Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η σιλουέτα του προσώπου ως φυλετικό γνώρισμα

Μια πρωτοποριακή μελέτη σχετικά με την σιλουέτα του ανθρώπινου προσώπου πραγματοποίησαν τρεις Βρετανοί επιστήμονες του Ανθρωπολογικού Τμήματος του Galton Laboratory, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός μας Karl Pearson. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biometrika σε άρθρο με τίτλο "On the Importance of the Type Silhouette for Racial Characterisation in Anthropology". Εξετάζει την σιλουέτα του ανθρώπινου προσώπου-κεφαλιού, όπως φαίνεται σε προφίλ, αξιολογώντας την ως προς τις πληροφορίες που μπορεί να μας δώσει για την φυλετική ταξινόμηση.

Οι συγγραφείς περιγράφουν λεπτομερώς την επίπονη τεχνική που ακολούθησαν από πλευράς φωτογράφισης του δείγματος, αλλά και από πλευράς οριοθέτησης των οροσήμων του προσώπου ώστε να σχεδιαστεί σωστά το περίγραμμα της μορφής. Οι φωτογραφίες πρέπει να λαμβάνονται στην σωστή απόσταση και με το κατάλληλο φόντο, ώστε οι φωτογραφίες να μπορούν να είναι συγκρίσιμες και να μπορούν να εξαχθεί ορθά το περίγραμμα. Τα ορόσημα του προσώπου πρέπει να επιλεγούν με τέτοιο τρόπο ώστε η σιλουέτα να είναι πλήρης.

Εξήχθησαν οι σιλεουέτες από τρεις σειρές φωτογραφιών. Μία από 100 νέγρους της δυτικής Αφρικής και δύο από Άγγλους φοιτητές, 50 άνδρες και 50 γυναίκες, αντίστοιχα. Οι σιλουέτες δίνονται στις επόμενες εικόνες:


-  100 νέγροι από τη Δυτική Αφρική:



-  50 Άγγλοι αριστερά & 50 Αγγλίδες δεξιά



Οι σιλουέτες ανδρών και γυναικών εμφανίζουν κάποιες διαφορές, όπως οι εν γένει μικρότερες απόλυτες διαστάσεις του κεφαλιού, το μικρότερο ύψος προσώπου και το κοντύτερο πηγούνι στη γυναίκα. Πλην των μικροδιαφορών λόγω σεξουαλικού διμορφισμού, εν γένει η φυσιογνωμία είναι παρόμοια, κάτι αναμενόμενο εφόσον μιλάμε για άτομα φυλετικώς παρόμοια.

Εμφανείς διαφορές εντοπίζουμε αν συγκρίνουμε τη σιλουέτα των νέγρων της δυτικής Αφρικής με τη σιλουέτα των Άγγλων. Στους Άγγλους βλέπουμε πιο έντονα υποερόφρυα τόξα από ότι στους νέγρους. Κατηφορίζοντας, οι νέγροι έχουν βυθισμένη τη ρίζα της μύτης, η οποία προεξέχει λίγο από το πρόσωπο. Αντιθέτως, στους Άγγλους η μύτη προεξέχει έντονα και η ρίζα της βρίσκεται ψηλά. Η σιλουέτα του νέγρου έχει προτεταμένα και παχιά χείλη, ενώ είναι εμφανής και ο προγναθισμός. Αντιθέτως οι Άγγλοι έχουν πιο λεπτά χείλη που δεν προεξέχουν και είναι ορθόγναθοι. Και οι δυο είναι δολιχοκέφαλοι, αν και με διαφορετικό περίγραμμα. Επίσης, οι Άγγλοι έχουν μακρύτερο πρόσωπο από τους νέγρους.

Οι νέγροι της δυτικής Αφρικής αντιστοιχούν στον δολιχοκέφαλο και συνήθως μεσοπρόσωπο φυλετικό τύπο Sudanid, ενώ οι Άγγλοι μάλλον στους δολιχοκέφαλους λεπτοπρόσωπους Ατλαντοειδή και Νορδικό. Ενδιαφέρον θα είχε να εξετάζονταν και ένας βραχυκέφαλος πληθυσμός, όπου η διαφορά στη σιλουέτα θα ήταν επίσης εμφανής.

