Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Το ζήτημα της μεταβολής των Αλπικών

Ο Αλπικός φυλετικός τύπος αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, επηρεάζοντας την εμφάνιση και την ψυχοσύνθεση των Ευρωπαίων. Συχνά ακούμε διάφορους να τους αποκαλούν "μογγόλους", λόγω των βαριών βλεφάρων που συχνά εμφανίζουν και όχι μόνο. Παρότι δεν είναι μογγόλοι, η εντύπωση αυτή δεν έρχεται από το πουθενά, καθώς οι Αλπικοί έχουν πολύ μακρινή σχέση με αυτούς, όμως έχουν πλέον διαχωριστεί σημαντικά και είναι λάθος να χαρακτηρίζονται έτσι. Όποιος μελετήσει τα σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα των Αλπικών, θα το διαπιστώσει. Μπορεί κάποιος να μπερδευτεί από Κρομανοειδείς με βαριά βλέφαρα και να μπερδέψει τα ψυχικά γνωρίσματα, αλλά αν αποφύγει αυτόν τον σκόπελο, η αλήθεια διακρίνεται ως ηλίου φαεινότερη.

Ένα ενδιαφέρον ζήτημα είχαμε θίξει σε παλαιότερο άρθρο και είναι αυτό του διαχωρισμού των Ευρωπαϊκών φυλών σε δύο ευρύτερες κατηγορίες με βάση την πιο πιθανή καταγωγή τους. Η μία από αυτές τις δύο κατηγορίες είναι οι Αλπικοί μαζί με τους Αρμενοειδείς, Βαλτικούς και Μογγολικούς τύπους, ως τείνοντες στην ενδομορφικότητα και ευρυπροσωπία, ενώ στα ψυχικά γνωρίσματα τους εκφράζει η συστηματοποίηση και η πρακτικότητα.

Εδώ θα αναλύσουμε την μεταβολή των Αλπικών κατά την μετακίνησή τους προς τα δυτικά. Από την εξελικτική θεωρία είναι βέβαιο ότι Αλπικοί...
πληθυσμοί διαφοροποιήθηκαν στην Ασία και μετακινήθηκαν προς την Ευρώπη και Μικρά Ασία προϊστορικά, πριν χιλιάδες χρόνια. Λογικά τότε θα ήταν πιο μεσόρρινοι και ευρυπρόσωποι, πιο κοντά στους μογγόλους. Όμως με την επαφή τους με τους λεπτόρρινους, λεπτοπρόσωπους ευρωπαίους, οι Αλπικοί διαφοροποιήθηκαν. Κάποιοι από τους Αλπικούς είναι σήμερα λεπτοπρόσωποι και πολλοί από αυτούς είναι λεπτόρρινοι, με χαρακτηριστικά "Ευρωπαϊκά", όπως ο Αλπικός ηθοποιός της φωτογραφίας, αλλά ένα εμφανές μέρος τους παραμένει μεσόρρινο ή ευρυπρόσωπο.


Αντίστοιχα, οι Αλπικοί που βρέθηκαν στην Μικρά Ασία και ήρθαν σε επαφή με τους Ιρανικούς, μεταβλήθηκαν σταδιακά σε Αρμενοειδείς, με πιο γρυπή μύτη και περισσότερη λεπτοπροσωπία. Χαρακτηριστικό είναι ότι όπου υπάρχουν Αρμενοειδείς υπάρχουν και Αλπικοί, ενώ οι ενδιάμεσες μορφές είναι πολλές. Στη βαλτική περιοχή, οι Αλπικοί μετατράπηκαν σε Βαλτικούς, αποκτώντας ξανθά μαλλιά, με πολλές ενδιάμεσες Αλπικο-Βαλτικές μορφές.

Αυτό που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι οι αρχικοί Αλπικοί, συναντώντας άλλες φυλές τείνουν να τους μοιάσουν σε κάποια γνωρίσματα. Στην Ευρώπη, έγιναν πιο λεπτόρρινοι-λεπτοπρόσωποι, μοιάζοντας στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, στην Μικρά Ασία έγιναν πιο λεπτοπρόσωποι με κυρτή μύτη, μοιάζοντας στους Ιρανικούς, ενώ στην Βαλτική περιοχή έγιναν ξανθοί, χάνοντας συχνά τα βαριά βλέφαρα, μοιάζοντας στους Νορδικούς.

