Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Το πρόβλημα της φυλετικής σύνθεσης της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία είναι μία από τις μικτές φυλετικά χώρες της Ευρώπης. Σε αυτήν κατοικούν σε εμφανείς ποσότητες οι περισσότεροι φυλετικοί τύποι της Ευρώπης, καθώς και μογγολικοί τύποι. Η ιστορία της περιοχής δίνει μια αίσθηση για τα φυλετικά στοιχεία που αναμένεται να συναντήσει κάποιος εκεί. Η έντονα μικτή εικόνα της χώρας δυσκόλεψε το έργο των ανθρωπολόγων που προσπάθησαν να εκτιμήσουν την φυλετική σύνθεση της χώρας. Να σημειώσουμε ότι η Ουγγαρία έβγαλε αρκετούς ανθρωπολόγους, όπως οι Lajos Bartucz, János Nemeskéri, Gyula Henkey και άλλοι, που διεξήγαγαν πλήθος μελετών στη χώρα. Μάλιστα, η Ουγγρική ανθρωπολογική σχολή, επηρεασμένη από τη Γερμανική, ακολούθησε αυστηρά την τυπολογική προσέγγιση, δηλαδή ταξινομώντας το δείγμα σε φυλετικούς τύπους. Ωστόσο οι μελέτες που γίνονταν τοπικά, έδιναν μια αποσπασματική εικόνα και οι εκτιμήσεις των διαφόρων ανθρωπολόγων για το σύνολο της χώρας βρέθηκαν αντικρουόμενες.

Βασικό σημείο της αντιπαράθεσης είναι το κατά πόσον μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι μογγόλοι ή όχι. Τα μογγολικά στοιχεία είναι εμφανή στον πληθυσμό της Ουγγαρίας και δικαιολογούνται από την ιστορία της χώρας. Όμως αρκετοί ισχυρίζονται...
ότι οι μογγόλοι αποτέλεσαν ιστορικά μια μειοψηφία και οι περισσότεροι κάτοικοι είναι λευκοί γηγενείς. Διαφωνίες υπάρχουν και για τα ποσοστά των υπολοίπων φυλετικών τύπων στη χώρα. Θα κάνουμε μια επισκόπηση των απόψεων των ανθρωπολόγων που ασχολήθηκαν με τη φυλετική σύνθεση της Ουγγαρίας και θα βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα.

Ο Lajos Bartucz στο έργο του A magyar nép, δίνει την εξής φυλετική σύνθεση:


Πρώτοι πληθυσμιακά είναι οι Τουρανικοί, ακολουθούν Βαλτικοί, Διναρικοί, Αλπικοί, Central Asiatic, Νορδικοί, Αρμενοειδείς και τέλος οι Μεσογειακοί και λοιποί.

Οι L. Csik, E. Kallay στη δημοσίευσή τους Rezultatele cercetărilor sero-antropologice făcute, δίνουν την εξής σύνθεση:


Οι περισσότεροι είναι Βαλτικοί και Τουρανικοί, αλλά σχεδόν οι μισοί θεωρούνται μικτοί.

Σε δημοσίευση του G. Géza με τίτλο A fajkérdés és a magyar faj βρίσκουμε μία ακόμη εκτίμηση του Bartucz:


Οι περισσότεροι είναι Τουρανικοί, Βαλτικοί, Διναρικοί και Αλπικοί, με Αρμενοειδείς, Central Asiatic, Νορδικούς και Μεσογειακούς σε μονοψήφια ποσοστά.

Ο Henkey Gyula στο βιβλίο του A magyarság és más Kárpát-medencei népek etnikai embertani vizsgálata, δίνει την φυλετική σύνθεση συγκεκριμένων περιοχών της Ουγγαρίας, όπου οι περισσότεροι καταγράφονται με μογγολικά γνωρίσματα. Παρόμοια αποτελέσματα δίνονται σε άλλη μελέτη του, με τίτλο Karcag népességének etnikai embertani vizsgálata, καθώς και σε συνέντευξή του.

O Hóman Bálint στο έργο του Ősemberek - Ősmagyarok δίνει τον εξής πίνακα, που συνοψίζει τις εκτιμήσεις πολλών ανθρωπολόγων για την φυλετική σύνθεση της Ουγγαρίας.


Η αντιστοίχηση είναι η εξής:

Kelet-europai = Βαλτικός
Turani = Τουρανικός
Taurid = Αρμενοειδής (ή Καυκάσιος)
Dinari = Διναρικός
Alpesi = Αλπικός
Mongolid = Central Asiatic
Egyeb = άλλοι

Οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι δίνουν διαφορετικές εκτιμήσεις, όμως σχεδόν πάντοτε τα υψηλότερα ποσοστά ανήκουν σε Τουρανικούς, Βαλτικούς, Διναρικούς και Αλπικούς.

