Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Οι Τσάκωνες και η φυλετική τους σύνθεση

Οι Τσάκωνες είναι πληθυσμιακή ομάδα που μιλά την Τσακωνική διάλεκτο και κατοικεί στην ανατολική Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με το Χρονικό της Μονεμβασίας, οι Τσάκωνες προέρχονται από πληθυσμούς της Λακωνίας που κατέφυγαν στα ορεινά του Πάρνωνα κατά τη διάρκεια των Αβαρο-σλαβικών επιδρομών στην Πελοπόννησο στα τέλη του 6ου αιώνα. Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο στην προέλευσή τους οφείλεται και το όνομα Τσάκωνες το οποίο αποτελεί παραφθορά του Λάκωνες. Έδρα της ορεινής τους κοινότητας έγινε ο Πραστός, ενώ το πρώτο χωριό των Τσακώνων για το οποίο εμφανίζονται αναφορές στα τέλη του 13ου αιώνα είναι η Καστάνιτσα. Οι Τσάκωνες ήταν κυρίως κτηνοτρόφοι και χτίστες. Ως χτίστες μάλιστα απέκτησαν μεγάλη φήμη και έγιναν περιζήτητοι ακόμα και μακριά από τον τόπο τους.

Έδωσαν το παρόν στην επανάσταση του 1821, ενώ η πρωτεύουσά τους κάηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ το 1826. Μετά την απελευθέρωση η τοπική διάλεκτος άρχισε να εγκαταλείπεται και ο αριθμός των ομιλητών της φθίνει διαρκώς. Οι Τσάκωνες πιθανολογούνται ως απόγονοι των Δωριέων Σπαρτιατών, ενώ η Τσακωνική διάλεκτος θεωρείται από κάποιους ως συνέχεια της Δωρικής διαλέκτου.

Ενδιαφέρον έχει να εξετάσουμε τη φυλετική σύνθεση των Τσακώνων, αξιοποιώντας τις 323 φωτογραφίες Τσακώνων που έστειλε ο χρήστης The Greek. Μας είναι άγνωστο κατά πόσον αποτελούν αντιπροσωπευτικές.

Η φυλετική σύνθεσή τους με βάση τις φωτογραφίες είναι περίπου η εξής:...

38%   Μεσογειακοί
36%   Αλπικοί
20%   Διναρικοί
5%     Κρομανοειδείς
1%     άλλοι

Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι ως ένα μεγάλο βαθμό, αποτελούν απογόνους των αρχαίων Ελλήνων, λογικά Λακώνων, καθώς είναι κυρίως Μεσογειακοί και δευτερευόντως Αλπικοί. Η Διναρική επίδραση είναι ορατή και ίσως μεταγενέστερη, η Κρομανοειδής λίγη, ενώ η επίδραση ξένων φυλετικών τύπων είναι μηδαμινή.

Μια αντιπροσωπευτική φωτογραφία είναι η εξής:


Εδώ δείτε τα παιδιά που είναι αρκετά δολιχοκεφαλικά


10 σχόλια:

  1. Όταν γράφεις "η επίδραση ξένων φυλετικών τύπων είναι μηδαμινή"εννοείς εξωευρωπαϊκών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Συγκεκριμένα το 1% αντιστοιχεί σε Αρμενοειδή και Ιρανική επίδραση.

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για το άρθρο.Θέλω να διαβεβαιώσω τον συντάκτη οτι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα όσων αφορά την συλλογή των φωτογραφιών και αν δεν βεβαιωνόμουν πρώτα ότι η φωτογραφία προέρχεται απο κατοίκους που διαμένουν η κατάγονται από τσακονοχώρια απλά προσπερνούσα,να συμπληρώσω επίσης ότι οι φωτογραφίες ξεπερνάν τις 700 και προφανώς δεν στάλθηκαν όλες,δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει τώρα γι'αυτό γιατί ίσως και μέσα στις υπόλοιπες να υπήρχε και καλύτερο δείγμα.
    Μπορώ να τις ανεβάσω όλες πάλι σε κάποια online gallery αυτήν την φορά αν θέλετε να υπάρξει κάποια διόρθωση στο άρθρο η να γίνει β' μέρος.
    Δυό ερωτήσεις τώρα σχετικά με το άρθρο.Γιατί πολλοί που ασχολούναι με την ανθρωπολογία αποκλείουν το ενδεχόμενο οι Αρχαίοι Έλληνες να είχανε Διναρική πρόσμιξη;Οι Δωριείς φημίζονται για το ψηλό ανάστημα τους πολλές φόρες,κάτι που ίσως φανερώνει την Διναρική αυτή πρόσμιξη,το Μακεδόνας στην δωρική διάλεκτο ουσιαστικά σημαίνει ψηλός,επίσης οι Σφακιανοί που θεωρείται ότι κι αυτοί είναι Δωρικό φύλο,χαρακτηρίζονται επίσης απο ψηλό ανάστημα Διναρική πρόσμιξη.Η δεύτερη είναι σχετικά με τον Μεσογειακό τύπο,γνωρίζουμε ότι υπάρχουνε και οι υπο-τυποι όπως ο Ατλαντο-μεσογειακός,ο Ανατολικός,ο Pontid κτλπ αυτό το 38% σε ποιόν υπο-τυπο ανήκει κυρίως;

