Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Η ανθρωπολογία της Αυστρίας

Την περίοδο των πρώτων ανθρωπολογικών ερευνών στην Ευρώπη, τα εδάφη της σημερινής Αυστρίας ανήκαν στην Αυστρο-Ουγγαρία. Η μελέτη του Α. Weisbach με τίτλο "Die Oberösterreicher" στο περιοδικό Mitteilungen der anthropologischen Gesellschaft in Wien διεξήχθη επί αυτοκρατορίας και αναφέρεται στην σημερινή βόρεια Αυστρία, όμως όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, παρόμοια πράγματα ισχύουν και για τη νότια Αυστρία. Οι μετρήσεις έγιναν σε 3573 νεαρούς στρατιώτες ηλικίας κυρίως 21-23 ετών.

Ως προς το χρώμα των μαλλιών, οι βόρειοι Αυστριακοί κατανέμονται ως εξής: κόκκινα 1,73%, ξανθά 33,5%, ανοιχτά καστανά 20,9%, καστανά 42% και μαύρα 1,84%. Περίπου δύο στους τρεις είναι καστανοί και ένας στους τρεις ξανθός. Τα στοιχεία για την κάτω Αυστρία είναι 19,42% ξανθά, 23,54 ανοιχτό καστανό και 55,65% καστανά. Πράγμα που σημαίνει ότι τα ξανθά μαλλιά...
μειώνονται σημαντικά στα νότια της χώρας.

Ως προς το χρώμα των ματιών, οι βόρειοι Αυστριακοί κατανέμονται ως εξής: μπλε 32,99%, ενδιάμεσα 43,32%, καστανά 23,69%. Στη νότια Αυστρία τα ποσοστά δείχνουν λίγο περισσότερο προς το καστανό, με τα καστανά να φτάνουν το 31,55%. Ο συγγραφέας δίνει και πίνακες συσχέτισης του χρώματος μαλλιών-ματιών.

Στη συνέχεια εξετάζεται ο κεφαλικός δείκτης. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης από την μέση τιμή του μήκους και του πλάτους του κεφαλιού είναι 82,8. Οι πιο συχνές μετρήσεις βρίσκονται στο διάστημα το 81-84, δηλαδή μεσοκεφαλία προς ήπια βραχυκεφαλία. Ο Weisbach δίνει αναλυτικό πίνακα με την κατανομή του κεφαλικού δείκτη και χρησιμοποιεί την ταξινόμηση που ακολουθούμε και εδώ, βρίσκοντας ότι υπάρχουν 20,54% δολιχοκέφαλοι (ΚΔ<80), 19,54% μεσοκέφαλοι και 59,92% βραχυκέφαλοι (ΚΔ>82). Μάλιστα οι υπερβραχυκέφαλοι (ΚΔ>85) είναι το 29,30%. Στη νότια Αυστρία τα ποσοστά είναι παρόμοια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δολιχοκέφαλοι τείνουν να είναι πιο ψηλοί από τους υπόλοιπους.

Η μελέτη του Weisbach είναι εξονυχιστική. Οι μετρήσεις είναι αναλυτικότατες και οι πίνακες κάτι παραπάνω από ικανοποιητικοί. Από τα στοιχεία του μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για την φυλετική σύνθεση της Αυστρίας.

Οι Νορδικοί στη χώρα είναι λιγότεροι από τους ξανθούς, καθώς οι ξανθοί κατά κύριο λόγο είναι βραχυκέφαλοι, δηλαδή Διναρικοί. Σε συνδυασμό με τα στοιχεία περί δολιχοκεφαλίας, οι Νορδικοί φτάνουν το διψήφιο ποσοστό. Από την άλλη, το υψηλό ποσοστό υπερβραχυκεφαλίας δεχνει ότι στη χώρα υπάρχει υψηλό ποσοστό Διναρικών, λογικά πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού. Η βραχυκέφαλη πλειοψηφία της χώρας αποτελείται από Αλπικούς, που ίσως πλησιάζει το μισό πληθυσμό. Σίγουρα υπάρχουν Κρομανοειδείς, που αντιστοιχούν στους μεσο-δολιχοκέφαλους καστανούς σε ποσοστά παρόμοια με αυτά των Νορδικών. Σποραδικά εμφανίζονται κάποιοι Μεσογειακοί. Εν συντομία, στην Αυστρία κατοικούν Αλπικοί, Διναρικοί, Κρομανοειδείς και Νορδικοί.

3 σχόλια:

  1. πολυ ενδιαφερον, ειχα ακουσει οτι υπαρχει συγγενεια με ελληνες- το εχετε ακουσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει κάποια ομοιότητα. Από πλευράς φυλετικών τύπων, στην Ελλάδα κατοικούν οι ίδιοι τύποι που υπάρχουν στην Αυστρία, αν αντί για Νορδικούς βάλεις Μεσογειακούς. Άλλη μια διαφορά είναι οι ανατολίτικοι τύποι που υπάρχουν στην Ελλάδα σε εμφανές ποσοστό. Ίσως η κυρίως Αλπικο-Διναρική σύσταση Αυστρίας και Ελλάδας να τις καθιστά με παρόμοια νοοτροπία.

      Διαγραφή
  2. αληθεια; αυτο δεν το περιμενα με τιποτα. εκει που το διαβασα ελεγε για ελαχιστη σχεση με αλβανους και σλάβους, και μεγαλη σχεση με ιταλους (που το περιμενα). αλλα επειδη ειναι γερμανοι οι αυστριακοι γιαυτο ξαφνιαστηκα. εχω γνωρισει αρκετους γερμανους που πιανουν ολες λευκες υποφυλες. απο αυστριακους, λιγοτερους γνωρισα, αλλα καλη τυποι γενικος. τωρα μαλλον θα τους θεωρησω πιο κοντινα ξαδερφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.