Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Ζητήματα επιλογής στον άνθρωπο

Η φυσική, σεξουαλική και κοινωνική επιλογή στον άνθρωπο αποτελεί ένα περίπλοκο σύμπλεγμα, που καθορίζει την ανθρωπότητα της επόμενης γενιάς. Ο άνθρωπος είναι έμβιο ον, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να επιβιώσει για να διαιωνιστεί, όπως και τα υπόλοιπα ζώα. Για να διαιωνιστεί, θα πρέπει να βρει σύντροφο για να αποκτήσει απογόνους. Από την άλλη, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο, πράγμα που σημαίνει ότι η ζωή του καθορίζεται από την αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους. Πτυχές του ζητήματος της επιλογής στον άνθρωπο βρίσκουμε σε άρθρο με τίτλο "Natural and social selection" από το περιοδικό Sociology and Social Progress, που αποτελεί μετάφραση αποσπάσματος από το σημαντικότερο έργο του Lapouge.

Η κατάσταση του ανθρώπου είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν των άλλων ζώων. Ο ανθρωπος ζει σε κοινωνίες, με κάθε λεπτομέρεια της ζωής του να ρυθμίζεται από κοινωνικούς κανόνες. Έχοντας δαμάσει τη φύση με το μυαλό του...
κατάφερε να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό τη φυσική επιλογή. Στο άνθρωπο, η κοινωνική επιλογή υπερτερεί της φυσικής επιλογής.

Όμως υπάρχουν παράμετροι επιλογής που διατηρούν τη σημασία τους. Στον περιορισμένο τομέα της φυσικής επιλογής στον άνθρωπο, εντάσσεται η επίδραση του κλίματος. Μετάβαση σε ακραία κλίματα οδηγεί σε παθήσεις των εσωτερικών οργάνων στις φυλές που δεν έχουν προσαρμοστεί εκ φύσεως. Ωστόσο και πάλι οι μετακινήσεις, όπως για αποικισμό ή εργασία, έχουν απώτερα κοινωνικά αίτια.

Η σεξουαλική επιλογή υπήρχε πάντοτε στον άνθρωπο, όμως είναι τόσο περίπλοκη που αδυνατούμε να κατανοήσουμε προς ποια κατεύθυνση μας οδηγεί. Άλλοι ερωτεύονται κεραυνοβόλα, άλλοι έχουν κατά νου το χρήμα. Μελέτες δείχνουν όμως ότι η ομοιότητα μεταξύ των συζύγων είναι μεγάλη, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τυχαία ανάμαιξη. Άλλες έρευνες βρίσκουν το ποσοστό των παντρεμένων/εργένηδων ανάλογα με το χρώμα των μαλλιών, ώστε να φανεί ποιοι είναι αυτοί που τείνουν να επικρατήσουν μέσω της σεξουαλικής επιλογής.

Οι ασθένειες επιδρούν διαφορετικά στην κάθε φυλή. Οι νέγροι έχουν ανοσία στον κίτρινο πυρετό, σε αντίθεση με τους λευκούς. Αντίστοιχα, οι λευκοί στην Ινδοκίνα και στην Αφρική μαστίζονται από τις τοπικές ασθένειες. Ο Lapouge κάνει ακόμη παρατηρήσεις ότι στη Γαλλία οι Νορδικοί προσβάλλονται από ασθένειες που δεν αγγίζουν τους Αλπικούς.

Το συμπέρασμα είναι ότι η φυσική επιλογή παίζει μικρό ρόλο στον άνθρωπο. Η επίδρασή της είναι μεν μεγαλύτερη από εκείνη της φυσικής μεταβλητότητας, αλλά πολύ μικρότερη δε από εκείνη της κοινωνικής επιλογής, η οποία κυριαρχεί στον άνθρωπο.

3 σχόλια:

  1. Αναρωτιεμαι αν υποθετικα υπηρχε μια εθνικοσοσιαλιστικη ταξη πραγματων,πως θα μπορουσε να μειωθει ο πληθυσμος των κατωτερων φυλων;(βλ.υποσαχαριοι-ινδοι κτλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισως με εκτόπιση αυτών σε εδάφη της Αφρικής.

      Διαγραφή
  2. "Οι ασθένειες επιδρούν διαφορετικά στην κάθε φυλή. Οι νέγροι έχουν ανοσία στον κίτρινο πυρετό, σε αντίθεση με τους λευκούς. Αντίστοιχα, οι λευκοί στην Ινδοκίνα και στην Αφρική μαστίζονται από τις τοπικές ασθένειες. Ο Lapouge κάνει ακόμη παρατηρήσεις ότι στη Γαλλία οι Νορδικοί προσβάλλονται από ασθένειες που δεν αγγίζουν τους Αλπικούς."

    Αυτό σημαίνει ότι όπως οι λευκοί δεν ανήκουν στην Αφρική, έτσι και οι Νορδικοί δεν ανήκουν στην κεντρική Ευρώπη. Οι Νορδιστές που λένε ότι η νότια Ευρώπη πρέπει να εποικιστεί από Νορδικούς βορειοευρωπαίους, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Θα πάθαιναν όλοι αργά ή γρήγορα καρκίνους του δέρματος(οι πιο πολλοί τουρίστες από βόρεια Ευρώπη φεύγουν από την Ελλάδα με εγκαύματα του δέρματος), οι Έλληνες Νορδικοί έχουν μεσογειακή ανάμιξη που τους επιτρέπει να επιβιώνουν στο περιβάλλον της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.