Κυριακή 24 Μαΐου 2015

O Egon von Eickstedt για το αλληλένδετο σωματικών και ψυχικών γνωρισμάτων


"Η σωματική φυλετική μορφή βρίσκει το ισοδύναμό της στην ψυχική φυλετική μορφή."

Egon von Eickstedt, Rassenpsychologie



Ο εξαίρετος Γερμανός ανθρωπολόγος Egon von Eickstedt διατυπώνει μια μεγάλη αλήθεια. Ότι σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα αποτελούν μια αδιαίρετη ολότητα. Είναι αδύνατο να τα διαχωρίσουμε. Κάθε φυλετικός τύπος χαρακτηρίζεται όχι μόνο...
από τα σωματικά του γνωρίσματα, αλλά απαραίτητα σε συνδυασμό με τα ψυχικά του γνωρίσματα.

Ήδη από τον Δαρβίνο και έπειτα από την ανακάλυψη του DNA, έγινε κατανοητό ότι σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα πάνε μαζί. Είναι αδιανόητος ο διαχωρισμός τους. Συνεπώς, κάθε αλλόφυλος γνωρίζουμε a priori ότι θα έχει και διαφορετικά ψυχικά γνωρίσματα. Μένει να τα μελετήσουμε για να τα εντοπίσουμε. Αλλά ακόμα και αν δεν τα γνωρίζουμε, θα γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα έχει διαφορετικά ψυχικά γνωρίσματα. Ο Eickstedt, ως ίσως ο σημαντικότερος φυλετικός ανθρωπολόγος του περασμένου αιώνα και μετά από πληθώρα ανθρωπολογικών που διεξήγαγε, δεν θα μπορούσε παρά να κατανοήσει την αυτονόητη αλήθεια του αλληλένδετου σωματικών και ψυχικών γνωρισμάτων.

3 σχόλια:

  1. ΚΑΤΙ ΑΣΧΕΤΟ ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΛΑΒΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Σλαβική επίδραση μεταφράζεται φυλετικά στον Βαλτικό τύπο. Στην Γερμανία η Βαλτική επίδραση μάλλον βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Εμφανίζεται κυρίως στα ανατολικά της χώρας. Ο Gunther δίνει 8% στους Βαλτικούς, αν και στα ευρύτερα εδαφικά όρια της τότε Γερμανικής Αυτοκρατορίας.

      http://www.theapricity.com/snpa/bilder/misc-comgerm.gif
      http://www.theapricity.com/snpa/bilder/misc-racgerm.gif

      Και μια ανθρωπολογική μελέτη της Γερμανίας, από όπου εμμέσως φαίνεται η Βαλτική επίδραση στα ανατολικά.

      http://fyletika.blogspot.gr/2014/11/blog-post_25.html

      Ένας χάρτης της εποχής:

      http://fyletika.blogspot.gr/2013/04/blog-post.html

      Διαγραφή
    2. Στο χάρτη του Lundman δείχνει σημαντική επίδραση στη Γερμανία, κυρίως στα νότια κι ανατολικά σύνορα και στην Αυστρία, τόσο του ostbalter (ανατολικός βαλτικός) όσο και του ostnordirer (δυτικός βαλτικός ή/και ανατολικός νορδικός). Εν πάση περιπτώσει, δεν νομίζω πως το ποσοστό που δίνει ο Gunther είναι ακριβές σήμερα. Όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά κυρίως διότι οι μελέτες του έγιναν πολύ πριν από τη μετοίκιση στη σημερινή Γερμανία των Γερμανών της Ανατολής, που ζούσαν στις Βαλτικές χωρες και τη Ρωσσία μέχρι τα μέσα του Β' ΠΠ.
      Όπως και να έχει, οι δυο ανθρωπολογικοί τύποι του ανατολικού νορδικού και του δυτικού βαλτικού, πρέπει να αγγίζουν σε μεγαλύτερο τον σημερινό Γερμανικό πληθυσμό, υπολειπόμενοι βέβαια των νορδικών, των αλπικών πιθανόν και των κρομανοειδών. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως είναι "αμιγώς για Γερμανούς", καθώς είναι προφανές όταν αναφέρεται κανείς και στους δυτικούς Σλάβους αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις Ρώσων.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.