Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Μετρήσεις κεφαλικού δείκτη στην Ελλάδα

Μία από τις πρώτες ανθρωπολογικές μελέτες στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο Ν. Αποστολίδης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε στο Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος, σε άρθρο με τίτλο "Συμβολαί εις την Ελληνικήν Ανθρωπολογίαν". Ο Αποστολίδης συνέδραμε καταλυτικά στα πρώτα βήματα της φυσικής ανθρωπολογίας στην Ελλάδα, μαζί με τον Α. Νεόφυτο και τον Κ. Στέφανο. Η μελέτη εξετάζει τον κεφαλικό δείκτη σε 80 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας. Aποτελεί συνέχεια των ήδη δημοσιευθέντων μετρήσεων του ιδίου στο περιοδικό της Ανθρωπολογικής Εταιρίας του Παρισιού.

Αρχικά, ο Αποστολίδης επισημαίνει ότι κάθε φυλή χαρακτηρίζεται εκ του σχήματος της κεφαλής. Λαμβάνοντας μετρήσεις με κατάλληλα όργανα, βρίσκουμε το πλάτος και το μήκος της κεφαλής, με τον λόγο τους επί τοις εκατό να αποτελεί τον κεφαλικό δείκτη. Στην συνέχεια παραθέτει διάσημους Ευρωπαίους ανθρωπολόγους, των οποίων ακολούθησε την μεθοδολογία. Στην συνέχεια ορίζει τις έννοιες της δολιχοκεφαλίας, μεσοκεφαλίας και βραχυκεφαλίας. Ακολουθούν τα αποτελέσματα της έρευνάς του. Οι μετρήσεις δίνονται στον παρακάτω πίνακα:...




Ο μέσος κεφαλικός δείκτης προκύπτει 79,9 που βρίσκεται στα όρια δολιχοκεφαλίας-μεσοκεφαλίας βάσει της δικής μας ταξινόμησης. Πιθανότατα αιτιολογείται από το γεγονός ότι πάνω από τις μισές μετρήσεις είναι από την Θεσσαλία, όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει τάση δολιχοκεφαλίας.

Αν χωρίσουμε το δείγμα ανά περιοχές της χώρας, προκύπτει ότι οι Θεσσαλοί έχουν κεφαλικό δείκτη περίπου 78,5 επηρεάζοντας τον μέσο όρο του όλου δείγματος. Οι δυο κάτοικοι από τα Ιόνια νησιά έχουν μέσο κεφαλικό δείκτη 78,8, ένας Ηπειρώτης είναι υπερβραχυκέφαλος και οι λίγοι Μακεδόνες βρίσκονται περίπου στο 82,4 δηλαδή εμφανίζουν ήπια βραχυκεφαλία, με μίξη δολιχοκέφαλων με περισσότερους βραχυκέφαλους. Οι Πελοποννήσιοι βρίσκονται περίπου στο 81,7 δηλαδή σε μια παρόμοια κατάσταση με λίγο περισσότερους δολιχοκέφαλους. Το δείγμα από την (ανατολική) Στερεά Ελλάδα τείνει δολιχοκέφαλο, με μέσο κεφαλικό δείκτη περίπου 79,2.

Η ταξινόμηση με βάση τον κεφαλικό δείκτη είναι ως εξής:
Δολιχοκέφαλοι (ΚΔ<80): 47,5%
Μεσοκέφαλοι (80ΚΔ<82): 21,2%
Βραχυκέφαλοι (82≤ΚΔ): 31,3%

Εν γένει οι μετρήσεις του Αποστολίδη είναι από τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα και μάλιστα αρκετά ανατολικά σε κάθε περίπτωση. Ως γνωστόν, οι δυτικές περιοχές της Ελλάδας είναι πιο Διναρικές και συνεπώς βραχυκέφαλες, όπως είχε επισημάνει και ο Deniker. Ταυτόχρονα, η Μακεδονία, η Θράκη και το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου δεν είχαν ακόμα απελευθερωθεί και δεν ελήφθησαν αρκετές μετρήσεις εκεί, οι οποίες λογικά θα αύξαναν τον κεφαλικό δείκτη. Επίσης, δεν είχε γίνει η ανταλλαγή πληθυσμών. Συνεπώς, το δείγμα του Αποστολίδη δεν είναι πλήρως αντιπροσωπευτικού του σημερινού Ελληνικού πληθυσμού. Οι μεταγενέστερες μελέτες του Πουλιανού αποτυπώνουν υψηλότερο μέσο κεφαλικό δείκτη στη χώρα, καθώς έχει ληφθεί υπόψη ολόκληρη η χώρα.

Συμπερασματικά, οι μετρήσεις του πρωτοπόρου Έλληνα ανθρωπολόγου αποτυπώνουν κάποιες τάσεις στον κεφαλικό δείκτη στην Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, υποδεικνύοντας την ανθρωπολογική ποικιλομορφία στις διάφορες περιοχές της χώρας.

