Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα στην Εσθονία

Η πρώτη ανθρωπολογική μελέτη σε ζώντες πληθυσμούς της Εσθονίας πραγματοποιήθηκε από τον ιατρό Oscar Grube. Ήταν η διδακτορική διατριβή του με τίτλο "Anthropologische Untersuchungen an Esten" στο Γερμανόφωνο πανεπιστήμιο του Dorpat (νυν Ταρτού). Σε αυτήν παρέθεσε κρανιολογικά δεδομένα και μελέτησε 100 ζώντες Εσθονούς άνω των 30 ετών, κάνοντας συγκρίσεις με τους γειτονικούς λαούς.

Το χρώμα του δέρματος βρέθηκε λευκό στο 66% των ατόμων, ελαφρά πιο καστανό στο 31% και εμφανέστερα καστανό σε 3%.

Η τριχοφυΐα ήταν λίγη στο 73%, μέτρια στο 22% και σημαντική στο 5%.
Ως προς το χρώμα των μαλλιών, η κατανομή έχει ως εξής:...

ξανθά - ανοιχτά καστανά - σκούρα καστανά - μαύρα - κόκκινα - γκρι
31% - 22% - 44% - 1% - 1% - 1%

Φαίνεται ότι η πλειοψηφία έχει καστανά μαλλιά, παρά την διαδεδομένη εντύπωση ότι οι Εσθονοί είναι ξανθοί. Η μορφή της τρίχας είναι ίσια στο 73% και κυματιστή στο 27% του δείγματος. Η τριχοφυΐα του προσώπου είναι λίγη και μόνο το 27% είχε αρκετή γενειάδα.

Τα μάτια ήταν μεσαίου μεγέθους στο 74%, μικρά στο 19% και μεγάλα στο 3%. Οι σχισμές των βλεφάρων ήταν τοποθετημένες οριζόντια στο 94% και στο 6% με κλίση διαγώνια προς τα πάνω.

Το χρώμα της ίριδας κατανέμεται ως εξής:
μπλε-γκρι - γκρι - γκρι-μπλε - καφέ - μπλε
43% - 28% - 20% - 5% - 4%

Το πρόσωπο έχει σχήμα ωοειδές στο 87% των περιπτώσεων και στρογγυλό στο 13%.
Στο 67% των ατόμων η μύτη βρέθηκε κοντή και πλατιά. Κυρτές μύτες δεν βρέθηκαν.

Τα χείλη ήταν μέτρια στο 67%, λεπτά στο 7% και σαρκώδη στο 6% των ατόμων.
Η σωματοδομή ήταν ισχυρή στο 81%, μέτρια στο 15% και ισχνή στο 5%.

Tο μέσο ανάστημα βρέθηκε μέτριο για την εποχή. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 79,26.

Συνεπώς, οι Εσθονοί κατά μέσο όρο έχουν δυνατή σωματική διάπλαση με μυώδη άκρα, ευρείς ώμους και άκρα που συχνά είναι σχετικά κοντά. Το δέρμα έχει ανοιχτό χρώμα. Το κεφάλι είναι μεγάλο και ευρύ, αλλά όχι πολύ ψηλό. Το πρόσωπο έχει ωοειδές σχήμα και είναι αρκετά ευρύ, ειδικά στο σαγόνι. Η μύτη είναι κοντή και συνηθέστερα κοίλη παρά κυρτή. Το στόμα είναι αρκετά μεγάλο, τα μάτια μέτρια προς μικρά, κάποιες φορές υπό κλίση. Το χρώμα των ματιών είναι σχεδόν πάντα ανοιχτό ή ενδιάμεσο, αλλά τα μαλλιά είναι πιο συχνά καστανά παρά ξανθά. Η τριχοφυΐα είναι ελάχιστη

Φαίνεται ότι οι Εσθονοί έχουν μια σημαντική Βαλτική φυλετική συνιστώσα, που προσδιορίζεται από την ισχυρή σωματοδομή, τα κοντά άκρα και τον ανοιχτό χρωματισμό. Μάλιστα κάποιοι είναι πιθανότατα Αλπικο-Βαλτικοί με καστανά μαλλιά, ήπια βραχυκεφαλία και ενδομορφικότητα. Ωστόσο, πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού, απότελείται από Βαλτο-Κρομανοειδείς, οι οποίοι συνεισφέρουν στη δολιχοκεφαλία και στο καστανό χρώμα μαλλιών. Σίγουρα θα υπάρχει κάποια Νορδική επίδραση που συνεισφέρει στην ξανθότητα και στην δολιχοκεφαλία. Από κει και πέρα, λογικά υπάρχει ένα μικρό ποσοστό με μογγολική επίδραση, όπως φαίνεται από το ποσοστό των ματιών υπό κλίση.

