Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Φυλετική ανθρωπολογία σημαίνει πάνω από όλα μελέτη της συμπεριφοράς των φυλών

Πολλοί θεωρούν ότι η δουλειά των ανθρωπολόγων είναι να μετρούν τα διάφορα χαρακτηριστικά του προσώπου και του σώματος και να κατατάσσουν τους ανθρώπους σε φυλές, κρίνοντας μόνο από την εξωτερική εμφάνιση. Παρότι υπήρξαν στο παρελθόν αρκετοί ανθρωπολόγοι που απέφυγαν να μιλήσουν για φυλετική συμπεριφορά, οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι, είτε το λένε, είτε όχι, κατανοούν ότι οι ανθρώπινες φυλές έχουν διαφορετική συμπεριφορά. Όσοι δεν το έχουν κατανοήσει, αγνοούν μια βασική αρχή της φύσης, ότι συμπεριφορά και εμφάνιση αποτελούν μια αδιαίρετη ενότητα και δεν δικαιολογείται διαχωρισμός τους, παρότι συχνά γίνεται για λόγους διευκόλυνσης.

Σε διαδικτυακές κοινότητες φυλετικής ανθρωπολογίας, υπάρχει πλήθος χρηστών οι οποίοι κάνουν ταξινομήσεις για κάποιο διάστημα μέχρι να βαρεθούν, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η ταξινόμηση σημαίνει και αντιστοίχιση με συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αν το γνώριζαν αυτό, η ταξινόμηση θα είχε αυτομάτως άλλη αξία και σύντομα θα γίνονταν ενσυνείδητοι φυλετιστές.

Η συνειδητοποίηση ότι οι φυλές έχουν διαφορετική συμπεριφορά οδηγεί αμέσως σε ένα αχανές πεδίο αναζήτησης. Η ανθρώπινη ιστορία πρέπει να μελετηθεί υπό το φυλετικό πρίσμα και να δικαιολογηθούν οι διάφορες συμπεριφορές λαών και ηγετών λόγω φυλετικής υπόστασης. Ακόμα και ο πιο αδαής γνωρίζει ότι οι διάφοροι λαοί διαφέρουν μεταξύ τους σε εμφάνιση και συμπεριφορά, αλλά μόνο με τη συστηματική μελέτη της φυλετικής ανθρωπολογίας μπορεί να αιτιολογηθεί πληρέστερα αυτή η σχέση εμφάνισης και συμπεριφοράς. Επίσης, οι συμπεριφορές των ζώντων ανθρώπων αιτιολογούνται πλήρως αν ληφθεί υπόψη η φυλετική τους υπόσταση.

Οι ανθρώπινες φυλές πρέπει οπωσδήποτε να χαρακτηρίζονται από συνδυαζόμενα σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά. Επειδή η ταξινόμηση γίνεται κυρίως μέσω της εξωτερικής εμφάνισης, δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι η φυλετική ανθρωπολογία ασχολείται μόνο με την εξωτερική εμφάνιση. Αντιθέτως, αυτό που δίνει αξία στη φυλετική ανθρωπολογία είναι ότι μέσω της εξωτερικής εμφάνισης μπορεί να εκτιμηθούν σε μεγάλο βαθμό τα ψυχικά χαρακτηριστικά, καθώς συνδέονται. Και αυτό αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της επιστήμης που πρέπει να αποτελεί κτήμα κάθε μορφωμένου ανθρώπου.

20 σχόλια:

  1. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ27 Νοεμβρίου 2013 στις 5:38 μ.μ.

