Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ανάγλυφες μορφές Χετταίων που απεικονίζουν Αρμενοειδείς

 


Οι Χετταίοι ήταν αρχαίος λαός της Μικράς Ασίας μέχρι την 2η χιλιετία π.Χ. Είναι λογικό συνεπώς, να απεικονίζονται ως Αρμενοειδείς, καθότι κυριαρχούν φυλετικά στην Μικρά Ασία ήδη από την προϊστορική εποχή μέχρι και σήμερα, αφού οι μετακινήσεις φυλών και οι εξελικτικές μεταβολές είναι πολύ αργές στην ιστορία.

Μύτη, μάτια, χείλη, ακόμα και η...
βραχυκεφαλία των περισσότερων ανάγλυφων μορφών, παραπέμπουν στον Αρμενοειδή τύπο. Μπορεί τα ανάγλυφα να μην είναι ιδιαίτερα περίτεχνα, αλλά κάποια βασικά γνωρίσματα φαίνονται.

Βέβαια, δεν συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι Αρμενοειδείς έφτιαξαν αυτοκρατορία, αλλά ότι την έφτιαξαν μάλλον Ιρανικοί, που σύντομα λόγω μίξης αντικαταστάθηκαν από τους γηγενείς Αρμενοειδείς.

Οι εικόνες από την δημοσίευση του von Luschan "The early inhabitants of western Asia"

71 σχόλια:

  1. Πάντως, η αρχαιολογία στο ζήτημα των Χετταίων θεωρεί πως οι απεικονίσεις σε αγάλματα κλπ, δεν αποτυπώνουν τα ακριβή χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών. Οι λόγοι είναι πολλοί καθώς πέραν των τεχνικών μέσων (δηλαδή της αδυναμίας με τα μέσα που είχαν να το κάνουν), οι θρησκευτικές τους επιρροές οδηγούσαν στην απεικόνιση των προτύπων με πιο οριενταλικά χαρακτηριστικά. Με λίγα λόγια, είχαν να αντιγράψουν είδωλα θεών που λατρεύονταν στην Ανατολή και αυτό επηρέασε τα πρότυπά τους.
    Από εκεί και πέρα, η αυτοκρατορία των Χετταίων ήταν πολυεθνική και μερικά από τα κομμάτια της, πέρασαν δυτικότερα στον κυρίως Ευρωπαϊκό χώρο όταν αυτή διαλύθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος ήταν ο φυλετικός τύπος των Φοινίκων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οριενταλικός τύπος

      Διαγραφή
    2. Αναλόγως σε ποιούς Φοίνικες αναφέρεται κανείς και κυρίως σε ποιά εποχή. Διότι "φοίνικες" ονόμαζαν όλους όσους πωλούσαν την πορφύρα στις περιοχή από τις ακτές της Μ.Ασίας μέχρι την Αίγυπτο. Αρχικά λοιπόν, δεν ήταν ένας ομοιογενής λαός στη συνέχεια όμως, δηλ μετά την αλεξανδρινή εποχή, ήταν Σημίτες. Άρα τότε ναι, οριενταλικοί, αρμενοειδείς, αραβικοί, βορειο-αφρικανικοί κλπ. Φοίνικες όμως, ήταν και οι Καρχηδόνιοι, που είχαν αναμιχθεί στις κατώτερες κάστες τουλάχιστον, με Λίβυους και Νούβιους (δηλ κατά βάση υποσαχάριους).

      Διαγραφή
  3. Ο Αρμενοειδής θεωρείται ευρωπαϊκός φυλετικός τύπος??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άσχετο.Καλεσμένος της εκπομπή ''Στα Άκρα''(28 Απριλίου 2015) ήταν ο κ.Χριστόφορος Πισσαρίδης ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ για την οικονομική επιστήμη/2010.Καταλαβαίνω ότι για τον ευρύτερο ελληνισμό τέτοιες μορφές σπανίζουν(σχεδόν ανύπαρκτες θα έλεγα),παρόλα αυτά θα κάνω την ερώτηση.Σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει;(θωρώ ότι είναι μεσογειακός και καμία σχέση με τα άλλα αρμενοειδή της μεγαλονήσου).Θεωρείτε ότι είναι τυχαίο;Και οι Σεφέρης και Ελύτης;Μπορούμε να τους βάλουμε στον ίδιο τύπο;Ευχαριστώ εκ τον προτέρων για όσους θα απαντήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Πισσαρίδης φαίνεται μάλλον Αλπικο-Μεσογειακός, ωστόσο έχει αρκετά μεγάλη ηλικία για να βγει ασφαλές συμπέρασμα.
      Ο Σεφέρης είναι τυπικός βραχυκέφαλος Αρμενοειδής. Ο Ελύτης φαίνεται βραχυκέφαλος Αλπικο-Διναρικός.
      Το ότι οι τρεις παραπάνω θεωρούνται "διανοούμενοι" είναι ένα ακόμη σημάδι παρακμής της εποχής μας.

      Διαγραφή
    2. Κ.Διαχειριστά στην ερώτηση'' Οφείλεται η παρακμή του Ελληνισμού στην μέγιστη απώλεια του Μεσογειακού φύλου από τον Ελλαδικό χώρο ; '' Τι θα απαντούσατε;

      Διαγραφή
    3. Ένα έθνος ακμάζει όταν συνδυάζει κατάλληλη ιδεολογία και φυλετική σύνθεση. Η ιδεολογία επιβάλλεται από την πολιτική εξουσία και επιδρά καταλυτικά. Από την άλλη, η φυλετική σύνθεση εξαρτάται από τις φυλετικές μεταβολές στο πέρασμα των αιώνων.

      Η σημερινή παρακμή οφείλεται πρωτίστως στο σιωνιστικό, εκφυλιστικό, υλιστικό καθεστώς που μας κυβερνά και δευτερευόντως στην φυλετική σύνθεση της χώρας. Παρά την φυλετική υποβάθμιση της χώρας με την είσοδο ξένων φυλετικών τύπων και την μείωση των Μεσογειακών ανά τους αιώνες, υπάρχει ακόμα αρκετό αξιόλογο έμψυχο υλικό στην χώρα και όχι αποκλειστικά Μεσογειακοί. Πράγμα που σημαίνει ότι με ένα αριστοκρατικό-εθνικιστικό καθεστώς η Ελλάδα θα λάμψει και πάλι. Βέβαια, βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ότι στην αρχαιότητα, καθώς έχει μειωθεί η δεξαμενή άντλησης αρίστων.

      Συνεπώς, η παρακμή του Ελληνισμού οφείλεται πρωτίστως σε πολιτικούς-ιδεολογικούς λόγους και δευτερευόντως στην φυλετική υποβάθμιση και την μείωση Μεσογειακών.