48 σχόλια:

  1. Πριν εξήμισι περίπου χρόνια κάποιος Νάσος Θεοδωρίδης,βουλευτής τότε Σύριζα,δημοσίευσε τότε άρθρο με τίτλο ''Ο μύθος της ''γνήσιας ελληνικότητας'' των Ποντίων''.Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Trakya nin Sesi(πιθανολογώ ότι είναι τουρκικών συμφερόντων.Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του παραπάνω ''κυρίου''
    ,που σίγουρα εγείρουν ερωτήματα για την ποιότητα και την κρίση του Έλληνα ψηφοφόρου,αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι τα επιχειρήματά του φαίνονται σε μεγάλο βαθμό λογικά και εν δυνάμει να εξεταστούν κάτω από το μάτι της επιστημονικής έρευνας.Προσωπικά βλέπω μεγάλες ομοιότητες ανάμεσα στους Πόντιους,Αρμένιους και τους Γεωργιανούς και ίσως ακόμα και με τους Λαζούς.Από την άλλη ουδεμία σχέση βλέπω μεταξύ των Πρώτων με αυτό που αποκαλούμε μεσογειακό τύπο που συναντούσαμε ακόμα και στους ελληνικούς πληθυσμούς της Μ.Ασίας(π.χ Σμύρνη).Πέρα από τις εξωτερικές διαφορές ακόμα ποιο έντονες φαίνεται πως είναι οι ψυχολογικές,αφού όλοι οι λαοί του Καυκάσου φαίνεται να χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερη σκληρότητα και παντελή έλλειψη γούστου και αισθητικής.Υπάρχει άλλος που να συμμερίζεται τις απόψεις του ''κ'' Θεοδωρίδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Ποντιοι πλειοψηφικά ανήκουν στον Αρμενοειδή και μερικοί ίσως και στον Καυκάσιο φαινότυπο. Λιγότεροι είναι και απογονοι Ελλήνων εξ'ου και οι Μεσογειακοί των φαινότυποι.

      Διαγραφή
    2. Ποια η διαφορά Αρμενοειδούς και Καυκάσιου;Μπορείς να δώσεις παράδειγμα(τα);Τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν οι παραπάνω τον σημερινό ''ελληνικό'' πληθυσμό;Ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να απαντήσεις.

      Διαγραφή
    3. Οι Αρμενοειδείς μολονότι λογίζονται από μελετές γύρω στο 15%, σίγουρα είναι ή αγγίζουν το 20%.

      Ο Καυκάσιος φαίνεται ως μία μίξη Βαλτικού και Αρμενοειδούς. Είναι βέβαια φαινότυπος πολύ πολεμικός(εν αντιθέσει με τον Αρμενοειδή και τον Βαλτικό σύμφωνα με την φυλολογία) και με ορισμένες αλλά όχι πολλές πνευματικές ικανότητες. Οι Καυκάσιοι κατοικούν κυρίως στον Καύκασο και έχον γενικά ως προς τον ψυχισμό κοινά με τους Διναρικούς, αυτό φαίνεται τουλάχιστον. Εάν δεις την εικόνα Καυκάσου και Βαλκανίων θα δεις όμοιες συμπεριφορές(τοπικισμοί, πρώτα η φάρα μου κλπ) και μία τάση συνεχούς διασπάσεως και συγκρούσεως μεταξύ εθνοτήτων που ελάχιστη διαφορά μεταξύ των έχουν. Είναι δε, άριστοι αντάρτες και μαχητές. Οι Τσετσένοι, οι Λάζοι και οι Γεωργανοί είναι κατ'εξοχήν Καυκάσιοι και είναι Άριστοι στα αθλήματα πάλης και τις πολεμικές τέχνες.

      Κλασσικός Καυκάσιος ο ηγέτης των Τσετσένων Ramzan Kadyrov:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Ramzan_Kadyrov#/media/File:Ramzan_Kadyrov,_2014.jpeg

      Δεν κάνει τίποτα! Εάν δεν ζούσα υπό την φιλελεύθερη σαπίλα του πολιτικός ορθού των εθνοκτώνων αστικών δημοκρατιών, που ευτυχώς καταρρέουν τάχυστα, θα σπούδαζα την φυλολογία στο Πανεπιστήμιο που δεν θα είχε τα σημερινά χάλια με τους σοσιαλδημοκράτες-αριστερούς υπηρέτες της φιλελεύθερης ΝΤΠ.

      Διαγραφή
    4. Έχω προσωπικά παρατηρήσει ότι μεταξύ Ποντίων και Ελλήνων Μικρασιατών της Βορειοανατολικής Μικράς Ασίας, ένα μικρό ποσοστό είναι Καυκάσιοι.