    Διομαχε,οσον αφορα την παλαιοτερη αναφορα σου στους Αλβανους πανω στην δικη μου αναφορα περι πλειοψηφουντος Διναρικου στοιχειου οπου τους ανεφερες ως Mtebid,οφειλω να οφειλω να ομολογησω οτι μελετωντας τους καλυτερα διαπιστωνω οτι η αρμενοειδης μειξη ειναι πολυ μεγαλυτερη απο οτι ειχα αρχικως εκτιμησει.Χαρακτηριστικος επ'αυτου ειναι ο μεσος ορος υψους τους που ειναι πολυ μικρος για Διναρικους,ολοι ξερουμε το περιφημο αλβανικο μποι.Η μονη ενσταση που εχω επι της παρατηρησεως σου ειναι οτι δεν εκανες αναλυτικη αναφορα στο καθε αλβανικο φυλο καθοτι οι αλβανοι μονο ενιαιος φυλετικα λαος δεν ειναι.Αναλυτικα:Στον βορρα υπαρχουν οι Γκεγκηδες οι οποιοι Διναρικοαρμενοειδεις με πλειοψηφουν το Διναρικο στοιχειο,στον νοτο οι Τοσκηδες οι οποιοι ειναι Μεσογειακοδιναρικοι(και απο τους οποιους προερχονται οι Αρβανιτες ),ενω ακομη υπαρχουν οι αλβανοι το κοσσοβου και των σκοπιων οι οποιοι ειναι τυπικοι Γκεγκηδες,με εξαιρεση πολλους κοσσοβαρους οι οποιοι ειναι τυπικοι Διναρικοι ως εξισλαμισμενοι Σερβοι και τους Μαλισωρους οι οποιοι επισης ειναι καθαροι Διναρικοι.Επισης στον νοτο υπαρχουν οι Λιαπηδες οι οποιοι ειναι γκεγκηδες που κατηλθαν απο τον βορρα και αναμειχθηκαν και με καποιους τοσκηδες,οπως και οι διαβοητοι τσαμηδες οι οποιοι ειναι ενα μειγμα εξισλαμισμενων ελληνων,λιαπηδων αλβανων και αρμενοειδων τουρκων.Επισης στην αλβανια υπαρχει εκτεταμενη μογγολοειδης μειξη στις βορειες περιοχες στο κοσσοβο και στα σκοπια μεταξυ των Mtebid Αλβανων καθως μογγολοειδης παρουσια στους Mtebid που εχουν αναμειχθει με αλλους πληθυσμους νοτιοτερα.Εχεις να προσθεσεις κατι επ'αυτου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι η ανάλυση σου είναι τέλεια! Πιστεύω προσεγγίζει με το καλύτερο τρόπο τη πραγματικότητα. Οι ενδιάμεσοι τύποι διναρικών-αρμενοειδών (καυκάσου ή εγγύς ανατολής) αναφέρονται ως "taurids" (όρη Ταύρου στη νότια Τουρκία), και είναι πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους. Υπάρχουν και mtebids (δηλαδή αρμενοειδείς του καυκάσου, ποιο ανοιχτόχρωμοι συνήθως, αλλά και με εμφανή τα χαρακτηριστικά της εγγύς ανατολής). Εδώ στους εν Ελλάδι αρβανίτες οι αρμενοειδείς και οι taurids/mtebids μιλάμε λείπουν τελείως (δεν έχω συναντήσει περίπτωση ποτέ δλδ αρβανιτών που γνωρίζω, αν κάποιο έχει τέτοια επιρροή είναι πάντα απο μη αρβανίτη γονιό)... Αυτό δείχνουν και οι ανθρωπολογικές μετρήσεις Τσιτσίπη και λοιπών. Οι Τόσκηδες και οι αρβανίτες που προέρχονται απ'τους παλαιούς Τόσκηδες, είναι σε μεγάλο βαθμό επίσης αλπινοειδείς/κρομανοειδείς (με μίξη διναρικού).

      http://2.bp.blogspot.com/-LH_IKFoH1aU/Tt8uN6mZNEI/AAAAAAAAeHw/nEGVDqh30s4/s1600/arvanites.jpg

      http://alphalinenet.files.wordpress.com/2010/02/cebacebfcebbcebfcebacebfcf84cf81cf89cebdceb7cf83-ceb8ceb5cebfceb4cf89cf81cebfcf83-pouqueville-1824.jpg?w=500

      ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

      http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQUaWoYIm3Gmyh4fku_iKalMEfP2c5kXtS_vL0KiPj1Xy6a0Z9q3w

      http://3.bp.blogspot.com/-YzrYBIPopNQ/TvEjzNefcII/AAAAAAAAIb4/8NqMQ9a5UAA/s400/2.jpg

      (προτομή/απεικόνιση μπότσαρη, που υποτίθεται ότι είναι τσάμηδες ή γκέκηδες, δε ξέρω ίσως και να είναι. Υπάρχει και μια που τον δείχνει να κάθεται σε κάποιο κάθισμα - σαν θρόνο αν θυμάμαι και βαστάζοντας το πρόσωπο με το χέρι, αλλά δεν τη βρίσκω)

