Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Ανθρωπολογική μελέτη της Φινλανδίας

O Σουηδός ανθρωπολόγος Bertil Lundam σκιαγράφησε την φυλετική ιστορία της Φινλανδίας σε άρθρο του στο περιοδικό Mankind Quarterly, με τίτλο "The anthropological study of Finland".

Αρχικά ο Lundman αναφέρεται στις ελάχιστες παλαιοανθρωπολογικές μελέτες που έχουν γίνει στην Φινλανδία. Τα λίγα σκελετικά υπολείμματα που βρέθηκαν στα νοτιοδυτικά της χώρας, προέρχονται από το 800 μ.Χ. περίπου και δείχνουν δολιχοκεφαλία και καλή σωματοδομή. Ωστόσο δύσκολα μπορούν να βγουν συμπεράσματα από τον περιορισμένο αριθμό κρανίων.

Στη συνέχεια, περνάμε στους προϊστορικούς και πρωτοϊστορικούς χρόνους, όπου ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι έχουν γίνει φυλετικές μετακινήσεις με αποτέλεσμα στην αρχή των ιστορικών χρόνων στη Φινλανδία, δηλαδή το 1200 μ.Χ., να έχει ήδη διαμορφωθεί η ανθρωπολογική διαφορά μεταξύ...
ανατολικής και δυτικής νότιας Φινλανδίας. Στα δυτικά παράλια κατοικούν απόγονοι Σουηδών, οι οποίοι εισήλθαν ως κατακτητές. Η κατανομή των Λαπώνων ήταν ευρύτερη κατά τον Μεσαίωνα, όμως με τον καιρό περιορίστηκαν στον βορρά.

Οι μετρήσεις του ιατρού F. Westerlund σε πολλές χιλιάδες Φινλανδούς στρατιώτες αποτέλεσαν το υλικό για την πρώτη εκτεταμένη ανθρωπολογική μελέτη της χώρας. Βρέθηκε ότι οι δυτικοί Φινλανδοί είναι πιο ψηλοί και λιγότερο βραχυκέφαλοι. Δεκαετίες αργότερα, ακολούθησαν μετρήσεις από την Ακαδημία Επιστημών, υπό τον ανατόμο Y. Kajava. Οι έρευνες των Westerlund και της Ακαδημίας έδωσαν μέσο ανάστημα των Φινλανδών μέτριο προς υψηλό. Ωστόσο, η κατανομή δέιχνει δύο αιχμές, μία με υψηλό ανάστημα και μία με εμφανώς χαμηλότερο. Μάλιστα η πρώτη αντιστοιχεί στους δυτικούς πληθυσμούς και είναι πιο κοντά στους ψηλούς Σουηδούς και η δεύτερη αντιστοιχεί στους ανατολικούς. Χάρτες δείχνουν ότι το ανάστημα πέφτει καθώς πάμε από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά.

Παρόμοια κατανομή έχει και ο κεφαλικός δείκτης, που είναι χαμηλός στα νοτιοδυτικά και αυξάνεται προς τα ανατολικά και ειδικά τα βορειοανατολικά όπου εμφανίζεται καθαρή βραχυκεφαλία. Τα ζυγωματικά είναι πιο πιεσμένα στα δυτικά, αυξημένα στα βόρεια και ποικίλουν στα ανατολικά. Ο χρωματισμός, σε μαλλιά και μάτια, είναι ανοιχτός σε όλη τη χώρα, με τον Λαπωνικό βορρά να έχει πιο σκούρα γνωρίσματα.

Συνεπώς, στη Φινλανδία υπάρχει εμφανής ανθρωπολογικά διαφορά μεταξύ δυτικών και ανατολικών περιοχών. Οι δυτικοί Φινλανδοί είναι πιο ψηλοί και δολιχοκέφαλοι, ενώ οι ανατολικοί είναι πιο κοντοί και με υψηλότερο κεφαλικό δείκτη. Φαίνεται ότι η χώρα κατοικείται από μεσο-δολιχοκέφαλους Κρομανοειδείς, κάτι που αποτυπώνεται και από τα έντονα ζυγωματικά στη χώρα, από Νορδικούς ειδικά στα δυτικά παράλια, οι οποίοι έχουν έρθει από τα εδάφη της σημερινής Σουηδίας, από Βαλτικούς στα ανατολικά που ρίχνουν το ανάστημα και αυξάνουν τον κεφαλικό δείκτη, καθώς και από Λάπωνες στον βορρά που επιπροσθέτως έχουν πιο σκούρο χρωματισμό.

8 σχόλια:

  1. Ο Φινλανδός Λουντ του Παναθηναϊκού ,έχει κάτι το λαπωνικό;

    http://ssl.superleaguegreece.net/img/uploads/big/144887439922.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/c0.0.259.259/1796417_201751470192139_7925332026628754885_n.jpg?oh=71c239e3e1703cb213e38b2ca5bb9589&oe=58D1910E

    mporei kapoios na me katigoriopoiisei??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρομανοειδής με Αλπική επίδραση φαίνεσαι.

      Διαγραφή
    2. Μοιάζω με εσένα και ο διαχειριστής με χαρακτήρισε ως μεσογειακό-κρομανοειδή. Πελοποννήσιοσ είσαι;

      Διαγραφή
    3. Ίσως και να είσαι Μεσογειακός-ΚΜ.

      Ναι μία κάποια ομοιότητα υπάρχει αλλά δεν έχεις όσες γωνίες έχω εγώ και μεγάλο σαγόνι όπως εγώ.

      Όχι.

      Διαγραφή
    4. Τώρα που σε ξαναείδα, λογικά έχει δίκαιο.

      Διαγραφή
    5. Πράγματι φίλε,δεν έχεις γωνίες,έχεις λεπτό οβάλ πρόσωπο,η μύτη νομίζω είναι μεσόρινη ή τέλοσπάντων κάπως πιο πλατιά.
      Είσαι κυρίως Μεσογειακός,τολμώ να πω,χωρίς κάτι το κρομανοειδές.Βέβαια για να είσαι σίγουρος,καλύτερα να στείλεις ένα mail στο Διαχειριστή.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.