Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Ανθρωπολογικές μετρήσεις στην Βρετανία

Η Βρετανία έχει παράδοση στην επιστημονική αναζήτηση. Από την πλέον πρώιμη εποχή της ανθρωπολογίας, είχε ιδρυθεί Ανθρωπομετρική Επιτροπή, με στόχο διάφορες ανθρωπολογικές μετρήσεις, αν και κύριος λόγος ήταν η αξιοποίηση των στοιχείων από ιατρικής ή στρατιωτικής πλευράς, παρά από φυλετικής. Τα κύρια στοιχεία που μετρούνταν ήταν ύψος, βάρος, δύναμη, ανάπτυξη σώματος και παρόμοια στοιχεία, αλλά δεν έλειπαν και μετρήσεις κεφαλικού, προσωπικού, ρινικού δείκτη, παρατηρήσεις για το χρώμα μαλλιών και ματιών, κτλ. Στα Reports of the Anthropometric Committee [1], [2], [3], [4], [5], [6] που βρίσκουμε μέσα στα Reports ή Memoirs του British Association for the Advancement of Science, περιλαμβάνονται ενδιαφέροντα ανθρωπολογικά στοιχεία για τη Βρετανία.

Στην πρώτη έρενα, σε 1027 παρατηρήσεις, το χρώμα των μαλλιών κατανέμεται σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα:...


Σε ποσοστά, προκύπτει ομαδοποιημένα ότι το 14,21% έχει ξανθά μαλλιά, το 19,08% ανοιχτά καστανά, το 57,65% σκούρα, καστανά ή ανοιχτά καστανά και το 9,06% έχει κόκκινα. Το χρώμα των ματιών κατανέμεται ως εξής: 32,42% ανοιχτά, 38,07% ενδιάμεσα και 29,51% σκούρα. Η δεύτερη έρευνα δίνει παρόμοια στοιχεία για το χρώμα των ματιών. Καθίσταται προφανές ότι στη Βρετανία οι Νορδικοί ίσως πλησιάζουν το 20%, αν συμπεριληφθεί μέρος των ανοιχτών καστανών, λόγω υποκειμενικότητας της παρατήρησης. Οι υπόλοιποι κατανέμονται κυρίως σε Ατλαντοειδείς και Κρομανοειδείς μορφές.

Στην τρίτη έρευνα μετρήθηκε και ο κεφαλικός δείκτης. Τα αποτελέσματα για 66 άνδρες και 90 γυναίκες είναι τα εξής:


Από τα στοιχεία αυτά, με όρια δολιχοκεφαλίας-βραχυκεφαλίας, 80 και 82, αντίστοιχα, προκύπτει για τους άνδρες: δολιχοκέφαλοι 57,6%, μεσοκέφαλοι 21,2% και βραχυκέφαλοι 21,2%, ενώ στις γυναίκες δολιχοκέφαλες 65,6%, μεσοκέφαλες 22,2% και βραχυκέφαλες 12,2%.  Μάλλον το δείγμα είναι πιο επαρκές στις γυναίκες, δείχνοντας ότι οι Βρετανοί είναι πλειοψηφικά δολιχοκέφαλοι, με αρκετούς μεσοκέφαλους, πιθανόν Κρομανοειδείς, ενώ οι βραχυκέφαλοι αποτελούν εμφανές ποσοστό, ίσως να πρόκειται για Αλπικούς που εισέρρευσαν στο νησί, καθώς οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στη νότια Αγγλία. Μετρήσεις προσωπικού δείκτη έδειξαν κατά μέσο όρο μεσοπρόσωπία, ενώ μετρήσεις του ρινικού δείκτη έδειξαν λεπτορρινία. Το χρώμα των ματιών περίπου ως ανωτέρω.

Η τέταρτη έρευνα έγινε στη βόρεια Αγγλία και δίνει υψηότερα ποσοστά ξανθών. Το προφίλ της μύτης είναι ίσιο στο 76% των ανδρών και το 73% των γυναικών, κοίλο στο 5% των ανδρών και στο 10% των γυναικών και κυματιστό ή κυρτό στο 19% των ανδρών και στο 17% των γυναικών, εκ τω οποίων μόνο 3,6% και 2% πραγματικά καθαρά κυρτό. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 77,6 στους άνδρες και 78,3 στις γυναίκες. Οι υπόλοιπες έρευνες δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα.

Οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι οι περισότεροι κάτοικοι της Βρετανίας είναι δολιχοκέφαλοι, λεπτόρρινοι με ίσια μύτη, με καστανά μαλλιά. Υπάρχει μια εμφανής μειοψηφία ξανθών, μια μειοψηφία μεσοκέφαλων και μια ακόμα μικρότερη μειοψηφία βραχυκέφαλων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Βρετανοί είναι Ατλαντοειδείς, Κρομανοειδείς, Νορδικοί και λίγοι Αλπικοί.

4 σχόλια:

  1. εκανε κανενας ερευνα στην μαλτα καθολου; τι είναι τελικα αυτοι; ελληνικης καταγωγης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη ανθρωπολογική έρευνα για την Μάλτα. Από φωτογραφίες φαίνονται Αλπικοί, Μεσογειακοί, Κρομανοειδείς, λίγοι Διναρίζοντες, καθώς επίσης και αρκετοί Σαχάριοι. Ανθρωπολογικά βρίσκονται πολύ κοντά στους Σικελούς.

      Στα νησιά έφτασαν Έλληνες άποικοι κατά την αρχαιότητα. Όλοι οι φυλετικοί τύποι της χώρας δείχνουν πιθανή Ελληνική καταγωγή, εκτός από τους Σαχάριους, οι οποίοι κατάγονται από την βόρεια Αφρική.

      Διαγραφή
  2. Οι ιστορικοί ονομάζουν τους πρην την εισβολή των Σαξώνων Βρετανούς,κέλτες.Είναι λάθος κατι τέτοιο απο την στηγμή που διέφεραν φιλετικά,ή μήπως οι Νορδικοί πάτησαν το πόδι τους στη Βρετανία πρην τους Σάξωνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Κέλτες φαίνεται ότι είχαν φτάσει και στην Αγγλία, κατά την προϊστορική εποχή. Στους ιστορικούς χρόνους ονομάζονται και Γαλάτες και φαίνεται να ήταν κυρίως Νορδικοί στα ανώτερα στρώματα. Στην Αγγλία οι Κέλτες πιθανόν να ήρθαν από την Γαλλία, πράγμα που σημαίνει πως ήδη είχαν μειωθεί οι αρχικοί Νορδικοί που θα έφτασαν στο νησί, καθώς είχαν μιχθεί με τους ντόπιους της Γαλλίας. Ο αρχικός πληθυσμός Ατλαντοειδών και Κρομανοειδών μορφών δεν πρέπει να άλλαξε και πολύ. Η μαζική είσοδος Νορδικών στην Αγγλία έγινε αργότερα, με τους Αγγλοσάξονες.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.