      Διαγραφή
    2. Όσων αφορά την ανθρωπολογική ανάλυση αν είναι να προσθέσω κάτι, είναι ότι στους αρβανίτες συναντάται σε ορατά ποσοστά και νορδική μίξη (έντονη εντύπωση μου)! http://www.sakketosaggelos.gr/Images/Uploaded/image005(653).jpg
      (Τούσιας μπότσαρης - Διναρονορδικός)

      Διαγραφή
    3. ΝΟΡΔΙΚΟΣ ΦΟΝΙΑΣ ΣΚΟΥΡΩΝ28 Νοεμβρίου 2013 στις 8:09 μ.μ.

      Οντως οι Αρβανιτες ειναι αρκετα Νορδικοι ως γνησιοι Αριοι Ελληνες.

      Διαγραφή
    4. ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ-ΔΙΝΑΡΙΚΟΙ

      Διαγραφή
  2. Διόμαχε, αυτήν την εικόνα ψάχνεις: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/f9/Markos_Botsaris_oil_painting_on_canvas_-_%28by_Jean-L%C3%A9on_G%C3%A9r%C3%B4me_-_1874%29.JPG Είναι πολύ μεταγενέστερη του Μάρκου, και δεν παρέχει κάποια ουσιαστική πληροφορία πάντως.

    Τον Κολοκοτρώνη γιατί τον κατατάσσεις στους Αρβανίτες; Εκ παραδρομής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διότι πολύ απλώς ήτανε, η οικογένεια του μάλιστα είχε μεταναστεύσει στην Ορεινή αρκαδία απο χωριό στη Μεσσηνία, Ραμαβούνι και πιο πίσω μάλιστα απο χωριό με έντονη ή πλειοψηφική αρβανίτικη παρουσία. Το αναφέρει και στα απομνυμονεύματα του. Ένας πρόγονος του μάλιστα λεγόταν Μπότσικας (δηλαδή μικρός στα αρβανίτικα), είναι ο αποκαλούμενος Τσεργίνης (μάλλον εκ του αγγλικού Sergeant) και βαφτισμένος απο άτομο με επίσης αρβανίτικο επώνυμο. Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης όπως βλέπεις είναι χαρακτηριστικά Διναρικός. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που συνηγορούν σε αυτή την εκδοχή τα οποία δεν έχω μπροστά μου. Το θέμα γενικώς το έχω ψάξει και έχω καταλήξει στην τουλάχιστον κατά το ήμιση αρβανίτικη καταγωγή του Κολοκοτρώνη απ'τη πλευρά του πατέρα του. Δεν αποκλείεται να μην ήταν καθόλου αλλά μάλλον πολύ ισχνή αυτή η πιθανότητα κατά τη γνώμη μου. Αυτή την εικόνα ψάχνω αλλά μάλλον άλλη τον δείχνει ως κρομανοειδή-διναρικό εντέλει (και μάλλον είναι προτομή ίσως). Εδώ το νεκρικό εκμαγείο του Κολοκοτρώνη, http://www.hellinon.net/AgiaSofia/ekmageio.jpg Ενδιαφέρουσα θα ήταν και κάποια ανάρτηση πέρι αυτού, και με περιγραφή ίσως ψυχολογικών στοιχείων και λοιπά εκ μέρους του συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. απομνημονεύματα*

      Διαγραφή
  3. Το έχεις ψάξει το θέμα, αλλά τις τρεις πρώτες σειρές των Απομνημονευμάτων του αν (ξανα)διαβάσεις θα δεις ότι ξεχωρίζει τον εαυτό του και την γενιά του από τους Αρβανίτες. Για πάμε:

    1) Οι καταβολές των Κολοκοτρωναίων είναι από το Ρουπάκι Αρκαδίας (Πληροφορία που παίρνουμε από την πρώτη σειρά των Απομνημονευμάτων του Γέρου)

    2) Ο Γέρος γεννήθηκε όντως στο Ραμαβούνι, αλλά από τύχη. Η οικογένεια του βρέθηκε εκεί κατά τους διωγμούς των Ορλωφικών.

