Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Φυλετικός τύπος και καταγωγή

Κάθε άνθρωπος επιθυμεί να γνωρίζει για την καταγωγή του. Ακόμη και όσοι το παίζουν υπεράνω πατρίδων ή φυλών, κατά βάθος ενδιαφέρονται για την καταγωγή τους. Η σύνδεση με τους προγόνους είναι ένα αίσθημα που δύσκολα εξηγείται με την λογική, καθώς αποτελεί έναν αόρατο ισχυρό δεσμό που επιδρά στην συμπεριφορά μας.

Η φυλετική ανθρωπολογία είναι ο επιστημονικός κλάδος που μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή ενός ανθρώπου ή ενός λαού. Η γενετική δεν έχει ακόμα συνδέσει τις γενετικές ακολουθίες με τα σωματικά χαρατηριστικά, οπότε σήμερα μόνο η φυλετική ανθρωπολογία μπορεί να δώσει απαντήσεις στο ζήτημα της καταγωγής. Θα δούμε με ποιον τρόπο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κρατάνε οικογενειακά δέντρα ή αρχεία. Πράγμα που σημαίνει ότι οι όποιες πληροφορίες μας, φτάνουν το πολύ...
πέντε γενιές πίσω, στους παππούδες των παππούδων μας. Από κει και πέρα συχνά δεν γνωρίζουμε τίποτα. Μάλιστα στις παλαιότερες εποχές δεν υπήρχαν ούτε φωτογραφίες, συνεπώς η μορφή των μακρινών προγόνων μας είναι άγνωστη. Ωστόσο ο φυλετικός μας τύπος περιέχει σημαντική πληροφορία αμέτρητων γενεών πίσω μας.

Ο Δαρβίνος έδειξε ότι η φυλογένεση γίνεται από τοπική διαφοροποιήση ενός αρχικού τύπου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φυλετικός τύπος του ανθρωπίνου είδους προέκυψε εξελικτικά σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και σχεδόν βέβαια στην περιοχή που βρίσκεται ιστορικά στη μεγαλύτερη συγκέντρωση. Η σημασία του γεγονότος αυτού είναι πολύ μεγάλη και θα δειχτεί με παραδείγματα. Ένας Διναρικός στην Νορβηγία είναι απολύτως βέβαιο ότι φέρει τα γονίδια ενός προγόνου του από τα Βαλκάνια, δηλαδή έχει απώτερη καταγωγή, τουλάχιστον από την μία πλευρά των γονιών του, από εκεί. Ένας Νορδικός στη Μολδαβία είναι απολύτως βέβαιο ότι έχει απώτερη καταγωγή, τουλάχιστον από την μία πλευρά, από την Σκανδιναβία. Ένας Σινικός, είναι απολύτως βέβαιο ότι έχει πρόγονο από την περιοχή της Κίνας, είτε κατοικεί στην Ελβετία, είτε στον Καναδά, είτε στην Αιθιοπία. Το ίδιο μπορείτε να αναλογιστείτε για κάθε φυλετικό τύπο του πλανήτη. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανιχνευτεί η μεγαλύτερη δυνατή πληροφορία για την καταγωγή κάποιου με βάση τον φυλετικό τύπο. Αν συνδυάσουμε τον φυλετικό τύπο ενός ανθρώπου με πληροφορίες σχετικά με τον φυλετικό τύπο των γηγενών και των ξένων λαών που ήλθαν ιστορικά στα εδάφη που ζει, τότε τα συμπεράσματα γίνονται πιο συγκεκριμένα.

Οι νόμοι του Μέντελ όμως παίζουν παιχνίδια. Για αυτόν τον λόγο λέμε "τουλάχιστον από την μία πλευρά των γονέων". Ένας Σινικός μπορεί να έχει και τους δυο γονείς Σινικούς ή να έχει τον ένα γονέα Σινικό και τον άλλο οτιδήποτε διαφορετικό, π.χ. Ατλαντοειδή και να πήρε τα γονίδια μόνο από τον Σινικό γονέα. Οι νόμοι του Μέντελ συνεπώς περιπλέκουν την έννοια της καταγωγής. Μπορεί ο Σινικός με μάνα π.χ. Βρετανίδα Ατλαντοειδή, να νομίζει ότι είναι Βρετανός. Σε αυτό το παράδειγμα η διαφορά είναι εμφανής, όμως μεταξύ συγγενικών φυλετικών τύπων τα πράγματα είναι πιο δυσδιάκριτα. Στους μικτούς φαινότυπους, υπάρχει συνεισφορά από δύο διαφορετικές φυλές, οπότε και ενδείξεις για διπλή φυλετική καταγωγή, με συνέπεια να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η έννοια της καταγωγής. Ακόμη, ο φυλετικός τύπος αφορά στον φαινότυπο, ενώ, στον γονότυπο ίσως να υπάρχουν γονίδια άλλου φυλετικού τύπου που πιθανόν να εμφανιστούν σε επόμενη γενιά.

Κάθε ένας από εμάς αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας ατελείωτης αλυσίδας της ζωής, που ξεκινά από την αρχή της εμφάνισης της ζωής στον πλανήτη μέχρι και σήμερα. Μπορεί οι φυλές να εξελίσσονται, όμως αυτό γίνεται πολύ αργά και ο φυλετικός τύπος μας δίνει πληροφορίες για την απώτερη καταγωγή μας. Το συμπέρασμα είναι ότι ο φυλετικός τύπος περιέχει σημαντικότατη πληροφορία για την απώτερη καταγωγή μας, παρά τις ιδιοτροπίες των νόμων του Μέντελ. Τα συμπεράσματα αυτά, άλλοτε αρέσουν, άλλοτε όχι, αλλά κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα στην βιολογική πραγματικότητα.

2 σχόλια:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.