    The Greek

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την φυλετική σύσταση της αρχαίας Ελλάδας μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι θεωρούν ότι στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν Μεσογειακοί, ειδικά στην αριστοκρατία, Αλπικοί και κάποιοι Διναρικοί. Είναι άγνωστο πόσοι ήταν οι Διναρικοί. Διναρική επίδραση εμφανίζει ο Ευρυπίδης, ο Αρίστιππος, ίσως και ο Αριστοτέλης, με βάση γλυπτά που τους απεικονίζουν. Ωστόσο, γνωρίζουμε από ποικίλες πηγές ότι μεγάλη είσοδος Διναρικών έγινε στον Ελλαδικό χωρο τον Μεσαίωνα, περίπου τον 14ο αιώνα μΧ πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον στην αρχαία Ελλάδα οι Διναρικοί ήταν πολύ λιγότεροι από ότι σήμερα. Ακόμη και στην συμπεριφορά των κατοίκων της αρχαίας Ελλάδας σχεδόν απουσιάζει η Διναρική νοοτροπία, που θα είχε ποικίλες αποδιοργανωτικές συνέπειες. Συνεπώς, υπήρξαν Διναρικοί στην αρχαία Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι ήταν πολυ λιγότεροι από ότι σήμερα. Μεγάλο ύψος έχουν και αρκετοί Μεσογειακοί, παρά τα όσα γράφουν συχνά τα ανθρωπολογικά βιβλία.

      Γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχουν Ατλαντο-Μεσογειακοί, αλλά Μεσογειακοί και Κρομανοειδείς ξεχωριστοί, των οποίων η μίξη στην Ιβηρική χερσόνησο κακώς θεωρείται ξεχωριστός υποτύπος. Επίσης οι Pontid, μάλλον είναι διαφοροποίηση των Βαλτικών με καστανά μαλλιά και λίγο πιο οβάλ πρόσωπο, παρά υποτύπος των Μεσογειακών. Επίσης, κανονικός Μεσογειακός και ανατολικός Μεσογειακός μου φαίνονται σχεδόν πανομοιότυποι, οπότε δεν τους ξεχωρίζω. Συνεπώς, μιλώ ενιαία για Μεσογειακούς, χωρίς υποτύπους.

      Είμαι ενάντια στην πολυδιάσπαση των φυλετικών τύπων. Αυτό γίνεται μόνο στην Ευρώπη που μελετάται ενδελεχώς. Αντιθέτως, στην Κίνα με ένα δισεκατομμύριο κατοίκους, υπάρχουν 2-3 τύποι μόνο! Σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι το πιο σημαντικό, πρέπει κάθε φυλετικός τύπος να έχει και διακριτή συμπεριφορά. Γι' αυτό οι φυλές πρέπει να κρατούνται λίγες και απολύτως ξεχωριστές και από πλευράς χαρακτήρα.

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ24 Νοεμβρίου 2013 στις 5:01 μ.μ.

      Οσον αφορα την Διναρικοτητα των Δωριεων ειναι δεδομενη αρκει να επισκεφθει κανεις τις περιοχες εγκαταστασεως τους και να μελετησει τους κατοικους τους.Ειναι αδυνατον η Διναρικη συμμετοχη να ειναι μεταγενεστερη καθως ποσοστιαια ειναι ιδια παντου(περιπου 20%).Επισης η Διναρικη συμμετοχη εξηγει τον χαρακτηρα των Δωριεων που ηταν σκληροτερος απο των αλλων Ελληνικων φυλων.Διναρικο Δωρικο παραδειγμα αποτελει και ο Κλεομενης της Σπαρτης,που παρεμπιπτοντως σε μια κλασσικη επιδειξη σκληροτητας εκαψε ζωντανους τους Αργειους φυγαδες του Αργειακου στρατου που ειχε συντριψει προηγουμενως στην μαχη των Υσιων και ειχαν καταφυγει στο ομωνυμο αλσος το οποιο πυρπολησε διαπραττοντας ταυτοχρονως και ιεροσυλια.

      Διαγραφή
    3. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ24 Νοεμβρίου 2013 στις 5:10 μ.μ.

      Το γραφω αυτο καθοτι εχω ασχοληθει με το συγκεκριμενο θεμα αφου προερχομαι ταυτοχρονως και απο τους Διναρικους(οχι μονο Διναρικους βεβαια)του 14ου αιωνα(Αρβανιτες)καθως και απο Δωρικη περιοχη(Μεσσηνια),οποτε ενας λογος παραπανω να με ενδιαφερει.

      Διαγραφή
    4. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ24 Νοεμβρίου 2013 στις 5:19 μ.μ.

      Σωστα ανεφερε ο The Greek τους Σφακιανους,οι οποιοι ειναι απογονοι των Δωριεων εποικων στην Κρητη και οι οποιοι λογω και γεωγραφικων δεδομενων αποκλειεται να ειχαν την παραμικρη σχεση με Αρβανιτες και οι οποιοι ειναι Διναρικοι στον ιδιο βαθμο με τους αλλους Δωρικογενεις πληθυσμους κατι το οποιο αποκλειεται να αποτελει καποιου ειδους διαβολικη συμπτωση.

      Διαγραφή
  3. Eνδιαφέρον οι απαντήσεις και των δυό,ευχαριστώ..
    Ίσως με τα παραπάνω δεδομένα να μπορέσω και να βρω την κάποια συσχέτιση μεταξύ απλοομάδων και φαινοτύπων.
    Πολύ σημαντικό σημείο φρουρέ το ότι οι Σφακιανοί δεν ήρθανε σε επαφή με Αρβανίτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://postimg.org/gallery/1f2dlao6/bbe810ab/ εδώ υπάρχει υλικό φωτογραφιών για τους Σφακιανούς,θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει και για αυτούς ένα αντίστοιχο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Τσακωνες ειναι ενας καλος πληθυσμος που πρεπει σε αυτον-μεταξυ αλλων-να βασισουμε την φυλετικη αναβαθμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.