Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Η ανθρωπολογία της Βόρειας Κίνας

Ο Ρώσος ανθρωπολόγος Sergei Mikhailovich Shirokogorov διεξήγαγε μία λεπτιμερή μελέτη για την ανθρωπολογία της βόρειας Κίνας. Ο Shirokogorov μετέβη στην Κίνα για επαγγελματικούς λόγους, όμως λίγο αργότερα επικράτησαν οι εβραιομπολσεβίκοι στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να μην ξαναγυρίσει ποτέ στην πατρίδα του. Στην Κίνα μελέτησε τους πληθυσμούς στο βόρειο τμήμα της χώρας, με επίκεντρο τη Μαντζουρία. Η σημαντικότερη μελέτη του δημοσιεύτηκε από την Royal Asiatic Society σε άρθρο με τίτλο "Anthropology of Northern China".

Το δείγμα της μελέτης συνίστατο από Κινέζους, Μαντσού, Κορέατες, Tungu και άλλους λαούς της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Κίνας. Αναφέρονται κάποια γεωγραφικά και εθνολογικά στοιχεία, πριν περάσει στην ανθρωπολογία. Γίνεται λόγος για τις προηγούμενες μελέτες στην περιοχή και έπειτα παρουσιάζονται οι λεπτομερείς ανθρωπολογικές μετρήσεις.

Ως προς το ανάστημα, στην βόρεια Κίνα, στις επαρχίες κοντά στο Πεκίνο, οι κάτοικοι έχουν μέτριο προς υψηλό ανάστημα, αλλά στη Μαντζουρία...
το ανάστημα πέφτει ελαφρά, ενώ στους Tungu το ανάστημα πλησιάζει προς το χαμηλό. Η διζυγωματική διάμετρος και η διάμετρος του σαγονιού είναι μεγαλύτερη όσο πάμε προς τη Μαντζουρία και την Κορέα.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 80,17 όμως η κατανομή δείχνει έντονη ανομοιογένεια. Η πλειοψηφία είναι ήπια δολιχοκέφαλοι, όμως υπάρχει και σημαντικό ποσοστό βραχυκέφαλων. Στη Μαντζουρία και την Κορέα ο κεφαλικός δείκτης βρίσκεται κοντά στο 83,5 αλλά στις επαρχίες πέριξ του Πεκίνου ο κεφαλικός δείκτης πιάνει δολιχοκεφαλία. Στους μογγόλους που βρίσκουμε και σε άλλες περιοχές πιο βόρεια της Κίνας, υπάρχουν κάποιοι βραχυκέφαλοι και κάποιοι μεσοκέφαλοι. Η γεωγραφική κατανομή του κεφαλικού δείκτη, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, υποδεικνύει τα φυλετικά στοιχεία που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή. Πίνακες με τον μέσο κεφαλικό δείκτη ανά περιοχή και λαό:



Όλοι οι μελετηθέντες λαοί είναι ευρυπρόσωποι, κάποιοι αγγίζουν την μεσοπροσωπία. Η μέτρηση λογικά επηρεάζεται από την υψηλή διζυγωματική διάμετρο, που αποτελεί το πλάτος του προσώπου. Ο ρινικός δείκτης δεν έχει μετρηθεί σωστά, εφόσον τα αποτελέσματα είναι υπερβολικά υψηλότερα από αυτά άλλων ανθρωπολόγων, που βρίσκουν μεσόρρινους τους κατοίκους της περιοχής.

Ο χρωματισμός δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις μεταξύ των λαών αυτών. Το χρώμα των μαλλιών στη Μαντζουρία δεν είναι τόσο μαύρο όσο στην νοτιότερη βόρεια Κίνα, ενώ και το χρώμα του δέρματος χάνει λίγο από την απόχρωση του κίτρινου, τείνοντας προς το λευκό όσο πάμε βορειότερα. Επίσης, οι Κινέζοι έχουν ελάχιστη τριχοφυΐα, οι Κορεάτες λίγο περισσότερη.

Στη συνέχεια ο Shirokogorov προσπαθεί να εξάγει τους ανθρωπολογικούς τύπους που απαρτίζουν τον πληθυσμό της βόρειας Κίνας με τη βοήθεια στατιστικής και διαγραμμάτων. Βρίσκει τέσσερις τύπους Α-Δ, τους οποίους θα αντιστοιχίσουμε με τους γνωστούς μας φυλετικούς τύπους. Αρχικά, υπάρχει ένας ήπια δολιχοκέφαλος τύπος με μέτριο προς υψηλό ανάστημα που κατοικεί στις επαρχίες πέριξ του Πεκίνου και αντιστοιχεί στον τύπο North Sinid. Επίσης οι δυο συγγενείς βραχυκέφαλοι τύποι Tungid και Chosonoid, ο δεύτερος υποτύπος του πρώτου στην Κορεατική χερσόνησο. Έχουν μέτριο προς χαμηλό ανάστημα και έντονα ζυγωματικά. Τέλος υπάρχει ένας τύπος που εντοπίζεται συνήθως σε μη εθνικά Κινεζικούς πληθυσμούς και τείνει δολιχοκέφαλος και με λίγο πιο λεπτή μύτη και λογικά αντιστοιχεί στον Siberid.

Ο συγγραφέας βάσει των ανθρωπολογικών ευρημάτων καταλήγει σε διάφορα συμπεράσματα σχετικά με την ιστορία και την εθνολογία της περιοχής. Εμείς να ξεχωρίσουμε ότι οι Μαντσού, δηλαδή οι κάτοικοι της Μαντζουρίας, διαφέρουν φυλετικά από τους εθνικά Κινέζους και πιθανότατα αυτό αποτελεί βασική αιτία της διαφορετικής ιστορικής πορείας Μαντσού και Κινέζων, παρότι σήμερα είναι πλέον πολίτες της ίδιας χώρας. Οι Κορεάτες έχουν συγγένεια με τους Μαντσού, ενώ στην περιοχή εντοπίζονται και άλλα μογγολικά στοιχεία από τη Σιβηρία.

2 σχόλια:

  1. Ασχετο. Η Στελλα κοστωπουλου ειναι Οριενταληκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ακριβώς. Και φαίνεται να έχει ισχυρή Αρμενοειδή επίδραση.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.