Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ανθρωπολογικές παρατηρήσεις στους Σέρβους

Ο Viktor Lebzelter ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αυστριακούς ανθρωπολόγους. Ασχολήθηκε διεξοδικά με την φυσική ανθρωπολογία των Βαλκανίων. Αναλυτική μελέτη του για τους Σέρβους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mitteilungen der anthropologischen Gesellschaft in Wien, σε άρθρο με τίτλο "Beiträge zur physischen Anthropologie der Balkanhalbinsel". Ο Lebzelter εξετάζει τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα των Σέρβων, προσφέροντας αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων, κατανομές και ταξινομεί το δείγμα βάσει ανθρωπολογικών συνδυασμών που αντιστοιχούν σε φυλετικούς τύπους.

Το δείγμα αποτελούνταν από 196 αιχμαλώτους πολέμου, από τη βορειοδυτική Σερβία. Μετά από διεξοδική ανάλυση της μεθοδολογίας μετρήσεων και παρατηρήσεων, ο συγγραφέας περνά...
στην παρουσίαση των στοιχείων. Το ανάστημα βρέθηκε μέτριο προς υψηλό. Δίνονται και ποσοστά για κάθε κατηγορία ύψους:
πολύ κοντό - κοντό: 15,9%
κοντό προς μέτριο: 10,5%
μέτριο: 17,4%
μέτριο προς υψηλό: 21,0%
υψηλό - πολύ υψηλό: 34,9%

Είναι ξεκάθαρη μια τάση προς υψηλό ανάστημα, με μια μειοψηφία χαμηλού αναστήματος. Οι περισσότεροι μελετητές, μεταξύ των οποίων οι Pittard και Lazarevic, βρήκαν υψηλό το μέσο ανάστημα στη Σερβία.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 84,6 που δείχνει βραχυκεφαλία, αποτελέσματα παρόμοια με αυτά του Weisbach. Πάνω από τους μισούς είναι υπερβραχυκέφαλοι, κάτι που υποδηλώνει την κυριαρχία της βραχυκεφαλίας στη Σερβία, ενώ οι δολιχοκέφαλοι αποτελούν μειοψηφία. Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη δίνεται στον παρακάτω πίνακα.


Από την ταξινόμηση βάσει κεφαλικού δείκτη προκύπτει η εξής κατανομή:
δολιχοκέφαλοι: 13,27%
μεσοκέφαλοι: 7,65%
βραχυκέφαλοι: 27,55%
υπερβραχυκέφαλοι (ΚΔ>=85): 51,53%

Τα ζυγωματικά είναι αρκετά έντονα, δίνοντας υψηλό εύρος προσώπου. Παράλληλα όμως, το (μορφολογικό) ύψος του προσώπου είναι επίσης σημαντικό. Ο προσωπικός δείκτης δίνεται στον παρακάτω πίνακα, με τους ευρυπρόσωπους στο 34,2%, τους μεσοπρόσωπους στο 25,5% και τους λεπτοπρόσωπους στο 40,3%. Γεγονός που δείχνει ότι οι περισσότεροι Σέρβοι είναι λεπτοπρόσωποι.


Ο μέσος ρινικός δείκτης βρέθηκε 63,79 γεγονός που υποδηλώνει ότι επικρατεί η λεπτορρινία. Η κατανομή βάσει ρινικού δείκτη είναι η εξής:
λεπτόρρινοι: 79,5%
μεσόρρινοι: 19,0%
πλατύρρινοι: 1,5%

Το χρώμα των ματιών κατανέμεται ως εξής:
σκούρο: 45,3%
ενδιάμεσο (γκρι): 27%
ενδιάμεσο (ανοιχτό καφέ): 2,6%
ενδιάμεσο (πράσινο): 3,6%
ανοιχτό (μπλε): 21,5%

Το χρώμα των μαλλιών κατανέμεται ως εξής:
μαύρο: 7,7%
σκούρο καστανό: 55,6%
ανοιχτό καστανό: 6,2%
ξανθό: 30,5%

Το σχήμα του προσώπου ήταν κυρίως ελλειπτικό, οβάλ ή ορθογώνιο (δηλαδή γωνιώδες). Το προφίλ της μύτης είναι κυρίως ίσιο και έπειτα κυρτό. Στη μελέτη δίνεται αναλυτικός πίνακας με τις μετρήσεις και παρατηρήσεις σε κάθε άτομο του δείγματος.