      Στην Ελλάδα δεν είναι πολλοί. Είναι λογικά ίσοι με τους Κρομανοειδείς, δηλαδή γύρω στο 5%.

      Διαγραφή
    5. Οι Καυκάσιοι είναι δε, όπως και οι Βαλτικοί και οι Αρμενοειδείς και οι Διναρικοί, βραχυκέφαλοι.

      Ο Καυκάσιος φαινότυπος είναι γνωστός και ως Mtebid. Μας φέρνει αυτομάτως στο μυαλό κάποιον Γεωργιανό.

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ για την πληθώρα των απαντήσεων.Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζουμε σε ποιο τύπο ανήκουν κυρίως οι Αλβανοί που εισήλθαν στη χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια.Ο ίδιος αν και εκ Ηπείρου ανήκω κυρίως σε αυτό που αποκαλούμε μεσογειακό τύπο(δολιχοκεφαλία,''λεπτά χαρακτηριστικά).Το τελευταίο το αναφέρω γιατί σύμφωνα με το άρθρο η Ήπειρος εμφανίζει μεγάλο ποσοστό βραχυκεφαλίας και αυτό είναι και κάτι που παρατηρώ κάθε φορά που επισκέπτομαι την γενέτειρα γη.Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν αυτό οφείλεται στους γηγενείς ή σε μετανάστες από την Αλβανία.Τέλος θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τα όρια των φαινότυπων γιατί πολλές φορές μπερδεύομαι.Είδα πρόσφατα την ταινία i-4 και κάποιοι από τους ηθοποιούς ήταν καθαροί πόντιοι,άλλοι πάντως μου μοιάζουν για μεσογειακοί,αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος.Οι Κιμούλης,Βουρλιώτης,Φραγκολιάς,Κορινθίου,Κογεβίνα,Γαβράς μου φαίνονται μεσογειακοί(κυρίως) αλλά είναι;Ποιο είναι το αυστηρό κριτήριο;Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    7. Ο Αλβανοί όπως και η πλειονότης των Ηπειρωτών είναι μέρος του κυρίαρχου (Δυτικο)Βαλκανικού Διναρικού φαινοτύπου. Λίγο δύσκολο να καταλάβεις με την πρώτη αφού αμφότεροι γηγενείς Έλληνες Ηπειρώτες και αλβανοί "μετανάστες" ανήκουν στον ίδιο τύπο.

      Ο Κιμούλης έχει Αρμενοειδή επίδραση και αυτό φαίνεται κυρίως σην περιοχή των ματιών, η οποία θυμίζει αυτή του Γκουλλέν που είναι Αρμενοειδής. Είναι και μεσσόρινος και βραχυκέφαλος.

      Ο Βουρλιώτης είναι γενικά Αλπικός. Ευρυπρόσωπος, με αρκετά πλατύ μέτωπο, μικρά ματάκια και δίχως καθόλου γωνίες και με κάπως παχυά χείλη.

      Ο Φραγκολιάς φαίνεται καθαροτατος Κρομανοειδής, ίσως με μία πολύ μικρή Αλπική επίδραση.

      Η Κορινθίου φαίνεται Αλπική ή Αλπικομεσογειακή μάλλον.

      Η Κογεβίνα Διναρική με Αλπική επίδραση.

      Ο Γαβράς είναι κλασσικότατος Διναρικός.

      Διαγραφή
    8. Καταλαβαίνεις δηλαδή πόσοι λίγοι είναι οι Μεσογειακοί στην Ελλάδα.

      Έχουν κύρια συγκέντρωση σε Πελοπόννησο, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου.

      Στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι λίγοι. Ακόμη και η Θεσσαλία που παρουσιάζεται δολιχοκέφαλη, ενώ εγώ θυμάμαι πλήθος Αλπικώς και Διναρικών εκεί, είναι επειδή εκεί κατοικούν αρκετές Κρομανοειδείς μορφές. Κατά δεύτερον, η περιοχή αυτή κατοικήθηκε από ΚΠολίτες πρόσφυγες(Αλμυρός και λοιπές περιοχές) οπότε λογικά εισήχθησαν μερικοί Μεσογειακοί.

      Διαγραφή
    9. Μέσα στις πολλές γνώσεις σου Κωνσταντινοπολίτη βάζεις και πολλά δικά σου επέτρεψέ μου βλακώδη συμπεράσματα. Θεσσαλία-κρομανοειδής!, οι προσυφυγες ρίχνουν τον κεφαλικό δείκτη στη στον Αλμυρό και όχι οι Βλάχοι...