    3) Ο Γέρος λέει ότι το Μπότσικας, περιγράφει έναν "μικρό και μαυρουδερό" πρόγονο του. (Πιθανότητα πρόκειται για λέξη της "τσοπαναρέικης ορολογίας" η οποία έχει σλάβικες και αλβανικές λέξεις. Το ότι το όνομα κάποιου ετυμολογείται σε άλλη γλώσσα δεν δηλώνει κάτι απαραίτητα για την καταγωγή του. Γιατί αλλιώς, μεγάλο μέρος του σημερινού πληθυσμού της χώρας είναι Ισραηλίτες.

    4) Το Τσεργίνης είναι εξαιρετικά δύσκολο να ετυμολογηθεί, μπορεί να έχει γίνει του τσιτακισμού το κάγκελο για να προκύψει, μπορεί να είναι από βαπτιστικό όνομα, μέχρι και με το Τσιρίγο (Κύθηρα), και με μοραΐτικη λέξη για την κουβέρτα έχω δει να το συνδέουν.

    Βρες μου έστω μία αναφορά Έλληνα ή ξένου της εποχής που να τον αναφέρει ως Αρβανίτη.

    Και για να τελειώνουμε. Ο Γέρος δεν ξεχώρισε ποτέ τον εαυτό του από τους Έλληνες Αρβανίτες, γι' αυτό συμπεθέρεψε με τον Πλαπούτα, γι' αυτό είχε άψογες σχέσεις με τους Σουλιμοχωρίτες, γι' αυτό ήταν βαθύτατα στενοχωρημένος που αναγκάστηκε να υπογράψει τη θανατική καταδίκη του Νενέκου. κλπ, κλπ, κλπ.

    Οι Έλληνες Αρβανίτες έχουν πλήθος Ηρώων, ας αφήσουν και κανέναν για εμάς τους υπόλοιπους Έλληνες.

    Διόμαχε, στο φυλετικό κομμάτι συμφωνούμε, στο ιστορικό κομμάτι είναι η διαφωνία μου. Φαίνεσαι για άτομο που μπορεί να το αντιληφθεί αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σάτυρε εγώ μια διαπίστωση έκανα, δεν είμαι ο ίδιος αρβανίτικης καταγωγής καν. Ο απο πάνω ή βλάκας είναι ή παρανοϊκός. Καταρχάς οι πλειοψηφούσες μορφές της Ελληνικής επανάστασης, άσχετα απ'το τι εικόνα δίνεται δεν είναι αρβανίτικης καταγωγής, παρότι η συνεισφορά των Ελλήνων Αρβανιτών είναι πολύ μεγάλη. Απλώς, ναι, πιστεύω για μια σειρά πραγμάτων ότι για τον Κολοκοτρώνη, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να ήταν εκ πατρός (και ειδικά εκ της μητρός του πατέρα του) αρβανίτικης καταγωγής. Δηλαδή Ηπειρώτης! Για το σημερινό ομώνυμο δήθεν λαό της βαλκανικής, τα καταφανή ανθρωπολογικά τους χαρακτηριστικά, και τη (σχεδόν ΜΗΔΕΝΙΚΗ κατά τη γνώμη μου) προσφορά του στον αγώνα για την απελευθέρωση στα βαλκάνια, αν υπονοείται κάτι τέτοιο έχω γράψει, (πήγαινε π.χ. στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση).

      Διαγραφή
    2. "...και ειδικά εκ της μητρός του πατέρα του..."

      Μάλιστα. Για πες μας λοιπόν τι ξέρεις για τη μητέρα του Κωσταντή Κολοκοτρώνη.

      Διαγραφή
    3. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ29 Νοεμβρίου 2013 στις 6:56 μ.μ.

      Προς εσενα που σχολιαζεις μονο και μονο επειδη αυτο κανει ο σχολιαστης με το ψευδωνυμο Διομαχος:Εφοσον εχεις προβλημα μαζι του φροντισε να το λυσεις(εαν πραγματι θες κατι τετοιο και δεν ικανοποιεις με αυτη την διαμαχη την εκπληρωση καποιου ψυχικου σου κενου)εκτος ιστολογιου καθοτι αυτο αφορα αποκλειστικα θεματα φυλετικης ανθρωπολογιας.Τωρα οσον αφορα τις """καταγγελιες""" σου εαν οντως ισχυουν προκυπτει το ευλογο ερωτημα για ποιον λογο γνωριζεις προσωπικα εναν ομοφιλοφυλο.