      Δες και εδώ:
      http://fyletika.blogspot.gr/2014/05/blog-post_5.html

      Διαγραφή
  5. ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΑΝΗΚΑΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οἱ πρωτογενεῖς Ἑβραῖοι προήρχοντο άπὸ τὴν Χαλδαία, ἄρα ἦσαν κυρίως Ἰρανικοί. Ἡ μετοικεσία στὴν Αἴγυπτο τοὺς ἐνεβολίασε σίγουρα μὲ βορειοαφρικανικὰ στοιχεῖα, ἐνῷ ἀργότερα μὲ τὴν κατάκτησι τῆς Παλαιστίνης ἐξιουδαϊζουν τοὺς ἀραβικοὺς Χαναναίους. Τέλος, ὁ ἐκτεταμένος ἐποικισμὸς τοῦ Ἰσραῆλ ἀπὸ Ἀσσυρίους, μετὰ τὴν κατάλυσι τοῦ Βορείου βασιλείου & ἡ ἐπὶ αἰῶνες μείξι τῶν ἐξορίστων Ἰουδαίων στὴν Βαβυλῶνα τοὺς προσέφερε μία γερὴ ἀνανέωσι τοῦ Ἰρανικοῦ αἵματος.

      Διαγραφή
    2. Όταν λες Ιρανικοί, εννοείς το μίγμα Σημιτών κλπ που κατοικούσαν στη Μέση Ανατολή.
      Διότι την ίδια εποχή, ως "Ιρανικοί" αναφέρονται και τα Περσικά φύλα μέχρι τον ποταμό Ιαξάρτη. Αλλά κι κάποιοι ανθρωπολόγοι, διαχωρίζουν τους πρώτους μετανάστες σε πρωτο-Ευρωπίδες κι (Ινδο-) Ιρανικούς. Σωστά;
      Όπως και να έχει, τόσο οι Ασσύριοι και οι Χαλδαίοι, ήταν σημιτικοί πληθυσμοί. Ομοίως και η πλειοψηφία των κατοίκων που γειτόνευαν με τους εβραίους.

      Διαγραφή
    3. Για όποιον ενδιαφέρεται:
      http://www.pdfarchive.info/pdf/S/Sa/Salaman_R_N_-_Racial_Origins_of_Jewish_types.pdf

      Διαγραφή
    4. Ο Δημοπουλος στο βιβλιο του για την καταγωγη των ελληνων λεει οτι οι αρχαι εβραιοι ηταν βραχυκεφαλοι αρμενοειδεις και συνεπως οι Εβραιοι δεν ειναι συγγενικο φυλο των Αραβων οπως νομιζουν πολλοι(σημιτες κλπ)αλλα συμφωνα με το βιβλιο του ειναι συγγενικο φυλο των Αρμενιων!

      Διαγραφή
    5. Ὁ Δημόπουλος στὸ βιβλίο του λέει ὅτι οἱ Ἀρβανίτες καὶ οἱ Βλάχοι εἶναι Μεσογειακοί. Ἔχει πολὺ σαβούρα μέσα. Δὲν ἀποκλείεται νὰ ὑπῆρχε καὶ μία ἀξιοσημείωτη ἀρμενοειδὴς συνιστῶσα στοὺς ἀρχαίους Ἑβραίους, ἀλλὰ μιλᾶμε γιὰ ἕνα λαὸ ποὺ ἀνεπτύχθη & ἔδρασε κυρίως σὲ μία γεωγραφικὴ περιοχὴ γεμάτη ἀραβικοὺς & ἰρανικούς. Ἡ ἀρμενοειδὴς συνιστῶσα θὰ ἦτο σίγουρα πιὸ ἰσχυρὴ στοὺς Ἑβραίους τῆς ὑπολογίσιμης ἐν μικρᾷ Ἀσίᾳ διασπορᾶς.

      Διαγραφή
    6. Ἀνώνυμε φίλε, ὅταν λέω ἰρανικούς, ἐννοῶ ἰρανικούς. Ὁ ὅρος "Σημίτες" εἶναι γλωσσολογικὸς & ὄχι ἀνθρωπολογικὸς χαρακτηρισμός.

      Ἀνώνυμε 11:44, ὁ τυπικός, ἀρμενοειδὴς ἑβραιότυπος, μὲ τὸν ὁποῖο ὅλοι εἴμαστε ἐξοικειωμένοι, ἀφορᾷ κυρίως στοὺς Ἀσκενάζι Ἑβραίους ποὺ εἶναι Χάζαρικῆς καταγωγῆς, ἤτοι τουρκομογγόλοι τοῦ Καυκάσου, περιοχῆς ποὺ εἶναι ἐντὸς τῆς γεωγραφικῆς κοιτίδας τῆς ἀρμενοειδοῦς φυλῆς, ὅθεν καὶ ἡ βραχυκεφαλία τους (τὴν ὁποία ἔχουν καὶ οἱ μογγολίδες ἀπώτατοι πρόγονοί τους).

      Διαγραφή
  6. Σχετικά με την προεξοχή στα φρύδια που ανέφερε σχολιαστής σε προηγούμενο άρθρο,ο τούρκος ηθοποιός gorkem sevindik που παρουσιάζει αυτό το γνώρισμα σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκει; http://media.sinematurk.com/person/1/89/ffaacc7493b3/G%C3%B6rkem-Sevindik-pusat-3.jpg
    http://www.yazete.com/old/f/orj/15104_2703_13052012_6.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συγκεκριμένος ηθοποιός είναι Κρομανοειδής. Το έντονα γωνιώδες πρόσωπό του φωνάζει από μακριά. Το οστέινο εξόγκωμα στα φρύδια είναι συχνό στους Κρομανοειδείς.

      Διαγραφή
    2. Πρωτίστως Αρμενοειδής με εμφανέστατα χαρακτηριστικά Κρο-Μανιόν.

      Διαγραφή
  7. οι κατοικοι τις δυτικης μακεδονιας και κεντρικης κατα μεγαλο μερος που ειναι ξανθοι γαλανοματες σε ποιον τυπο ανηκουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρίως στο Βαλτικό τύπο (με ισχυρές ενδιάμεσες μίξεις) καθώς σε διάφορες ανθρωπολογικές μελέτες του περασμένου αιώνα, οι ξανθίζοντες πληθυσμοί είχανε στατιστικά τα υψηλότερα ποσοστά βραχυκεφαλίας. Δεν αποκλείονται βέβαια και Αλπικοί και σε μικρότερα ποσοστά Βορειοδιναρικόί με λίγους Κρομανοειδείς.

      Διαγραφή
    2. Λαθος. Ειναι παρομοιοι με αυτους της Πελοποννησου και ειναι παντα διναρικοι η αλπικοι, κυριως διναρικοι, οπως δειχνει και ο Ρ.Δ. Βαλτικοι ειναι εξαιρετικα σπανιοι στην Ελλαδα.

      Διαγραφή
    3. Ίσως ο Κυναίγειρος από πάνω να έχει δίκιο ως γνώστης των φυλετικών θεμάτων. Απλά και εγώ ως γηγενής Μακεδόνας έχω συναντήσει αρκετούς ξανθίζοντες από διαφόρα ''ντοπιοχώρια'' π.χ. Γουμένισσα Κιλκίς, Βώλακας Δράμας κλπ. και στη πλειοψηφία τους ήτανε κοντοί, κυρίως ενδομορφικοί με τάσεις μεσο-βραχυκεφαλίας.

      Διαγραφή
    4. Αλπικοι. Παρα την ασχημια τους καμοια φορα, δεν εχω πετυχει καμια ρωσσομπλιετ φατσα μεχρι τωρα.