      Διαγραφή
    10. Οι πόντιοι περισσότερο καυκάσιοι παρά αρμενοειδής είναι. Πάντοτε 'ητανε πολεμικός λαός, κυρίως αυτοί που κατοίκησαν τον καύκασο και υπηρετούσαν τον Ρωσικό στρατό. (πχ ο αθάνατος ήρωας Αδαμίδης που έσφαξε τόσους τούρκους υπανθρώπους που πιο πολύ τον ξέρουν αυτοί παρά οι Έλληνες σήμερα, όπως τον Μπικάκη ένα πράμα) Οι μόνοι έλληνες της μικρασίας που έκαναν αντάρτικο επίσης χωρίς καμία ελπίδα ενίσχυσης ή επιτυχίας. Πολέμησαν με τα αρχίδια τους μόνο, δεν ζούσαν σαν ραγιάδες με σκυμμένο κεφάλι.

      Ψάχνω πόντιους στο ίντερνετ και αυτοί που μου βγαίνουν είναι είτε καυκάσιοι είτε μίξη μεσογειακών και καυκάσιων. Αρμενοειδείς ή ιρανικούς υπανθρώπους πουθενά. Σε ένα φόρουμ που βρήκα την φωτογραφία μάλιστα μια αρμενίδα λέει ότι στην αρμενία τους θεωρούν ψηλούς και αρρενωπούς και ότι έχουν λευκό δέρμα.

      http://www.pravmir.ru/wp-content/uploads/2010/05/aslanidi.jpg
      https://joshuaproject.net/assets/media/profiles/photos/p14444.jpg
      https://newgeorgianyouth.files.wordpress.com/2011/03/dsc05652_22.jpg
      http://cdn.lightgalleries.net/4bd5ebf1d852d/images/tonya01-2.jpg
      http://inpaok.com/wp-content/uploads/2013/06/georgiadis2.jpg

      Όλοι μεσογειακοί, καυκάσιοι, αλπικοί ή μια μίξη αυτών. Ακόμα και οι αλπικοί τους φαίνονται αρρενωποί με φαρδιές πλάτες και τεράστια χέρια, καμία σχέση με τους αλπικούς του ιστολογίου που φαίνονται σαν αμερικανάκια του καναπέ σε ταινίες του Holywood.

      Για αρμενοειδής στην ελλάδα θα έκοβα μόνο τους κωσταντινοπολίτες και σμυρνιώτες και γενικά παράκτιους του αιγαίου που από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα ήτανε θυληπρεπής και δειλός λαός με καμία πολεμική αρετή αντίθετα με το υπόλοιπο των ελλήνων ανά τους αιώνες. Μέχρι και σήμερα άμα πας να κάνεις πολεμική τέχνη στην Ελλάδα στο γυμναστήριο θα δεις μόνο 3 τύπους ελλήνων,

      πόντιους
      ηπειρώτες
      πελοποννήσιους

      Με πρώτους πάντα τους πόντιους. Άμα δεις κατάλογο μαχητών ΜΜΑ από την ελλάδα, πάνω απ'τους μισούς είναι με -ίδης. Στην Ρωσία επίσης θα βρεις πολλούς, όπως πχ τον Triandafyllov που το έλεγε περήφανα ότι και οι 2 γονείς του ήταν έλληνες. (Τριανταφυλλίδης) Στην Αυστραλία επίσης.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Stan_Longinidis

      Αυτός τους ξεσκάτωνε στο μπόξινγκ τόσα χρόνια. 88 νίκες, 65 με knockout, μόνο ο Tyson έχει παραπάνω %. Οπότε Κωσταντινοπουλίτη λίγα τα λόγια για τους πόντιους. Πλην των Πελοποννήσιων και Κρητών είναι οι πιο μάχιμοι Έλληνες και οι μόνοι πνευματικά Έλληνες της Μικρασίας. Λιτό δωρικό φα'ι', λιτή πολεμική μουσική με λύρα και κρουστά μόνο, πολεμικός χορός, εθνική ενδυμασία τους δεν είναι τίποτα άλλο απο τα μαύρα, ένα μαχαίρι και ζώνη για τα βόλια. Οι Κωσταντινοπολίτες, Σμυρναίοι και Κύπριοι δεν είναι ούτε φυλετικά ούτε πνευματικά Έλληνες, είναι φλωράκια ευρωπαίοι με φάτσα τούρκου.

      Διαγραφή
    11. Απο Θεσσαλία είμαι και γνωρίζω Ανώνυμε. Και η γιαγιά μου προσφυγοπούλα Ελληνίδα ΚΠολίτισσα Μεσογειακή στον Αλμυρό εγκαταστάθηκε.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμε είσαι και βλαξ και με κατηγορείς ότι έβρισα τους Ποντίους! Λέγω ό,τι έχει πει το ιστολόγιο δηλαδή τα αντίθετα από αυτά που μολις έγραψες!

