Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Συγκριτική ανθρωπολογία Σερβίας-Κροατίας-Σλοβενίας

O Σλοβένος ανθρωπολόγος Božo Škerlj υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της ανθρωπολογίας των δυτικών Βαλκανίων. Διεξήγαγε πολλές μελέτες στην περιοχή, βοηθώντας στην ανθρωπολογική κατηγοριοποίηση των κατοίκων της. Μελέτη του που παρουσιάζεται στο περιοδικό L'Anthropologie υπό τον τίτλο "Contribution à l'anthropologie des Yougoslaves" εξετάζει συγκριτικά την ανθρωπολογία Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων στα εδάφη της τότε Γιουγκοσλαβίας. Μάλιστα για την ίδια μελέτη υπάρχουν δύο ξεχωριστές παρουσιάσεις στο περιοδικό, των Γάλλων ανθρωπολόγων Verneau και Montandon.

Σε γενικό πλαίσιο, οι κάτοικοι της όλης περιοχής έχουν κατά μέσο όρο υψηλό ανάστημα, είναι...
βραχυκέφαλοι με μέσο κεφαλικό δείκτη 84,6 και έχουν κυρίως με σκούρα μαλλιά. Ο Škerlj όμως προβαίνει σε μια σύγκριση των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων της χώρας. Για τον σκοπό αυτό έλαβε μετρήσεις σε 11 Σέρβους, 21 Κροάτες και 20 Σλοβένους.

Ως προς το ανάστημα, τα αποτελέσματα είναι παρόμοια. Ως προς τη μορφή του κεφαλιού, προκύπτει ότι οι Κροάτες έχουν λίγο πιο μακρύ κεφάλι προς τα πίσω σε σχέση με τους άλλους δύο λαούς. Το πλάτος του κεφαλιού είναι πιο μεγάλο στους Σέρβους, έπονται οι Σλοβένοι και με πιο στενό κεφάλι οι Κροάτες. Αυτά αποτυπώνονται και στην παρακάτω κατανομή του κεφαλικού δείκτη:


Προκύπτει ότι η Κροατία έχει περισσότερους δολιχοκέφαλους, ενώ και οι υπερβραχυκέφαλοι είναι λιγότεροι. Από την άλλη, οι Σέρβοι είναι κατά κανόνα υπερβραχυκέφαλοι, ενώ οι Σλοβένοι απλώς βραχυκέφαλοι.

Ως προς τον χρωματισμό, οι Σλοβένοι έχουν τα πιο ανοιχτά γνωρίσματα και οι Σέρβοι τα πιο σκούρα.

Ο Škerlj θεωρεί ότι οι πιο τυπικοί κάτοικοι της τότε Γιουγκοσλαβίας είναι οι Σέρβοι, που πλησιάζουν πιο πολύ στον Διναρικό τύπο. Και οι τρεις λαοί βέβαια είναι πλειοψηφικά Διναρικοί, όμως οι Κροάτες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη Μεσογειακή (στα παράλια) ή Κρομανοειδή επίδραση που αυξάνει τον κεφαλικό δείκτη, ενώ οι Σέρβοι είναι τυπικά υπερβραχυκέφαλοι Διναρικοί.

10 σχόλια:

  1. Θα ηθελα να θεσω ενα ερωτημα στον διαχειριστή αλλα και στους αναγνωστες του ιστολογιου.Δεν αφορά συγκεκριμένα το θέμα της ανάρτησης αλλα έχει γενικό χαρακτήρα.Είναι ένα βασικό επιστημονικο-φυλετικό ερώτημα.Κατα πόσο η φυλετική μίξη έιναι θετικη?Έχοντας τις τελευταίες μέρες ακούσειπολλους βιολόγους να αναφέρονται πολλες φορές οτι ειναι και ΑΝΑΓΚΑΙΟ,θέλω να ρωτήσω ποια είναι τα δικά μας επιστημονικά αντιεπιχειρήματα στους ισχυρισμούς ότι 1)η φυλετική επιμιξία δημιουργεί ανθεκτικότερους οργανισμούς έναντι των ιών,2)ότι παρατηρείται συχνά στο ζωικό βασίλειο και 3) ΌΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΆ ΈΧΕΙ ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΟ-ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΊΑ.Να σημειώσω οτι αυτά είναι επιχειρηματα βιολογων που ακουσα για το θεμα.Τι απανταμε εμείς ως φυλετιστές και τι έχουν να πουν οι φυλετιστές ανθρωπολογοι,βιολογοι και γεννετιστες?Δεν βρηκα σαφή απαντηση στο διαδικτυο και σε καποιο συγγραμα και για αυτο πηρα το θαρρος να ρωτησω το αγαπητο"φυλετικα".Ευχαριστω!Νικος 88!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://fyletika.blogspot.gr/2013/06/blog-post_17.html

      Εδώ θα βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις.