      Διαγραφή
    5. Ο βαλτικός τύπος είναι εξαιρετικά σπάνιος για τους Έλληνες ανεξαρτήτως ομάδας, για να μην πούμε ανύπαρκτος. Παρόλα αυτά, ο λόγος που κάποιος μπορεί να θεωρεί πως κάποιος Έλληνας ανήκει στον βαλτικό, έχει να κάνει με τη φύση της ταξινόμησης του τύπου αυτού. Δηλαδή τη μεγάλη εγγύτητά του με τον αλπικό, τον οποίο και θα έπρεπε να θεωρεί "προγονικό". Εν ολίγοις ο βαλτικός τύπος δεν είναι τίποτα άλλο από μια συγκεκριμένη εικόνα του αλπικού, με τις όποιες ενδιάμεσες μίξεις περιορισμένου σε πιο συγκεκριμένα γεωγραφικά πλαίσια και παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ομοιογένεια κι ομοιομορφία, ώστε να ταξινομείται ως διαφορετικός ανθρωπολογικός τύπος. Οι επιμέρους μίξεις, διαχωρίζουν ακόμα και τον ίδιο τον βαλτικό, σε δυτικό (μίξη με νορδικούς Γερμανούς) και ανατολικό (Σλάβοι), δίχως όμως να θεωρείται ο ίδιος ο βαλτικός "υπερσύνολό" τους.

      Διαγραφή
  8. Οι χετταικές φιγούρες, ιδίως ο κάτω δεξιά, είναι φτυστοί οι Πόντιοι.
    Αν οι Έλληνες είναι ευρωπαικός λαός (για όσους τουλάχιστον το πιστεύουν), και οι αρμενοειδείς θεωρείτε πως δεν είναι καν ευρωπαικός τύπος, τότε οι οι Πόντιοι, που είναι μια κατεξοχήν αρμενοειδή εθνοτική ομάδα δεν είναι ούτε Ευρωπαίοι ούτε Έλληνες. Τυπική αριστοτελική λογική.
    Εκτός αν θεωρείτε πως και οι αρμενοειδείς-προσωασιάτες είναι Ευρωπαίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ¨Ενα μόλις ποσοστό των Ποντίων ανήκει στον Αρμενοειδή φυλετικό υπότυπο. Οι υπόλοιποι είναι ανατολικομεσογειακοί, αλπικοί και κάποιοι βαλτικοί.

      Διαγραφή
    2. Οι περισσότεροι Πόντιοι ανοίκουν στον Αρμενοειδή τύπο,άλλοι ανοίκουν στον Ιρανικό και κάπιοι στον γυφτέξ.

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι αρμενοειδείς οι πόντιοι. Με μια απλή ανάγνωση των ταξινομήσεων, θα διαπιστώσει κανείς πως υπάρχουν δυο ανθρωπολογικοί τύποι ειδικά για αυτούς: ο Pontid και ο North Pontid. Αυτοί μοιάζουν και οι δύο με τον μεσογειακό (κυρίως τον ανατολικό, αλλά και τον λεπτοπρόσωπο ή τον ατλαντικό), με σημαντική διαφορά τον κεφαλικό δείκτη.
      http://i42.tinypic.com/nxuhvs.png
      http://oi42.tinypic.com/qqscx0.jpg

      Ο αρμενοειδής, μοιάζει κατ' ουσίαν με έναν σκουρόχρωμο διναρικό με συνήθως μεγαλύτερο κεφαλικό δείκτη. Δεν είναι κατ' ανάγκη εξω-Ευρωπαϊκός, αλλά τις περισσότερες φορές αφορά μη-Ευρωπαίους ή άτομα μικτής καταγωγής (εβραίοι, τουρκόφωνοι, καυκάσιοι).

      Διαγραφή
    4. Kara-Armenoideis(kallo onoma gia Pontio) einai,me kati kefalikous deiktes 87 kai vale,polloi alloi Anatolites,gia ton Ypsilanti sto wikipedia grafei.

      Η φυσιογνωμία του είχε τον τύπο της ανατολίτικης (Πολίτικης) ανδρικής ομορφιάς με έντονα χαρακτηριστικά μάτια.

      Ase twra aftes tis mpourdes pou vrikes sto internet kai den exoun antiktypo stin anthropologia.

      Tsekare kai afto.
      http://www.protothema.gr/greece/article/355174/autoi-einai-oi-tsigganoi-pou-narkonan-kai-listeuan-ilikiomenous/

      Η πρώτη αριστερά είναι χαρακτηριστική ποντία και αν η φωτο ήταν ολόσωμη θα έδειχνε οτί είναι και κλασσική χαμηλοκώλα. Επίσης παίζει και ποντιακό επίθετο, το ίδιο ισχύει και με τον καράφα, δεν είναι τσιγγάνοι, οι άλλες δυο με το ίδιο επώνυμο παίζει και να είναι. Όπως και να έχει είναι αδίστακτοι και σίγουρα ανεύθυνοι.

      An esena aftoi sou fenonte mesogeiakoi...deksou tous san armenoeideis h min tous dehesai katholou.

      Sygnwmi gia ta Greeklish.

      Διαγραφή
    5. ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΙΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΜΕΜΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΠΟ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΙΣΤΟΙ (ΙΟΥΔΑΙΟ)ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ....

      Διαγραφή
    6. Είμαι από περιοχή που το 95% των κατοίκων είναι Ποντιακής καταγωγής. Πράγματι ένα μεγάλο ποσοστό ανήκει στον αρμενοειδή φυλετικό τύπο. Παρ' όλα αυτά όμως όποιος δεν μπορεί να διακρίνει ότι μέσα στο ποντιακό πληθυσμό υπάρχουν δολιχοκέφαλες φυλετικές ομάδες που ανήκουν στον Pontid, NorthPontid στον Ιρανικό αλλα και βραχυκέφαλες στον Αλπικό, απλά είναι προκατειλημένος και ψεύδεται.

      Διαγραφή
    7. Οι "mpourdes pou vrika sto internet", είναι δεδομένα ανθρωπολογικών μελετών. Τις γνώριζα πριν τις βρω στο ίντερνετ, αλλά ακόμα κι αν δεν ήταν έτσι, το διαδίκτυο είναι ένας τεράστιος φορέας δεδομένων, με βιβλία, μελέτες κλπ. Αντιθέτως, οι μπούρδες που έχει ο καθένας στο κεφάλι του, είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν ψυχολόγοι και ψυχίατροι και που κάποια στιγμή, αν υπάρχει το κατάλληλο κοινωνικο-πολιτικό κίνητρο θα πρέπει να το αναγνωρίσει ως ήσσονος σημασίας εθνικό ζήτημα.
      Οι Πόντιοι, δεν είναι αρμενοειδείς, γεγονός που επίσημα δέχεται σχεδόν εξαρχής η επιστήμη κι όχι κάποιος σχολιαστής σε ένα ιστολόγιο στο διαδίκτυο. Από εκεί και πέρα, αρμενοειδείς είναι πολλοί Λαζοί (όπως λχ ο Ερντογάν) οι οποίοι ζουν σε περιοχές πέριξ του Πόντου, βόρεια κι ανατολικά, δηλ στον Καύκασο και στην Κασπία. Οι εν λόγω είναι Γεωργιανοί και πέραν των συνόρων που έθεταν για τους Πόντιους.
      Όπως και να έχει, ο φέρων την όποια ανόητη άποψη στην χώρα μας, αντιφάσκει όταν αρνείται την ύπαρξη του ανθρωπολογικού τύπου των Ποντίων, αλλά ταυτόχρονα ενθουσιάζεται με τις μορφές των... Ευρωπαίων κατοίκων της Ουκρανίας, οι οποίοι ως επί το πλείστον ανήκουν στον βόρειο κλάδο του ιδίου ταξινομημένου ανθρωπολογικά πληθυσμού.