      Διαγραφή
    13. Και όσο πιο παλιές φωτογραφίες τους βρίσκω, τόσο πιο θηρία φαίνονται.

      http://s17.postimg.org/u4vjaib3j/Pontus_Greek.jpg
      http://atexnos.gr/wp-content/uploads/2015/12/gikas5.jpg

      Μερικοί μάλιστα θυμίζουν τους Έλληνες των βαλκανικών και 2 παγκοσμίων πολέμων που έχω δει σε φωτογραφίες. Οι άλλοι πιο πολύ σε γεωργιανούς φέρνουν παρά σε τούρκους. Αλλά όλοι,σκληραγωγημένοι, ετοιμοπόλεμοι, πρόθυμοι να σου πιούνε το αίμα.

      Διαγραφή
    14. Το ιστολόγιο γράφει ότι να'νε και βγάζει ότι συμπεράσματα θέλει. Τα είδαμε στο άρθρο για τους μανιάτες. Άμα αυτοί σε εκείνες τις φωτογραφίες είναι μεσογειακοί εγώ είμαι νορδικός από το διάστημα.

      Διαγραφή
    15. Και εμένα η γιαγια μου από τον Αλμυρό είναι. Πές μου το επίθετό σου γιατί μπορεί να γνωριζόμαστε!

      Διαγραφή
    16. Δεν το θυμάμαι το επίθετό της! Αλλά η δική σου είναι ΚΠολίτισσα;;;

      Διαγραφή
    17. Είναι δυνατόν να μιν γνοριζεις πως λενε τους προγονους σου??

      Διαγραφή
    18. Αυτός εδώ θεωρείται καλό παράδειγμα Καυκάσιου;

      http://up.picr.de/18920537ux.jpg

      Οι Καυκάσιοι δεν είναι μόνο ξανθοί σαν τον Καντίροφ,έτσι;

      Διαγραφή
    19. Ο Τούρκος βραχυκέφαλος μπάσταρδος Cenk Uygur,παρουσιαστής του ιντερνετικού καναλιού TYT και αρνητής των τουρκικών εθνοκαθα-
      ρσεων σε ποιον τύπο ανήκει;Αν τον έβλεπα με φορεσιά του Πόντου θα τον περνούσα για καρντάσι.Άνετα.

      Διαγραφή
    20. Και κάτι άλλο.Ο Περικλής Γιαννόπουλος μπορεί να θεωρηθεί καθαρό δείγμα ελληνικής/μεσογειακής ομορφιάς;Αν όχι αυτός τότε δεν ξέρω ποιος.

      Διαγραφή
    21. Ανώνυμος 9:04 μ.μ.
      Κρομανοειδής με κάτι άλλο είναι ο Uygur.Μπορεί
      με κάποιον ινδικό τύπο.Ίσως με Brachid.

      Διαγραφή
    22. Οι Πόντιοι δεν είναι πλειοψηφικά αρμενοειδείς, ενώ η αρμενοειδή επιρροή που έχει μια μεγάλη συνιστώσα τους είναι μέσω του καυκάσιου φάσματος κι όχι απευθείας από τους πρώτους. Από την άλλη, υπάρχει όντως μια μειονότητα αρμενοειδών που όμως κι αυτοί τείνουν περισσότερο στο anatolid φάσμα (το οποίο είναι μίξη αρμενοειδών με δολιχοκέφαλους) όπως απαντάται συνήθως στην Τουρκία κι όχι στον κλασσικό μεσανατολίτη αρμενοειδή (assyroid κατά Deniker).
      Παρακάτω, οι καυκάσιοι δεν είναι "βαλτικοί με αρμενοειδή", αλλά εν γένει ένας τρομερά μικτός φαινότυπος (ιρανικοί, αλπικοί, βαλτικοί, τουρανικοί, διναρικοί, κρομανοειδείς) στον οποίο μεγάλη συμμετοχή έχουν όλοι οι βραχυκέφαλοι φαινότυποι, με προεξάρχοντα σε γενικές γραμμές τον αρμενοειδή. Η εξίσου μεγάλη συνεισφορά άλλων φαινοτύπων όμως ποικίλει. Κατά τόπους τείνουν περισσότερο στον διναρικό, ενώ άλλες φορές στον αλπικό. Οι δυο αυτές τάσεις αποτελούν τους "πόλους" θα μπορούσαμε να πούμε, μεταξύ των οποίων τοποθετούνται οι διαφορές στους καυκάσιους οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και βαλτική επιρροή (επομένως τείνει προς τον αλπικό) αλλά και ιρανική (τείνει προς τον διναρικό). Για παράδειγμα, ο γνωστός Τσετσένος Καντίροφ τείνει προς τον "αλπικό" πόλο του καυκάσιου φάσματος.

      Διαγραφή
    23. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείται προσβλητικό το να είναι κάποιος Έλλην Αρμενοειδής, την στιγμή που τα Αρμενοειδή κράτη(Τουρκία, Κύπρος) πετούν εν σχέσει με τα Βαλκάνια αλλά και εν σχέσει με αρκετά Ευρωπαϊκά κράτη.