Η μελέτη καταλήγει επισημαίνοντας την αξία της μελέτης της σιλουέτας για τον εντοπισμό ανθρωπολογικών διαφορών.

16 σχόλια:

  1. η βυθισμένη τη ρίζα της μύτης, η οποία προεξέχει λίγο από το πρόσωπο θυμίζει μουσούδα ζώου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ονομάζεται χαμηλή ρινική γέφυρα, κι όντως μια καθίζηση σε αυτό το βαθμό, είναι κάτι το άσχημο. Ειδικά όταν συνοδεύεται από εξίσου δυσανάλογα ρουθούνια.

      Διαγραφή
  2. Ρε παιδιά ο Trump νορδικός δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά μεσοκέφαλος είναι, ως Νορδικός-Βαλτικός.

      Διαγραφή
    2. http://d3bxta0i1wccz2.cloudfront.net/wp-content/uploads/2016/07/03230541/4-young-trump.jpg

      Διαγραφή
  3. H μάρα ζαχαρέα σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκει;
    http://www.tlife.gr/files/Image/NEWS/2015/IOUNIOS/12-06/zaxarea2.jpg
    Έχει κάτι περίεργο το πρόσωπο της που δεν μπορώ να το προσδιορίσω, δυστυχώς δεν βρήκα φωτογραφία προφίλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα και μία σαν προφίλ

      http://www.tlife.gr/files/Image/NEWS/2015/FEBRUARY/20-02/rousopoulos/8.jpg

      Διαγραφή
    2. Αρμενοειδής με Κρομανοειδή επίδραση.

      Διαγραφή
    3. το σχόλιο μου γιατί διαγράφηκε ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να στείλω κι άλλες φωτογραφίες. Ελλην μπορείς εσυ μήπως να με βοηθήσεις;

      Διαγραφή
    4. Καλα ο Κωνσταντινουπολιτης οτι να ναι ξανα , που ειδε αρμενοειδης την Μαρα Ζαχαρεα μονο ο ιδιος ξερει.

      Αλπικη-Μεσογειακη με Διναρικη Επιδραση ειναι φιλε

      Διαγραφή
    5. "Αλπικη-Μεσογειακη με Διναρικη Επιδραση".Ότι να ναι.
      Full Κρομανιόν χαρακτηριστικά,Μεσογειακή-Αλπική λέει ο άλλος.Και όντως έχει μικρή Αρμενοειδής επίδραση,άρα δίκιο είχε ο Κωνσταντινουπολίτης.

      Διαγραφή
    6. Αντε βρε ολοι οι ασχετοι γραφετε εδω μεσα , την κοντοστουπα Μαρα Ζαχαρεα την εκανες Κρομανοειδη. Με τα βραχυκεφαλο κρανιο της.
      Φυσικα και εχει Αλπικη επιδραση

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα η Θωμαη Απέργη σε ποιο φυλετικο τύπο ανήκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρομανοειδής κατά κύριο λόγο, με μεσογειακή κι ίσως κάποια μικρότερη αλπική επίδραση. Με άτομα που αλλάζουν τα χαρακτηριστικά τους (όπως το πάχος των χειλιών και το σχήμα της μύτης) με τεχνητούς τρόπους, δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος. Το γενικότερο όμως σχήμα του κρανίου της είναι χαρακτηριστικά κρομανοειδές με έντονες γωνίες, δυνατά ζυγωματικά και σαγόνι.

      Διαγραφή
    2. Κρομανοειδης-Μεσογειακη με μαλλον Τουρανικη επιδραση στα ματια

      Διαγραφή
    3. Το χαρακτηριστικό αυτό που σχετίζεται με το αμυγδαλωτό σχήμα των ματιών, ονομάζεται "ψευδο-μογγολικό", ακριβώς γιατί ενώ δίνει μια τέτοια εντύπωση (η οποία πολλές φορές ενισχύεται από το μακιγιάζ των γυναικών) δεν έχει διαμορφώσει τους επικάνθους κατά τον τρόπο που έχουν οι τύποι που έχουν μογγολική επίδραση. Χαρακτηριστικότερό παράδειγμα παράδειγμα η Σοφία Λώρεν, αν και αλπικο-κρομανοειδής.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.