      Διαγραφή
    4. Εγώ προσωπική άποψη κατέθεσα, και ενδέχεται να κάνω και λάθος, δεν καταλαβαίνω γιατί σε ενόχλησε αυτό που έγραψα Σάτυρε (αν δεν είσαι ο ίδιος ο υβριστής συνομιλητής), αυτό δε σημαίνει ότι είμαι όλα αυτά. Υπόσχομαι ότι στον Σάτυρο (αν φανεί ότι δεν είναι ο ίδιος) θα απαντήσω με συγκεκριμένα συγκεντρωμένα στοιχεία, τα απομνημονεύματα του τα χα διαβάσει χρόνια πριν και τώρα δεν συγκρατώ σειρά γεγονότων αλλά κάποιο συμπέρασμα προσωπικό δικό μου. Ας βγάλει ο άλλος τα στοιχεία μου στο διαδίκτυο αφού υποτίθεται ότι είμαι όλα αυτά, εξ άλλου είναι τελείως άστοχα και γελοία αυτά που λέει ο τραγέλαφος. Ρε ψυχάκι απάντησε μου, τι σου έχω κάνει και έρχεσαι κάθε μέρα ρε ανάπηρε εδώ και με βρίζεις υπό διαφορετική αιτία κάθε φορά ρε τρολ της κακιάς ωρας; Ξέρεις ότι οι βλακείες σου θα σβηστούν. Άμα θες να παίξεις τράβα σε κάνα chat που βρίζονται 15χρονα ξέρω γω. Ουδείς συνομιλητής επιθυμεί εδώ τη παρουσία σου και ο διαχειριστής δεν θέλει να του μπουκώνεις τα σχόλια με την αρρώστια σου. Βλέπεις ότι σε γράφω εκεί που δε πιάνει η μελάνη και αν δε μου γράψεις κάτι δεν αναφέρομαι καν σε σένα εδώ και μήνες. Στην αρχή νόμιζα ότι συνομιλούσες έντονα, και παρότι εμφανώς βλάκας αντιπαρέθετες κάποια λογικά στοιχεία, τώρα μόνο λες τα δικά σου. Τελείωνε για να μη σε πάρει και σε σηκώσει καμιά μέρα. Απο δω και πέρα γράψε ότι θες, εφόσον είσαι ανώνυμος πέφτουν στο κενό τα όσα λες, δεν σου ξαναπαντάω και καλό θα κάνει (προσωπική επιλογή του καθενός) να μη σου ξαναπαντήσει κανείς.

      Διαγραφή
  4. Και ο "θαυμαστής" σου να είμαι (που δεν είμαι) τι σημασία έχει; Περιμένω τα "συγκεντρωμένα στοιχεία" σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ονοματολογία της οικογενείας του, των νωνών τους (όλων μάλιστα) και το ίδιο το παρατσούκλη του (ΙΣΩΣ αυτό) δηλώνουν αρβανίτικη καταγωγή (μπιθεγκούρας). Επίσης οι αδελφοποιήσεις (π.χ. με τον Μουσουλμάνο Αλί Φαρμάκη), . Ενώ σε μια φάση ο κολοκοτρώνης αναφωνεί "μην πειράξετε τους αρβανιτάδες", μιλώντας για κεκλεισμένους σε φρούριο μετά από εγκλεισμό τους απο τούρκους εφόσον θυμάμε καλά, και αναφέρεται με αυτή τη φράση στους συμπολεμιστές του. Το δε "τσεργίνης", το πατρωνυμικό του ετυμολογείται και νομίζω αναφέρεται σε άλλα άτομα αρβανίτικης καταγωγής συγκεκριμένου χωρίου. Και νομίζω ότι οι πραγματική καταγωγή του κολοκοκρώνη απ'τη πλευρά της γιαγιάς του πριν είναι απο αρβανίτικο χωριό της μεσσηνίας. Επίσης είναι ξεκάθαρα διναρικού τύπου, συχνώς τύπος σε άτομα ηπειρωτικής καταγωγής. Και όσο ξέρω ακόμα και σήμερα που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με κολοκοτρωνέους το ίδιο (ο ξάδερφος μου έχει σχέση!) είναι διναρικοί. Γι'αυτό και με τα στοιχεία που έχω τότε κατέληξα, και πάλι όχι με απόλυτη βεβαιότητα σε αυτό το συμπέρασμα, δλδ ότι η κατα . Απ'τη πλευρά της μάνας του δεν φαίνεται δε κάτι τέτοιο, γι'αυτό και εως τώρα πιστεύω σε μια 50% αρβανίτικη μωραίτικη καταγωγή του ατόμου. Πολλά δε, δε τα θυμάμαι τώρα. Αν τα είχα μπροστά μου θα ήταν πιο ξεκάθαρο και άμεσο αυτό που λέω σχεδόν επιβεβαιώνοντας το. Έψαξα για πολλά που ισχνά θυμάμαι όπως περιστατικά και φράσεις κλπ κλπ και δεν τα βρίσκω εύκαιρα. Να κάνω το κόπο να ξαναδιαβάσω τα απομνημονεύματα απ'τα οποία αντλώ και τα λεγόμενα μου λίγο δύσκολο τώρα.