      Διαγραφή
    24. Ποια ευρωπαϊκά κράτη;

      Διαγραφή
    25. Οι αρμενοειδείς απαντώνται κυρίως σε διαφορετικούς πληθυσμούς από τους γηγενείς της Ευρώπης γενικότερα, και της Ελλάδας ειδικότερα. Η απώτερη καταγωγή τους σχετίζεται με εκείνη των κεντρασιατών και άλλων μεσανατολικών πληθυσμών. Ενώ η εμφάνισή τους σε γενικές γραμμές είναι όντως αντιαισθητική κι ενστικτωδώς ασυνήθιστη για κάθε Έλληνα (και των Ποντίων συμπεριλαμβανομένων). Για παράδειγμα, αν το προσέξει κανείς θα διαπιστώσει πως όσοι καταφάσκουν στην "περίεργη" αυτή εμφάνισή τους (Μπουλάς, Γιαννάτος, Καφετζόπουλος) έχουν και θολή εθνική συνείδηση ή την πιστώνουν ευθέως σε ξένους και συνήθως στους Τούρκους.
      Η ιστορία των αρμενοειδών πληθυσμών, χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα από όλα όσα τους προσάπτουν είτε μιλάμε για "πλεονεκτήματα" είτε για "μειονεκτήματα". Έβαλα τις λέξεις σε εισαγωγικά, καθώς είναι ρευστή κι υποκειμενική πολλές φορές η αντίληψή τους, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυριολεκτική σημασία των λέξεων αντιστοιχεί στο πως θεωρούνται από την παράδοσή μας.
      Λχ, η "δουλοπρέπεια" τους βοηθά να επιβιώνουν και σταδιακά να ευημερούν, αλλά να στερούνται ευθύτητας κι ειλικρινούς πολιτικής ισχύος. Η οικονομική θέαση της ζωής, είναι η επέκτασή της δήθεν "δουλοπρέπειας" και συνεπώς αποτελεί ένα πλεονέκτημα καθώς τους αποδίδει την ισχύ και την αναγνωρισιμότητα που δεν θα είχαν διαφορετικά. Αλλά είναι εν πολλοίς προαγωγός αναξιοκρατίας και ηθικά ποταπή.
      Με λίγα λόγια, επιστρέφουμε στην αρχική εκτίμηση πως το ζήτημα είναι υποκειμενικό. Και φυσικά, όπου κυριαρχούν κοινωνικά τα πρότυπα τα οποία "τείνουν στην ψυχοσύνθεση των αρμενοειδών", τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί και να θεωρούνται πλεονεκτήματα. Όπου όμως δεν κυριαρχούν, τότε θεωρούνται ξεκάθαρα μειονεκτήματα που υπονοούν μια ύπουλη διάθεση.

      Διαγραφή
    26. Μα πώς στερούνται πολιτικής ισχύος. Έχεις δει την Τουρκια και μάλιστα την κυρίως Αρμενοειδή Κεντρική Ερντογανική Τουρκια;

      Η σημερινή εικονα μας βοηθά να μελετήσουμε καλλιτερα τους Αρμενοειδείς πληθυσμούς, οι οποίοι μαζί με τους Ιρανικούς και τους Αραβικούς(Arabid) είναι και οι ισχυρώτεροι στην Μέση Ανατολή, ίσως επειδή Αρμενοειδείς και Ιρανικοί έχουν απώτερη κοινή καταγωγή. Ο Αρμενοειδής δύναται κάλλιστα να θεωρηθεί Αλπικοποιημένος Ιρανικός.

      Διαγραφή
    27. Το "αλπικοποιημένος ιρανικός", είναι απλοποίηση και μάλιστα εν μέρει αναληθής. Οι αρμενοειδείς είναι γενικότερα εκδιναρισμένοι βραχυκέφαλοι με μικτή καταγωγή. Ο εκδιναρισμός τους επήλθε κατόπιν της μίξης ιρανικών κι ανατολίτικων στοιχείων (με ότι συμπεριλαμβάνει αυτό) με το παρακλάδι των πρωτο-αλπικών που συνεισέφερε στους παμιρίδες ή (και) με τους ίδιους τους παμιρίδες.