Η εξήγηση του φαινομένου είναι δύσκολη. Κάποιοι ανθρωπολόγοι μιλούν για σταδιακή μεταφορά γονιδίων στους Αλπικούς από τη φυλετική μίξη χιλιετιών. Έχει ένα βαθμό αλήθειας αυτή η θεωρία. Ίσως η πραγματικότητα να είναι άλλη. Οι Αλπικοί βρέθηκαν ανάμεσα σε φυλές πιο ηγετικές, με αποτέλεσμα να θεωρούνται κατώτεροι. Η σεξουαλική επιλογή ήταν αυτή που έκανε τους Αλπικούς, μέσω της επιλογής αυτών που μοιάζανε περισσότερο στους λογιαζόμενους ως ανώτερους φυλετικούς τύπους και αυτές οι μεταβολές συσσωρεύτηκαν. Ακόμα και στις μέρες μας, υπάρχουν ακόμα μεσόρρινοι και ευρυπρόσωποι Αλπικοί, οι οποίοι μας φαίνονται άσχημοι. Η θεωρία αυτή φαίνεται πιο βάσιμη, καθώς τα ψυχικά γνωρίσμτα παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ επίσης η μεταβολή είναι αρκετά επιλεκτική σε συγκεκριμένα εμφανισιακά γνωρίσματα και όχι σε όλα ανεξαρτήτως τα γνωρίσματα όπως θα απαιτούσε η τυχαία γονιδιακή εισροή.

Υπάρχει μια μικροδιαμάχη μεταξύ γενετιστών και ανθρωπολόγων για διάφορα εξελικτικά ζητήματα. Συνήθως δίκιο έχουν οι ανθρωπολόγοι, καθώς η γενετική είναι ακόμη πολύ μακριά από το να βγάζει ασφαλή συμπεράσματα. Σκοπός είναι η ένωση των δυνάμεών τους για την πρόοδο της ανθρώπινης γνώσης.

8 σχόλια:

  1. Διαχειριστα εχεις ακουσει ποτε σου για το σπηλαιο ΟΦΝΕΤ στην Βαυαρια και τα ευρηματα του ναγονται στην μεσολιθικη(15,000 πχ) ; Εκει λοιπον πλαϊ σε δολιχοκεφαλες μορφες βρεθηκαν και βραχυκεφαλες και ειναι τα πρωτα ιχνη βραχυκεφαλω στην Ευρωπη.Μιλαμε για στρογγυλο ινιο παντα δλδ πανω κατω οπως των Αλπικων σημερα.Αυτες οι βραχυκεφαλες μορφες θεωρουνται οι προγονοι των συγχρονων αλπικων και οι δημιουργοι των λημναιων νεολιθικων οικισμων της Κεντρικης Ευρωπης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω διαβάσει για αυτό. Στην παλαιοανθρωπολογία υπάρχουν συνεχώς προβλήματα χρονολόγησης. Πάντως έχουν βρεθεί και άλλα προϊστορικά ευρήματα με στρογγυλά κρανία, πράγμα που επιβεβαιώνει την ύπαρξη ή καλύτερα έλευση των Αλπικών ήδη χιλιάδες χρόνια πριν, προϊστορικά. Συνεπώς, οι πρόγονοι των Αλπικών βρίσκονται στην Ευρώπη ήδη προϊστορικά.

      Διαγραφή
  2. Εννοείς πως οι Βαλτικοί είναι κατά κάποιο τρόπο "νορδικοιποιημένοι" Αλπικοί;

    Σκοτεινός Ιεροφάντης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό υποψιάζομαι. Αλπικοί και Βαλτικοί έχουν στενή συγγένεια και υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες μορφές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ξανθότητα αυξάνεται στα βόρεια, εκεί όπου υπάρχει επαφή με Νορδικούς. Πιθανότερο λόγο θεωρώ τη σεξουαλική επιλογή, παρά τη γονιδιακή εισροή. Αυτό σαν μια προσπάθεια να εξηγηθεί το φαινόμενο, με την εύκολη "λύση" να λέγαμε ότι απλώς είναι τυχαίο.