10 σχόλια:

 1. Τι εννοούμε όταν λέμε "μάτια υπό κλίση";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Παιδια μπορειτε να μου πειτε τον φυλετικο τυπο του Marlon Brando;;;
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Marlon_Brando_%28cropped%29.jpg
  https://assets.vogue.com/photos/5891571d4fe15261130216fe/master/pass/marlon-brando-documentary.jpg
  https://i.pinimg.com/736x/9c/f0/b0/9cf0b0e68228502cdf3b83fb7cae4446--marlon-brando-style-icons.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νευρικος Μεσογειακος_199917 Δεκεμβρίου 2017 στις 8:14 π.μ.

   Εχω ρωτησει και εγω παλιοτερα αλλα δεν πηρα σιγουρη απαντηση. Μου φαινεται οτι εχει καποια κρομανοειδη επιδραση στο σαγονι αλλα ειναι βραχυκεφαλος.Οποιος ξερει ας απαντησει.

   Διαγραφή
  2. Και εμενα για αλπικο-κρομανοειδης μου μοιαζει.

   Διαγραφή
 3. Στην Εσθονία υπάρχει ένα μικρό ποσοστό Μογγολικών χαρακτηριστικών λόγο Φιννοουγγρικής/Τουρανικής καταγωγής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. https://www.famousbirthdays.com/headshots/michael-fassbender-4.jpg
  https://images.hellogiggles.com/uploads/2017/05/06003649/michael-fassbender.jpg
  https://3.bp.blogspot.com/-zuCueCfriOc/WdrhAAlhM1I/AAAAAAAAMa4/jTn9mc1Gr-sMLKr0XhWBfv0QDbx7XsRyQCLcBGAs/s1600/MM%2B64.jpeg
  https://www.biography.com/.image/ar_1:1%2Cc_fill%2Ccs_srgb%2Cg_face%2Cq_80%2Cw_300/MTE5NTU2MzE2NTYzODAxNjEx/16th-annual-gq-men-of-the-year-party---arrivals.jpg
  Παιδια μπορει καποιος να μου πει τον φυλετικο τυπο του michael Fassbender;;;Ειναι νορδικος νομιζω αλλα ρωταω για σιγουρια.Επισης μπορει καποιος να μου πει αν το μεγαλο μετωπο εινια χαρακτηριστικο των νορδικων;Γιατι εκτος απο τους αρμενοειδεις και τους διναρικους βλεπω πολλους βορειοευρωπαιους με πολυ υψηλο μετωπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι νορδικός και κρομανοειδής. Εις ότι αφορά το μέτωπο, οι πιο σύγχρονοι νορδικοί φαινότυποι (hallstatt) έχουν υψίκρανες τάσεις γιατί είναι ελαφρά εκδιναρισμένοι ενώ οι κελτικοί νορδικοί (υποκατηγορία των ατλαντοειδών) είναι περισσότερο εκδιναρισμένοι. Οι πρώτοι συνήθως δεν ξεφεύγουν όμως από την ορθόκρανη κατηγορία.
   Επιστρέφοντας στον Φασμπέντερ είναι ορθόκρανος και χαρακτηριστική περίπτωση του πόσο πολύ μοιάζουν ατλαντο-μεσογειακοί και νορδικοί. Θα ταίριαζε μια χαρά στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα ακόμα.

   Διαγραφή
  2. Να σαι καλα!Επειδη καθε καλοκαιρι ανεβαινω στα ξαδελφια μου στην σουηδια και γενικα περναω απο ευρωπη.Βλεπω οτι οι περισσοτεροι νορδικοι εχουν τεραστια μετωπα.Οι ατλαντοειδεις που βλεπω γενικα εχουν μικρο μετωπο και μοιαζουν πολυ με των μεσογειακων.

   Διαγραφή
  3. να ρωτησω κατι απο περιεργεια?οι ατλαντοειδεις θεωρουνται ξεχωριστoς φυλετικος τυπος ή υποτυπος των μεσογειακων?

   Διαγραφή
  4. HumanPhenotypes...

   Nordic types:North Atlantid

   Mediterranean race:Atlantid,Atlanto-Mediterranid,Paleoatlantid

   Εδώ στο site είναι ξεχωριστός φυλετικός τύπος.

   Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.