Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Το χρώμα μαλλιών και ματιών στη Νορβηγία

Τυπικός Νορβηγός Νορδο-Κρομανοειδής
O C. Arbo ήταν ο σημαντικότερος Νορβηγός ανθρωπολόγος. Ως στρατιωτικός ιατρός, έκανε εκτεταμένες φυλετικές έρευνες στην Νορβηγία. Στην μελέτη που δημοσίευσε το περιοδικό Revue d' Anthropologie με τίτλο "La couleur des yeux et des cheveux en Norvège", o Arbo μελετά το χρώμα ματιών και μαλλιών στη Νορβηγία.

O Arbo κατέγραψε τον χρωματισμό 2564 στρατιωτών από όλη τη Νορβηγία. Τα αποτελέσματα στις διάφορες γεωγραφικές ζώνες της Νορβηγίας είναι τα εξής...



Ο πρώτος πίνακας αναφέρεται στα μάτια και ο δεύτερος στα μαλλιά. Οι στήλες αντιστοιχούν σε σκούρα, ενδιάμεσα, ξανθά μαλλιά, ενώ ο μέσος όρος σε όλη την επικράτεια φαίνεται στην τελευταία σειρά κάθε πίνακα.
Τα μάτια είναι σκούρα 2,3%, ενδιάμεσα 16,8% και ανοιχτά 80,9%.
Τα μαλλιά είναι σκούρα 19,4%, ενδιάμεσα 24,4%, ξανθά 52,8% και κόκκινα 3,4%.
Υπάρχουν κάποιες διαφορές ανά γεωγραφικό διαμέρισμα στον χρωματισμό, αλλά δεν είναι πολύ σημαντικές. Οι πλέον ξανθοί βρίσκονται στα δυτικά, ενώ οι πλέον καστανοί βρίσκονται στα νότια παράλια. Ο κεφαλικός δείκτης κυμαίνεται από 77 έως 79, δηλαδή πάντα δολιχοκεφαλικός, με τάση για μεσοκεφαλία από κάποιους Κρομανοειδείς.

Πολλοί νομίζουν ότι οι βόρειες χώρες είναι εξ' ολοκλήρου Νορδικές. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στη Νορβηγία, τα ξανθά μαλλιά είναι οριακά πάνω από το 50%, ενώ τα ενδιάμεσα μπορεί να ανήκουν σε Κρομανοειδείς. Η Νορβηγία κατοικείται από Νορδικούς και Κρομανοειδείς. Ο ενδιάμεσος συνδυασμός του Νορδο-Κρομανοειδή είναι πιθανότατα ο πιο συνήθης φαινότυπος. Οι τοπικές διαφοροποιήσεις που εντοπίζονται στη Νορβηγία έχουν να κάνουν με την γεωγραφική κατανομή Κρομανοειδών και Νορδικών.

Οι Κρομανοειδείς της βόρειας Ευρώπης εμφανίζουν συχνά ανοιχτό ή ενδιάμεσο χρώμα ματιών σε συνδυασμό με μαλλιά καστανά ή με τάσεις ξανθότητας. Αυτό αιτολογεί το ελάχιστο ποσοστό σκούρων οφθαλμών σε αναντιστοιχία με την υψηλότερη σκουρότητα των μαλλιών. Αντιθέτως οι Νορδικοί δεν εμφανίζουν σκούρα χαρακτηριστικά.

Συνεπώς τα συμπεράσματα είναι δύο. Ότι οι Νορβηγοί έχουν πολλούς Νορδικούς αλλά δεν είναι όλοι τους και ότι οι καστανοί Κρομανοειδείς είναι ένα πολύ εμφανές κομμάτι του πληθυσμού.

2 σχόλια:

  1. Σωστή επισήμανση του διαχειριστή.Αρκετοί έχουν την εντύπωση ότι οι Σκαδιναβικές χώρες είναι εξ'ολοκλήρου νορδικές,αλλά ο πιο συνηθής τύπος είναι νορδο-κρομανοειδής.Όμορφα χαρακτηριστικά τοποθετημένα με πολύ αρμονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραδειγμα νορβηγου κρομανοειδους ειναι και ο παγκοσμιος πρωταθλητης στο σκακι Καρλσεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.