      Διαγραφή
    8. Εις ότι δε αφορά την οικογένεια Υψηλάντη, τα δυο γνωστότερα μέλη της, δηλαδή οι αδελφοί Αλέξανδρος και Δημήτριος, είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις Ποντίων. Το ιστολόγιο αυτό μάλιστα, έκρινε πως ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ταξινομείται ως μίξη μεταξύ μεσογειακού και διναρικού, μια εικόνα προσδιορίζει τον ποντιακό ανθρωπολογικό τύπο. Βέβαια για έναν ανόητο και προκατειλημμένο που μέσω των απόψεών του εκφράζει τα συμπλέγματα που τον κυριεύουν, όπως ο παραπάνω, θα θεωρούσε με μεγάλη άνεση τον Δημήτριο Υψηλάντη ως και νορδικό κρομανοειδή (dalo-phaelid), ενώ τον αδελφό του Αλέξανδρο ...αρμενοειδή (όπως ήδη κι έκανε). Παραγνωρίζοντας πως και στους δυο το σχήμα του προσώπου τους είναι πανομοιότυπο. Ευτυχώς όμως, που η επιστήμη κι η πραγματικότητα διαψεύδουν την προκατάληψη και τη βλακεία, καταδεικνύοντας και τους δυο ως Πόντιους.

      Για του λόγου το αληθές, παρακάτω θα σας δείξω μια απεικόνιση του Αλέξανδρου Υψηλάντη το 1810, όταν ήταν ανθυπίλαρχος των έφιππων ουρσάρων σωματοφυλάκων του Τσάρου. Πρόκειται δηλαδή, για την εικόνα του νεαρού, αρτιμελούς, με μαλλιά Αλεξάνδρου Υψηλάντη πριν ταλαιπωρηθεί η υγεία του κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων και περισσότερα από 11 χρόνια πριν ζωγραφιστεί το γνωστό του πορτρέτο.
      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Alexander_Ypsilantis_in_hussar_uniform.jpg

      Διαγραφή
    9. @Ανώνυμος18 Μαΐου 2015 - 3:29 μ.μ.

      Δεν είναι δεδομένα,μπούρδες είναι που έφτιαξε ο Ratatoskr(έχουμε μιλήσει προσωπικά) από φήμες στο διαδίκτυο,γι αυτό έκλεισε το site(humanphenotypes).

      Πραγματική μελέτη για Πόντιους:http://fyletika.blogspot.gr/2014/01/blog-post_25.html

      Tυπικοί υπερβραχυκέφαλοι Ανατολίτες που εξηγεί αρκετά στερεότυπα,τώρα αν εσύ θες να συμβιβαστείς με "Αριανιστικές" θεωρίες που τις κλαίει η Στέπα σαν κλασσκός ξεπλένης Ρωμιός,τράβα μπρος αλλιώς μίλα μου για τον Πυρρίχιο που είχε καταλήξει από την εποχή του Ξενοφώντα Καλαματιανός.

      Ο Ερντογάν μια χαρά Πόντιος μου φαίνεται,λιγότερο "Αρμενοειδής" από πολλούς.

      Διαγραφή
    10. Καταντά πιο γελοίο κι από κωμωδία το θέμα σου. Ποιός Ratatoskr και ποιό site(humanphenotypes). Εγώ δυο φωτογραφίες που απεικονίζουν την ταξινόμηση έβαλα για να δείξω τη διαφορά, όπως στο επαναλαμβάνω, η ανθρωπολογία ως επιστήμη παραδέχεται. Αν τώρα, "mpourdes pou vrika sto internet" αποδεικνύονται δικές σου μπούρδες που είχες βρει, δεν σου φταίει άλλος. Να προσέχεις πως απευθύνεσαι χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στους άλλους (μπούρδες στο ίντερνετ) στους άλλους, αν είναι να διαψεύδεις τον εαυτό σου με τέτοιο τρόπο.
      Η δε έρευνα που παρουσιάζεται, είναι σε ένα συγκεκριμένο δείγμα μιας πόλης, όχι όλου του πληθυσμού. Χώρια που ένας πληθυσμός, δεν είναι απαραίτητα αυτός που χαρακτηρίζει έναν ανθρωπολογικό τύπο. Όπως επεσήμανα, υπάρχουν και οι Λαζοί, χριστιανικός κατά βάση λαός οι οποίοι αν και Γεωργιανοί, θεωρούνται "Πόντιοι" από διάφορους κι ειδικότερα από το τουρκικό κράτος. Αν τώρα, διαφέρουν οι βραχυκέφαλοι αρμενοειδείς Λαζοί με τους εν Ελλάδι Πόντιους (μιας και πλέον δεν υπάρχουν στον Πόντο) είναι κάτι παραπάνω από προφανές.
      Το πόσο μάλιστα άσχετος και προκατειλημμένος είσαι με το ζήτημα, βρίσκεται -πέραν των λόγων που χρησιμοποιείς για να υποτιμήσεις τις αποδείξεις που εναντιώνονται στα επιχειρήματά σου- σε αυτή τη σύγκριση με τον Λαζό, τουρανικό αρμενοειδή Ερντογάν. Εσύ δεν υπερβάλεις απλά, έχεις φτιάξει μια εντελώς διαστρεβλωμένη εικόνα μόνο και μόνο για να ταιριάζει στα μέτρα σου.

      Διαγραφή
    11. @Ανώνυμος18 Μαΐου 2015 - 4:15 μ.μ.

      Πάλι Αρμενοειδής μου φαίνεται,ο πατέρας του ακόμα πιο πολύ κι ίσως προς το Ιρανικό στοιχείο.

      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Konstantinos_Ypsilantis.JPG/250px-Konstantinos_Ypsilantis.JPG

      Ούτε τον Μαυρομιχάλη θεωρώ Νορδικό ούτε τον Αρβανιτόφωνο Σουλιώτη Τούσια Μπότσαρη.

      Ίσως ο Περραιβός κι ο Ζαχαρίας Αινιάν να ήταν κάπου κοντά και παρα την ξανθότητα διακρίνω Μεσογειακά χαρακτηριστικά.

      http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=151364
      http://33.media.tumblr.com/1f3e9cdef37dae2d024aed153c3cf410/tumblr_inline_njp9ldp1Lc1t7a3ij.jpg

      Γενικά παράτα το,Νορδολάγνοι Πόντιοι να μου λένε ότι θα θεωρούσα τον Υψηλάντη Νορδικό,θα πάω να προσευχηθώ στην σου Μελά για την ψυχική σου υγεία.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος18 Μαΐου 2015 - 5:01 μ.μ.

      Οι φωτογραφίες που έβαλες δεν αντικατοπτρίζουν φυλετική ταξινόμηση,είναι από το humanphenotypes του Ratatoskr.Αν έχεις κάτι άλλο περί Ποντίων θα μου ήταν ευχάριστο να το δω,έχω δει και γενετικά αποτελέσματα που δείχνουν τους Πόντιους να ξεχωρίχουν προς τηνς Ανατολή.Στα χωριά για γαμψομύτηδες μαυριδερούς μιλούσαμε,σήμερα γαμψομύτηδες σε -ίδης πετυχαίνω,τα πανΕλληνικά στερεότυπα για κάτι παρόμοιο μιλάνε,την Πόντια πεθερά την έπαιξε Πόντια(έπαιξε και την γύφτισα).
      https://www.youtube.com/watch?v=WHhCKC6-yXE

      Να είναι Λάζοι όλοι?

