Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Ο Κορνήλιος Κοντρεάνου για τα πνευματικά θεμέλια του αγώνα


"Το άτομο στο πλαίσιο και στην υπηρεσία του έθνους, το έθνος [neamul] στο πλαίσιο και στην υπηρεσία του Θεού και του θεϊκού νόμου: αυτοί που θα κατανοήσουν αυτά τα πράγματα θα νικήσουν ακόμη και αν μείνουν μόνοι. Εκείνοι που δεν θα τα κατανοήσουν θα ηττηθούν."



Ο Ρουμάνος εθνικιστής μας εξηγεί τα πνευματικά θεμέλια του αγώνα: έθνος και θεός. Η συνείδηση ότι το άτομο αποτελεί ένα στιγμιότυπο της μεγάλου συνόλου κοινής καταγωγής, του δίνει δύναμη να αγωνίζεται για την διαιώνισή του. Παράλληλα, είναι απαραίτητη μια μεταφυσική διάσταση στον αγώνα, η οποία θα διαπερνά την ψυχή και θα προσδίδει πάθος, θάρρος και αυταπάρνηση. Η θρησκευτική πίστη αποτελεί την σημαντικότερη μεταφυσική παράμετρο που μεταβάλλει...
πλήρως τον άνθρωπο, αναδεικνύοντας όλες τις ψυχικές του δυνάμεις, όταν χρειαστεί.

Τα λόγια του Κοντρεάνου για τον Θεό δεν προέρχονται απλά από τον θρησκευτικό χριστιανικό του ζήλο. Αποτελούν κάτι βαθύτερο. Ο μεταφυσικός παράγοντας είναι απαραίτητος για έναν αγωνιστή. Είναι αυτό που τον διαφοροποιεί από εκείνον που μετά από κάποιες στραβές θα αποσυρθεί με διάφορες "δικαιολογίες". Είναι αυτό που δημιουργεί τον ψυχικό σύνδεσμο σε μια ομάδα ατόμων, που αν δεν υπάρχει η αποσύνθεση είναι εύκολη. Ο μεταφυσικός παράγοντας, με κορυφαίο τη θρησκεία, αποτελεί τον καταλύτη που μετατρέπει τον αγώνα σε αυτοσκοπό. Συνεπώς, κατά τον Κοντρεάνου, ο αγώνας είναι υπέρ του έθνους, με την ανώτερη αρχή να είναι το θείο.


Αφιερωμένο στην προ ημερών επέτειο του θανάτου του ήρωα.

2 σχόλια:

  1. Εύγε Διαχειριστή για την ωραία ανάλυση της φράσης του Κοντρεάνου,αλλά και για το ότι δεν ξεχάσατε την κορυφαία αυτή προσωπικότητα και τη δολοφονία της από τους "περιούσιους" αποτυχημένους κτηνοτρόφους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαχειριστά πώς γίνεται να υποστηρίζεις σε τέτοια θέματα τον κοντρεανου ,όποιος ένωσε τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό ,τον οποίο δεν (μεχρι πρότινος τουλάχιστον) ασπαζεσαι, με τον Εθνικισμό (και όχι τον εθνικοσοσιαλισμό). Μπερδεύομαι... Εκτος και αν απλως τα δικά του λογια περι Θεού προσπαθείς να τα εντάξεις σε γενικότερο πλαίσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.