μεσοπροσωπία".

      Διαγραφή
    2. Εντωμεταξύ, ψάχνωντας κάπου στο ίντερνερ βρήκα το εξής ενδιαφέρον:

      http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1376072/Got-Roman-nose-flared-nostrils-wide-set-eyes-Then-youre-set-filthy-rich.html

      Εν ολίγοις, το αρθρο γράφει πως, τα άτομα με κυρτή μύτη (Roman nose), μεγάλη απόσταση μεταξύ των οφθαλμών τους και μεγάλα ρουθούνια (δηλ. Αρμενοειδείς) είναι πιθανότερο να είναι πλουσιότεροι σε σχέση με τα άτομα με upright/concave μύτη (δηλ. Αλπικούς, Βαλτικούς).
      Η ανθρωπολογία τα 'λεγε έναν αιώνα πριν..

      Διαγραφή
    3. Ο διναρικός κι ο αρμενοειδής είναι οι δυο κλάδοι του ταυρικού, ο οποίος δεν αποτελεί κάποιο αμιγές φυλετικό υπερσύνολο αλλά τύπος κατάταξης με βάση συγκεκριμένα στοιχεία όπως η υψικρανία, η κυρτότητα της μύτης και η βραχυκεφαλία. Οι ανθρωπολόγοι, συνδέουν τη διάδοση του διναρικού τύπου με τον ύστερο νεολιθικό πολιτισμό του κωδωνόσχημου λάγυνου (bell beaker). Ο προϊστορικός πολιτισμός αυτός, άνθησε αρχικά στη δύση (Ιβηρική, όπου το κατάλοιπό του είναι οι Βάσκοι) και σταδιακά επεκτάθηκε προς την Βρετανική νήσο, την κεντρική Ευρώπη, την Ιταλία και τα Βαλκάνια. Ενώ οι αρμενοειδείς όπως είναι γνωστό βρίσκονταν στη Μέση Ανατολή και την Ανατολία, από όπου κατά τον μεσαίωνα μεταφέρθηκαν κάποια τμήματά του στην Ευρώπη. Εν ολίγοις, οι διναρικοί και οι αρμενοειδείς έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις.
      Παρόλα αυτά, ανθρωπολόγοι όπως ο CS Coon, θεωρούν πως ο διναρικός αποτελεί αποτέλεσμα της μίξης χιλιετιών μεταξύ μεσογειακών και ΚΜ, με αλπικούς. Γεγονός, που επαληθεύεται πέραν των όποιων άλλων παρατηρήσεων (όπως η μεγάλη ποικιλία διναρικών), κι από τη γεωγραφική θέση των διναρικών πληθυσμών μεταξύ της αλπικής κεντρικής Ευρώπης και του μεσογειακού νότου.

      Διαγραφή
    4. Οι Διναρικοί έχουν σίγουρα κάποια συγγένεια με Αρμενοειδείς.

      Διαγραφή
  3. To πιο παλιό βραχυκέφαλο έυρημα της ευρωπης προέρχεται απο την Βαυαρια και χρονολογειται απο το 10.000 πχ .Μεσολιθικη εποχη δλδ. Η Βαυαρια ειναι και σημερα η εδρα του Αλπικου τυπου.Αυτοι οι αρχικοι βραχυκεφαλοι μαλλον ηταν οι δημιουργοι των λιμναιων οικισμων της νεολιθικης κεντρικης Ευρωπης.Μηπως τελικα η αρχικη κοιτιδα των Αλπικων ειναι η Ευρωπη και μηπως η βραχυκεφαλια προεκυψε τοπικα απο την εξελιξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως είσαι λίγο Αλπικός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.