Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Η ανθρωπολογία της Τσεχίας

Μια ανθρωπολογική έρευνα της Τσεχίας διεξήχθη από τους Skovec και Matiegka, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό L'Anthropologie με τίτλο "Contributions à l'anthropologie du pays tchèque". Ελήφθησαν μετρήσεις σε 536 άνδρες και 417 γυναίκες στην Πράγα.

Ως προς το χρώμα των μαλλιών, η μελέτη βρίσκει στους άνδρες μαύρα, καστανά και ξανθά μαλλιά σε ποσοστά 17,31%, 68,66% και 11,64% αντίστοιχα. Στις γυναίκες τα ποσοστά είναι 29,71%, 60,51% και 8,33%. Τα υπολειπόμενα ποσοστά αντιστοιχούν στο κόκκινο χρώμα. Προκύπτει συνεπώς ότι περίπου το 90% του πληθυσμού έχει σκούρο χρώμα μαλλιών και ένα 10% ξανθό.

Ως προς τον κεφαλικό δείκτη, οι δολιχοκέφαλοι...
δηλαδή με ΚΔ<80 είναι 17,1%, ενώ μεσοκέφαλοι-βραχυκέφαλοι με ΚΔ80 είναι το 82,9%. Μάλιστα οι υπερβαχυκέφαλοι, με ΚΔ85, είναι 38,9%, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Από τα παραπάνω μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα ως προς την φυλετική σύνθεση του πληθυσμού της Τσεχίας. Οι Τσέχοι εν γένει είναι καστανοί και βραχυκέφαλοι. Πράγμα που σημαίνει ότι τείνουν προς Αλπικοί. Πιθανότατα υπάρχει διψήφιο ποσοστό Διναρικών, λόγω σημαντικής υπερβραχυκεφαλίας. Το 10% των ξανθών ανήκει περισσότερο σε Βαλτικούς παρά σε Νορδικούς. Δυστυχώς δεν δίνονται συνδυαστικά τα στοιχεία κεφαλικού δείκτη-χρώματος μαλλιών για να είμαστε βέβαιοι. Το μικρό ποσοστό των δολιχοκέφαλων ανήκει κυρίως σε Κρομανοειδείς παρά σε Νορδικούς. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας είναι βραχυκέφαλοι Αλπικοί, ίσως με Βαλτικές τάσεις από την εμπειρία μας. Το ποσοστό των Κρομανοειδών είναι σίγουρα διψήφιο, ενώ των Νορδικών σίγουρα μονοψήφιο. Συμπερασματικά, οι Τσέχοι φαίνεται να είναι Αλπικοί, δευτερευόντως Κρομανοειδείς και Διναρικοί, με μερικούς Βαλτικούς και ελάχιστους Νορδικούς.

2 σχόλια:

  1. Οι υπερβραχυκεφαλοι δεν ειναι διναρικοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η παρατήρηση, αλλά όχι αναγκαστικά. Οι Διναρικοί είναι συχνά υπερβραχυκέφαλοι, όμως υπερβαρυκέφαλοι είναι μερικές φορές Αλπικοί και Βαλτικοί. Προστέθηκε και αναφορά σε Διναρικούς, που αναμφίβολα υπάρχουν σε εμφανές ποσοστό στην Τσεχία.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.