Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Coon C. - Tribes of the Rif

O Carleton Coon βρέθηκε στην βρέθηκε στο Μαρόκο για να κάνει ανθρωπολογική μελέτη στις φυλές του Ριφ, την οποία δημοσίευσε στο βιβλίο του "Tribes of the Rif".  O Coon πήγε να μελετήσει τις φυλές αυτές, καθώς εμφανίζουν ένα εμφανές ποσοστό ξανθών μαλλιών, πράγμα μοναδικό στην Αφρικανική ήπειρο. Ήθελε να διαπιστώσει αν το χαρακτηριστικό αυτό ήταν γηγενές ή προέρχονταν από πιθανή Νορδική επίδραση. Η μελέτη του εν τέλει προσπαθεί να διαπιστώσει αν οι φυλές του Ριφ είναι πιο κοντά στους Ισπανούς ή στους Νορδικούς.

Οι ανθρωπολογικές μετρήσεις του είναι αναλυτικές, μετρώντας τα πάντα σχετικά με το σώμα και το κεφάλι, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα σε χάρτες κατανομής. Έπειτα αναλύει τα μη μετρήσιμα στοιχεία, όπως ο χρωματισμός δέρματος, μαλλιών, ματιών, τριχωτά μέρη, κλπ.

Παρατίθενται πολλά συγκριτικά στοιχεία σε πίνακες, από μετρήσεις σε Αφρικανικές χώρες, νότιες Ευρωπαϊκές (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, κλπ) και βόρειες Ευρωπαϊκές (Νορβηγία, Σουηδία, Βρετανία, κλπ) με σκοπό...
να βρει αντιστοιχίες. Οι πίνακες αυτοί είναι πολύτιμοι για τους φυλετικούς ανθρωπολόγους.

Ωστόσο η πολυδιάσπαση του δείγματος οδήγησε σε δυσερμήνευτα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα η μελέτη να είναι μετριότατη. Επίσης, ο Coon προσπαθεί διαρκώς να συνδέσει το ξανθό στοιχείο με Νορδικούς, παρότι διαπιστώνει ότι όλη η συμπεριφορά των φυλών του Ριφ δεν έχει καμία σχέση με Νορδικούς. Εν γένει βρίσκει στην περιοχή ψηλούς καστανούς με ισχυρές σωματοδομές, κάποιοι εκ των οποίων τείνουν προς μεσοκεφαλία, δηλαδή αντιστοιχούν σε Κρομανοειδείς μορφές. Εντοπίζει και τον Σαχάριο φυλετικό τύπο, θεωρώντας τον ως μεταγενέστερη εισροή στην περιοχή.

Ενδιαφέρον τέλος έχει η σύγκριση των ανθρωπομετρικών στοιχείων των φυλών του Ριφ με μετρήσεις Ισπανών, Σουηδών και Νορβηγών. Βρίσκει ότι οι τρεις κατηγορίες βρίσκονται κοντά μεταξύ τους, πράγμα αναμενόμενο, καθώς οι φυλές του Ριφ, οι Ισπανοί και οι Σκανδιναβοί είναι κυρίως Κρομανοειδείς μορφές, με μικρότερες διαφορές από ότι θα νόμιζε κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.