Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Φυλετικοί χάρτες της βόρειας και νότιας Αμερικής - Czekanowski


Οι χάρτες παρουσιάζουν την κατανομή των ιθαγενών φυλετικών τύπων στην Αμερικανική ήπειρο. Προέρχονται από τον Πολωνό ανθρωπολόγο Jan Czekanowski. Η τυπολογία του είναι συχνά αφαιρετική, έχοντας εξαχθεί από στατιστικά μοντέλα, εξ'ου και είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί με την τυπολογία άλλων ανθρωπολόγων.

Οι γενικευμένοι φυλετικοί τύποι του χάρτη είναι οι εξής:...

1. Paleoamerykanski = δολιχοκέφαλος, με ευρύ πρόσωπο, σχετικά μεσόρρινος (π.χ. Planid, Lagid)
2. Arktyczny = δολιχοκέφαλος, με μακρύ πρόσωπο, λεπτόρρινος (π.χ. Eskimid)
3. Pacyfizny = μεσοκέφαλος, με μακρύ πρόσωπο, λεπτόρρινος (π.χ. Pazifid)
4. krótkogłowe składniki azjatyckie: rasa laponoidalna / typ centralno-azjatycki = βραχυκέφαλοι, ευρυπρόσωποι, έντονα μεσόρρινοι (π.χ. Istmid)

Ακολουθεί ο χάρτης της νότιας Αμερικής:


Από J.Czekanowski, Człowiek w czasie i przestrzeni, 1967. Τους βρήκαμε εδώ και εδώ.

22 σχόλια:

  1. ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ....!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ...!!! ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ...!!! ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτελους εξω! σας ελειψα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ταγματασφαλίτηϟϟ25 Μαρτίου 2018 στις 1:44 μ.μ.

    Που ανήκει φυλετικά το υπέροχο αυτό δείγμα νεοέλληνα?
    https://www.youtube.com/watch?v=699BdUM3osc&feature=youtu.be

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Anatolid με κρομανοειδη επιδραση.....!Ανετα περνιεται για Ποντιος η Τουρκος απο την μαυρη θαλασσα...

      Διαγραφή
    2. Σαν γύφτος με αλπική επίδραση είναι!Καμία σχέση με Πόντιο ή Μικρασιάτη.Με Τουρκόγυφτο μπορεί...

      Διαγραφή
    3. Τυπικοτατος ανατολιτης ειναι και πιθανοτατα να εχει και καταγωγη απο Ποντο.Αν μπορει καποιος ας βρει ονομα και επιθετο .Οι περισσοτεροι Ποντιοι ειναι σαν αυτον και ανηκουν στον φαινοτυπο του Anatolid.Δηλαδη αρμενοειδης σε μιξη με east med.Πιο λεπτα χαρακτηριστικα και οχι τοσο βραχυκεφαλος οπως ο armenid και ο κλασσικος αρμενοειδης.Κυριως μεσοκεφαλος προς ηπιος βραχυκεφαλος.Ο συκγκεκριμενος στο βιντεο ειναι αρμενοειδης με κρομανοειδη επιδραση.Εχει τεραστιο σαγονι και γωνιες που το προδιδουν.Το αρμενοειδες ειναι ολο το υπολοιπο πανω του! Απο το τεραστιο υπερυψωμενο μετωπο του,την κυρτη μυτη.σπαστο προς σγουρο μαλλι,μελαχρινο σκουρο χρωμα δερματος και μετριο αναστημα.Το μονο που δεν μπορω να διακρινω καλα ειναι τα ματια του.Δεν νομιζω να εχει τα μεγαλα γουρλωτα ματια των αρμενοειδων ισως εκει να υπαρχει καποια μεσογειακη η κρομανοειδης επιδραση.Το αν μοιαζει σαν γυφτος,αυτο ειναι το μονο σιγουρο.Αλλωστε και οι περισσοτεροι γυφτοι αρμενοειδης ειναι και anatolid.Με αλπικο που γραφεις καμμια σχεση!

      Διαγραφή
    4. Οι περισσότεροι γύφτοι είναι ινδικοί φαινότυποι, μερικές φορές με κάποια αρμενοειδή επίδραση. Ο συγκεκριμένος είναι χαρακτηριστική περίπτωση αρμενοειδούς με ινδικό.