      Διαγραφή
    2. Επίσης,διάβασε κι εδώ :

      http://fyletika.blogspot.gr/2013/07/blog-post_23.html

      Διαγραφή
    3. Το χω διαβασει συναγωνιστη.Αλλα με το που ακουν αμερικανικη ΕΥΓΟΝΙΚΗ εταιρεια και για τα συμπερασματα της αμεσως ειναι τοσο προκατελλειμενοι που δεν θα δωσουν βαση.Η λεξη ΕΥΓΟΝΙΚΗ τους προκαλει,ουτε εγω ξερω τι.Για αυτο προσπαθησα να βρω πιο συγχρονες μελετες.Παντως ευχαριστω μονο και μονο που απαντησες.

      Διαγραφή
    4. Το τι προκαλεί στον κάθε κάφρο δεν πρέπει να σε νοιάζει.Αυτό που πρέπει να κρατήσεις είναι αυτές οι γραμμές του πρώτου άρθρου που σου παρέθεσα :

      ''Η φυλετική μίξη οδηγεί σχεδόν ανεξαιρέτως σε ανωμαλία λόγω του καταστροφικού συνδυασμού ασυμβίβαστων κληρονομικών παραγόντων και της διαλύσεως εξισορροπημένων γονιδιακών ενώσεων''.
      Αυτό και τίποτα άλλο και τους το έχεις βουλώσει.

      Διαγραφή
    5. Δυστυχως συγχρονες μελετες δεν υφιστανται αφου οποιαδηποτε προσπαθεια εμποδιζεται μεσω μη παραχωρησεως οικονομικων ευχερειων. Επισης, μη νομιζετε οτι οι επιστημονικες ερευνες ειναι καθαρα αντικειμενικες. Ειναι τοσο αντικειμενικες, οσο αυτος που τις χρηματοδοτησε.

      Σπουδαζω Φυσικες Επιστημες και γνωριζω οτι πεφτει πολυ ελεγχος σε ερευνες οι οποιες ειναι πολιτικως φορτισμενες. Οποτε μη ψαχνεις να πολεμησεις με την Αληθεια. Θα σε χαρακτηρισουν "γεματο μισος ρατσιστη" και θα χασεις.

      Αλλωστε, οποιος μισει την Αληθεια, θεωρει τα λογια Αληθειας ως λογια Μισους.

      Διαγραφή
    6. Δεν εχεις αδικο σε αυτο συναγωνιστη.Αλλωστε και παλι πεσαν στην γνωστη παγιδα που πεφτουν οι αντιφυλετιστες.Παραδεχτηκαν την υπαρξη των φυλων εμμέσως.Εκει φτανει!

      Διαγραφή
    7. Η μπούρδα που ισχυρίζονται διάφοροι σχετικά με τη βιοποικιλότητα είναι ευφυολόγημα και δεν έχει πραγματικό επιστημονικό αντικείμενο.
      Το ίδιο το εύρος που έχει μια "φυλή", όπως την εννοούμε, συμπεριλαμβάνει όση "ποικιλία" έχει να προσφέρει η φύση. Και για να το θέσουμε διαφορετικά, όλοι οι "λευκοί" ανήκουν στην ίδια ομάδα ανθρώπων που ήλθαν στον Ευρωπαϊκό χώρο και στη συνέχεια διαφοροποιήθηκαν μεταξύ τους με την πάροδο των ετών, όσο ακριβώς χρειαζόταν για να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν. Οι άνθρωποι αυτοί, έζησαν για δεκάδες χιλιάδες χρόνια δίχως να επιμειχθούν με άλλες φυλές (παρά μόνο στο βαθμό που αυτό συνέβη κι είναι γνωστό). Αν λοιπόν η προϋπόθεση της "βιοποικιλότητας" δεν ικανοποιούταν, απλά δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν παρά μόνο κανά δυο αιώνες πριν εκφυλιστούν εντελώς.

      Διαγραφή
    8. ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ...Εννοειται συναγωνιστη.Ειδικα στις οικονομικες επιστημες που ειμαι πτυχιουχος υπαρχει ενα απιστευτα σιχαμενο πνευμα φιλελευθερισμου και καπιταλισμου,στο οποιο πρεπει να συμβαδισεις,εφοσον εισαι οικονομολογος.Εκει να δεις ψευτικες προσομοιωσεις και case studies.Νικος 88!

      Διαγραφή
  2. θα ηθελα επισεις να προσθεσω οτι σε αναμικτα ζευγαρια με ευρωπαιο πατερα και ασιατισσα η μαυρη μητερα συνηθως γινεται καισαρικη τομη διοτι το βρεφος τεινει να εχει εξ αιτιας του λευκου πατερα περιμετρο μεγαλυτερη κεφαλης απο οτι εχει σχεδιαστει η στενη λεκανη της νεγρας η μογγολοειδης μητερας να γεννα.Αρα η μιξη φυλων ειναι αφυσικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.