Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Η ανθρωπολογία της Ισλανδίας

Ο εποικισμός της Ισλανδίας ξεκίνησε το δεύτερο μισό του 9ου αιώνα μ.Χ. Οι κάτοικοι της Ισλανδίας προέρχονται κυρίως από τη Νορβηγία και δευτερευόντως από τις Βρετανικές νήσους και τη Σουηδία. Το κλίμα είναι αφιλόξενο, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να είναι σχετικά μικρός. Για τη φυσική ανθρωπολογία της Ισλανδίας οι μελέτες είναι περιορισμένες. Οι βασικότερες είναι αυτές των Palsson και Hanesson, από τις οποίες μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με την καταγωγή των Ισλανδών, τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα και τη φυλετική σύνθεση τους.

Σε δείγμα περίπου 1300 ατόμων, ο Palsson βρίσκει σε όλες τις επαρχίες της χώρας...
υψηλό ανάστημα. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης είναι 78,68 δηλαδή εντός της δολιχοκεφαλίας, όπως και σε όλες τις επιμέρους επαρχίες. Το μήκος αλλά και το πλάτος του κεφαλιού είναι μεγάλο. Ο προσωπικός δείκτης βρίσκεται στο 90,37 που δείχνει λεπτοπροσωπία. Μάλιστα, ακόμα και οι γυναίκες βρίσκονται εντός της λεπτοπροσωπίας. Το ύψος του προσώπου είναι μεγάλο, όπως όμως είναι και το πλάτος, υποδεικνύοντας ισχυρά ζυγωματικά. Ο μέσος ρινικός δείκτης βρέθηκε 62,47 που δείχνει έντονη λεπτορρινία. Ο Hanesson βρίσκει παρόμοια αποτελέσματα. Η μύτη είναι ίσια και δευτερευόντως κοίλη. Οι Ισλανδοί έχουν πιο ισχυρή σωματοδομή και φαίνεται να προήλθαν από τις ακτές της Νορβηγίας και όχι από την ενδοχώρα.

Το χρώμα των μαλλιών κατανέμεται ως εξής:
ξανθά - ανοιχτά καστανά - σκούρα - κόκκινα
25,5% - 27% - 47,5% - 2,9%

Σε άλλες μελέτες τα αποτελέσματα διαφέρουν λίγο, συνήθως ως προς την υποκειμενική κατηγοριοποίηση σε ξανθά και ανοιχτά καστανά - καστανόξανθα.

Το χρώμα των ματιών έχει ως εξής:
ανοιχτά - ενδιάμεσα - σκούρα
73,2% - 21,8% - 5%

Άλλες μετρήσεις του Palsson και αυτές του Hanesson δίνουν παρόμοια στοιχεία, ίσως με οριακά περισσότερα τα σκούρα μάτια και λιγότερα τα ανοιχτά.

Από τα ανθρωπολογικά στοιχεία μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με τη φυλετική σύνθεση της Ισλανδίας. Οι κάτοικοι διατηρούν τα φυλετικά γνωρίσματα των αρχικών εποίκων. Φαίνεται ότι είναι κυρίως Κρομανοειδείς, κάτι που υποδεικνύεται από τις μεγάλες διαστάσεις του κεφαλιού με ήπια δολιχοκεφαλία, τα έντονα ζυγωμαικά και την ισχυρή σωματοδομή. Μάλιστα, οι παραλιακές περιοχές της Νορβηγίας από όπου κυρίως προήλθαν είναι από τις πλέον Κρομανοειδείς στην Ευρώπη. Στον πληθυσμό φαίνεται να υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ξανθών δολιχοκέφαλων Νορδικών. Άλλα στοιχεία είναι πιθανόν λίγοι Ατλαντοειδείς απόγονοι Βρετανών εποίκων και κάποιες Αλπικές επιδράσεις που φαίνεται να είναι πιο πρόσφατες ιστορικά. Με λίγα λόγια, οι Ισλανδοί είναι Κρομανοειδείς, με αρκετούς Νορδικούς και λίγους Ατλαντοειδείς και Αλπικούς.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει συνοπτικά κάποιους αντιπροσωπευτικούς φαινοτύπους της Ισλανδίας. Από αριστερά: Νορδικός, Νορδικός-Κρομανοειδής, Κρομανοειδής (με άλλη επίδραση), Ατλαντοειδής. Σημειώστε ότι όλοι οι εικονιζόμενοι είναι δολιχοκέφαλοι.


5 σχόλια:

  1. http://www.sdna.gr/sites/default/files/styles/main-photo/public/article/2016/6/01/iceland-euro-cup-2016-squad-680x350.jpg?itok=1_rnp9eS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/ethniki-germanias-katheti.jpg

    Ας κοιτάξουμε προσεκτικά τις δύο εθνικές και ας συγκρίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα. Μπορεί να μου πει κάποιος σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκει ο Φαήλος Κρανιδιώτης; Θα τον κατέτασσα άνετα στον αλπικό ένεκα της εμφανούς μπουχεσοπλατσουκωτοσύνης, αλλά το μαύρο χρώμα των μαλλιών και το μεγάλο ύψος με μπερδεύουν..
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Νορδικός μοιάζει στον Άγγλο Black-Colin Vearncombe.

    https://www.youtube.com/watch?v=u1ZoHfJZACA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πριν φτασουν οι Βικινγκς στην Ισλανδια Γροιλανδια κατοικουσαν φυλες εσκιμωων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.