Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Οι φυλές της Ευρώπης σύμφωνα με τις επιχρωματισμένες φωτογραφίες του Carleton Coon

Το βιβλίο του C. Coon, "The Races of Europe" άσκησε μεγάλη επίδραση στη φυλετική ανθρωπολογία. Συνοδεύεται από ένα εκτεταμένο παράρτημα με φωτογραφίες, που αντιστοιχούν στους διάφορους φυλετικούς τύπους. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο διαδικτυακά εδώ, ωστόσο πήραμε από εδώ μια πολύ καλή δουλειά, όπου έχουν μιχθεί και μορφοποιηθεί σε κατάλληλο λογισμικό οι φωτογραφίες που αντιστοιχούν σε κάθε κατηγορία και εν συνεχεία έχουν επιχρωματιστεί.

Ακολουθούν οι κύριοι φυλετικοί τύποι, με λίγο διαφορετικά ονόματα από την συνήθη τυπολογία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ...



Aπό πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά οι φυλετικοί τύποι είναι οι εξής:

Μεσογειακός
Νορδικός
Αλπικός
Βαλτικός
Διναρικός
Αρμενοειδής
Ιρανικός
Νοτιομεσογειακός
Αραβικός
Αιθιοπικός
Τουρανικός
Λαπωνικός

8 σχόλια:

  1. Οι τρεις τελευταίοι βέβαια δεν είναι και τόσο Ευρωπαίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εώς τον Ιρανικό τύπο και με κάποια δυσκολία θα έλεγα "Ευρωπαίοι" οι καυκάσιος (γεωγραφικά) αρμενοειδής (και εν μέρη) και ο Ιρανικός. Καυκασοειδείς ναι, ευρωπαίοι όχι, οι προηγούμενοι απο αυτούς όλοι ναι, οι μετέπειτα ούτε κατά προσέγγιση (ούτε καυκάσιοι). Οι νεο-δανούβιοι με κάποια μογγολική επιμειξία αν δε κάνω λάθος. Για τους άραβες καρβουνιάρηδες αρμενοειδείς ούτε λόγος.

      Διαγραφή
  2. Το παραμύθι των πλείστων ανθρωπολόγων με την δήθεν "ύπαρξη μεσογειακής φυλής" όπου εντοπίζονται δολιχομορφικοί τύποι στη μέση ανατολή κλπ θα έπρεπε κάπου κάπου να σταματήσει. Και μάλιστα τη στιγμή που τονίζεται ότι ο προσδιορισμός είναι φυλετικός και όχι γεωγραφικός. Ο Βορειοαφρικανός και ο "Άραβας" μεσογειακός (πόσο μάλλον ο "νέγρος"!!!) δεν έχουν καμία σχέση με τον Ευρωπαϊκό μεσογειακό απο πλευράς καταγωγής απλά και μόνο. Το κάτωθι παράδειγμα Άρυου σικιστή Ινδού βραχμάνου είναι πολύ πλησιέστερο στον Ευρωπαϊδή τύπο, πράγμα που δεν προξενεί και ιδιαίτερη εντύπωση βάσει των ιστορικών και γλωσσολογικών δεδομένων, αν πράγματι δεν πρόκειται για εναπομένων Ευρωπαίο με αμελητέα δραβιδική μίξη: farm8.staticflickr.com/7079/7220756174_c73fd66125_z.jpg

    Επίσης παράδειγμα Αφγανού γέροντος: farm4.staticflickr.com/3231/2961975773_9f7b07194f.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ17 Νοεμβρίου 2013 στις 5:02 μ.μ.

      Συμφωνω απολυτως με τον Διομαχο,η απιθανη γελοιοτητα περι...μεσογειακοτητας(sic) του καθε δολιχοκεφαλου σημιτοειδους τερατος πρεπει επιτελους να τελειωνει.

      Διαγραφή
    2. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ17 Νοεμβρίου 2013 στις 5:13 μ.μ.

      Μεσογειακος υποτυπος ειναι ο ατλαντοειδης της δυτικης Ευρωπης.Επισης σωστα αναφερεται ο ποντικος υποτυπος της ανατολικης Ευρωπης(κυριως Ουκρανιας) που προερχεται απο τους Σκυθες οι οποιοι εννοειται οτι ηταν Μεσογειακοι.

      Διαγραφή
    3. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ17 Νοεμβρίου 2013 στις 6:04 μ.μ.

      Ευρωπαιοι ειναι μονο οι δυο Μεσογειακοι,ο Νορδικος,ο Αλπικος και ο Διναρικος.Ο νεοδανουβιος εχει απωτατη μογγολοειδη μειξη.Καυκασιοι αλλα οχι Ευρωπαιοι ειναι και ο Αρμενοειδης και ο Ιρανογενης.Τα υπολοιπα ειναι για τα δεντρα παρεα με τα μαιμουδακια.

      Διαγραφή
    4. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ17 Νοεμβρίου 2013 στις 6:41 μ.μ.

      Επι τη ευκαιρια της αναφορας στους νεοδανουβιους ενδιαφερον θα ειχε μια αναρτηση που αφορα την μογγολοειδη παρουσια στην Ευρωπαικη ηπειρο.

      Διαγραφή
    5. Λίγο ευαίσθητο θέμα δίοτι η μισή Ευρώπη μου φαίνεται εν τέλει ότι είναι μογγολοειδής. Οι Τσέχοι και οι Φινλανδοί (μιλάνε Αλταϊκή γλώσσα και τα εμφανή τους μογγολικά γονίδια, απ'τη μητρική γραμμή είναι το 1/3 τουλάχιστον της όλης τους γενετικής) είναι σε ποσοστό ~100% ανοιχτόχρωμοι (και αν) μογγολοειδείς. Δεν ανοίκουν σε ουδένα απ'τους παραπάνω Ευρωπαϊκούς ανθρωπολογικούς που ανέφερες πολύ σωστά. Για του λόγου του αληθές:

      Τσέχοι: radio.weblogs.com/0109616/images/2004/01/22/Rob%20with%20Czechs.jpg

      static1.demotix.com/sites/default/files/imagecache/a_scale_large/1700-2/photos/1785712.jpg

      Φινλανδοί: i.theones2watch.com/wp-content/paparazzi750.jpg

      blogs.telegraph.co.uk/news/files/2011/05/timo-soini2.jpeg

      Mόνο η δυτική ευρώπη (και με σημειωτέες εξαιρέσεις ακόμα και εκεί) δεν έχει μογγολοειδή πλειοψηφικά. Όσο για την Ελλαδίτσα μας, άστο. Έχω την εντύπωση ότι ισχυρότερη είναι η παρουσία μογγολοειδών εποίκων και όχι μόνο στην Ευρώπη απ'τον αιώνα τον άπαντα, παρά ότι άλλο ώρες ώρες. Χώρες και χώρες δεν έχουν ούτε κατά προσέγγιση όσων αφορά τη πλειοψηφία των κατοίκων τους Ευρωπαϊκά-λευκά χαρακτηριστικά. Ενδεχομένως άνω των μισών απ'αυτές υπολογίζοντας και τα πολύ μικρά κρατίδια αλλά και τις "πολιτικά" Ευρωπαϊκές κατ'εξοχήν μογγολικές χώρες (Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν κλπ). ΄Όσων αφορά δε την έκταση επίσης άνω της μισής είναι εποικισμένη μάλλον απο μογγολοειδή. Θα είχε ενδιαφέρον ανάρτηση για την Ευρωπαϊκή-λευκή παρουσία στην Ευρώπη έτσι όπως έχει το πράγμα.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.