Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Η φυλετική ομορφιά των γυναικών

Ο Γερμανός γυναικολόγος Carl Heinrich Stratz, γεννηθείς στην Οδησσό, μελέτησε το γυναικείο σώμα από ανατομικής, αλλά και αισθητικής άποψης. Αξιοποιώντας το φωτογραφικό υλικό που είχε συγκεντρώσει, καθώς και συνεισφορές φίλων, παρουσίασε έργα που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο αναγνωστικό κοινό, σημειώνοντας πολλές εκδόσεις. Ένα από τα βιβλία που εξέδωσε ήταν το "Die Rassenschönheit des Weibes", στο οποίο μελετά το γυναικείο σώμα λαμβάνοντας υπόψη τις φυλετικές διαφορές στο σώμα, αλλά και στην αντίληψη περί γυναικείας ομορφιάς.

Η άποψη του Stratz για την γυναικεία ομορφιά συνδεέται στενά με την έννοια της φυλής. Σύμφωνα με τον Stratz, κάθε άνθρωπος έχει δυο ζωές, μία σαν άτομο και μία σαν μέλος της φυλής. Η γυναικεία ομορφιά σχετίζεται με την φυλή, την οποία όριζε ως "κοινές κληρονομικές ιδιότητες συγκεκριμένης σωματικής και πνευματικής υπόστασης".

Αρχικά διακρίνονται οι φυλές στον άνθρωπο και παρουσιάζονται τα βασικά φυλετικά τους γνωρίσματα. Ακολουθεί ένα κεφάλαιο για το γυναικείο ιδεώδες κάθε φυλής, όπου αξιοποιούνται οι ιστορικές απεικονίσεις του γυναικείου σώματος σε διάφορους πολιτισμούς του κόσμου. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το γυναικείο σώμα στις διάφορες φυλές του ανθρώπου.

Το βιβλίο είναι έντονα εικονογραφημένο. Οι φωτογραφίες είναι σε διάφορες πόζες, δείχνοντας πάντα σεβασμό στη γυναίκα. Δείτε κάποιες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες:

Europid, Mediterranid
Australid
Mongolid, Satsuma?
Negrid
Mongolid, Polynesid

Ποια από τις παραπάνω σας φαίνεται ομορφότερη; Λέτε η φυλή να είναι ο βασικός παράγοντας της προτίμησής σας;

Το βιβλίο περιλαμβάνει εκατοντάδες φωτογραφίες από γυναίκες σε όλον τον κόσμο, ταξινομημένες ανά χώρα ή περιοχή. Πολλές είναι χωρίς ενδύματα, ώστε να αποτυπώνεται η μορφολογία του σώματος. Κάποιες συνοδεύονται από ανατομικά διαγράμματα.

Ένα δείγμα εξ αυτών:

Negrito
Nordic, βόρεια Γαλλία
Choshu, Ιαπωνία
Melanid, Σρι Λάνκα

Με και χωρίς ενδύματα: Zulu και Ιταλίδα.



Ανατομικά διαγράμματα:




Μεταξύ των ανατομικών παρατηρήσεων του Stratz βρίσκουμε π.χ. ότι οι γυναίκες του μογγολικού κλάδου έχουν πιο κοντά άκρα σε σχέση με το πρότυπο ομορφιάς των Ευρωπαίων. Από την άλλη, οι νέγρες έχουν πιο μακριά άκρα σε σχέση με τις Ευρωπαίες. Τέτοιες και άλλες μορφολογικές παρατηρήσεις συνοδεύουν τις φωτογραφίες και τα διαγράμματα, ώστε να γίνουν αντιληπτές οι φυλετικές διαφορές, οι οποίες δημιουργούν διαφορές στο στυλ και στην έκφραση.

Ως επιστέγασμα, στο τέλος του βιβλίου δίνεται ένας φυλετικός χάρτης του κόσμου σχεδιασμένος από τον Gustav Fritsch. Ο Stratz εξέδωσε και άλλα βιβλία με μεγάλη εκδοτική επιτυχία για την γυναικεία ομορφιά και το παιδικό σώμα.