      Σέβομαι τον Υψηλάντη σε κάθε περίπτωση αλλά μισώ τον Νεοέλληνα που επαναπαύεται,εσυ τώρα είσαι ο Πόντιος που προωθείς ή κλαίγεσαι σαν τον βραχυκέφαλο Παντελιδη?

      Διαγραφή
    13. Χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης του Coon
      http://2.bp.blogspot.com/-XZ18xVmyteo/U4n8ZN-hAAI/AAAAAAAABFU/jD6KqDScCgc/s1600/troeracemap.jpg
      Eκτός απο τα παράλια τα οποία δίνει σαν mediterranean και atlanto-med η υπόλοιπη ανατολία είναι dinaricized mediterraneans με ψύγματα αρμενοειδή.
      Dinaricized Mediterraneans (Residual mixed types resulting from the blending of Mediterranids with Dinarics, Alpines or Armenids; not a unified type, has much regional variation; predominant element [over 60%] in Sicily and southern Italy, principal element in Turkey [35%], important element in western Syria, Lebanon and central Italy, common in northern Italy. The ancient Cappadocian Mediterranean subrace of Anatolia was dinaricized during the Bronze Age [second millennium B.C.] and is a major contributor to this type in modern Turkey.)

      Διαγραφή
    14. Aρκετά ωραίο "not a unified type/Αrmenoid/Cappadocian" κτλπ.

      Atlanto-med του οποίου ο Coon έδωσε μεγάλη ποικιλία(κοίτα τους Βερβερικούς στην Βόρεια Αφρική).

      Διαγραφή
    15. Δινει επισης στην Βρετανια και ακομα παραπανω, δινει τον αρχαιοελληνικο τυπο των αγαλματων ως κυριως ατλαντο-μεσογειακο και αλπικο.

      Καλo παραδειγμα για τετοιον Αγγλο ειναι ο Clive Owen ο οποιος εχει και καποια μικρη νορδικη προσμιξη.

      Διαγραφή
    16. Ιλαροτραγωδία λοιπόν, όχι κωμωδία απλά. "Σέβεσαι" τον Υψηλάντη αλλά τον θεωρείς αρμενοειδή, που τους θεωρείς κατιμά, αλλά κατά τα άλλα εγώ είμαι νορδολάγνος, επειδή σου αποδεικνύω πως οι δυο αδελφοί όχι μόνο μοιάζουν αλλά διακρίνονται με την κλασσική εικόνα των αρμενοειδών. Το πιο αστείο, είναι πως βγάζεις και το συμπέρασμα πως είμαι Πόντιος (Πελοποννήσιος είμαι, "βέρος" Λάκωνας), επειδή επιμένω πως υπάρχει ποντιακός ανθρωπολογικός τύπος. Και μάλιστα μου παρουσιάζεις τις ταξινομήσεις κάποιου (τον οποίο λες ότι γνώριζες) ως ψευδείς κλπ. Σφυρίζεις όμως αδιάφορα σε αυτό που επιμένω: ΥΠΑΡΧΕΙ ποντιακός ανθρωπολογικός τύπος, μπορείς να τον απαντήσεις σε πολλές ιστοσελίδες, πολλές ανθρωπολογικές μελέτες και το κυριότερο, είναι διαφορετικός του αρμενοειδούς. Δεν περιμένω σαφώς να το παραδεχθείς, και δεν νομίζω να με ενδιαφέρει. Αλλά το να προσπαθείς να μας κάνεις το άσπρο-μαύρο, να αποκαλείς τον άλλο όπως νομίζεις, μόνο και μόνο διότι θες να επιβάλεις την άποψή σου στο διαδίκτυο κι ενώ σου επισημαίνουν το λάθος, είναι αδιανόητο. Και ναι, τους βγάζεις όλους Λαζούς. Πως να το κάνουμε, ρίξε μια ματιά στους εν Ελλάδι Πόντιους και θα διαπιστώσεις πως δεν είναι πλειοψηφικά τόσο βραχυκέφαλοι όσο νομίζεις.

      Ανώνυμε που παρέθεσες τον χάρτη του C.S.Coon, όπως και τα όσα ο ίδιος αναφέρει, συμφωνώ με τις εκτιμήσεις της μελέτης αυτής. Ο Coon, τον οποίο και θεωρώ τον πιο αξιόπιστο ανθρωπολόγο μεταπολεμικά (αν κι ορισμένες έρευνές του κι μελέτες του, είναι πολύ παλιότερες), αναφέρεται ξεκάθαρα σε διναρίζοντες μεσογειακούς, αναφέροντας μάλιστα και τις εκτιμήσεις του για το γενικότερο υπόβαθρο της τουρκικής επικράτειας. Επισημαίνει μάλιστα, πως η εξέλιξη αυτή δεν έχει τις ίδιες αιτίες αλλά ως αποτέλεσμα διαφέρει πολύ από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τις μίξεις με διναρικούς, αλπικούς και αρμενοειδείς. Όποιος λοιπόν παρατηρήσει τη μικρή λωρίδα του χάρτη στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, δηλ τον ελληνικό Πόντο, διαπιστώνει διναρίζοντες μεσογειακούς (δηλ τον ποντιακό ανθρωπολογικό τύπο) καθώς και διναρικούς. Ενώ στον βορρά (σημερινή Ουκρανία) διναρίζοντες μεσογειακούς, νεοδανούβιους κι ατλαντο-μεσογειακούς. Ενώ ανατολικότερα προς τα σύνορα Τουρκίας-Γεωργίας, διναρίζοντες μεσογειακούς και αρμενοειδείς, που δεν είναι άλλοι από τους Λαζούς.

      Διαγραφή
    17. Ανώνυμος18 Μαΐου 2015 - 11:48 μ.μ.

      Σου λέω ότι υπάρχει Pontid/"Ποντιακός" δολιχοκέφαλος τύπος που εκτείνεται από την Βουλγαρία στην Ουκρανία μέχρι τον Καύκασο.Έχεις κάποια μελέτη να τον συνδέσεις με τους Νεοέλληνες Ποντίους που το μόνο που έχουμε γι αυτούς είναι μια μικρού εύρους μελέτη απο Έλληνα(να μέτρησε λάζους?) στην Κερασούντα να τους αναφέρει ως ντόπιους και να τους δίνει κφαλικό δείκτη 87+,το μόνο που θυμάμαι τόσο ψηλά είναι του Coon για Ήπειρο κι ο ίδιος ανέφερε έναν 77 για Θεσσαλία.Συμπλήρωσε ότι οι Ίωνες θεωρούνταν το ποιο δολιχοκέφαλο Ελληνικό φύλο,τέσπα στο 2015 έχουμε την γενετική να δώσει απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήματα.

      Το μόνο που έχουμε για Πόντιους από ανθρωπολογικής βάσεως είναι αυτή η μελέτη από Κερασούντα που τους δείχνει υπερβραχυκέφαλους Ανατολίτες,ποιος φυλετικός τύπος άλλων ανθρωπολόγων έρχεται στο μυαλό?Αρχίζει από Α.