      Διαγραφή
  5. Διόμαχε, πάμε λίγο σε θέματα που γνωρίζεις καλύτερα.

    Τον γιο του τον Γιάννη, πως τον "κόβεις";

    http://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/Genaios_Kolokotronis.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρακτηριστικότατα ΔΙΝΑΡΟΑΛΠΙΚΟΣ (εξωτερικευμένα αυτιά, τριγωνικό οστεώδες πρόσωπο, στρογγυλό άνω μέρος της κεφαλής), πράγμα που δεν βεβαιώνει απαραίτητα ούτε αναιρεί την υπόθεση μου. Γιατί και οι δύο τύποι εμφανίζονται συχνά στους Έλληνες αρβανίτες (και περισσότερο σε αυτούς) και στους λοιπούς Έλληνες. Έχεις κάποια αντίρρηση και πανω σ'αυτό;

      Ίδιο φαινότυπο και φυσιογνωμία φέρει και ο Ηπειρώτης Χατζηγιάννης Μέξης:
      http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Hatziyiannis_Mexis.jpg

      Διαγραφή
  6. Καμία αντίρρηση. Οι γνώσεις μου επί των φυλετικών είναι περίπου ίδιες με τις δικές σου πάνω στην Ιστορία. Οπότε διαβάζω με ενδιαφέρον αυτά που γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O Κολοκοτρώνης είναι ξεκάθαρα διναρικός με ότι αυτό συνεπάγεται.Το πραγματικό επώνυμο της φάρας αυτής είναι τσεργίνης πολύ σωστά αλλά πιστεύω ότι κάνετε λάθος στην ετυμολογία γιατί μόνο στα αρβανίτικα ετυμολογείται.Έτσι λοιπόν τσερ=έξυπνος και γίνης και γκίνης είναι η αρβανίτικη εκδοχή του γιάννη.Η καταγωγή τους είναι από την ηγουμενίτσα περιοχή με πολλούς αρβανίτες.Σαφέστατα είναι πολύ πιθανό καθώς δε ξέρουμε όλο το γενεαλογικό δέντρο να έχει και άλλες καταγωγές.Πάντως εμφανισιακά και ονοματολογικά έχει ξεκάθαρα ένα ισχυρό αρβανίτικο υπόβαθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχετικά με τους γκέκηδες πιστεύω ότι είναι διναρονορδικοι(Noric) είναι ψηλοί ξανθοί ανοιχτομάτηδες και σαφέστατα πιο γεροδεμένοι από τους τόσκηδες και τις υπόλοιπες ομάδες που διαιρούνται οι αλβανοί.Πολύ πιθανόν αυτό να είναι αποτέλεσμα του περάσματος γότθων και κελτών και της ανάμιξής τους με το υπάρχον διναρικό στοιχείο.Το κλασσικό κοντό αλβανικό μπόι είναι λογικό να παρατηρείται στην ελλάδα καθώς κυρίως τόσκηδες και λιάπηδες έχουν έρθει εδώ.Η γαμψή μύτη είναι χαρακτηριστικό είτε αρμενοδειδές είτε διναρικό.Στη περίπτωση των αλβανών είναι διναρικό η αρμενοειδής προέλευση μου φένεται απίθανη.Αρμενοειδή επίδραση μπορούμε να εντοπίσουμε εύκολα στους ποντίους και είναι λογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.