Ο Stratz αποτέλεσε έναν από τους πιο επιτυχημένους εκλαϊκευτές της φυλετικής συνειδητοποίησης, χωρίς όμως να αποκλίνει από τα επιστημονικά πλαίσια. Το έργο του αναδύει ομορφιά και αρμονία, τονίζοντας παράλληλα την βαθύτερη αιτία των μορφολογικών διαφορών στις γυναίκες του κόσμου. Όποιος άνδρας δει τις εικόνες των γυναικών θα καταλάβει μέσα του ότι η αντίληψη περί ομορφιάς συνδέεται με τη φυλή.

18 σχόλια:

  1. Εκτός από τις Ευρωπαίες μόνο κάτι Γιαπωνέζες βλέπονται.Οι άλλες είναι σαν πίθηκοι,πραγματικά.Και μερικές Ινδές είναι ωραίες αλλά δεν είδα καμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συνδυασμος Γιαπωνεζων με μεσογειακους δινει συχνα εξαιρετικα αποτελεσματα ομορφιας.

      Διαγραφή
    2. Ε, κάτι θα ξέρει από τέτοιους γύφτους η οικογένειά σου.

      Διαγραφή
  2. Μα Πόσο όμορφες είναι οι Μεσογειακές !

    ..αλλα εμείς έχουμε γεμίσει με βλάχες με τετράγωνα κεφάλια και βριλλ εξ ανατολάς

    Και Οι Αλπικές ωραίες είναι και στρουμπουλες αλλα βγάζουν μπούλιδες απογόνους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεμισαμε με βλαχες με τετραγωνα κεφαλια γιατι οπως εχει μαλλιασει η γλωσσα μας να το λεμε εδω μεσα οι εναπομειναντες Μεσογειακοι εν Ελλαδι εχουν παψει να αναπαραγωνται για τους γωνστους λογους....Αρα περιμενε να δεις σε μερικες δεκαετιες τι θα εχει απομεινει απο την λεγομενη "μεσογειακη Ελληνιδα"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτή στην δευτερη εικόνα είναι και πολύ κάυλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω παντως ψηφιζω ιταλιδα....Υπερεχει παρασαγγας των υπολοιπων (με η χωρις ρουχα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως, οι φωτογραφίες του Stratz είναι και τόσο ακριβείς.

    Η "μεσογειακή" πρέπει να είναι Ινδή.
    Η "νορδική" είτε είναι αλπική, είτε έχει και αλπική επίδραση.

    Ενώ η Ιταλίδα, είναι τυπικά αλπική με μεσογειακή επιρροή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτος απο ασχετος εισαι και αλλαζων.
      Η Μεσογειακη ειναι σαν προτομη αρχαιας ελληνιδας. Τι ινδη και παπαριες.

      Διαγραφή
    2. Είμαι "αλλαζών" κι "άσχετος" επειδή γράφω κάτι που θα έπρεπε να έχετε προσέξει;
      Η γυναίκα αυτή κατηγοριοποιείται κατά πάσα πιθανότητα στον βόρειο ινδικό τύπο (όπως απαντάται μάλιστα στις δυτικές Ινδίες) κι όχι στον μεσογειακό. Κάνε μια προσπάθεια, να προσέξεις τις επιμέρους (καθώς κι αυτός ο τύπος είναι δολιχοκέφαλος) αλλά χαρακτηριστικές διαφορές που βρίσκονται στο σχετικά μεγαλύτερο πλάτος της μύτης και στο υπερόφρυο, ειδικότερα στο σχηματισμό των φρυδιών.
      Κι εν πάση περιπτώσει, αν δεν μπορείς ούτε κι με αυτό, τότε δώσε βάση στην εικόνα γενικότερα, τα στολίδια και τον τρόπο που τα φοράει.

