Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ανθρωπολογικές μερτήσεις στην βόρεια Ιταλία

Ετρούσκοι, τοιχογραφία
Ο Ιταλός ανθρωπολόγος F. Frassetto μελέτησε την ανθρωπολογία της Μπολόνια στην Ιταλία, με σκοπό να βρει στοιχεία για τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής. Τα αποτελέσματά του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό L'Anthropologie, σε άρθρο με τίτλο "Notes anthropologiques sur la population de la province de la Bologne". Ο συγγραφέας βρίσκει τα ανθρωπολογικά ευρήματα δηλώνουν πως στην περιοχή κατοικούσαν οι εξής φυλετικοί τύποι: Αλπικοί, Διναρικοί, Μεσογειακοί (race ligure) και Κρομανοειδείς. Κατά την περίοδο των Ετρούσκων, οι δολιχοκέφαλοι Μεσογειακοί κυριαρχούσαν, αλλά οι βραχυκέφαλοι αυξανόμενοι σιγά-σιγά, έχουν φτάσει σήμερα να αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Ο Frassetto έκανε έρευνα στον σύγχρονο πληθυσμό, σε δείγμα 1357 ατόμων. Το 26,2% ήταν δολιχοκέφαλοι και το το 73,8% βραχυκέφαλοι, με όριο μεταξύ των δύο κατηγοριών κεφαλικό δείκτη 80. Το μέσο ύψος της περιοχή ξεπερνά τον μέσο όρο της Ιταλίας. Τα μαλλιά...
είναι σχεδόν πάντα σκούρα, τα φρύδια όχι έντονα, το πρόσωπο οβάλ με αρκετό χρώμα, η μύτη ίσια ή ελαφρά κυρτή, χείλη όχι ιδιαίτερα σαρκώδη.

Αναλυτικότερα, το χρώμα των ματιών κατανέμεται ως εξής:
Άνδρες: σκούρα 62,18% - ενδιάμεσα 22,53% - μπλε 14,29%
Γυναίκες: σκούρα 72,96% - ενδιάμεσα 17,97% - μπλε 9,07%

Ενώ το χρώμα των μαλλιών:
Άνδρες: μαύρα 24,03% - καστανά 73,55% - ξανθά 2,18% - κόκκινα 0,34%
Γυναίκες: μαύρα 21,20% - καστανά 74,40% - ξανθά 4,40% - κόκκινα 0%

Το προφίλ της μύτης κατανέμεται ως εξής:
Άνδρες: κυρτό 31,70% - ίσιο 58,15% - κοίλο 8,23% - κυματιστό 1,02%
Γυναίκες: κυρτό 16,04% - ίσιο 70,02% - κοίλο 12,97% - κυματιστό 0,97%
Εδώ φαίνεται ο σεξουαλικός διμορφισμός στον άνθρωπο, με τις γυναίκες να μην έχουν τόσο έντονη μύτη όσο οι άνδρες. Προφανώς, για συγκρίσεις με άλλες μελέτες πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ποσοστά για τους άνδρες.

Ο συγγραφέας φτάνει στα συμπεράσματα. Στην περιοχή κατοικούν από τη μία οι δολιχοκέφαλοι Μεσογειακοί και λιγότερο οι δολιχοκέφαλοι προς μεσοκέφαλοι Κρομανοειδείς, όπως και κάποιοι Νορδικοί. Από την άλλη οι βραχυκέφαλοι, Αλπικοί, Διναρικοί, ίσως και Βαλτικοί.

Εμείς να προσθέσουμε ότι οι φυλετικοί τύποι που βρίσκει ο Frassetto στην Ιταλία ζουν εκεί από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, ομοιάζοντας πολύ με αυτούς που ζουν στην Ελλάδα. Μάλιστα οι Ετρούσκοι ήταν πιθανότατα Έλληνες άποικοι, που μίχθηκαν με τους ντόπιους. Είναι σωστή η διαπίστωση ότι οι αρχικοί δολιχοκέφαλοι αντικαταστάθηκαν σταδιακά από βραχυκέφαλους Αλπικούς, σε βαθμό πλέον η βόρεια Ιταλία να είναι έντονα βραχυκέφαλη.

2 σχόλια:

  1. ε τότε τί οι παρλαπιπες περί "γερμανικότητα" και παδανια, κτλ;

    άμα ξέρεις να διαβαζεις αγγλικά:
    http://archhades.blogspot.com/2011/06/northern-italians-are-biologically.html



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν διαβάσεις το άρθρο θα διαπιστώσεις πως οι πληθυσμοί στην βόρεια Ιταλία ομοιάζουν ανθρωπολογικά με τους πληθυσμούς της Αυστρίας (ο οποίος είναι "μικτός" και κατά βάση αλπικός και διναρικός). Επίσης, είναι δεδομένο, πως στη βόρεια Ιταλία εισέβαλαν Γότθοι αλλά σύντομα απομακρύνθηκαν, ενώ οι Λομβαρδοί είχαν σχηματίσει και κράτος μέχρι την εποχή της Αναγέννησης.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.