Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Εξοπλισμός ανθρωπολογικών μετρήσεων

Παρακάτω εικονίζονται τα βασικά όργανα που είναι απαραίτητα για την διεξαγωγή ανθρωπολογικών μετρήσεων. Τα όργανα μετρούν διαστάσεις, είναι εύχρηστα και μεταφέρονται εύκολα. Στα αγγλικά λέγονται Sliding Calipers και Spreading Calipers και στην πράξη είναι παχύμετρα.

Με τα Spreading Calipers μετρώνται οι διαστάσεις του κρανίου για την εύρεση του κεφαλικού δείκτη, το πλάτος του προσώπου (διζυγωματική διάμετρος/bizygomatic breadth), η διάμετρος των σαγονιών (bigonial breadth) και σπανιότερα η διάμετρος των κροτάφων.

Με τα Sliding Calipers μετρώνται...
οι διαστάσεις της μύτης, το ύψος του προσώπου, καθώς και όλες οι υπόλοιπες διαστάσεις στο πρόσωπο, όπως στα χείλη, το στόμα, τα αυτιά, τα μάτια, το μέτωπο, κτλ.

Δείτε τον τρόπο μέτρησης, τους ανθρωπολογικούς δείκτες και τα ορόσημα του προσώπου.

Spreading Calipers

Sliding Calipers

Μία μέτρηση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα με τα παραπάνω όργανα, είναι αυτή της μέτρησης του ύψους του κεφαλιού. Για αυτή τη μέτρηση χρησιμοποιούνται όργανα σαν το παρακάτω.


Ο τρόπος χρήσης των οργάνων



Το πλήρες σετ των οργάνων με τη θήκη τους.


Οι εικόνες είναι από το βιβλίο του R. Martin, Lehrbuch der Anthropologie, in systematischer Darstellung, Vol. I, Somatologie. Υπάρχουν και πιο εξεζητημένα ανθρωπολογικά όργανα, όπως για μέτρηση γωνιών, κρανιολογίας, κτλ. που αναλύονται διεξοδικά στο εν λόγω βιβλίο.

6 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝΕ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΟΠΩΣ Η MULTIDIMENSIONAL ANALYSIS ΓΙΑ ΚΡΑΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ Η ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΞΕΡΑΜΕ ΕΙΧΕ ΣΦΑΧΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠ'ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ.

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΜΙΑ ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, πλέον υπάρχουν τεχνικές τρισδιάστατες απεικόνισης του σώματος και του προσώπου με χρήση υπολογιστών. Το γραφικό της υπόθεσης όμως είναι ότι αυτοί που κάνουν τέτοιες απεικονιστικές μελέτες του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος, αγνοούν τους φυλετικούς τύπους και με τυχαία επιλογή μικτού φυλετικά δείγματος, αδυνατούν να βγάλουν καθαρά συμπεράσματα. Αν γνώριζαν φυλετική ανθρωπολογία αμέσως θα επαληθεύονταν τα συμπεράσματα των ανθρωπολόγων του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, αλλά πλέον με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες επεξεργασίας.

      Οι σύγχρονες ανθρωπολογικές και ανατομικές μελέτες γίνονται ακόμα με τη χρήση αναλογικών οργάνων, αλλά πλέον και με ψηφιακά όργανα. Η ερευνητική αιχμή της τεχνολογίας στην ανθρωπομετρία είναι η χρήση υπολογιστών και η δισδιάστατη ή τρισδιάσταση απεικόνιση, με παράλληλη ψηφιακή επεξεργασία εικόνας για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

      Το βιβλίο του R. Martin που παρατίθεται περιγράφει τις κλασικές τεχνικές με τα αναλογικά όργανα της εποχής. Οι τεχνικές των ανθρωπολογικών μετρήσεων δεν άλλαξαν μέχρι το μισό του περασμένου αιώνα. Σίγουρα μπορεί να βρει κανείς βιβλία σχετικά με τα ψηφιακά παχύμετρα και τις διάφορες απεικονιστικές τεχνικές με υπολογιστές που εισήχθησαν, αλλά προφανώς όχι με αναφορές στην υπο διωγμό φυλετική ανθρωπολογία. Ένα από τα πολλά είναι αυτό: http://www.springer.com/public+health/book/978-1-4419-1787-4 αλλά καλύτερα είναι να ψάξει κανείς στο διαδίκτυο αυτό που τον ενδιαφέρει.

      Διαγραφή
    2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΘΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΩ.

      Διαγραφή
  2. Σκοτεινός Ιεροφάντης11 Νοεμβρίου 2014 στις 10:28 π.μ.

    Στην αγορά υπάρχει μόνο το παχύμετρο (ένα είδος sliding calper) για μετρήσεις φυτών. Αν ο Διαχειριστής γνωρίζει,ας μας δώσει κάποιο σύνδεσμο για αγορά του spreading caliper.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα spreading calipers μπορείς να τα παραγγείλεις από το διαδίκτυο. Υπάρχουν αναλογικά και ψηφιακά. Το υλικό έχει σημασία για να μην λυγίζει, ενώ οι ακρούλες καλό είναι να μην είναι αιχμηρές για μετρήσεις σε άνθρωπο. Στο διαδίκτυο:

      http://paleo-tech.com/ssc.aspx
      http://www.seritex.com/gpm/59
      http://ics.tradeindia.com/spreading-caliper-1102381.html
      http://www.pasthorizonstools.com/Igaging_Digital_Outside_Calipers_p/outcal01.htm
      http://www.ebay.com/itm/Igaging-8-inside-or-outside-digital-caliper-spring-loaded-new-/150782517498

      Η Ελληνική εταιρία Qcontrol εισάγει τέτοια όργανα. Τα έχει στην κατηγορία Κυλινδρόμετρα & Κομπάσα και μάλιστα είναι ψηφιακά, υψηλής ποιότητας. Πάτησε εκεί που λέει "Σχετικά αρχεία" και θα το βρεις στον κατάλογο.

      http://www.qcontrol.gr/diastasiologikes-metriseis/organa-metrisis/kylindrometra-kompasa/item/412-standard-gage-kulindrometra-kompasa.html

      Διαγραφή
    2. Σκοτεινός Ιεροφάντης12 Νοεμβρίου 2014 στις 3:56 μ.μ.

      Ωραίος ο Διαχειριστής. Ευχαριστώ πολύ γιατί τα έψαχνα καιρό.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.