      Παραδείγματα του βόρειου ινδικού που μπορεί να βοηθήσουν:

      http://oi47.tinypic.com/986045.jpg
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Neha_Sharma_at_the_Promo_launch_of_'Jayanta_Bhai_Ki_Luv_Story'_07.jpg

      Διαγραφή
    3. Ο βορειοινδικος λεγομενος τυπος ειναι οι βραχμανες οι οποιοι καταγονται απο Ελληνες αποικους απο παναρχαια χρονια. Ειναι Λευκοι και καμμια σχεση με τους αυστραλοειδεις ινδους εχουν. Ειπες ειναι ινδη, οχι οτι ανηκει στον βορειοινδικο τυπο, ο οποιος ειναι ΛΕΥΚΟΣ τυπος και μαλιστα κατα κυριο λογο μεσογειακο παρακλαδι.

      Διαγραφή
    4. Ούτε λευκός είναι, ούτε και μεσογειακό παρακλάδι. Προφανώς κι έχει κάποια κοινή καταγωγή με τους δολιχοκέφαλους Ευρωπαίους, καθώς και είναι αποτέλεσμα της επιρροής τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.
      Αφενός, υπάρχει και συμμετοχή δραβίδων κι άλλων πληθυσμών η οποία διαφοροποιεί τους Ινδούς δολιχοκέφαλους από τους Ευρωπαίους. Για του λόγου το αληθές, μια πιο μεσανατολική εκδοχή τους, είναι και ο δολιχοκέφαλος αραβικός φαινότυπος.
      Αφετέρου, ο Stratz μάλλον κακώς αναφέρει πως η εν λόγω γυναίκα είναι μεσογειακή. Αν τώρα, επιμένεις πως ...μοιάζει με "προτομή αρχαίας Ελληνίδας", επαναλαμβάνω πως υπάρχει σαφής διαφορά στο ρινικό πλάτος και το υπερόφρυο. Από όσα μπορούμε να δούμε στη φωτογραφία, το μέτωπο αυτής της γυναίκας είναι στρογγυλό και τα φρύδια της πολύ μακριά, κοντεύουν να φτάσουν στο αυτί της. Μια σύγκριση με την Ιταλίδα, που όντως μοιάζει με άγαλμα, είναι αρκετή.

      Διαγραφή
    5. Δεν την κόβω για ιδιαίτερα ινδή αλλά υπάρχουν μερικοί και μερικές του Bollywood που φέρνουν προς λευκούς. Μερικές μάλιστα είναι 10/10, πιο πολύ για τπτ μουνιά από τον καύκασο τις περνάς παρά για δραβίδες.

      Βέβαια αυτοί είναι κάτω απ'το 1% της ινδίας.

      Διαγραφή
  7. Πέρα από τις τρεις λευκές και τη μία Γιαπωνέζα,οι άλλες μου προκάλεσαν καταρράκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειναι αυτονοητο οτι θα προτιμησεις την δικια σου φυλη,απ'την αλλη δε νομιζω οτι οι παραπανω κυνηγοσυλλεκτριες νεγριτος κτλπ ξερουν απο καλλωπισμο,ας ειμαστε αντικειμενικοι ολες οι φυλες εχουν ομορφα ατομα,αυτο που αλλαζει ειναι αντιληψη καποιου αναλογα με τα δικα του συνηθισμενα και το ποσοστο "ομορφων"ατομων ανα ομαδα κατι που δεν ειναι μετρησιμο.Ειναι σαφης ο διαχωρισμος εδω περα οτι αριστοκρατικο στυλ=ομορφια,η ομορφια στη φυση ειναι ενα τυχαιο γεγονος,μεγαλυτερη σημασια γι'αυτη μαλλον εχει η αναπαραγωγη οποια κι αν ειναι τα κριτηρια επιλογης,υποκειμενικη λοιπον η ομορφια(και για τα δυο φυλα)αλλα μιλωντας για την γυναικα υπαρχουν πολλα ακομα "οπλα" για να προωθησει τα γονιδια της.Οτι ειναι ωραιο αισθητικα στο ματι,απλα ειναι..μεχρι εκει,απο'κει και περα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την Ζουλού την φόρτωνα ΑΝΕΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.