      Ένας γενικευμένος χάρτης του Coon τι θα αποδίξει?Ότι οι Πόντιοι είναι ίδιοι με τους άλλους?Δεν βλέπω πουθενά να γράφει,'hey apple here Pontic Greeks differ!'.

      Δεν είπα πουθενά ότι απεθάνομαι τους Αρμενοειδείς ή τους Πόντιους αλλά ότι το Α επαληθεύει το Β,αν εσύ το εκλαμβάνεις έτσι μάλλον έχεις διαταραχή προωπικότητας.

      Όσο για το βέρος,πιο πολύ βέρο Νεοέλληνα σε κόβω.

      Διαγραφή
    18. Τελικά όσο περνά η ώρα γράφεις όλο και μεγαλύτερες κοτσάνες. Μάλλον το ραγιαδόμετρο/νεοελληνόμετρο στην περίπτωσή σου βρίσκει νέα όρια να χτυπήσει.
      Και ναι, ο Coon είναι πολύ ακριβής στον χάρτη που έφτιαξε γι' αυτό και στη λωρίδα των παραλίων του Πόντου (εκεί όπου κατοικούσαν Έλληνες) δεν δείχνει να υπάρχουν αρμενοειδείς αλλά διναρίζοντες μεσογειακοί και διναρικοί. Διναρίζοντες μεσογειακοί, αν προσέξεις βρίσκονται και στα δυτικά μικρασιατικά παράλια. Ενώ, όπως προείπα, στα σύνορα Τουρκίας-Γεωργίας, δείχνει διναρίζοντες και αρμενοειδείς. Πιο ξεκάθαρο δεν μπορούσε να στο κάνει, διότι τότε δεν θα ασχολούταν με τη γεωγραφική τοποθέτηση ανθρωπολογικών τύπων αλλά με την οφθαλμολογία και την κατανόηση γραπτού κειμένου.

      Διαγραφή
    19. @Ανώνυμος19 Μαΐου 2015 - 4:04 π.μ.

      Ψέμα,ο πρώτος Αρμενοειδής εμφανίζεται στις δυτικές ακτές της Μαύρης θάλασσας και συνεχίζει κάθε λίγο.

      Γενικεύμενος χάρτης για την Ανατολική Μικρά Ασία είναι.

      Διαγραφή
  9. Τα παδιά εδώ από Πελασγία Φθιώτιδος σε ποιο φυλετικό τύπο ανοίκουν?Κάποιος ή κάπιοι πρέπει να είναι μετανάστες από την Ανατολή.

    http://4.bp.blogspot.com/-9_Gxh5gOXnc/TwqG4-xH5ZI/AAAAAAAAUKE/GgUevT_P6aU/s1600/%25CE%2597+%25CE%259F%25CE%259C%25CE%2591%25CE%2594%25CE%2591+%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%25A5+%25CE%25A0%25CE%2595%25CE%259B%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%2593%25CE%2599%25CE%2591%25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A5.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτος απο 2 ποθ ειναι γυφτοι η μεταναστες, οι υπολοιποι μοιαζουν με μεσογειακους, αλπικους και νορδο-μεσογειακους/ΚΜ-μεσογειακους. Πιθανως καποιοι να εχουνε διναρικη προσμιξη αλλα δεν θα φαινεται απο τετοια αποσταση.

      Εχω παρατηρησει οτι σε χωρια και κωμοπολεις βρισκεις πολυ διαφορετικους φαινοτυπους σε σχεσει με Αθηνα και Θεσσαλονικη. Π.χ.

      http://puu.sh/gs05F.jpg
      http://puu.sh/hIfU3.jpg
      http://puu.sh/hIgnC.jpg
      http://puu.sh/hIfWD.jpg
      http://puu.sh/gdwgF.jpg
      http://puu.sh/gd8d6.jpg

      Οι παραπανω ειναι απο Ευρυτανια, διαφορα μερη της Πελ/νησου, Θεσσαλια και Μακεδονια. Μεγαλωσα και εγω στην υπαιθρο και ενα πειραμα που εκανα προσφατα ητανε να τσεκαρω ονοματα σε θυροτηλεφωνα.

      Δεν βρικα ουτε ενα -ιδης.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή Κυναίγυρε αυτοί οι νέοι που παραθέτης σου μοιάζουν για Έλληνες ;
      Να πραγματικά Ελληνόπουλα .....https://www.youtube.com/watch?v=iwlYj5kKzHw .

      Διαγραφή
    3. Η καθαρόαιμη πόντια Τσαπανίδου είναι αρμενοιδής ;

      Διαγραφή
    4. Όχι. Είναι Μεσογειακή-Κρομανοειδής. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται εμφανίσιμη.

      Διαγραφή
  10. Η πρωτοφασιστική οργάνωση των Επιστράτων και οι συνεχιστές τους στις αρχές της δεκαετίας του 1920 όχι μόνο δεν θεωρούσε τους Ποντίους Έλληνες, αλλά απαιτούσαν να φορούν υποχρεωτικά κίτρινο περιβραχιόνιο (ακόμη και το χρώμα έχει σημασία) για να ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο ελληνικό πληθυσμό.
    Μιλάμε για χοντρό ρατσισμό, που οι σύγχρονοι wannabe ρατσιστές θα λιποθυμούσαν μπροστά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Επίστρατοι τα ίδια έλεγαν και για τους κατοίκους της Μικράς Ασίας όπως όσους κατάγονταν από τη Σμύρνη καθώς και για ορισμένους Μακεδόνες-Θράκες. Οι λόγοι που ισχυρίζονταν κάτι τέτοιο ήταν πρώτα πολιτικοί και (πολύ) μετά φυλετικοί, καθώς έτσι κι αλλιώς δεν είχαν στα χέρια τους κάποια μελέτη ή κάτι που να δείχνει κάτι τέτοιο. Εν ολίγοις, είχαν συγκεκριμένες προκαταλήψεις για Έλληνες οι οποίοι δεν είχαν την ίδια εθνεγερτική δραστηριότητα όπως οι "παλαιοελλαδίτες" και κυρίως, δεν υποστήριζαν τον βασιλέα αλλά αντιθέτως χρηματοδοτούσαν φανατικά τον Βενιζέλο. Η μοναδική αιτία, που δεν εστίαζαν τόσο σε άλλους "νεοελλαδίτες" όπως οι Μακεδόνες, είναι διότι πολλοί από αυτούς πολέμησαν στον Μακεδονικό και στους Βαλκανικούς.
      Επίσης, μια σημαντική διόρθωση: οι Επίστρατοι ήταν ένα εθνικιστικό, μιλιταριστικό, αντιδημοκρατικό, αντι-φιλελεύθεροι (δημοκρατία κι φιλελευθερισμός είναι τα δομικά στοιχεία της ατικής δεξιάς) κι αντι-πολεμικό κίνημα που έδρασε στην περίοδο του λεγόμενου Εθνικού Διχασμού. Ξεκίνησαν δηλ το 1916-17 οπότε και έφθασαν στο ζενίθ τους κι έφθασαν χρονικά μέχρι στα 1920. Όχι όπως αναφέρεις, στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Κι ο λόγος, που εν πάση περιπτώσει, σταμάτησαν να έχουν αυτές τις απόψεις, είναι η Μικρασιατική εκστρατεία τα επόμενα χρόνια.