      Εις ότι αφορά την πολιτική ισχύ (αναφέρθηκα περί ειλικρινούς πολιτικής ισχύος, δηλ να έχουν "φυσική" δύναμη για να επιβάλλουν τη θέληση και πολιτική αυτονομία για να αποφασίσουν), διάβασε όσα έγραψα και θα διαπιστώσεις πως βρίσκουν τρόπο να αναπληρώνουν το έλλειμμά τους με πιο έμμεσους τρόπους. Η υπολογιστική και οικονομιστική λογική, είναι η βάση του παζαρέματος. Η Τουρκία διαθέτει ισχύ διότι γνωρίζει επακριβώς τη γεωγραφική και γεωπολιτική της σημαντικότητα, και βασίζει τη διπλωματία της εξ' ολοκλήρου στο παζάρεμα και την αμοιβαία εξυπηρέτηση συμφερόντων. Κι αυτό, δεν το ξεκίνησε βέβαια ο Ερντογάν, ο οποίος απλά διατηρεί μια μακρά παράδοση που πηγάζει από την εποχή του Πορθητή, αλλά συστηματοποιήθηκε πολύ αργότερα κατά τον 17ο-18ο-19ο αιώνα.

      Διαγραφή
    28. Ανώνυμε 15 Νοεμβρίου 2016 - 3:47 μ.μ. Και ποιες μελέτες δείχνουν τους Αρμενοειδείς στο 15%; Απάντησε μου αυτή την απορία, γιατί η ηλιθιότητα σας με ξεπερνάει...

      Διαγραφή
    29. Οι Πόντιοι mtebid είμαστε σε πλειοψηφία όχι αεμενοειδης. Γενετικά είμαστε κοντά στους Αρμένιους και Γεωργιανούς και οι περισσότεροι είναι mtebid και μερικοί αεμενοειδης, γι'αυτό δεν μπορείς να ξεχωρίσεις έναν Πόντιοι από έναν γεωργιανό.ο mtebid είναι μίξη διναρικου με αρμενοειδη και λίγο αλπικού.

      Διαγραφή
  2. Ούτε η πλειοψηφία των Ποντίων είναι Καυκάσιοι, ούτε οι Μικρασιάτες είναι Αρμενοειδείς, ούτε οι Έλληνες είναι 15 και 20% Αρμενοειδείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσύ που είπες ότι οι Μικρασιάτες είναι Τουρκόφατσες δεν μας εξηγείς ποίοι είναι Τουτκόφατσες; Ποιοι είναι Τουρκόφατσες, οι εκτουρκισμένοι Έλληνες της Ανατολικής Ελλάδος που είναι κυρίως Μεσογειακοί και Διναροποιημένοι Μεσογειακοί, οι εκτουρκισμένοι Βαλκάνιοι που είναι κυρίως Αλπικοί και Διναρικοί, οι εκτουρκισμένοι αυτόχθονες της Μικράς Ασίας που είναι Αρμενοειδείς, οι εκτουρκισμένοι Μεσανατολίτες που είναι Ιρανικοί; Οι μόνες Τουρκόφατσες είναι οι Τουρανικοί-Μογγολοειδείς που είναι και οι αυθεντικοί Τούρκοι. Είναι σαν να λες όλους τους Αμερικάνους Αμερικανόφατσες ανεξαρτήτως φυλής και προέλευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπέρα.θα μπορούσα να σας στείλω φωτό και να μου πείτε σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την ταξινόμηση χρειάζονται τουλάχιστον δύο φωτογραφίες, μία ανφάς και μία προφίλ, η δεύτερη για να φαίνεται το σχήμα του κεφαλιού. Το mail δίνεται κάτω δεξιά στην σελίδα, εκεί που γράφει Επικοινωνία.

      Διαγραφή
    2. το εστειλα ευχαριστω παρα πολυ.

      Διαγραφή
  5. Ο άλλος ο μπούφος ο Κωνσταντινοπολιτης έβγαλε ευρυπροσωπο τον βουρλιωτη που μετά βίας να είναι μεσοπροσωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ που δεν είσαι μπούφος ραξινομησέ τον καλλίτερα. Ειναι ευρυπροσωπος, με κοντό προσωπο και χαλαρούς ιστούς.

      Διαγραφή
    2. http://www.gossip-tv.gr/media/com_news/story/2015/07/17/388022/main/2006_VRETOS_VOYRLIOTIS_KARPATHAKI_462015-1.jpg

      Βρείτε τον ευρυπρόσωπο!

      Διαγραφή
    3. Άμα δεις άλλες φωτιγραφίες του στο google θα τον δεις με ευρύ και κοντό πρόσωπο.

      Ίσως βέβαια για να λέμε την αλήθεια και να είναι λόγω ηλικίας πλέον.