Ο συγγραφέας προσπαθεί να κάνει συνδυασμούς γνωρισμάτων για να τους συνδέσει με τους φυλετικούς τύπους, όπως ο κοντός καστανός βραχυκέφαλος (Αλπικός), ο κοντός καστανός δολιχοκέφαλος (Μεσογειακός), ο ψηλός καστανός βραχυκέφαλος (Διναρικός), ο ψηλός καστανός δολιχοκέφαλος (Κρομανοειδής), ο κοντός ξανθός ήπια βραχυκέφαλος (Βαλτικός), ο ψηλός ξανθός δολιχοκέφαλος (Νορδικός), ο ψηλός ξανθός βραχυκέφαλος (εντάσσεται στους Διναρικούς). Οι Αλπικοί εντοπίζονται σε σημαντικό ποσοστό, ενώ διψήφιο ποσοστό έχουν πιθανόν και οι Βαλτικοί. Οι Διναρικοί, καστανοί ή ξανθίζοντες, έχουν πολύ υψηλό ποσοστό, αποτελώντας περίπου τον μισό πληθυσμό. Σημαντικό ποσοστό αποτελούν και οι Κρομανοειδείς. Οι Μεσογειακοί αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό, ενώ οι Νορδικοί είναι σπάνιοι.

13 σχόλια:

  1. "πλατύρρινοι: 1,5%"

    Που αντιστοιχούν οι πλατύρρινοι;Εφόσον,οι Αλπικοί,οι Κρομανοειδείς και οι Βαλτικοί,εμφανίζουν λεπτορρινία προς μεσορρινία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικα σε τιποτα μη ευρωπαικους πλυθησμους....Δεν ξερω ας μας διαφωτίσει ο διαχειριστης.

      Διαγραφή
  2. Η διναρικοτητα των σερβων εχει φανει αρκετες φορες στην ιστορια της ευρωπης.Απο που να τους πιασω....!Α και β παγκομσμιο;Απο την διαλυση της γιουγκοσλαβιας;Οι κρομανοειδεις-ατλαντοειδεις λουληδες αμερικανοι βομβαρδιζαν την σερβια απο ψηλα....!Σιγα μην καθοντουσαν να πολεμησουν στα ισια τους διναρικους σερβους.Θα παθαιναν οτι και στο βιετναμ απο τους σκιζοματηδες.....!Οι Σερβοι ειναι παλικαρισιος λαος που ξεχιλιζει διναρικοτητα!Τους αγαπαμε και τα καλοκαιρια τους ευχαριστουμε που μας στηριζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε τους Σέρβους που έρχονται το καλοκαίρι για να το παίξουν μάγκες και ιστορία.
      Τα ίδια σκατά με τους Αλβανούς είναι μόνο που οι Σέρβοι είναι μεγαλόσωμοι.

      Διαγραφή
    2. Εχω γνωρίσει αρκετούς και ειναι πολυ πιο τίμιοι και ηθικοί απο τους κατσαπλιάδες Αλβανούς.

      Διαγραφή
    3. Όλοι είναι καλύτεροι από τους Αλβανούς !!!

      Διαγραφή
  3. Ο Άγγλος Πατέρας του Αγγλοαφροαμερικανού κιθαρίστα των Guns and Roses Slash σε ποιόν τύπο ανήκει?

    http://cdn4.spiegel.de/images/image-860163-galleryV9-uxsw-860163.jpg

    Celtic Nordic?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καμμία περίπτωση.Για borreby δειχνει.Ο keltic Nordic έχει μεγάλη μύτη,το μέτωπο του ειναι υψηλό και μεγάλο,το πηγούνι του ειναι μακρύ και μυτερό.

      Διαγραφή
  4. Ταγματασφαλίτηϟϟ16 Μαρτίου 2018 στις 1:35 π.μ.

    Σε ποιον τύπο ανήκουν οι (υπεράριοι,γνήσιοι απόγονοι του Σοκράτους) ληστές που «έγδυναν» ανηλίκους και ηλικιωμένους στα Δυτικά προάστια?

    https://1.bp.blogspot.com/-CSk0gqaYMo4/Wqp7yaUPzwI/AAAAAAAJ5bs/lGv-IxX1-ZYqbmPAtzWin054UsZz5zZ3gCLcBGAs/s1600/syl5-768x469.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρμενοειδεις ειναι κλασσικοι γυφτοτουρκοι.Ο πρωτος παιζει να εχει καποια αλπικη επιδραση και ο δευτερος εχει αναμιχθει με east med και γερνει προς το anatolid.Κυριως αρμενοειδεις θα ελεγα.....

      Διαγραφή
  5. Διαβαζω για διναρο-νορδικους, κρομανο-νορδικους, για αλπικο-νορδικους δεν εχω διαβασει ποτε. Υπαρχουν και τετοιοι?? Φωτο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.