Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Οι φυλετικοί τύποι της Μέσης Ανατολής

Ο Ολλανδός νευρολόγος και ανθρωπολόγος Ariëns Kappers αφιέρωσε μεγάλο μέρος της επιστημονικής του καριέρας στην μελέτη της ανθρωπολογίας της Μέσης Ανατολής. Καρπός των προσπαθειών του ήταν το βιβλίο "An introduction to the anthropology of the Near East in ancient and recent times" , τα βασικά στοιχεία του οποίου βρίσκουμε σε περίληψη στο περιοδικό L'Anthropologie. Σκοπός του βιβλίου είναι η συνθετική αποτίμηση της φυλετικής σύνθεσης των λαών της Μέσης Ανατολής. Μελετώντας κατά βαση τους ζώντες πληθυσμούς, κάνει παρατηρήσεις και για την ιστορία και την προϊστορία των λαών της περιοχής.

Θα επικεντρώσουμε στους φυλετικούς τύπους που περιγράφει ο Kappers. Ας τους δούμε με τη σειρά:...

1) Αρμενοειδής (arménoïde), ο οποίος συνδέεται κυρίως με τους Τούρκους της Ανατολίας, Αρμένιους, Λιβανέζους, Ασσυρίους, Αλεβίτες και Δρούζους. Είναι βραχυκέφαλος, με κεφαλικό δείκτη περίπου στο 86 και υψίκρανος. Ιστορικά, βρίσκονταν στην περιοχή ήδη από το 2000 π.Χ., υπετάχθη στους Χετταίους και απετέλεσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της αυτοκρατορίας των Χετταίων.

2) Οριενταλικός (asiatique méditerranéen), τον οποίο βρίσκουμε στην Παλαιστίνη, περιλαμβάνει τους Βεδουίνους και συνδέεται με τους αρχαίους Φοίνικες. Είναι δολιχοκέφαλος, με κεφαλικό δείκτη περίπου 76-77 και προτεταμένο ινίο.

3) Τουρανικός (scytho-iranien), τον οποίο βρίσκουμε σποραδικά σε Κούρδους, στο Αζερμπαϊτζάν και σε μέρος του πληθυσμού του Ιράν. Η κυριότερη συγκέντρωσή τους βρίσκεται στο Τουρκεστάν, ενώ ιστορικά συνδέονται με τους Σκύθες. Είναι δολιχοκέφαλοι που τείνουν προς μεσοκεφαλία, με κεφαλικό δείκτη 78-79 και εμφανίζει ελαφρά μογγολικά γνωρίσματα στο πρόσωπο.

4) Καυκάσιος (géorgien), ο οποίος έχει το κέντρο της κατανομής του στον Καύκασο, αλλά εντοπίζεται επίσης στο Κουρδιστάν και στο βορειοδυτικό Ιράν. Είναι μεσο-βραχυκέφαλος, με κεφαλικό δείκτη περίπου στο 80-82.

5) Ιρανικός (indo-persan), ο οποίος υπάρχει σε όλο το Ιράν και δυτικά φτάνει μέχρι την Ινδία. Έπαιξε βασικό ρόλο στην αρχαία ιστορία της Ανατολής. Ανατολικά τον βρίσκουμε μέχρι την Μικρά Ασία και νότια μέχρι το νότιο Ιράκ. Κατά τον Kappers αυτοί ίδρυσαν την αυτοκρατορία των Χετταίων και βεβαίως την Περσική.

2 σχόλια:

  1. Οι Σκύθες ήταν Τουρανικοί;Δε λέγαμε ότι οι Σκύθες ήταν κυρίως Κρομανοειδείς,αφού λέγεται ότι ήταν κοκκινομάλληδες;
    Επίσης ο Τουρανικός,δεν είναι ο αντιπροσωπευτικός τύπος των,ας πούμε,αυθεντικών τούρκων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ονοματολογία που επέλεξε ο εκάστοτε ανθρωπολόγος για τους φαινότυπους που διαπίστωσε σε μια συγκεκριμένη περιοχή διαφέρει και δεν ταυτίζεται απόλυτα με τους φαινότυπους αυτούς. Αν πρόσεξες δηλ, επισημαίνεται μέσα στο άρθρο πως ο Kappers αναφέρεται στους σύγχρονους πληθυσμούς κι όχι στους αρχαίους άσχετα αν τα ονόματα παραπέμπουν προς τα εκεί.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.