      Διαγραφή
  6. Εχω την αισθηση οτι εδω μεσα ολοι εχουμε πεσει στην "λουμπα" να βγαζουμε βασει των φυλετικων τυπων ορισμενους πληθυσμους αχρηστους η αξιους αντιστοιχα...Ενα τρανο παραδειγμα Αρμενοειδη (ισως εχει και καποια αλλη μιξη, μαλλον με Ιρανικο αν δεν κανω λαθος) πολεμιστη με ΑΡΧΙΔΙΑ την περιοδο της κατοχης μελος ανταρτικων ομαδων που πολεμησαν τους Βουλγαρους και φυσικα τον αμφιλεγομενο ΕΛΑΣ ηταν και ο Τσαους Αντων, για τον οποιο ω του θαυματος δεν γινεται και μεγαλη μνεια οταν αναφερομαστε στην αντισταση του 41-44, αν και φυσικο για ενα αριστεροκρατουμενο κρατιδιο σαν αυτο της Ελλαδας...
    http://2.bp.blogspot.com/_Il3C_PAhgz0/SnvpXAqQ88I/AAAAAAAABCc/ooz9Nw98tR4/s400/%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82+%CE%A6%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι αρμενοειδής, μίξη μεσογειακού και καυκάσιου είναι. Οι αρμενοειδείς έχουνε συνήθως κοντά πρόσωπα και χοντρές μύτες.
      http://m.cdn.blog.hu/em/embartanitipusok/skins/mtebidm.jpg

      Αυτοί είναι οι καυκάσιοι. Ο Τσαους είναι πιο λεπτοπρόσωπος λόγω μεσογειακής μίξης αλλά ανήκει σε αυτόν τον τύπο. Οι πόντιοι είναι ενδιάμεσα των ελλήνων και των καυκάσιων (κυρίως γεοργιανών και λάζων) φυλετικά και πνευματικά.

      Διαγραφή
    2. Ο Τσαούς Αντών φαίνεται Αλπικός και Διναρικός.

      Διαγραφή
    3. Μπορειτε να βρειτε μεταξυ των ποντιων τους καθαρους αρμενοειδης και ειναι λιγοτεροι, θα πω περιπου 30%.
      Οι περισσοτεροι Ποντιοι ειναι Καυκασιοι και μερικοι απο αυτους ειναι και Μεσογειακοι/Αλπικοι/Νορδικοι κτλ

      Επισης οι περισσοτεορι Αρμενοειδης ειναι και κομουνιστες και δεν σεβονται την Ελλαδα που τους συμπεριφερθηκε σαν πατριδα

      Διαγραφή
  7. Οι τυποι με τα πολυ μακρια κεφαλια πανω απο 200 mm μηκος και συνηθως με πλατος πανω του 155mm ειναι οι Κρομανοειδης τυποι??

    Με μετρησεις που εκανα προχειρα εχω μηκος 205 και πλατος 156.
    Διναρικος δεν ειμαι ουτε Μεσογεικος γιατι εχω επισης Μακρυ προσωπο με προσωπικο δεικτη 92 .
    Αλλα επισης δεν εχω γωνιες στο σαγονι για να πω οτι ειμαι Κρομανοειδης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις κάνει λάθος στις μετρήσεις ή, απλούστερα δεν είναι ακριβείς. Κάτι που είναι απαραίτητο για να διαπιστώσεις επακριβώς τον ΚΔ κι προφανώς, χρειάζεται ειδικό εργαλείο.

      Διαγραφή
    2. Γιατι λες οτι δεν ειναι ακριβεις?? Εχει τυπους πανω στην λιστα ακιβως με αυτα τα ορια

      Διαγραφή
    3. Υπάρχουν και ΚΜ που δεν έχουν τόσο έντονες γωνίες. Ο ΚΜ φαινοτυπος έχει γενικά μεγάλο φάσμα.

      Διαγραφή
  8. αλλου ειναι ο πόντος με τους ποντιους όπουν είναι και διασπορά τον ελληνικών φυλών ανα τον κόσμο , αλλου καυκασος αλλου γεωργία αρμενία .. κτλ... όπου υπέιρχαν σφαγές και βιασμοί εκτροματα κατα΄τον ελληνικων φύλών , διοισδισης και υποταγής τον ελληνων με κάπόιες αλλιωσης επι της εμφανησεως ,, η τελευταιες όμως ερευνες με ΄βαση το DNA δεν γινεται να παραποιηθη το ελληνικό dna αλλα μονο να μεταδήδετε μπορεί , αρα έιτε αρμενοειδεί ειναι ειτε ότι θελη απο όποια φυλή και αν προερχετε εφόσον υπάρχει ελληνικό πάντα dna έστω και ενα απο τους δύο τότε είναι ελλην.γι αύτο και σήμερα βλεπουμε και καλά και κακά ... απο πολλούς λαούς όπου δεν τους αντιπροσωπευουν με ΄βαση την φυλετική εικονα. αλλα με βαση την πραγματική εσωτερική. στην ελλάδα πολύ βασιλής ειχαν κάνει ότι ακριβός και σήμερα με της γειτονικές χώρες για να αυξηθεί ο πληθησμός τον περιοχών που ειχαν αποδεκατιστή απο τους τόυρκους σε 17 διαφορετικες περιοχές εχουν φέρει διαφορους ... αλλα αλειωση δεν φωβηθηκαν διοτι ξεραν κατι ..ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.