Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Το χρώμα των ματιών στην Ευρώπη


Ο χάρτης δίνει την κατανομή του χρώματος των ματιών σε πόλεις της Ευρώπης. Το μπλε χρώμα στις πίτες δηλώνει γαλάζια μάτια, το καφέ τα καστανά μάτια και το μαύρο τα χρώματα που δεν μπορούν να αντιστοιχηθούν κοντά στις δύο παραπάνω κατηγορίες. Οι πόλεις που εξετάστηκαν ήταν οι εξής: Bergen (Νορβηγία), Tallinn (Εσθονία), Belfast (Β. Ιρλανδία), Paris (Γαλλία), Verona (Ιταλία), Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), Alicante (Ισπανία).

Διαπιστώνουμε πως όσο πάμε βορειότερα, τόσο αυξάνονται τα γαλάζια μάτια. Αυτό οφείλεται...
σε φυλετικούς λόγους. Στη βόρεια Ευρώπη κατοικούν βόρειοι Κρομανοειδείς, Νορδικοί, Ατλαντοειδείς και Βαλτικοί, που έχουν κατά κανόνα ανοιχτό ή ενδιάμεσο χρώμα ματιών. Νοτιότερα κατοικούν περισσότερο Αλπικοί, Διναρικοί, νότιοι Κρομανοειδείς και Μεσογειακοί, που κατά πλειοψηφία έχουν σκούρο χρώμα ματιών, με μειοψηφίες ανοιχτών ή ενδιάμεσων ματιών.

Η μελέτη από την οποία προέρχεται ο χάρτης προσπαθεί να προβλέψει βάσει γενετικής το χρώμα των ματιών των ανθρώπων. Σίγουρα θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για τους ερευνητές να γνωρίζουν τους φυλετικούς τύπους, αφού μόνο έτσι θα μπορέσουν να συνδυάσουν σωστά τις πληροφορίες και να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Η συγκέντρωση αντιφατικής, άναρχης και αταξινόμητης πληροφορίας από τη γενετική θα αργήσει πολύ να επιφέρει την πολυπόθητη σύνδεση γονιδίων και ανθρωπολογικών γνωρισμάτων, από ότι αν οι ερευνητές είχαν γνώσεις φυλετικής ανθρωπολογίας.

Από τη μελέτη DNA-based eye colour prediction across Europe with the IrisPlex system, Forensic Science International: Genetics, 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.