Περνάμε στην δική μας αποτίμηση. Οι μελέτες στην Ουγγαρία διακατέχονται από ισχυρό βαθμό μεροληψίας, γιατί κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν τους κατοίκους μογγόλους, λόγω της απώτερης εθνικής καταγωγής από τους κατακτητές μογγόλους, ενώ άλλοι προσπαθούν να βγάλουν τους κατοίκους σχεδόν αποκλειστικά Ευρωπαϊκής καταγωγής. Μελέτες έχουν γίνει αρκετές στη χώρα και μπορούμε να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις για την φυλετική σύνθεση της χώρας. Αρχικά, επισημαίνουμε ότι υπάρχουν δύο μογγολικοί τύποι, ο Τουρανικός με εξωμορφική σωματοδομή, ακόμη και μεσο-δολιχοκέφαλος τύπος, με ελαφρά μογγολικά στοιχεία και ο Central Asiatic που είναι έντονα μογγολικός ειδικά στο βλέμμα, ενδομορφική σωματοδομή και βραχυκεφαλία. Από εκεί και πέρα, οι Ευρωπαϊκοί τύποι σε σημαντικές συγκεντρώσεις είναι ο Αλπικός, ο (Αλπικο-)Βαλτικός και ο Διναρικός. Εμφανής μειοψηφία είναι οι Κρομανοειδείς, που μονίμως υποεκτιμώνται από τους μελετητές. Οι Νορδικοί είναι ελάχιστοι και οι Μεσογειακοί σχεδόν ανύπαρκτοι. Τα μογγολικά γνωρίσματα στη χώρα είναι σημαντικά, αλλά όχι έντονα και συνήθως σε μίξη.

Συμπερασματικά, στην Ουγγαρία φαίνεται να υπάρχει διψήφιο ποσοστό Τουρανικών και μονοψήφιο ποσοστό Central Asiatic. Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας είναι Αλπικοί, Διναρικοί και Βαλτικοί. Οι Αλπικοί παρότι υποεκτιμώνται, είναι πιθανότατα πλειοψηφία. Οι Διναρικοί επίσης εντοπίζονται σε πολύ υψηλά ποσοστά, σε βαθμό που η χώρα να είναι κυρίως Αλπικο-Διναρική. Κατά την δική μας εκτίμηση, οι Ούγγροι είναι κυρίως Αλπικοί και Διναρικοί, έπειτα Τουρανικοί και Βαλτικοί, με λίγους Central Asiatic και Κρομανοειδείς.

5 σχόλια:

  1. https://youtu.be/AkKKW6-Z75E
    Central Asiatic απο ουγγαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι μαγιαρ ταταρ μπολγκαρ αβαρ χαζαρ ειναι τα απομειναρια των ουνων του ατιλα και τουρκομογγολικης καταγωγης.σημερα βεναια οι ουγγροι ειναι σλαβογερανοι με ισως λιγους γυφτους κουμαν και πετσενεγκ τουρκ. Καλα τα φυλετικα ομως υπαρχουν και τα εθνολογικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεχρι ενα σημειο τα εγραψες σωστα μετα το εχασες!Οι ουγγροι ειναι σαν τους εστονους και τους φιλανδους.Ειναι λαοι φιννοουγγρικης προελευσης και μιλανε τις Finno-ugric languangesΚαμμια σχεση με απογονους του αττιλα και κατι αλλα τετοια σαχλα.Ναι οντως υπηρηξαν μιξεις με τουρκικης-μογγολιης καταγωγης οπως χαζαροι,κουμανοι αλλα οχι σε τεραστιο βαθμο.Ο Ορμπαν ας πουμε ειναι μογγολοτουρκος;Δεν νομιζω.Οσο μπασταρδοι και να ειναι φυλετικα οι Ουγγροι,αυτη τη στιγμη ειναι απο τα πιο δεξιοεθνικιστικα κρατη στην Ευρωπη μαζι με την Πολωνια.Απο τις λιγες χωρες που πηρανε πρεφα τον Σορος και το παρεακι των βρυκολλακων των βρυξελλων.Ο Οραμπαν αυτη τη στιγμη ειναι ο μονος καθαρα ΔΕΞΙΟΣ ηγετης της Ευρωπης.Κλειστα συνορα,φιλευθερες δεξιες συντηριτικες οικονομικες πολιτικες,κοινωνικος συντηρητισμος,αντιμουσουλμανισμος!!!Ολα αυτα απο ενας κρατος που εφαγε για χρονια τον καρκινο του κομμουνισμου.Εδω στο τσιφτετελισταν ακομα σοσιαλοκρατισμο.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.