      Διαγραφή
    2. ΝΑ ΣΕ ΠΛΗΦΟΡΗΣΩ (ΚΑΘΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΣΟΥ) ,ΟΤΙ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΙΤΚΗ" ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΡΙΕΨΙΛΙΤΕΣ......ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥΣ ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΟΣ ΕΚ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ,Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ.........

      ΝΑ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΩ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΟΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1920 ΕΙΧΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΑΛΥΘΕΙ......ΣΤΗΝ ΑΚΜΗ ΤΟΥΣ (1916) ΗΤΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΝ Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ .........ΕΒΛΕΠΑΝ ΕΧΘΡΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ...ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ "ΦΥΛΕΤΙΚΟΥΣ",ΟΠΩΣ ΦΑΙΔΡΑ ΓΡΑΦΕΙΣ......

      ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ "ΕΠΙΣΤΡΑΤΟΙ ,Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ"........ΕΑΝ ΔΕΝ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣ ΕΝΑΣ ΑΣΤΕΙΟΣ ΗΜΙΜΑΘΗΣ...

      Διαγραφή
    3. Ο οποίος ήταν τουρκόφωνος έμπορος και κάτι μου λέει ότι είχε περαιτέρω συμφέροντα.Έχουμε εικόνα του;

      Λεωνίδας Ιασωνίδης,τυπικός Πόντιος αρμενοειδής.

      http://2.bp.blogspot.com/-rx97sgMvuhs/U3fxyHWxQ5I/AAAAAAABNBA/S8vVIv7QUOk/s1600/unnamed+(4).jpg

      Διαγραφή
    4. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟ "ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΣ" ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΕΠΙΔΕΙΚΤΑ?.......ΚΙ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ,ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΜΙΛΟΥΣΑΝ....ΚΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΤΑΣ ,ΣΛΑΒΟΦΩΝΟΣ ΗΤΑΝ......... ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΦΥΛΗ?.....

      ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΙΔΗ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΩ,.....ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΟΡΑΕΙ ΚΡΑΝΟΣ , ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.......ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΗΤΑΝ ΤΥΠΙΚΟΣ ΔΙΝΑΡΙΚΟΣ....ΟΣΤΕΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΑΥΤΙΑ ΔΙΝΑΡΙΚΑ ,ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΕΛΑΦΡΑ ΚΥΡΤΗ ΜΥΤΗ...ΚΑΙ ΟΣΟ ΚΑΤΑΛΑΒΙΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΥΠΙΚΟΣ ΕΚΤΟΜΟΡΦΙΚΟΣ.....

      ΤΩΡΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΙ ΕΣΥ

      Διαγραφή
  11. ΝΑ ΠΩ ΚΙ ΕΓΩ ΔΥΟ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ .......ΕΧΩ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΣΑΝΤΑ........ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΟΥ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΠΙΚΟΙ ΔΙΝΑΡΙΚΟΙ ,ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΠΙΚΟΤΗΤΑ......

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ....ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΝΘΙΣΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ (ΣΑΝΤΑ,ΠΑΦΡΑ, κτλ)....ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΗ ΕΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ........

    ΑΠΛΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΦΡΑΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ,ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΙΣ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΕΣ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εμένα ο προπάπους μου ήταν λοχίας στην εκστρατεία του Σαγγαρίου και φανατικός βασιλικός (αρβανίτης). Όπως διηγούνταν στην οικογένεια, οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Μ. Ασίας είχαν αισχρή συμπεριφορά στους Έλληνες στρατιώτες, και επειδή αρνούνταν και νερό να τους δώσουν οι δικοί μας κάψανε ολόκληρα χωριά από δαύτους. Καλά τους κάνανε. Τον καταλαβαίνω απόλυτα. Ο ραγιάς θέλει τσεκούρι και φωτιά για να τσακιστεί η μοιρολατρία του.
    Η τιμημένη μικρασιατική εκστρατεία είναι το δικό μας ανατολικό μέτωπο. Πρέπει να τη θυμόμαστε με μεγάλη χαρά και τιμή. Ξεσκίσαμε χιλιάδες Τούρκους αλλά και χιλιάδες απόλεμους ραγιάδες (αρμενοειδείς, ξεαρμενοειδείς τους πήρες όλους η μπάλα και τους σήκωσε). Ήμασταν σπουδαίοι, μακάρι να το ξανακάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι, αλλά δυστυχώς οι διάφοροι μικρασιάτες αστοί όπως ο Βασίλι Ζαχάρωφ και άλλοι μας κατσικώθηκαν για τα καλά. Και το χειρότερο είναι, πως όταν ήρθαν στην Αθήνα έγιναν κι αντικείμενο εκμετάλλευσης των κομμουνιστών και των φιλελεύθερων. Η 3Ε δεν κράτησε για πολύ, και εν τέλει μεταπολεμικά η αλλοίωση του σώματος των Ελλήνων πολιτών οδήγησε στην αποδοχή και καθιέρωση στο πολιτικό προσκήνιο πολλών τερατουργημάτων. Θα πει κανείς: μα, τα φορτώνεις όλα στους Πόντιους και μικρασιάτες; Όχι, στους νεοέλληνες γενικότερα αλλά υπήρξε ένα σημείο-σταθμός στην σύγχρονη ιστορία των Ελλήνων κι αυτή ήταν η Μικρασιατική εκστρατεία κι οι επιπτώσεις της.

      Διαγραφή
    2. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ (ΕΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΟΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ) , ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΚΑΘΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΩΣ ΕΚΕΙ.....

      Διαγραφή
  13. Και μια και μιλάμε για Ελληνοπόντιους..... Ο παρασημοφορημένος ήρωας της μεραρχίας Bradenburg Σεβαστιανός Φουλίδης που έπεσε μαχόμενος υπέρ της εθνικοσοσιαλιστικής ιδέας ,σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει?......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τεράστιος Εθνικοσοσιαλιστής Rudolf Hess επίσης, είχε ή όχι κατα το ήμισυ Ποντιακή καταγωγή;

      Διαγραφή
    2. Καμία σχέση Παλαιολόγε. Η μητέρα του είχε μακρινή ελληνική καταγωγή και ζούσε στην Αίγυπτο, η οικογένειά της ήταν Γερμανοί.

      Διαγραφή
    3. Να 'σαι καλά. Ακούγονται πολλά γύρω απο αυτό το θέμα αλλά δυστυχώς δε γνωρίζω τι ακριβώς ισχύει.

      Διαγραφή
  14. Το ότι Ο Σεφέρης και ο Ελύτης θεωρούνται διανοουμενοι , είναι ένα ακόμη σημάδι παρακμής της εποχής μας ;;;; Σοβαρα τώρα το λέτε αυτό εσείς οι διαχειριστές του blog ? Απο που και ως που τολμας και λες κάτι τέτοιο ? Έχεις ιδεά απ το έργο τους ? Ή επειδή ανηκουν σε καποιες φυλετικές ομάδες που εσυ δεν θεωρείς αξιόλογες τους απαξιείς ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΕΡΓΟ" ΤΟΥ ΣΕΦΕΡΗ?.....ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΕΦΕΡΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ?.......ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ........

      ΕΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΠΗΡΕ ΝΟΜΠΕΛ ΚΑΙ ΥΜΝΗΘΗΚΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ , ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΧΟΝΔΡΟΜΑΤΙΔΗ " Η ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1935-1944".....