      Διαγραφή
    5. Κρομανοειδης με αρμενοειδη.Το ινδικο δεν το βλεπω πουθενα.Οι γυφτοι που γραφεις ειναι αναλογα και την περιοχη.Στη θεσσαλονικη οι περισσοτεροι στο Δεδροποταμο ειναι anatolid και λιγοι asiatic alphine.

      Διαγραφή
    6. Μάλλον δεν γνωρίζεις περί τίνος αναφέρεσαι και καλό θα ήταν να διαβάζεις περισσότερο από το να επιμένεις σε συγκεκριμένα πράγματα.

      Διαγραφή
  4. Οι Μικρασιατες του 1922 σε ποιους φυλετικούς τυπους ανηκουν; Καντε ένα Άρθρο. Υπαρχει πιθανότητα να υπαρχουν Διναρικοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεσογειακοι κυριως με καποιους αλπικους και anatolid.Διναρικους καθαρους δυσκολα θα βρεις οι περισσοτεροι ειναι σε μιξη με μεσογειακο οπως ο Μαυριδης απο το word party.
      https://www.google.gr/search?q=%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82+%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%82&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjFsImt74faAhUHOpoKHQMUCR4Q_AUICigB&biw=1920&bih=974#imgrc=-CfyYCJ4MZQYqM:

      Διαγραφή
    2. Ο Σεχιδης ειναι καλο παραδειγμα Μεσογειακου με διναρικη επιδραση.

      Διαγραφή
    3. Ο Μαυρίδης ειναι ποντιος νομίζω... άλλο ποντιοι άλλο Μικρασιάτες

      Διαγραφή
    4. Καμμια σχεση με Ποντιο.Μικρασιατης απο την Πολη ειναι....Μην σε μπερδευει το επιθετο του...

      Διαγραφή
  5. Μπορεί κάποιος να εξηγήσει τις διαφορές μεταξύ του Hallstatt Nordid,Corded Nordid και Celtic;Ο Hallstatt Nordid,είναι ο αυθεντικός Νορδικός;(αν μπορούμε να τον ονομάσουμε έτσι).Τότε,οι άλλοι δύο τι είναι;Υποκατηγορίες αυτού του φαινοτύπου,που έχουν αποκλίσεις από τον Hallstatt;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Hallstatt nordid oπως γραφεις ειναι ο κλασσικος νορδικος.Γενικοτερα οι βορεια ευρωπη,κεντρικη και τα βρετανικα νησια εχουν αρκετες υποκατηγοριες νορδικους.Καποιες φορες ειναι σε μιξη με κρομανοειδη,με αλπικο,με διναρικο,με βαλτικο,με καποιον ατλαντοειδη η καποιες αλλες περιπτωσεις νορδικου με πιο αγρια χαρακτηριστικα και οχι τοσο gracile.Γενικα ο νορδικος ειναι οπως και ο μεσογειακος και χωριζεται σε αρκετα παρακλαδια.Παντως ειναι δοχιλοκεφαλος η μεσοκεφαλος τις περισσοτερες φορες.

      Διαγραφή
    2. Επισης πολυ κοντινος και καθαρος νορδικος ειναι ο East Nordid που τον βρισκεις σε Ρωσια,ουκρανια και βαλτικες χωρες.Μοιαζει αρκετα με τον Hallstatt!

      Διαγραφή
    3. Ο Corded είναι επί της ουσίας ο πρώτος νορδικός φαινότυπος ο οποίος διαφέρει αρκετά (ακόμα και στον χρωματισμό) από την πλειοψηφία των σύγχρονων εκδοχών του φάσματος οι οποίες προέκυψαν αργότερα. Ως εκ τούτου αποτελεί τη "βάση" για τον σχηματισμό των υπολοίπων πλειοψηφικών νορδικών. Οι Hallstatt και Keltic είναι οι μεταγενέστερες εκδοχές, που σχηματίστηκαν κατά την εποχή του Σιδήρου αφού corded πληθυσμοί ήλθαν σε επαφή με εκδιναρισμένους νεολιθικούς και κρομανοειδείς στα Βαλκάνια, γι' αυτό και η αρχική τους κοιτίδα βρισκόταν μεταξύ δυτικών Βαλκανίων και κεντρικής Ευρώπης. Με άλλα λόγια, αποτελούν εκδιναρισμένες μορφές του corded, με τον keltic να είναι πιο εκδιναρισμένος από τον hallstatt.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ ανώνυμε 11:09

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.