      Διαγραφή
    2. Σεξουαλική επιλογή εννοείς οτι στην αναγέννηση και γενικά παλαιότερα που ήταν της μόδας οι χοντρές γυναίκες(ενδομορφικές)οπότε οι άντρες εκείνης της εποχής παντρεύονταν αλπικές?

      Διαγραφή
  3. Διαχειριστά ποτε ξεκίνησε να αναφέρονται ως ξεχωριστή υποφυλή οι κρομανοειδείς ; Στα παλια ανθρωπολογικα συγγράματα αναφέρονταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Κρομανοειδείς προέκυψαν πρώτη φορά από παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα, όπου βρέθηκαν δολιχοκέφαλα κρανία με προτεταμένα ζυγωματικά και σαγόνι και με κάπως πλατύ πρόσωπο. Ήδη από τη δεκαετία του 1920 οι περισσότεροι Γερμανοί ανθρωπολόγοι έχουν ορίσει τον τύπο Faelid με ενδιάμεσα Νορδικά και Κρομανοειδή γνωρίσματα. Ο Γάλλος ανθρωπολόγος Vallois μιλά για Ατλαντομεσογειακούς τους οποίος λέει ότι βλέπει ως Κρομανοειδείς, ενώ ο Coon μιλά για Ατλαντομεσογειακούς, τους οποίους δεν περιοιρίζει στην Ιβηρία, αλλά θεωρεί ότι βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη, τους παρουσιάζει δολιχοκέφαλους καστανούς με μεγάλη διάμετρο ζυγωματικών και σαγονιού, δηλαδή εμμέσως ως Κρομανοειδείς.

      Το ζήτημα των Κρομανοειδών προέκυψε από την ανάγκη να περιγραφούν οι καστανοί δολιχοκέφαλοι της βορείου και κεντρικής Ευρώπης που δεν είναι σε καμία περίπτωση Μεσογειακοί. Μάλιστα αυτοί οι καστανοί δολιχοκέφαλοι έχουν έντονα ζυγωματικά ή και έντονα σαγόνια. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παλιά θεωρούνταν Νορδική. Όμως οι καστανοί αποτελούν σημαντικότατο τμήμα των Νορβηγών, συνεπώς δεν είναι Νορδικοί, αλλά ούτε έχουν Μεσογειακά γνωρίσματα. Έχουν Κρομανοειδή γνωρίσματα, συνεπώς ταιριάζει να ονομαστούν Κρομανοειδείς. Παρότι οι περισσότεροι Κρομανοειδείς είναι λεπτοπρόσωποι, παρουσιάζουν συχνά τα βασικά γνωρίσματα των αρχαίων Κρομανοειδών, όπως έντονα ζυγωματικά, έντονο σαγόνι, δολιχοκεφαλία και καστανά μαλλιά, συνεπώς ταιριάζει η χρήση του όρου και για τους σύγχρονους απογόνους τους. Η έλλειψη των Κρομανοειδών δημιουργούσε πολλές παρανοήσεις και εντάσσονταν κατά βούληση στους Μεσογειακούς ή Αλπικούς, παρότι τα ψυχικά τους γνωρίσματα είναι τελείως διαφορετικά, ενώ και στην εμφάνιση διαφέρουν.

      Οι Κρομανοειδείς άρχισαν καθαρά να αναφέρονται ως ξεχωριστή υποφυλή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν η φυλετική ανθρωπολογία δεν βρίσκονταν υπό διωγμό και γράφονταν επιστημονικά βιβλία ανθρωπολογίας, οι Κρομανοειδείς πλέον θα αναφέρονταν. Στα σύγχρονα φόρουμ φυλετικής ανθρωπολογίας οι Κρομανοειδείς θεωρούνται καθαρά ξεχωριστοί. Μια επίσημη βουλγαρική δημοσίευση του 1993 τους θεωρεί ξεχωριστούς.
      http://fyletika.blogspot.gr/2014/05/blog-post_27.html

      Διαγραφή
    2. Eυχαριστώ για την απάντηση.Σχετικα με το βιβλίο του Κάρλ Σάλλερ ''Ιστορία των ανθρώπινων φυλών'' εκδ.Πορεία ενα απο τα ελαχιστα μεταφρασμενα στην ελληνική ανθρωπολογικά συγγράματα τι άποψη έχεις ;

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.