      Διαγραφή
    2. Να μιλήσουμε ειλικρινά, και ο Σεφέρης και ο Ελύτης είναι πολύ καλοί ποιητές με πραγματικά αριστουργήματα παρότι. Από τους δυο τους όμως, παρότι αμφότεροι ήταν μοντερνιστές, το έργο του Ελύτη ανταποκρίνεται στον Ελληνισμό πολύ περισσότερο από τον Σεφέρη. Πράγματι η πνευματική έκφραση του Σεφέρη είναι περισσότερο κοσμοπολίτικη παρά έκφραση εσωτερικών κι έμφυτων παρορμήσεων. Ο δε βίος του, χαρακτηριστικός: όλη του τη ζωή ανώτερος δημόσιος υπάλληλος και ακόλουθος του παλατιού, και κατόπιν της αναγνώρισής του "σφόδρα δημοκράτης, φιλελεύθερος κεντρώος".
      Η οποιαδήποτε σύγκριση και των δυο με τον Παλαμά, Σολωμό, Σικελιανό ακόμα και με τον Καβάφη, είναι μετέωρη και προβληματική. Γι' αυτό λοιπόν, τον να ισχυρίζονται οι νεοέλληνες πως η κορυφή της νεοελληνικής διανόησης είναι ο Σεφέρης κι ο Ελύτης, υποσκελίζοντας τόσο τους προαναφερθέντες όσο κι πολλούς άλλους, είναι εξωφρενική υπερβολή. Κατά τα άλλα, δεν νομίζω κανείς να μην τους κατατάσσει μεταξύ των καλύτερων νεοελλήνων ποιητών. Επουδενί όμως, οι καλύτεροι, μόνο και μόνο επειδή η μεταπολιτευτική Ελλάς των ανθυπομετριοτήτων, είχε ανάγκη να παρουσιάσει πως "έχει καλύτερους πνευματικούς ταγούς" από ότι η προηγούμενη εικόνα της.

      Διαγραφή
    3. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΤΕΚΝΟΠΟΙΙΑ" , ΕΝΑ "ΗΘΙΚΟ ΤΕΚΝΟ"..........ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΤΕΤΡΕΜΙΝΙΣΜΟ, ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΕΝΤΕΛ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΕΚΝΟ.....

      "ΑΡΟΣΤΟΥΡΓΗΜΑ" ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΗ ΙΔΕΑ , ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ,ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ,κτλ..........

      ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΜΝΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟ , ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟ , ΤΟΝ ΑΦΗΡΗΜΕΝΟ ΣΤΟΧΑΣΜΟ, ΤΟΝ ΥΛΙΣΜΟ, ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ...........ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ, Η ΟΜΟΙΟΚΑΤΑΛΗΞΙΑ , ΤΟ ΜΕΤΡΟ,κτλ , ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ ΚΑΘΑΡΟΣ ΦΟΡΜΑΛΙΣΜΟΣ ....

      Διαγραφή
    4. Δεν θα διαφωνήσω, εξάλλου κι εγώ αυτό έγραψα σε μέσες άκρες. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αποκαλέσουμε τον Σεφέρη ατάλαντο. Ο σωστότερος χαρακτηρισμός είναι αυτός που έγραψες, ότι δηλαδή το πνευματικό έργο ήταν καθαρός φορμαλισμός. Άνοστος πολιτιστικά, καθώς δεν εμπεριείχε σαφή εθνικό προσανατολισμό, αλλά από μια πιο "αυστηρά" διανοουμενίστικη σκοπιά αριστουργηματικός, καθότι θέλει ταλέντο για να οδηγηθεί σε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  15. Ο ποιοτικότερος νεοέλληνας ποιητής είναι ο Ανδρέας Κάλβος (μιλά σε άντρες), ενώ ο Παλαμάς είναι μεν μεγάλος αλλά άνισος. Έγραψε και πολλά που δεν άξιζαν. Μαζί με τον Σολωμό είναι η μεγάλη τριάδα του αναγεννώμενου και άριου ελληνισμού.
    Οι Ελύτης και ο Σεφέρης είναι χαρακτηριστικές ποιητικές μουτσούνες μιας αδύναμης και κοσμοπολίτικης ρωμηοσύνης, υποκριτές και αστοί της μετριότητας, υπερτιμημένοι, εκπρόσωποι της δεξιάς της παντόφλας. Να μην ξεχάσουμε όμως πάνω απ' όλα τον βρωμερό οριενταλίδα και διαστροφέα της ελληνικής ποίησης Καβάφη. Βέβαια, εδώ να αναγνωρίσουμε, πως είναι (προφητικά) κατεξοχήν ποιητής της ελλαδίτσας του 21ου αιώνα, καθώς ήταν ΠΟΥΣΤΑΡΑ (όχι σεξουαλικώς μόνο, αλλά πρωτίστως ηθικοδιανοητικώς), χωρίς όραμα, ιδιώτης, μηδενιστής, κατίνας, μπλαμπλάς,κοσμοπολίτης που "περιμένει τους Βαρβάρους" να διασκεδάσει την πλήξη του. Γι' αυτό μιλά στις ψυχές του παρακμιακού διανοητικού εσμού της ελληνικής δημοκρατίας του 2015. Οι τρεις ανωτέρω αποτελούν την τριάδα της ρωμέικης σήψης, μαζί με τον άθλιο Ρίτσο(Α).
    Τουλάχιστον ο Καρυωτάκης ήταν ηρωικός πεσσιμιστής και πολύ πιο αριστοκρατικός.Και ο αριστερός Μανώλης Αναγνωστάκης είναι αντρίκειος και αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σκατὰ στὶς νεκροκεφαλὲς τῶν φλωροαστῶν Σεφέρη & Ἐλύτη. Ἡ ποίησι εἶναι καταφύγιο εὐαίσθητων, ἰδιόρρυθμων, ἀπονευρωμένων χαρτογιακάδων. Ὅποιος εἶναι ἄντρας καὶ ἔχει νὰ πῇ κάτι, γράφει ἐπιστημονικά. Ἡ τέχνη εἶναι γιὰ δειλά, ἀνασφαλῆ άνθρωπάκια. Αὐτὸ τὸ εἶχε ἀντιληφθῇ καλῶς ὁ Πλάτων, διὸ καὶ τοὺς ἐξοβέλισε ἀπὸ τὴν ἀρσενική, στρατοκρατικὴ πολιτεία του.

    Συγκρατῶ τοὺς κάτωθι μόνο στίχους:

    Κοίτα χέρια απελπισμένα
    πώς θερίζουνε ζωές!
    Χάμου πέφτουνε κομμένα
    χέρια, πόδια, κεφαλές,

    - και παλάσκες και σπαθία
    με ολοσκόρπιστα μυαλά,
    και με ολόσχιστα κρανία,
    σωθικά λαχταριστά.

    (Σολωμός, Ὗμνος στὴν ἐλευθερία)

    καθὼς και...

    "Γαμόσταυροι, γαμήστε την, μη σταματάτε! Το εν τούτω νίκα της ζωής το υπέρτατον είναι αυτό. Άγιοι Γαμόσταυροι, μην, γλυκειές παρθένες, φίλτατα αδέρφια σύντροφοι, μη το ξεχνάτε"

    (Ἐμπειρίκος, Πολλὲς φορὲς τὴ νῦχτα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.